ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Δεμένη» με τα σχέδια των ΗΠΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η υπόθεση της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ, στην οποία έχουν εμπλέξει από το 1992 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ τη χώρα και που τώρα διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκεται στη ρότα των αμερικανικών συμφερόντων, γεγονός που δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό τόσο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο και για την ειρήνη στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, σε Σκόπια και Αθήνα την περασμένη βδομάδα, ήρθε να ενισχύσει την παραπάνω εκτίμηση, καταδεικνύοντας ότι το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας έχει «δεθεί» από τις ΗΠΑ τόσο με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια όσο και με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Με άλλα λόγια, το ζήτημα της ονομασίας έχει συνδεθεί με τα αμερικανικά σχέδια για την εδραίωση της θέσης τους στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα με τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας από την Κασπία προς τη Δύση.

Από αυτή τη σκοπιά ήταν αναμενόμενο να μην προκύψει τίποτα από την επίσκεψη του Μ. Νίμιτς, οι προτάσεις του οποίου είχαν ήδη απορριφθεί από την πρώτη στιγμή από την ηγεσία της γειτονικής χώρας που «ρισκάροντας» ακόμα και την ένταξη στο ΝΑΤΟ είχαν ευθύς εξαρχής δηλώσει ότι δεν αποδέχονται σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση. Φυσικά η αδιάλλακτη στάση τους είναι απόρροια της πλήρους υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία στην προσπάθειά της να δημιουργήσει δύο νέα προτεκτοράτα στη σφαίρα επιρροής της στην περιοχή (Κόσσοβο, ΠΓΔΜ) δε δίστασε πριν από λίγες βδομάδες να «ακυρώσει» το βέτο που απειλούσε να θέσει η ελληνική κυβέρνηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διασφάλισε, λοιπόν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά φρόντισε να προσδιορίσει με σαφήνεια το πλαίσιο και τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη δηλώνοντας ότι «όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές που αφορούν το μέλλον του Κοσσόβου και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ».

Είναι ένα ερώτημα ποιο θα είναι το αντικείμενο του επόμενου γύρου του διαλόγου που θα γίνει το Γενάρη σε Αχρίδα και Αθήνα με δεδομένο ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας δε συζητά τίποτα άλλο από τη συνταγματική ονομασία της για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Πολύ περισσότερο όταν πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στα θέματα που θα προστεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών θα γίνει προσπάθεια να περιληφθεί και θέμα...«μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας(!), θέμα που ας σημειωθεί είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα του και περιλαμβανόταν στο έγγραφο Νίμιτς...

Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι ο διάλογος σταματά αυτόματα στην περίπτωση που η ΠΓΔΜ συμπεριληφθεί στην επόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που θα αποφασιστεί τον Απρίλη στο Βουκουρέστι, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά. Η απόφαση της συνόδου των ΥΠΕΞ της επιθετικής συμμαχίας προχτές στις Βρυξέλλες, όπως αναμενόταν, δεν πήρε κάποια σχετική απόφαση. Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις καθοριστικές εξελίξεις που θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα με το καθεστώς του Κοσσόβου.

Πλάτες για το Κόσσοβο

Ακριβώς εδώ οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην ελληνική κυβέρνηση: Να τις «ακολουθήσει» στην αναγνώριση του ανεξάρτητου Κοσσόβου, όπως μονομερώς θα πράξουν οι ίδιες το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Αχτισάρι. Προκειμένου να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει μια φραστική στροφή απευθύνοντας, διά στόματος Ν. Μπερνς μετά από συνάντηση που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη, την προηγούμενη βδομάδα, νουθεσίες προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να πάρει υπόψη της τις «ευαισθησίες της Ελλάδας» και «να αποφεύγει τις προκλήσεις». Περισσότερο γενναιόδωρος ο καινούριος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Γκ. Σπέκχαρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να πετύχουν τώρα την υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, η ΠΓΔΜ μπορεί να περιμένει ίσως για ένα χρόνο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εννοείται με τη συνταγματική ονομασία της.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η συνεισφορά της κυβέρνησης στη δρομολογημένη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου αποτέλεσε βασικό θέμα της συνομιλίας που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Ντ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα φανούν τα αποτελέσματα της συνάντησης... Πάντως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη βάλει γερές πλάτες, αφού έχουν αποφύγει να καταδικάσουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, παρά τις ολέθριες επιπτώσεις που προοιωνίζεται για την ευρύτερη περιοχή καθώς οι ιμπεριαλιστές χαράσσουν ξανά τα σύνορα.

Ευτυχώς όμως η ιστορία δε γράφεται με βάση τα σχέδια των ιμπεριαλιστών αλλά από την πάλη των λαών. Ο απεγκλωβισμός και η αντίσταση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών είναι καθήκον του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος των λαών.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

(Και η μεγάλη θυσία)

ΤΟ ψωμί της θάλασσας. Το ματωμένο μεροκάματο, που το πλήρωσαν χιλιάδες ζωές. Ο μεγάλος κόσμος της ναυτοσύνης, που βρέθηκε να δουλεύει πάνω στα σαπιοκάραβα που είχαν οι Ελληνες εφοπλιστές, σωστά φέρετρα.

Σ' ΑΥΤΗ τη στιγμή, που ξεσπούσε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και που τα καράβια τα ελληνικά άρχιζαν μεταφορές πολεμικών εφοδίων στα μέτωπα.

ΕΙΝΑΙ ένα βιβλίο του συναδέλφου Νίκου Πηγαδά, που σε φέρνει σ' αυτή την εποποιία που έγραψαν οι ναυτικοί μας. «Είναι εθελοντές στα κονβόι του θανάτου». Βιβλίο αφιερωμένο στον άγνωστο ναυτικό.

ΟΙ Ελληνες ναυτεργάτες πολέμησαν χωρίς τουφέκια. Οπλα τους, η ψυχή τους και η πίστη τους σε πανανθρώπινα ιδανικά. Είναι εκείνοι που έκαναν τα κορμιά τους γέφυρα και ιμάντες μεταφοράς στρατευμάτων, πολεμικού υλικού.

ΚΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ μεγάλες, ξεπερνούν τις 2.500 κι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών... Και η θάλασσα, γράφει ο συγγραφέας, μήτρα ζωής και ονείρων, να κρατάει τρυφερά στον κόρφο της τούτα τα παιδιά. Μέσα στους πνιγμένους βρέθηκαν και 15χρονα. Στη «λίστα» των απωλειών υπάρχουν και αρκετοί με ψυχικά προβλήματα. Είναι οι ναυτικοί, που σάλεψε ο νους τους, στην εμφάνιση των γερμανικών υποβρυχίων.

ΕΙΝΑΙ ένα πανόραμα της προσφοράς της ναυτοσύνης η παρουσίαση όλου αυτού του υλικού, που μεθοδικά και με επιμονή συγκέντρωσε ο ερευνητής δημοσιογράφος, ο οποίος, στο προλογικό του σημείωμα, θα μας πει ότι το βιβλίο αυτό είναι γι' αυτόν εκπλήρωση φόρου τιμής στον ανώνυμο Ελληνα και ξένο ναυτεργάτη.

Η αναζήτηση των πηγών και όλων των σχετικών ντοκουμέντων είναι βεβαιωτικά της θέλησης του συγγραφέα να δώσει ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο βιβλίο. Είναι ένα ιδιαίτερο πεδίο έρευνας κι αυτό το πέτυχε με τις προσωπικές συνεντεύξεις που πήρε στην επαγγελματική δημοσιογραφική του διαδρομή από στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος. Και αγωνιστές της θάλασσας.

ΠΟΛΛΕΣ είναι αυτές οι μαρτυρίες που παρατίθενται. Ο αξέχαστος σύντροφος Αντώνης Αμπατιέλος που λέει: «Τα καράβια στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν φέρετρα. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 20 μέχρι 40 χρόνια... Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες...».

ΤΟ ΜΑΗ του 1941 ο Γ. Τσολάκογλου, ο πρώτος κατοχικός πρωθυπουργός, με τελεσιγραφική διαταγή προσπάθησε να διακόψει τη συνεργασία των ελληνικών εμπορικών πλοίων με τους Αγγλους. Φυσικά, για λογαριασμό των κατακτητών. Οι εφοπλιστές τότε φοβήθηκαν πως οι Γερμανοί θα τους πάρουν τα καράβια. Και για να το αποφύγουν, κατάστρεψαν τα αρχεία τους, καθώς και κάθε στοιχείο που με βάση αυτά μπορούσαν να τους πάρουν οι Γερμανοί τα πλοία, έκαψαν όλα τα σχετικά. Εκλεισαν τότε και τα γραφεία τους, η έδρα πέρασε από την Αθήνα στο Λονδίνο.

ΠΑΝΩ στα Νικολοβάρβαρα που πέσαμε, όπως ο λαός μας έχει προσδιορίσει τα μετεωρολογικά τούτου του καιρού, αυτή η θύμηση για τη θάλασσα την πικροκυματούσα.

ΜΙΑ τοιχογραφία θαλασσινή, πλούσια θεματικά, με του ναυτικού το μεγάλο αγώνα, σε φέρνει να λογαριάσεις τα μηνύματα που βγαίνουν από τα γραφτά. Μερικά κείμενα λιγόλογα και καθαρά θα άξιζε να 'χουν πάρει κάποια θέση στα σχολικά βιβλία. Η δράση των ναυτικών μας στον αντιφασιστικό συμμαχικό αγώνα είναι μια λαμπρή τιμητική σελίδα της χώρας μας.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ της μεγάλης θυσίας του λαού μας. Οι εφοπλιστές με τον πρώτο χρόνο (1945) εισέπραξαν γερές αποζημιώσεις και μοίρασαν μεταξύ τους τα 100 λίμπερτι. Το βιβλίο αυτό «Εθελοντές στα κονβόι του θανάτου» είναι αποκαλυπτικό και πλούσιο σε στοιχεία. Η ελληνική ναυτοσύνη ολούθε στου κόσμου τις θάλασσες έφερε το φλογερό σύνθημα: «Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ