ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θέλουν να μας «μεταρρυθμίσουν» καλύτερα...

αντάμα με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είναι μια δύναμη συντήρησης και όχι μεταρρύθμισης για τη χώρα». Στο ...βαθυστόχαστο, αλλά και σκόπιμα αποπροσανατολιστικό αυτό συμπέρασμα, κατέληξαν τα μέλη του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίασή τους χτες, τουλάχιστον όπως δήλωσε κατόπιν στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Ραγκούσης.

Παρακάμπτοντας την ουσία της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής, στην οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν, στη Χ. Τρικούπη χτυπιούνται ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα τις «μεταρρυθμίσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ραγκούσης θύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου «δήλωσε με έμφαση ότι μαζί με τον ελληνικό λαό δε θα επιτρέψουμε ούτε τη διάλυση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε τη διάλυση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ αλλά ούτε και τη διάλυση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ». Αποσιωπούν ωστόσο ότι στο Ασφαλιστικό διατήρησαν το «νόμο Σιούφα» και έφεραν το «νόμο Ρέππα», εισήγαγαν ΟΤΕ - ΔΕΗ στο χρηματιστήριο και πρώτοι ξεκίνησαν την πολιτική απαξίωσης και εκποίησης της ΟΑ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπεύθυνος για τη σύνταξη των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του το Φλεβάρη, Μ. Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερβεί τον κυβερνητισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ το φόβο της εναλλακτικής λύσης και της κυβερνητικής προοπτικής στο πεδίο που από κοινού έχουμε επιλέξει, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Μίλησε για «κοκκινοπράσινο αστερισμό». «Μπορούμε να ξεκινήσουμε εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και στην πορεία θα ωριμάζουμε και στο πεδίο της γενικότερης προγραμματικής σύγκλισης», είπε.

Επίσης, προανήγγειλε «ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ - ιδεολογική, προγραμματική, ηθική, αισθητική, οργανωτική». Εξάλλου, περιγράφοντας την κατάσταση και μια «αριστερά» καταπώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί, αερολόγησε περί ενός «νέου καπιταλισμού», ο οποίος «βάζει σε κρίση παλαιά εργαλεία της αριστεράς, μεταβάλλει το πεδίο της και επιβάλλει ένα νέο ρόλο για την αριστερά». Χρόνια τώρα πασχίζουν να της ορίσουν «νέο ρόλο».

  • Για αύριο, Τετάρτη, ορίστηκε η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για «τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
ΛΑ.Ο.Σ.
Γαία πυρί μειχθήτω για «όλη τη Μακεδονία»

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο που ζητά συλλαλητήρια για το όνομα, να πάρουμε όλη τη Μακεδονία, να ανακινήσουμε θέματα προστασίας των κατοίκων ελληνικής καταγωγής που ζουν στην ΠΓΔΜ, των Βλάχων, κ.ά., εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης στη διάρκεια της 8ης Συνόδου της ΚΕ του κόμματός του που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Αποδεικνύει έτσι ότι υιοθετεί πλήρως και στηρίζει τους σχεδιασμούς των Αμερικανών για τα Βαλκάνια παρά τις αντιαμερικανικές κορόνες που κάθε τρεις και λίγο πετά, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Αναδεικνύεται ακόμα σε πολύτιμο φίλο των ιμπεριαλιστών (Ευρωπαίων, Αμερικάνων, Ρώσων) που ετοιμάζονται να πνίξουν στο αίμα τους λαούς των Βαλκανίων, για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική», «η αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας αγκαλιάζει όλη τη Μακεδονία που είναι φυσικό της τέκνο», είπε. Ζήτησε από την κυβέρνηση να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ικανοποίηση που το «βέτο είναι στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης», προέβλεψε ότι ο Μ. Νίμιτς δε θα προτείνει καμία ονομασία, διότι όπως είπε, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να κερδίσει την παρτίδα χωρίς να λάβει υπόψη τις δικές μας αιτιάσεις». Και επιδόθηκε σε μια άκρως επικίνδυνη προσέγγιση των εξελίξεων στα Βαλκάνια, δηλώνοντας ότι το νέο μακελειό που ετοιμάζεται τελικά θα μας ωφελήσει στην υπόθεση του ονόματος.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι Σκοπιανοί βρίσκονται σε δεινή θέση». «Εμείς δεν έχουμε λόγους να βιαζόμαστε, εκεί που έχει φτάσει το θέμα. Αλλοι έχουν το λόγο να βιάζονται, γιατί έρχεται το Κόσσοβο και θα φέρει μεγάλη αναστάτωση. Αν αύριο το Κόσσοβο αποφασίσει να αλλάξει πορεία, να ανεξαρτητοποιηθεί, τότε νομίζω ότι το ντόμινο θα ακουμπήσει και το Τέτοβο. Και αν ακουμπήσει το Τέτοβο τότε δε θα έχουμε απέναντι συνομιλητή να συζητήσουμε για το θέμα του ονόματος. Γιατί εάν ξεχυθεί αυτό το θέμα της Μεγάλης Αλβανίας, πιστεύω το 26% του πληθυσμού των Σκοπίων θα απαιτήσει άλλες συμπεριφορές. Εχω ακούσει στο αυτί από εκπροσώπους της Αλβανικής μειονότητας προτάσεις για την ονομασία π.χ. Δημοκρατία της Οχρίδας. Αυτή η προοπτική θα μπορούσε να ενταχθεί στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη Θράκη. Σημείωσε ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται για να «επιβεβαιώσει ότι την ισχύ στην περιοχή δεν την έχει ο Περιφερειάρχης αλλά το Τουρκικό Προξενείο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενδοτικότητα και πρότεινε στον πρωθυπουργό να ακολουθήσει την πολιτική του Σαρκοζί για την Τουρκία.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η διαδοχολογία

Φουντώνει μέρα με τη μέρα η συζήτηση στο Συνασπισμό σχετικά με το ποιος θα διαδεχτεί στην προεδρία του κόμματος τον Αλ. Αλαβάνο. Ο ίδιος όχι μόνο δε διαψεύδει αλλά μάλλον επιβεβαιώνει τις φήμες που τον θέλουν να επιθυμεί για διάδοχό του τον Αλ. Τσίπρα, αν και δεν τον κατονομάζει. Την Κυριακή, ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» προειδοποιεί ότι αν τον διαδεχτεί βουλευτής τότε θα αποχωρήσει και από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος τυγχάνει και βουλευτής είναι αυτονόητο ότι θα αναλάβει αμέσως και την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», δήλωσε. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλ. Αλαβάνος έχει εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία του ΣΥΝ, ενώ οι ανανεωτές του ΣΥΝ έχουν ήδη προτείνει ο νέος πρόεδρος να προέρχεται από τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, υποδεικνύοντας εμμέσως τους Φ. Κουβέλη, Γ. Δραγασάκη, Μ. Παπαγιαννάκη.

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Αλ. Αλαβάνος επιμένει στην ανάγκη να «καλυφθεί το χαμένο έδαφος» σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη νέων σε ηλικία στελεχών του ΣΥΝ. Μάλιστα, ερωτώμενος συγκεκριμένα για τον Αλ. Τσίπρα δήλωσε: «Η συνάντηση αριστεράς και νεολαίας είναι καλό, κατά τη γνώμη μου, να εκφραστεί και σήμερα στο ανοιχτό θέμα της ηγεσίας του ΣΥΝ».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιμέτωπη με την απειλή της ύφεσης

Η απειλή της οικονομικής ύφεσης, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ, είναι πλέον ορατή και στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό το πρίσμα των τελευταίων διεθνών εξελίξεων, που συνιστούν η εμμονή της πιστωτικής κρίσης η οποία πλήττει μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, η μεγάλη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου ως προς το ευρώ, η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η εμφάνιση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και το ΕΚΟΦΙΝ πραγματοποιούν συνεδριάσεις, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Δίνοντας τον τόνο των ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, Ζαν Κλον Γιούρκερ, ανέφερε χτες σε δηλώσεις του ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού», ενώ για τις προοπτικές ανάπτυξης επισήμανε ότι «η οικονομία είναι δυνατή, θα υπάρξει όμως μεικτή επιβράδυνση και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτούς τους κινδύνους». Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χ. Αλμούνια, πιο «αισιόδοξος» δήλωσε ότι «η καλή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η γενικότερη ισχυρή ανάπτυξη θα επηρεάσουν τη ζημιά»! Φάρμακο βέβαια και στη νέα κατάσταση που, στην πιο αισιόδοξη έκδοση προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης για το 2007 και 2008, αλλά και άνοδο του πληθωρισμού, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων... Στα πλαίσια αυτά, στο ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ συζητήθηκαν χτες οι απόψεις του ΔΝΤ για τις τελευταίες οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Απόψεις αρκετά ξεκάθαρες, δεδομένου ότι αξιωματούχοι του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού παροτρύνουν την ΕΕ αφενός «να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη ζώνη του ευρώ πιο ανοιχτή στις συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο», αφετέρου «να αντιμετωπίσει την πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού με περισσότερο κόσμο στη δουλιά και με μεγαλύτερο χρόνο απασχόλησης»! Απαιτούν δηλαδή ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κατεύθυνση της αύξησης του εργάσιμου βίου (άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ