ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Εμπαιγμός και υποκρισία για τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου ολόπλευρης στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Χαρακτηριστικό του διαχρονικού εμπαιγμού και της κοροϊδίας που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι όλων των ηλικιών από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, είναι και οι παρεμβάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση επέλεξε χτες να «τιμήσει» επετειακά την Παγκόσμια Ημέρα. Ο μεν πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τα γραφεία Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας, σηματοδοτώντας την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανάπηρους, ενώ οι υπουργοί Μεταφορών και Εσωτερικών αναλώθηκαν δημαγωγικά σε εξαγγελίες αποσπασματικών μέτρων, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους.

Στο ίδιο υποκριτικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, το μήνυμα του οποίου αποτελεί μια ανατύπωση της «έκθεσης ιδεών» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των αναπήρων.

Χρειάζεται ολοκληρωμένη κρατική μέριμνα

Αναφερόμενη στο θέμα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη:

«Με την Ημέρα αυτή για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες έχουν βολευτεί πολλές κυβερνήσεις, καθώς μια φορά το χρόνο δίνουν και μερικές υποσχέσεις. Λες και τα άτομα αυτά μια μέρα αξίζουν της προσοχής μας. Μια και βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, θέλω να επαναλάβω δύο αιτήματα που δεν αφορούν φυσικά το σύνολο των αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά τουλάχιστον, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί.

Το πρώτο είναι η Σχολή Τυφλών, που βρίσκεται μέσα σ' ένα "ιδιωτικό καθεστώς" φιλανθρωπίας, μια σχολή που έχει μια περιουσία, που κι αυτή διεκδικείται. Η πρότασή μας είναι η εξής: Και η περιουσία και η σχολή να δημοσιοποιηθεί, ενώ υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός καινούριου κτιρίου.

Το δεύτερο: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει κέντρο αποκατάστασης ανθρώπων που έχουν υποστεί ατυχήματα, είτε εγκεφαλικό και θα μπορούσε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Δεκαοχτώ χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου (σ.σ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης) και δε συγκρίνεται το πρόβλημα αυτό με άλλα έργα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, πολύ περισσότερο με την υποθαλάσσια οδό - δηλαδή, τι να σας πω, να ποιες είναι οι ιεραρχήσεις τόσα χρόνια!

Το πρόβλημα είναι το εξής: Τώρα που αποφασίστηκαν τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα) ξεκίνησε το κτίριο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο Αιγίνιο της Κατερίνης. Κατ' αρχήν θα πρέπει να γίνει γρήγορα και να μην έχει ιδιωτική λειτουργία, δηλαδή να είναι δημόσιο και δωρεάν 100%, να έχει πλήρες και εξειδικευμένο προσωπικό και να υπάρχει η δυνατότητα να το επισκέπτονται οι συγγενείς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν περισσότερα κέντρα.

Το ΚΚΕ, στο ένθετο για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, που κυκλοφόρησε στις αρχές Νοέμβρη, βάζει το ζήτημα για τη στήριξη των οικογενειών ανάλογα με το βαθμό προβλήματος, μέχρι και το σοβαρό πρόβλημα της Παιδείας των ΑμΕΑ.

Υπάρχουν λαϊκές οικογένειες όπου στους κόλπους τους έχουν άτομα με σοβαρές αναπηρίες (αυτιστικά παιδιά, τετραπληγικούς κλπ.). Η οικογένεια θα πρέπει να αφοσιωθεί στη βοήθεια αυτών των ατόμων. Δε λέμε δηλαδή ότι η οικογένεια δε θα πρέπει να έχει αυτό το ενδιαφέρον. Αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ. που ορισμένες ώρες της ημέρας να προσφέρει υπηρεσίες στο σπίτι, ώστε η σύζυγος, ο σύζυγος, η μάνα, ο πατέρας, να μπορούν κι αυτοί σαν άνθρωποι να είναι κάποιες ώρες απελευθερωμένοι από ένα τόσο σύνθετο και κουραστικό έργο.

Τίποτα από αυτά δε γίνεται. Βάλαν τον τίτλο "Ατομα με Ειδικές Ικανότητες" για να κρύψουν ότι τα άτομα αυτά θέλουν ειδική μέριμνα, προσβάσεις σε κτίρια, στους δρόμους, μέχρι εξειδικευμένη βοήθεια στην οικογένεια».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αγωνιστική σφραγίδα στην 3η του Δεκέμβρη

Με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, οι ανάπηροι με τις οικογένειές τους διαδήλωσαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Motion Team

Αγωνιστική σφραγίδα στην 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που σπρώχνει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και στο περιθώριο, διεκδικώντας αιτήματα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες τους, έβαλαν χτες οι αγωνιστές ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες συμμετέχοντας στα αγωνιστικά συλλαλητήρια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αγωνιστές ανάπηροι και οι οικογένειές τους ξεκαθάρισαν ότι αρνούνται να είναι το ντεκόρ στα σόου και στις φιέστες της κυβέρνησης, των φιλάνθρωπων ιδιωτών και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών του χώρου, που και χτες «πούλησαν» αγάπη και συμπάθεια για τα ΑμεΑ, ενώ την ίδια στιγμή λεηλατούν τα δικαιώματά τους.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή. «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δε θα τα χαρίσουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Οχι στο περιθώριο του ανταγωνισμού, ζωή με αξιοπρέπεια», διατράνωσαν οι αγωνιστές ανάπηροι με τα πλακάτ αλλά και τα συνθήματά τους: «Μόρφωση, δουλιά, Πρόνοια, Υγεία, να πληρώσει τώρα η ολιγαρχία».

Απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια ενιαία καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, αποκατάσταση, δουλιά για τους νέους άνεργους ανάπηρους με ευθύνη του κράτους, δημόσια κέντρα στήριξης, ανοιχτής ή κλειστής, προσωρινής ή μόνιμης περίθαλψης για τους βαριά αναπήρους και τις οικογένειές τους, κ.ά. Ταυτόχρονα, η ΣΕΑΑΝ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 12 του Δεκέμβρη στα μπλοκ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση.

Από τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, εκπρόσωποι της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Οι ανάπηροι παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους στη Βουλή και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για τη φίμωση των αγώνων του αναπηρικού κινήματος απ' τα ΜΜΕ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με πρωτοβουλία της ΣΕΑΑΝ. Στο ψήφισμα που παρέδωσαν οι ανάπηροι στο γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης πέρα από τα γενικότερα αιτήματα της ΣΕΑΑΝ περιλαμβάνονται τα αιτήματα να γίνει δημόσια και να αναβαθμιστεί η Σχολή Τυφλών Βόρειας Ελλάδας και να λειτουργήσει η σχολή τηλεφωνητών. Ακόμα, να αποπερατωθεί, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει εδώ και τώρα το Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης.

Συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες 14 σύλλογοι - μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Τεράστιες ελλείψεις και οξυμένα προβλήματα

Να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού για τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), αλλά και να σταλούν άμεσα αναπληρωτές καθηγητές για να λειτουργήσουν, απαίτησαν αντιπροσωπείες των γονιών των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα ΕΕΕΕΚ με κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας.

Οι γονείς και κηδεμόνες κατήγγειλαν ότι αν και λειτουργούν εδώ και έξι χρόνια, σε όλα τα ΕΕΕΕΚ της χώρας, δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και έτσι οι ανάγκες καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ζήτησαν ακόμα την αναβάθμιση του απολυτηρίου του πτυχίου του ΕΕΕΕΚ, ώστε να μπορούν οι απόφοιτοι να βρίσκουν δουλιά.

Σε συνάντηση που είχαν με το διευθυντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου κ. Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι... μελετάται κάποιο προσχέδιο για την αναβάθμιση του απολυτηρίου των ΕΕΕΕΚ και επανέλαβε γενικόλογες υποσχέσεις για τη σύσταση οργανικών θέσεων στα ΕΕΕΕΚ της χώρας.

Χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά επισκέφτηκε, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, το ΕΕΕΕΚ του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους και γονείς τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καλώντας τους σε αγώνα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά και οξύνει τα προβλήματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ