ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»
Αθώοι κρίθηκαν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κορίνθου

Εξι ήταν οι νεκροί εργάτες και ακόμα τρεις οι τραυματίες στην έκρηξη που σημειώθηκε στα «Σωληνουργεία Κορίνθου» στις 3 Απρίλη 2003, στις 10.30 το πρωί, όταν στο τμήμα συρραφής σωλήνων δύο μπουκάλες ασετιλίνης και οξυγόνου έσκασαν. Και όμως, την περασμένη βδομάδα, το τριμελές πλημμελειοδικείο Κορίνθου, σε δίκη η οποία έγινε ύστερα από προσφυγή ενός από τους τραυματίες, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ομόφωνα ότι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας είναι αθώοι!

Οι έξι νεκροί εργάτες και οι τρεις τραυματίες, «είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης» σημειώνει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του για την προκλητική απόφαση του δικαστηρίου. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει, «προσφέρουν αδίστακτα ανθρώπινες ζωές και δίνουν άλλοθι στην εργοδοτική ασυδοσία και εγκληματικότητα. Δεν περιμένουμε να αναγνωρίσουν τα δίκια μας αυτοί που επέλεξαν να υπηρετούν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα υπερασπίζεται αγωνιστικά το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στη δουλιά με ανθρώπινες συνθήκες και μέτρα που θα προστατεύουν την υγιεινή και ασφάλεια όλων. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σταματήσουν τα εγκλήματα των καπιταλιστών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τη συγκέντρωση το Σάββατο
Από τη συγκέντρωση το Σάββατο
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ
Ανασφάλιστοι με 146 ευρώ το μήνα!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί οι σχολικοί τροχονόμοι -στην πλειοψηφία τους γυναίκες εργαζόμενες- ενάντια στον εμπαιγμό που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στο πλάι τους βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μπ. Βορτελίνος.

Η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ απουσίαζαν, παρότι είχαν ειδοποιηθεί εδώ και ένα μήνα.

Οι σχολικοί τροχονόμοι φθάνουν περίπου τους 3.000 σε όλη τη χώρα, δουλεύουν ανασφάλιστοι τέσσερις ώρες τη μέρα και πληρώνονται δύο φορές το χρόνο ένα ποσό που αναλογεί σε 146 ευρώ το μήνα! Και αυτό επειδή τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ, τους θεωρούν «εθελοντές» και ότι τους κάνουν χάρη που τους δίνουν και αυτά τα λεφτά. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν να πληρωθούν πάνω από έξι μήνες, μέχρι και ένα χρόνο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται η καταστατική γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 11 το πρωί στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν τις επόμενες τρεις μέρες τα δημόσια νοσοκομεία καθώς σήμερα ξεκινά η τριήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών. Ηδη από χτες, στα πλαίσια πενθήμερης κινητοποίησης, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι, αντιδρώντας στις ελλείψεις και τα εξαντλητικά ωράρια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πάρουν μέρος και στην απεργία της 12/12 και στην πανυγειονομική απεργία για το ασφαλιστικό στις 19/12.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Θριάσιου Νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Συμβούλιο έκαναν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο (μόνιμοι και συμβασιούχοι). Ζητούν τη μονιμοποίηση των 160 συμβασιούχων (οχταμηνίτες, επικουρικοί, προγράμματα stage), ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και προχωρούν άμεσα στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, για τον καλύτερο συντονισμό με τους συμβασιούχους άλλων νοσοκομείων.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Τις απειλές του Εισαγγελέα Εφετών για συλλήψεις των απεργών μετέφεραν χτες στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο αστυνομικοί του Τμήματος Χαϊδαρίου. Οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» έκαναν χτες στάση εργασίας και έκλεισαν την εφημερία καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες αναγκαστικές εισαγωγές ψυχικά αρρώστων που διατάσσουν οι εισαγγελείς. Επίσης, διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη χορήγηση ενός επιδόματος. Τελικά όμως, κάτω απ' την αντίδραση των εργαζομένων δεν έγιναν συλλήψεις, ενώ δεν υπήρξε και καμία απάντηση για το επίδομα.

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν πάλι χτες οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «Μυρτιδιώτισσα», διεκδικώντας την καταβολή του μισθού του Νοέμβρη και τα αναδρομικά του 2007 που ακόμα οφείλει η εταιρεία σε τρεις ναυτεργάτες. Το προγραμματισμένο για χτες δρομολόγιο για Κύθηρα - Αντικύθηρα δεν πραγματοποιήθηκε.

ΕΛΓΑ: Σε 48ωρη, προειδοποιητική, απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), απαιτώντας την απαλλαγή του ΕΛΓΑ από το υπέρογκο χρέος, ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και την ικανοποίηση μιας σειράς άλλων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Δεκέμβρη προχωρούν οι Μηχανικοί Δημοσίων Υπηρεσιών στο Νομό Κυκλάδων, αντιδρώντας στην υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του νομού.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣτΕ: Τη συμμετοχή των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στις απεργιακές κινητοποιήσεις (αναβολή δικών κλπ.) της 12ης Δεκέμβρη για το ασφαλιστικό ανακοίνωσε χτες η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά

Στο χτεσινό συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αργ. Σιδέρης, απαντώντας σε μια απροσδιόριστου ταυτότητας φωνή που ακούστηκε από το σώμα «έξω οι φασίστες από τα συνδικάτα», είπε επί λέξει: «Πηγαίνετε στον Περισσό να πάρετε μερίδα από την κρατική επιχορήγηση που δικαιούστε»! Τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά λειτούργησαν ακαριαία, επιβεβαιώνοντας το βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνο χαρακτήρα του ΛΑΟΣ. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η υπεράσπιση του κεφαλαίου και της πολιτικής του πάει... χέρι χέρι με το αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Ο λαός έχει και πείρα και γνώση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΝΟ
Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις

Οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα αναδείχτηκαν χτες πρώτη μέρα των εργασιών του 27ου Συνεδρίου της ΠΝΟ. Πριν τους χαιρετισμούς της «κουστωδίας» που είχε καλέσει η συμβιβασμένη πλειοψηφία, ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και γραμματέας της παράταξης Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης από το βήμα κατήγγειλε τις νόθες διαδικασίες και έδωσε το σύνθημα στους «αντιπροσώπους της ΝΣΚ και όλους που σέβονται τον εαυτό τους» να αποχωρήσουν, να μη νομιμοποιήσουν την παρουσία των εκπροσώπων του κεφαλαίου, όπως και έγινε. Λίγο πριν αποχωρήσουν όλοι οι αντιπρόσωποι της ΝΣΚ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αναφέρθηκε στη γραμμή υποταγής της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και κάλεσε τους ναυτεργάτες στις 12 Δεκέμβρη στους καταπέλτες.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ
Στα μέτρα της κυρίαρχης πολιτικής

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναμονή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν τώρα δράση ενάντια στην ολοένα αντιδραστικότερη λειτουργία του κράτους, του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την κατάκτηση νέων στοχεύοντας στη ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της. Τα παραπάνω τόνισε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 36ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Επιβεβαιώνοντας τον αντιδραστικό της ρόλο, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ δε νομιμοποίησε τους αντιπροσώπους που προέρχονται από το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, επειδή στις εκλογές συμμετείχαν και συμβασιούχοι, μετά από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση του Σωματείου, την οποία καταψήφισαν μόλις επτά από τα 400 μέλη του. Στην αντίπερα όχθη οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, απαίτησαν τη νομιμοποίηση αυτών των αντιπροσώπων αναδεικνύοντας το βαθιά πολιτικό χαρακτήρα του ζητήματος. Οτι είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να δρουν από κοινού, συντονισμένα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ