ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΜΕ απέναντι

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η αστική τάξη επιμένει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συναίνεση για το Ασφαλιστικό. Κι έχει δίκιο, από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρχίσουν οι εργάτες να κατανοούν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν ούτε ένα σεντ για την ασφάλισή τους. Οτι οι καπιταλιστές πρέπει να πληρώνουν όλα όσα απαιτούνται για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης.

Πριν, λοιπόν, οι εργάτες καταλάβουν ότι και οι «εισφορές» των εργοδοτών και η κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων είναι χρήμα αρπαγμένο από τη δουλιά των εργατών και μόνο, πρέπει να εξασφαλιστεί η περίφημη συναίνεση, ώστε το θέμα να κλείσει αναίμακτα.

Συμβολή στο κλίμα συναίνεσης δεν είναι μόνο οι καθαρές εντολές, αλλά και η καλλιέργεια αυταπατών ανάμεσα στους εργάτες, έτσι που αυτοί να μην αναζητούν τη λύση σε κάθετη αντίθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσής τους, αλλά σε κάποιο σωτήρα που θα έχει το χάρισμα του καλύτερου διαχειριστή.

Ετσι, όταν εκτιμάς ότι η κυβέρνηση «αυτοσχεδιάζει», ότι «δεν έχει σχέδιο», σπέρνεις αυταπάτες ότι ένας άλλος διαχειριστής θα τα κάνει καλύτερα. Κρύβεις το γεγονός ότι κάθε αστική κυβέρνηση είναι εντολέας μιας τάξης που εκμεταλλεύεται εργάτες και στις κεντρικές αποστολές αυτής της κυβέρνησης είναι να υποκλέπτει και τη συναίνεση των από κάτω.

Αν δε δείξεις το Ασφαλιστικό, την ακρίβεια, τους μισθούς, σαν ταξικό πρόβλημα που ζητά και στο πολιτικό επίπεδο λύση με όρους πάλης που να αντιστοιχούν στο «τάξη ενάντια σε τάξη», απλά συμβάλλεις στη συντήρηση. Κι εκεί η κάθε αστική κυβέρνηση πράττει με ό,τι της επιτρέπεις να πράξει.

Δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν ξέρει τι κάνει. Απλά, η κυβέρνηση βρίσκει και κάνει. Οταν η ίδια η ΓΣΕΕ έχει αποδεχτεί σαν βασικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού το Δημογραφικό, όταν αποδέχεται ως αυτονόητο την τριμερή χρηματοδότηση και συζητά πια μόνο και κύρια τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων, ε, τότε, όλη η αντίσταση και σ' αυτό το μέτωπο, όπως και σε τόσα άλλα προηγούμενα, έχει υπονομευτεί.

Παρένθεση: Ολα γύρω δείχνουν πως όσο οξύνεται η αντίθεση ανάμεσα στην επιδίωξη του κεφαλαίου για αύξηση των κερδών του και την ανάγκη των εργατών να τα βγάλουν πέρα, τόσο θα οξύνονται και φαινόμενα «ανομίας». Μ' αυτό σαν δεδομένο, οι αστοί προετοιμάζονται για σύγκρουση. Δουλεύουν με διάφορα σενάρια, από τη θεσμοθετημένη συναίνεση ως την ελεγχόμενη «κινηματική» αντιπολίτευση. Παράδειγμα; Κατά διαστήματα, η ΓΣΕΕ εμφανίζεται να οργανώνει κινητοποιήσεις. Αυτές που ο κόσμος ονομάζει απλά «τουφεκιές». Χωρίς κανένα μέτρο για την επιτυχία τους και, ακόμα χειρότερα, με αιτήματα που παραπέμπουν τη συνέχεια στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου». «Κίνημα» εγκλωβισμένο εντός του συστήματος. Μ' ένα τέτοιο «κίνημα» - μαϊμού, ελπίζει και σήμερα το αστικό σύστημα να εξασφαλίσει εκτόνωση στην υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη.

Επιστροφή - πριν την παρένθεση: Αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα όχι απλά η συμμετοχή στην απεργία στις 12 του μήνα, αλλά και το ποιος με ποιον. Κάτω από το μπαλκόνι της ΓΣΕΕ θα μαζευτούν όλοι όσοι, αφού έβαλαν το χεράκι τους για να αυξηθεί η ανασφάλιστη μάζα εργατών (μέσω της ενίσχυσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας), τώρα παριστάνουν τους διαμαρτυρόμενους. Ολοι όσοι, αφού πέρασαν στους εργάτες ως κυρίαρχη αξία την «ανταγωνιστικότητα», τώρα παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο.

Η απεργία που είναι μπροστά είναι ένας σταθμός, με κρισιμότερη τη συνέχειά της. Ούτε την απεργία, ούτε τη συνέχεια μπορούν να την οργανώσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κι αυτοί που τους στηρίζουν, γιατί πολύ απλά δεν έχουν σκοπό να χτυπήσουν αυτήν την πολιτική. Απόδειξη; Το κεντρικό αίτημά τους για εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Ρέππα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ;

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ: «Το πρόβλημα της μικρής ανομίας είναι ενδημικό στη χώρα (...) σε μια χώρα που το μικρό έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, θα ανθήσει και το μεγάλο (...) είναι ζωτικό πλέον να καλλιεργηθεί κουλτούρα νομιμότητας στη χώρα. Αυτή δε δημιουργείται μόνο με την ψήφιση νόμων και διαταγμάτων. Χτίζεται με τη διαρκή και άτεγκτη εφαρμογή των νόμων, κυρίως από τους θεσμικούς φορείς. Νόμος που δεν εφαρμόζεται καταρρακώνει το κύρος όλου του υπόλοιπου νομικού οικοδομήματος» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: «Με βάση νομοθετική ρύθμιση που πέρασε νύχτα από τη Βουλή, το υπουργείο Πολιτισμού θα προσλάβει 148 υπαλλήλους για κάλυψη οργανικών θέσεων χωρίς έγκριση του ΑΣΕΠ! Δεν είναι βέβαια αυτή η μόνη Ανεξάρτητη Αρχή που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες αναγκάστηκε να παραιτηθεί σύσσωμη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ουσιαστικά καταργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης και του εισαγγελέα! Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο η Αστυνομία με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης να βιντεοσκοπεί διαδηλώσεις παρ' ότι ρητά είχε απαγορευτεί μια τέτοια πρακτική. Απόλυτα ενδεικτικός για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση είναι βέβαια και ο τρόπος με τον οποίο περιθωριοποιήθηκε η Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος. Παρά το ότι επικεφαλής τοποθετήθηκε ένας δικός της άνθρωπος, ο κ. Ζορμπάς, η κυβέρνηση δε δίστασε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμά του επειδή βέβαια καταλόγιζε ευθύνες σε κορυφαία στελέχη της» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενιαίος ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε κίνδυνο οι συντάξεις του ΤΕΒΕ μετά το 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΕΞΙΟ ΧΕΡΙ στην τσέπη μας

ΕΘΝΟΣ: 3 ΒΟΜΒΕΣ στα χέρια του Καραμανλή

Η ΧΩΡΑ: Σύνταξη στα 55 για τους στρατιωτικούς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Η ΑΥΓΗ: Απ-ασφάλιση

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Στέλνουν στο ΙΚΑ τα Ταμεία ΔΕΗ - ΟΤΕ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταργούνται οι φόροι κληρονομιάς, γονικής παροχής και πρώτης κατοικίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θα κλείσει τελικά η Ολυμπιακή;

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΣΕΠ τέλος για το Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στα αζήτητα 400.000 σπίτια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το κίνημα πολιτών άρχισε να φέρνει αποτελέσματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εντολή συναίνεσης

«Αυτή τη στιγμή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης επιχορηγείται με περίπου 12 δισ. ευρώ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή έχει αποδεχθεί. Οσο δε θα περνούν τα χρόνια, το παραπάνω κόστος θα αυξάνεται. Το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι κατ' έτος θα απαιτεί νέους φόρους ή περικοπές δικαιωμάτων. Προφανώς αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση (...) η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μαζί που συνεχώς επαναλαμβάνει ότι έχει προτάσεις, οφείλουν να αξιοποιήσουν τη διαγραφόμενη σύγκλιση εργοδοτών και εργαζομένων και να διαμορφώσουν το πολιτικό περιβάλλον για μια λύση διαρκείας» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Βρίσκει και κάνει

«Υιοθέτησε η κυβέρνηση την τακτική εφαρμογής της οδυνηρής για τους πολίτες επίθεσης στην τσέπη τους, μέσα στον πρώτο χρόνο και μάλιστα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές, πιστεύοντας ότι προοδευτικά θα μειωθεί το πολιτικό κόστος, διότι οι παθόντες θα ξεχάσουν (...) δε θα ξεμπλέξει η κυβέρνηση με τα δύσκολα και ακανθώδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008, όπως υπολογίζει. Δε θα ξεμπλέξει, διότι αυτοσχεδιάζει και μάλιστα πρόχειρα. Δεν έχει μελετήσει το Ασφαλιστικό, ούτε και τα φορολογικά, ούτε και σχεδίασε στοιχειώδη μέτρα για να αναχαιτίσει το κύμα της ακρίβειας, ώστε να προστατευθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ