ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια σύνορα

Η πολεμική μηχανή της Τουρκίας βρίσκεται σε ετοιμότητα στα σύνορα με το Β. Ιράκ όπου εξαπολύονται τακτικά επιδρομές

Associated Press

Η πολεμική μηχανή της Τουρκίας βρίσκεται σε ετοιμότητα στα σύνορα με το Β. Ιράκ όπου εξαπολύονται τακτικά επιδρομές
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μία περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, νοτιοανατολικά της τουρκικής κοινότητας Τζουκουρτζά, στην επαρχία Χακαρί, εναντίον μίας ομάδας 50 μαχητών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ) προχώρησε η Τουρκία το Σάββατο, προκειμένου να δείξει ότι δεν περιορίζεται μόνο σε απειλές, αλλά προχωρά και στην υλοποίησή τους. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου στρατού, η επιχείρηση κατάφερε «βαριές απώλειες» στο ΡΚΚ και πραγματοποιήθηκε - πιθανότατα - από μαχητικά ελικόπτερα. Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα υπάρξει και συνέχεια «αν παραστεί ανάγκη»...

Το γεγονός της επέμβασης παραδέχτηκε, τελικά, και στέλεχος του ΡΚΚ, διαψεύδοντας ωστόσο τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, περί εκτεταμένων απωλειών στις τάξεις των Κούρδων. Με την παραδοχή του βομβαρδισμού, η οργάνωση επανέλαβε πρόταση για εκεχειρία, δηλώνοντας ότι το ΡΚΚ επιθυμεί να επιλύσει την κρίση με την Αγκυρα», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «ουδείς από τους μαχητές σκοτώθηκε». Σε δηλώσεις του μάλιστα στέλεχος του ΡΚΚ, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της οργάνωσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμη «να καταθέσει τα όπλα εάν οι τουρκικές αρχές απαντήσουν θετικά σ' έναν ορισμένο αριθμό προϋποθέσεων, που αφορούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού στο Σύνταγμα κι αποδεχτεί την κουρδική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους».

Η επίθεση αν και περιορισμένη, δεν παύει να προκαλεί ανησυχία, για το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης διασυνοριακής τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ, με τις ΗΠΑ να αντιτίθενται, καθώς δε θέλουν ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Επίσης στην Ανατολία την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν από Κούρδους διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επέμβαση του τούρκικου στρατού που όμως κατεστάλησαν άγρια από τις τουρκικές αρχές.

  • Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, σε επεισόδια στη Βαγδάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής, ενώ σε επίθεση εξτρεμιστών στην επαρχία Ντιγιάλα 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
«Αναδιαρθρώσεις» φιλανθρωπικών επιτροπών

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το κλείσιμο 92 φιλανθρωπικών επιτροπών που βοηθούσαν χιλιάδες οικογένειες στη Δυτική Οχθη ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Πληροφοριών του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς με τη δικαιολογία ότι «σ' αυτές είχαν διεισδύσει στελέχη της Χαμάς» που τις ...«είχαν μετατρέψει σε οικονομικές αυτοκρατορίες προς ίδιον πολιτικό όφελος και δραστηριότητες». Σήμερα πάντως ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ αναμένεται να ανακοινώσει στη Δυτική Οχθη τη συγκρότηση 11 νέων φιλανθρωπικών επιτροπών, οι οποίες προφανώς δε θα σχετίζονται με τη Χαμάς που απέκτησε επί χρόνια υψηλή δημοτικότητα λόγω μακρόχρονου φιλανθρωπικού έργου σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας...

Πάντως, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα ανταπάντησε ότι αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει «πείνα στη Δυτική Οχθη αφού το τίμημα θα το πληρώσουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες».

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ προχώρησε στην απελευθέρωση 492 (από το σύνολο περίπου 9.000...) Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Οι περισσότεροι ήταν «συμπτωματικά» υποστηριχτές της Φατάχ (του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) ή επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι σε μερικούς μήνες. Επίσης, «συμπτωματικά» η τελετή παράδοσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων έγινε στο «στρατηγείο» του Παλαιστίνιου προέδρου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης...

Μέσα σ' όλα αυτά, επαναλήφτηκαν και χτες συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς Παλαιστίνιους μαχητές και άλλους εννιά τραυματίες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόντι και Μπερίσα για «συντονισμένη ανεξαρτησία»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΤΙΡΑΝΑ.-

Πιέσεις για «συμμάζεμα» της πολιτικής ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών μέχρις ότου και εάν η ΕΕ καταφέρει να καταλήξει σε «ενιαία στάση» για την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, άσκησε χτες στα Τίρανα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι στον Αλβανό ομόλογό του, Σαλί Μπερίσα. Αμφότεροι απηύθυναν «έκκληση» στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών να μην προβεί «σε βιαστικές μονομερείς ενέργειες αμέσως μετά τις 10 Δεκέμβρη», οπότε αναμένεται η παράδοση της έκθεσης της τρόικα της Ομάδας Επαφής στο ΓΓ του ΟΗΕ για την αρνητική έκβαση των πρόσφατων συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Η τρόικα πάντως χτες το απόγευμα έφθασε στο Βελιγράδι όπου παρέδωσε προσχέδιο της έκθεσής της στη σερβική ηγεσία. Ακολούθως μετέβη στην Πρίστινα με τον ίδιο σκοπό... Ο ευρωενωσιακός εκπρόσωπος στην τρόικα, Βόλφανγκ Ισινγκερ μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Μπιλτς» προέβλεψε ως πιθανότερο σενάριο την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου «χωρίς τη συναίνεση του Βελιγραδίου» αλλά σε συντονισμό με την ΕΕ, τις ΗΠΑ «και κάποιες άλλες χώρες...».

Πάντως χτες το πρωί, μια βομβιστική έκρηξη σε καφετερία στο Πρίζρεν του νότιου Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό επτά ατόμων (ανάμεσά τους μία Βουλγάρα και μία Αλβανή) ενώ πυροτεχνουργοί της ΝΑΤΟικής «KFOR» εντόπιζαν σάκους με εκρηκτικά εκκενώνοντας όλα τα παρακείμενα κτίρια... Οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι φρόντισαν να τηρήσουν «σιγή ιχθύος» σχετικά με τους πιθανούς δράστες ή κίνητρα αυτής της ενέργειας.

Τέλος, χτες επισημοποιήθηκε η νίκη του Χασίμ Θάτσι (πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ, νυν ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου) στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη όπου η αποχή ξεπέρασε το 40%... Το κόμμα του Θάτσι πήρε 34,3% καταλαμβάνοντας τις 37 από τις 120 έδρες της Βουλής, ενώ η «Δημοκρατική Ενωση Κοσσόβου» ήρθε δεύτερη με 22,6% και 25 έδρες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Απόρριψη της συμμετοχής Σαρίφ στις εκλογές

ΛΑΧΟΡΗ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Απορρίφθηκε από την Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, αποκλείοντας τη συμμετοχή του στις εκλογές της 8η Γενάρη, με την αιτιολογία παρελθόντων ποινικών καταδικών του, σύμφωνα και με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Ράτζα Καμαρουζαμάν.

Σε αντίθεση με τον Ν. Σαρίφ, επιτρέπεται η συμμετοχή στην επίσης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία και εξασφάλισε την αμνηστία της πριν επιστρέψει στο Πακιστάν, καθώς ήταν από τους όρους για τη σύναψη συμφωνίας συνδιακυβέρνησης με τον Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, με στόχο την αμοιβαία υποστήριξη...

Μπούτο και Σαρίφ, ανακοίνωσαν, χτες, ότι θα φέρουν λίστα απαιτήσεων προς εκπλήρωση στην κυβέρνηση Μουσάραφ, που αν δεν ικανοποιηθεί, θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Γενάρη...

Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο 6 άτομα σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από οβίδες που έχασαν το στόχο τους κατά το βομβαρδισμό θέσεων ανταρτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν σε κατοικημένη περιοχή στη ζώνη των φυλών, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, στα πλαίσια πάντα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της καταστολής της «Αλ Κάιντα»...

ΟΗΕ
Συνδιάσκεψη για το κλίμα

ΜΠΑΛΙ.--

Ξεκίνησε χτες στο Μπαλί της Ινδονησίας με τη συμμετοχή 10.000 αξιωματούχων, επιστημόνων και εκπροσώπων από 190 χώρες η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

Στόχος της συνδιάσκεψης θα είναι η σύνταξη ενός προγράμματος δράσης που θα αποβλέπει σε ολοκλήρωση των διεθνών διαπραγματεύσεων το 2009 στην Κοπεγχάγη για μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εάν καταληχτεί συμφωνία τότε αυτή αναμένεται να αντικαταστήσει εγκαίρως το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012 και το οποίο υπέγραψε χτες η νέα κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ προκαλώντας τις επιδοκιμασίες των συνέδρων. Ζητήματα που θα κρίνουν την επιτυχία της συνδιάσκεψης είναι, μεταξύ άλλων, εάν θα είναι εκούσια ή υποχρεωτική η εφαρμογή μέτρων μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και τα ποσοστά μείωσης ρύπων που θα αναλογούν σε πλούσιες βιομηχανικές χώρες (π.χ. ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ) και ραγδαίως αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως εκείνες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας...

Επιπλέον, στη συνδιάσκεψη του Μπαλί για το κλίμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 του μήνα, θα αναζητηθούν τρόποι βοήθειας των φτωχότερων χωρών του πλανήτη που ήδη πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές και αντιμετωπίζουν έως και κίνδυνο εξαφάνισής τους στο μέλλον.

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Επιμονή στην ... «πυρηνική απειλή»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν διέκοψε το πυρηνικό του πρόγραμμα το φθινόπωρο του 2003 κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας ωστόσο συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα κάποια στιγμή από το 2010 έως το 2015, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη Εκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η διαπίστωση αυτή διαφέρει από αυτήν πριν από δύο χρόνια, όπου οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το Ιράν ήταν αποφασισμένο να αναπτύξει πυρηνικά και πως συνέχιζε να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Από τη μεριά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί «θετική είδηση», αλλά ο κίνδυνος να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα παραμένει ένα «σοβαρό πρόβλημα».

Στο μεταξύ, από το Κατάρ, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ πρότεινε χτες στους ηγέτες των έξι χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν και Ομάν) τη σύναψη ενός συμφώνου συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ανάμεσα στα άλλα, στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν επίσης η κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, η δημιουργία μιας κοινής αγοράς και ενός κοινού νομίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ