ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με μικρή διαφορά το «όχι» στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος

Από τη διαδικασία ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα

Associated Press

Από τη διαδικασία ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με διαφορά 1,41% επικράτησε τελικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα το «όχι» στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές. Οι αλλαγές στο υπάρχον Σύνταγμα, του 1999, αναφέρονταν από το χαρακτήρα του κράτους και τη μετατροπή του σε «σοσιαλιστικό», τις αρμοδιότητες και εξουσίες του Προέδρου, μέχρι τη μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας σε 6 ώρες και τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τα 16 χρόνια αντί 18 που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία, που έγινε σε 2 μπλοκ άρθρων, το «όχι», που υποστήριζαν τα πολιτικά κόμματα της ολιγαρχίας και της αντίδρασης αλλά και κάποιοι πρώην σύμμαχοι του Προέδρου Ογκο Τσάβες, επικράτησε στο πρώτο με 50,7% έναντι 49,3% και στο δεύτερο 51,05% έναντι 48,95%. Δηλαδή, η τάση απόρριψης της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης νίκησε με 51% έναντι 49% αυτών που την υποστήριξαν. Βεβαίως, σημαντικός παράγοντας αναδείχτηκε και η μεγάλη αποχή, που έφτασε το 45%. Δηλαδή, προσήλθαν στις κάλπες κάτι περισσότερο από 8 εκατομμύρια πολίτες.

Φαίνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις ότι η πολύμορφη τακτική της αντίδρασης είχε αποτέλεσμα, αφού συνδύαζε υποτίμηση του δημοψηφίσματος, με προσπάθεια αναβολής του, αποχή, μη αναγνώριση του αποτελέσματος σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», ακόμα και απειλές με το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη CIA «επιχείρηση Τανάλια», που προέβλεπε ακόμα και πραξικόπημα ή και εξωτερική επέμβαση. Φυσικά και όλα αυτά δεν παύουν να είναι μέσα στο σχέδιο. Από την άλλη, μια τέτοια προσπάθεια, να περάσουν μέσω δημοψηφίσματος τόσο βαθιές κοινωνικές αλλαγές, απαιτεί καλύτερη προετοιμασία και βαθύτερη συνειδητότητα. Είναι γεγονός ότι η καμπάνια του «ναι» δε συγκέντρωσε ούτε αυτούς τους πολίτες, 5 εκατομμύρια, που έχουν ανακοινωθεί ως εγγεγραμμένοι στο κόμμα του Τσάβες, Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η υπόθεση της πάλης για το σοσιαλισμό απαιτεί οργανωμένη συνειδητή πολιτική πρωτοπορία.

Αναγνώριση της ήττας

Γύρω στις 1.30 ξημερώματα Δευτέρας (ώρα Βενεζουέλας), ο Πρόεδρος της χώρας, αμέσως την ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, αναγνώρισε το αποτέλεσμα και δήλωσε ότι η λεγόμενη «μπολιβαριανή διαδικασία θα συνεχιστεί και θα ισχυροποιηθεί». Κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία που κρίθηκε στο «φώτο φίνις», απευθύνθηκε σε όσους στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία: «Καλύτερα που έγινε έτσι. Μη λυπάστε». Και στην αντιπολίτευση: «Κερδίσατε. Εγώ δε θα ήθελα μία τέτοια πύρρεια νίκη».

Παράλληλα, δήλωσε ότι ο δρόμος «προς το σοσιαλισμό (σ.σ. όπως θεωρεί ο ίδιος τη διαδικασία) θα είναι μακρύς» στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος και υπεραμυνόμενος της συνταγματικής μεταρρύθμισης τόνισε: «Δεν πρόκειται να αλλάξω ούτε ένα κόμμα από την πρόταση μεταρρύθμισης». Προσέθεσε, δε, ότι το ποσοστό του «ναι», το 49%, αντιπροσωπεύει ένα «πολιτικό άλμα προς την επανάσταση», συγχαίροντας όσους ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης παρά το «βομβαρδισμό των μέσων ενημέρωσης».

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που το γιόρτασαν με βεγγαλικά και αυτοκινητοπομπές και έδειξαν και τα πιθανά επόμενα βήματά τους, που θα επιχειρήσουν να είναι «ενωτικά» ώστε να ανοίξει, όπως λένε, «ο δρόμος προς τη δημοκρατία». Βεβαίως, τα στελέχη και τα τσιράκια των Αμερικανών έχουν αφήσει προς το παρόν τις απειλές. Αλλωστε, το μήνυμα ήρθε από τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα μίλησε για ...«καλό οιωνό για την ελευθερία στη Βενεζουέλα».

ΚΟΥΒΑ
Ετοιμασίες για την ανάδειξη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο

ΑΒΑΝΑ.-

Οι προτάσεις για τις υποψηφιότητες των βουλευτών που θα απαρτίζουν την Κουβανική Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας και των αντιπροσώπων για τα Περιφερειακά Συμβούλια, τους οποίους οι Κουβανοί καλούνται να εκλέξουν στις 20 Γενάρη, ανακοινώθηκαν την Κυριακή από τα 169 Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας.

Σημειώνεται ότι οι αντιπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων του Σαντιάγο ντε Κούμπα και Σεγούντο Φρέντε ενέκριναν τις υποψηφιότητες του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ραούλ Κάστρο και του βετεράνου της Επανάστασης Χουάν Αλμέιντα για την Κουβανική Εθνοσυνέλευση.

Γενικά, 614 υποψήφιοι προτείνονται για το βουλευτικό αξίωμα και 1.201 για τα Περιφερειακά Συμβούλια, οι οποίοι επιλέχθηκαν σε σύνολο 55.000 υποψήφιων.

Αυτό το διάστημα στη χώρα προετοιμάζονται οι διαδικασίες για τις επερχόμενες εκλογές και σε μερικές μέρες και μέχρι τις 15 Γενάρη, οι υποψήφιοι θα αρχίσουν να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και συζητήσεις με τους Κουβανούς πολίτες. Τα βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες των υποψηφίων θα είναι σύντομα έτοιμα από τις εκλογικές επιτροπές κάθε περιφέρειας και στη συνέχεια θα αναρτηθούν. Στην Κούβα ο ίδιος ο λαός προτείνει και στη συνέχεια επιλέγει τους εκπροσώπους του και συμμετέχει με μαζικό τρόπο σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει τη σοσιαλιστική επανάσταση.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ξανά διαμεσολάβηση Τσάβες;

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ενδεχόμενη νέα αλλαγή τακτικής της αντιδραστικής κολομβιανής κυβέρνησης, διαφαίνεται σχετικά με την ανταλλαγή αιχμαλώτων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) και τους κρατούμενους αντάρτες από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επανενεργοποιήσει το διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου Ούγο Τσάβες και της γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα», τόνισε σύμφωνα με τον Τελεσούρ ο κύριος κυβερνητικός διαπραγματευτής για την ειρήνη Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο. Δήλωση που αποκαλύπτει μια ακόμη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης του αντιδραστικού Αλβαρο Ουρίμπε, καθώς αφού είχε καλέσει τον Τσάβες και την Κόρδοβα να διαμεσολαβήσουν τερμάτισε και πάλι μονομερώς τη μεσολαβητική προσπάθειά τους στις 22 Νοέμβρη.

Παράλληλα, το μέλος της γραμματείας των FARC (Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), Ιβάν Μάρκες, είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί «μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να ξαναπάρει την αρχική της πορεία η διαδικασία ανταλλαγής των ομήρων, που είχε καλά αποτελέσματα με τον Πρόεδρο Τσάβες». Κατέληξε δε πως «οι αποδείξεις ότι οι αιχμάλωτοι ζουν (σ.σ. ανάμεσά τους και η γαλλοκολομβιανή πρώην προεδρική υποψήφια Ινγκριντ Μπετανκούρ) είχαν παραλήπτη τον Πρόεδρο Τσάβες και η κολομβιανή κυβέρνηση το γνώριζε». Αναφερόμενος στα βίντεο με αποδεικτικά στοιχεία, είπε: «Ο Πρόεδρος Ουρίμπε για μια ακόμα φορά εξανέμισε τις ελπίδες» για την ανταλλαγή, αναφερόμενος στη σύλληψη των τριών ανταρτών που μετέφεραν τις αποδείξεις και συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συζήτηση για το νέο Σύνταγμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ξεκίνησε από χθες τη λειτουργία της η επιτροπή όσον αφορά την ενσωμάτωση και την εναρμόνιση των στοιχείων στα κεφάλαια του νέου Συντάγματος, ούτως ώστε να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το έργο του τελικού κειμένου της νέας Μάγκνα Κάρτα πριν την καταληκτική ημερομηνία των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης στις 14 Δεκέμβρη.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα πριν τις τελικές συνεδριάσεις, τόνισε ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του κυβερνώντος MAS, Κάρλος Ρομέρο, για να συμπληρώσει ότι περισσότερο από το 70% των άρθρων του νέου Συντάγματος έχει ήδη την έγκριση των 16 πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων που αντιπροσωπεύονται στην κοινοβουλευτική οντότητα. Εντούτοις παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία συναίνεση σε ορισμένα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νέο Σύνταγμα, όσον αφορά την επανεκλογή προέδρου και τις κοινοβουλευτικές δομές. Τέλος, ο αντιπρόεδρος Αλαν Γκαρσία καταδίκασε τις ενέργειες ορισμένων τμημάτων της αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα PoDemoS, που στοχεύουν στην παρακώλυση του έργου της Συντακτικής Συνέλευσης και έχουν αρνηθεί να προσέλθουν σε διάλογο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Προέδρου Εβο Μοράλες.

ΚΙΝΑ
Μέτρα επιβράδυνσης της οικονομίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μέτρα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης συζητά από χτες η κινεζική κυβέρνηση, στα πλαίσια του σχεδιασμού του προϋπολογισμού του 2008. Το Πεκίνο αναμένεται να επιχειρήσει, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, πάγωμα των επενδύσεων και των δανείων, με παράλληλη μείωση του συνεχώς αυξανομένου εμπορικού πλεονάσματος.

Οπως σημειώνεται, στόχος των μέτρων είναι να επιτευχθεί ανάσχεση του πληθωρισμού, που έφτασε στο 4,5%, αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τους αρχικούς στόχους για το σύνολο της χρονιάς, που ήταν στο 3%, λόγω της «υπερθέρμανσης της οικονομίας».

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας της τάξης του 11,5% για το 2007, αντί του στόχου του 8%, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για πρόκληση αντιδράσεων, λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων σε βασικά είδη και ιδιαίτερα τροφίμων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ