ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα αντιδραστικά μέτρα από τη λετονική κυβέρνηση

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Η προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, προκειμένου να σβηστεί η μνήμη των αγώνων και των λαϊκών κατακτήσεων κατά τη σοβιετική περίοδο, εντείνεται στη Λετονία με την ποινικοποίηση κάθε υποστήριξης της σοβιετικής εξουσίας. Το γεγονός κατήγγειλε η Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επισήμανε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λετονίας πρόκειται να υποβάλει στο Κοινοβούλιο της χώρας, τις αμέσως επόμενες μέρες, νέες τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, με τις οποίες προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών για όσους τοποθετούνται δημόσια, θετικά για τη σοβιετική εξουσία και αρνούνται την ύπαρξη "σοβιετικής κατοχής"».

Οπως σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «το υπουργείο υποστηρίζει πως οι σχετικές τροπολογίες γίνονται στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για ποινική τιμωρία όσων τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και υποστηρίζουν "εγκλήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως γενοκτονία"».

Η Δ. Μανωλάκου καλεί το Συμβούλιο να πάρει θέση «για τα νέα αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα που προτίθεται να πάρει η λετονική κυβέρνηση, παραβιάζοντας θεμελιώδη ατομικά και δημοκρατικά πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης» και να απαντήσει αν «συμφωνεί με τη λετονική κυβέρνηση ότι το περιεχόμενο της πολιτικής της ΕΕ για "ποινικά μέτρα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας" περιλαμβάνει μέτρα όπως τα παραπάνω που επιδιώκει να θεσπίσει η κυβέρνηση της Λετονίας».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδια αντιποίνων κατά «ανεξαρτησίας»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε δέσμη μέτρων κατέληξε χτες η σερβική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κήρυξης μονομερούς ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Μολονότι τα σερβικά αντίποινα δε διευκρινίστηκαν μιας που χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα», ωστόσο από δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς στη Βουλή γνωστοποιήθηκε ότι σ' αυτά θα συμπεριλαμβάνονται η διακοπή διπλωματικών σχέσεων με όποια χώρα αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου αλλά και αντίποινα «μεμονωμένα για κάθε χώρα»...

Ο Γέρεμιτς πάντως ξεκινά από σήμερα νέα «διπλωματική εκστρατεία». Σήμερα, αναμένεται στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και αύριο (Πέμπτη) θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον γγ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν και με τους πρέσβεις των μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ίδιο 24ωρο, ανώνυμος υψηλόβαθμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος δήλωσε σε σερβικά ΜΜΕ ότι «η περίπλοκη και τεταμένη κατάσταση στη Σερβία επιδρά και στις σχέσεις Βελιγραδίου -Βορειοατλαντικού Συμφώνου». Ισχυρίστηκε δε ότι το ΝΑΤΟ δέχεται τους τελευταίους μήνες απ' το Βελιγράδι «μη φιλικά μηνύματα» και υποστήριξε ότι η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζει να στηρίζει την παραμονή της ΝΑΤΟικής στρατιάς στο Κοσσυφοπέδιο ακόμη και στην περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας. Ο ίδιος δεν είδε, ωστόσο, την άλλη διάσταση της απόφασης 1244 που αναφέρεται ρητώς στα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο...

ΡΩΣΙΑ
Μπροστά σε νέα προεκλογική περίοδο

Πριν ακόμη γίνει η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, (στις 7 ή 8 Δεκέμβρη από την Κεντρική εκλογική επιτροπή), οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να καθορίσουν τη στάση και τους υποψηφίους τους για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 2 Μάρτη 2008. Οπως καθόρισε η κεντρική εκλογική επιτροπή τα πολιτικά κόμματα, που έχουν το δικαίωμα να ανακοινώσουν υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου, θα πρέπει μέχρι τις 23 Δεκέμβρη να καταθέσουν τα σχετικά ονόματα των υποψηφίων τους.

Το κυβερνητικό κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» του Βλαντιμίρ Πούτιν, που επικράτησε με το 64,1%, ανακοίνωσε πως στις 17 Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσει συνέδριο (όπως προβλέπει η νομοθεσία) στο οποίο και θα ανακοινώσει τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα στηρίξει.

Επίσης, σε συνεδρίασή της η Γραμματεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) ανακοίνωσε πως στις 15 Δεκέμβρη θα συγκληθεί το συνέδριό του. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του ΚΚΡΟ, που υπογράφει ο Πρόεδρος του κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημειώνεται σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές της 2 Δεκέμβρη πως «τόσο βρώμικες και αντικανονικές εκλογές δεν είχε γνωρίσει η χώρα. Υπήρξαν ζώνες συντριπτικής νόθευσης των αποτελεσμάτων. Η Τσετσενία, Ινγκουσετία, Ταταρστάν, Μπασκαρταστάν, Μορντόβια, Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια, η περιοχή του Κεμέρεβο ήταν οι "πρωτοπόρες" περιοχές αυτής της απαράδεκτης κατάστασης». Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το εκλογικό επιτελείο του κόμματος συνεχίζει την παράλληλη καταμέτρηση των ψήφων, με βάση τα αποτελέσματα των παρατηρητών του κόμματος και στο αμέσως επόμενο διάστημα (στις 6/12) το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ θα κάνει σχετικές εκτιμήσεις. Καλεί, επίσης, τους πολίτες να συμμετάσχουν στις πικετοφορίες διαμαρτυρίας των οργανώσεων του κόμματος ενάντια στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Να σημειωθεί πως, με βάση τις εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στη νέα Κρατική Δούμα, το ΚΚΡΟ αν και φέρεται να είχε την απώλεια μιας ποσοστιαίας μονάδας (11,6% αντί 12,6%), εκλέγει 10 έδρες περισσότερες (57 αντί 47) χάρη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην κατάργηση των 225 μονοεδρικών περιφερειών.

Χτες, εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους εξέφρασε τις ανησυχίες του, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη διεξαγωγή των ρωσικών γενικών εκλογών της Κυριακής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Χωρίς ιατρική φροντίδα 40 εκατομμύρια άνθρωποι

Οι φτωχοί είναι οι πιο εκτεθειμένοι λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Associated Press

Οι φτωχοί είναι οι πιο εκτεθειμένοι λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ - (Medicare) ψυχορραγεί εδώ και χρόνια ενώ περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή περίπου 1 στους 7, δηλώνουν πως δεν έχουν αρκετά χρήματα για ιατρικές υπηρεσίες και ζουν χωρίς τη δυνατότητα ν' αγοράζουν φάρμακα, γυαλιά οράσεως, ή να επισκεφθούν τον οδοντίατρο, όπως τουλάχιστον αναφέρει έκθεση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Το «2005 πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έτυχαν των απαραίτητων υπηρεσιών, διότι δεν είχαν τα οικονομικά μέσα», τονίζεται στην έκθεση. Σχεδόν 15 εκατομμύρια ενήλικοι δεν μπορούν ν' αγοράσουν γυαλιά οράσεως, 25 εκατ. δεν είχαν οδοντιατρικές φροντίδες, 19 εκατ. δεν είχαν τα μέσα ν' αγοράσουν τ' απαραίτητα φάρμακα και 15 εκατ. δεν είχαν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες, διότι δεν είχαν τα οικονομικά μέσα, προστίθεται στην ίδια έκθεση, ενώ εντόπισε πως το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο το 2005, έναντι ποσοστού μικρότερου του ενός πέμπτου των παιδιών από πιο εύρωστες οικονομικά οικογένειες... Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολύ περισσότερα για την υγεία κατά κεφαλήν απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα, εννοείται ότι μιλάμε για δαπάνες που πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών και όχι για κρατικές δαπάνες στην Υγεία. Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν στην ιμπεριαλιστική υπερδύναμη που ενώ ξοδεύει τεράστια ποσά για τις επεμβάσεις που εξαπολύει ανά τον κόσμο, δεν καλύπτει τις πιο βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

ΤΣΕΧΙΑ
Μαζική απεργία των εκπαιδευτικών

ΠΡΑΓΑ.-

Σε πανεθνική 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εκπαιδευτικοί της Τσεχίας διεκδικώντας περισσότερες δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία, ενώ την ίδια μέρα ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, διόρισε νέο υπουργό Παιδείας τον Οντρέι Λίσκα στη θέση της Ντάνα Κούτστοβα που παραιτήθηκε στις αρχές του Οκτώβρη.

Τουλάχιστον το 60% των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας (6.320 από τα 10.000 σχολεία) παρέμειναν κλειστά λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια κορόνες (περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό για δαπάνες για την Παιδεία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ένωσης των εκπαιδευτικών, Μαρκέτα Βοντράκοβα, πάνω από 135.000 εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία και δηλώνουν αποφασισμένοι να επαναλάβουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο κορόνες (περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ) για την εκπαίδευση, ποσό που σύμφωνα με την ένωση των εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν υπολογίσει κανείς ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει χρηματοδοτηθεί αυτός ο τομέας έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα. Είναι και αυτό μια συνέπεια που βιώνει ο τσέχικος λαός μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος πριν από 15 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ