ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινές επιθέσεις και νέοι εποικισμοί

Εικόνα της καθημερινής φυλακής που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι

Associated Press

Εικόνα της καθημερινής φυλακής που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι
ΡΑΜΑΛΑ.--«Θα πρέπει να σκοτώνουμε όσους Παλαιστίνιους επιχειρούν να μας επιτεθούν απ' τη Γάζα», απείλησε απροκάλυπτα χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, απορρίπτοντας πρόταση στελεχών του κόμματός του (Εργατικό) να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Γάζα... Ετσι, ο Μπάρακ ανέφερε ότι μόνο μέσα στο τελευταίο 10ήμερο ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς με τη δικαιολογία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις με ρουκέτες. Σ' αυτούς ο Μπάρακ δεν προσμέτρησε τα τρία μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν χτες το πρωί από εναέρια ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας...

Εντούτοις η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αρκείται μόνον σε δολοφονίες. Χτες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην οικοδόμηση 307 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στο Τζάμπελ Αμπού Κνάιμ (ή Χαρ Χόμα για τους Ισραηλινούς) της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Αχμέντ Κουρέια, που τόνισε στη Δυτική Οχθη πως αυτό «συνιστά υπονόμευση και κατάφωρη παραβίαση των συμφωνηθέντων, στην Ανάπολη, των ΗΠΑ και πριν απ' αυτήν»... Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ ισχυρίστηκε ότι η κατασκευή νέων εβραϊκών κατοικιών στην Α. Ιερουσαλήμ «δε συνιστά παραβίαση της πρώτης φάσης του οδικού χάρτη».

Το ίδιο 24ωρο στο Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς έστησαν φυλάκια ελέγχου στις εισόδους της πόλης, συλλαμβάνοντας Παλαιστίνιους και κατάσχοντας όπλα και πολεμοφόδια...

ΙΡΑΝ
Πιέσεις... παρά την έκθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το Ιράν παραμένει κίνδυνος, υποστήριξε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία αναφέρεται ότι η Τεχεράνη σταμάτησε την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το 2003. Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί «σήμα κινδύνου» και πως η άποψή του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δεν έχει αλλάξει».

Ακολουθώντας την ίδια ρότα, τόσο η Βρετανία όσο και το Ισραήλ έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους. Ενώ η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Πασκάλ Αντρεανί, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των πιέσεων για καταδικαστική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ιράν, από τη μεριά του, σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί απόδειξη του ειρηνικού χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος. Παράλληλα, από τη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «ικανοποιημένος» με την ενίσχυση των επαφών ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και πρόσθεσε ότι υπολογίζει στη «διαφάνεια» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον βασικό Ιρανό διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης και να παρακινήσει το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία, τόνισε χτες ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις και δίκες...

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στην επαρχία Σιρνάκ, με αποτέλεσμα έξι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK) να χάσουν τη ζωή τους - μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες - και ένας στρατιώτης, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του τουρκικού επιτελείου στρατού.

Στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας κατά του Κούρδων, του ΡΚΚ, ξεκίνησε χτες δίκη εναντίον δύο συνηγόρων του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με την κατηγορία ότι στηρίζουν το κουρδικό κόμμα. Οι ποινές που ζήτησε ο εισαγγελέας εναντίον των δικηγόρων Ιρφάν Ντουντάρ και Μαχμούτ Σακάρ για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση», είναι κάθειρξη 7,5 έως 15 χρόνια.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου της, Γιοχάνες Λαϊντενμπέργκερ, απάντησε χτες στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, που συντάχθηκε με τις θέσεις Σαρκοζί κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της «υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κατ' εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων που έχουν λάβει τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία εργαζομένων στα ορυχεία

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τον κώδωνα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλοί Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι στα ορυχεία χτύπησαν χτες μαζικά χιλιάδες εργάτες που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία.

Πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας στο Γιοχάνεσμπουργκ με τη συμμετοχή 40.000 απεργών και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ν. Αφρικής. Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν απ' τη Νοτιοαφρικανική Εθνική Ενωση Μεταλλωρύχων (NUM) με συνέπεια να μπει λουκέτο σε πάνω από 60 εταιρείες εξόρυξης, όπως αυτές της «Αγκλογκόλντ Ασάντι», «Γκολντ Φιλντς» και «Χάρμονι». Η NUM ζήτησε απ' τις εταιρείες να επενδύσουν στην εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και απαίτησε απ' την κυβέρνηση την παραπομπή όσων εταιρειών και ιδιοκτητών ορυχείων «ξεχνούν» να ενισχύσουν την ασφάλεια των εργαζομένων για εγκληματική αμέλεια...

Μόνο φέτος οι Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι στα ορυχεία θρήνησαν 200 συναδέλφους τους στη διάρκεια δεκάδων εργατικών δυστυχημάτων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθεώρηση Γκέιτς

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, με τον Πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, να ζητά «περισσότερους εκπαιδευτές για τις στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της χώρας και η ασφάλειά της»...

Ο Ρ. Γκέιτς, εξήρε την «προσφορά» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Υποστήριξε δε ότι έχει φέρει επανειλημμένως στο αμερικανικό κογκρέσο το ζήτημα της ενίσχυσης του «αφγανικού στρατού», δεσμευόμενος ότι θα πιέσει τους εταίρους του στη συμμαχία να «συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αφγανιστάν».

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Δυσοίωνες προβλέψεις

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΛΙ.--

Ο αριθμός των πλημμυροπαθών θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και να ανέλθει σε 150.000.000 μέχρι το 2070 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις θα ανέλθουν σε πάνω από 35 τρισ. δολάρια υποστήριξε χτες έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που δημοσιοποιήθηκε στο Παρίσι. Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, ζήτησε «ταχεία και συντονισμένη δράση» προκειμένου να εξασφαλιστεί χρόνος και τρόπος οχύρωσης των πόλεων και περιοχών που απειλούνται τις επόμενες δεκαετίες. Πρόσθεσε ότι η οχύρωση αυτών των περιοχών θα απαιτούσε τουλάχιστον μία 30ετία.

Στις δύο πρώτες θέσεις της μαύρης λίστας των περισσότερο απειλούμενων μεγαλουπόλεων προβάλλουν η Καλκούτα και το Μουμπάι (πρώην Βομβάη), ενώ η μόνη πόλη πλούσιας χώρας που υπάρχει στη λίστα είναι το Μαϊάμι.

Το ίδιο 24ωρο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί της Ινδονησίας έπαιρναν το λόγο ηγέτες νησιωτικών κρατιδίων που απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της πιθανής ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΛΠΟΥ»
Αποφάσισαν κοινή αγορά αλά ΕΕ...

ΝΤΟΧΑ.--Τη δημιουργία κοινής αγοράς ως το 2012, τη θέσπιση κοινού νομίσματος ως το 2010, την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και την απρόσκοπτη δράση επιχειρηματιών το 2008 σε Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Σαουδική Αραβία αποφάσισαν χτες, στο πλαίσιο ετήσιας συνόδου, οι ηγέτες του «Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου» (GCC) που απαρτίζεται από τις παραπάνω χώρες του Περσικού Κόλπου.

Η Κοινή Αγορά των χωρών του Περσικού «αποσκοπεί στη δημιουργία μίας αγοράς... για αύξηση της αποτελεσματικής παραγωγής και της βέλτιστης χρήσης των διαθέσιμων πόρων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των έξι χωρών του οργανισμού στα διεθνή οικονομικά φόρα» ανέφερε η τελική διακήρυξη του εξαμελούς GCC.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ