ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ακόμη «ψάχνει» κονδύλια η κυβέρνηση;

Eurokinissi

Μάλλον «ρευστή» είναι η κατάσταση στο έργο της αναστήλωσης του κτιρίου (έργο του Τσίλερ) του Εθνικού Θεάτρου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, μετά τη χτεσινή του επιτόπια επίσκεψη, με συνοδό τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Χουβαρδά.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «οι εργασίες αναστήλωσης του Εθνικού Θεάτρου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς», συμπλήρωσε ότι «υποχρέωση της πολιτείας είναι να παραδώσουμε το κτίριο στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, για την καινούρια χειμερινή περίοδο, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2008», αλλά δεν ήταν κατηγορηματικός περί αυτού. Αντίθετα είπε ότι «χρειάζονται μερικές επιπρόσθετες εργασίες», ότι θα αναζητήσει «σχετικά κονδύλια» και ότι ζήτησε από τους εργολάβους «να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση».

Για τη χρηματοδότηση του έργου, ο Μ. Λιάπης είπε ότι «στο μέτρο του δυνατού η πολιτεία έκανε το χρέος της. Εκταμίευσε μεγάλα ποσά από το Γ΄ ΚΠΣ και θα βρει επιπλέον και από τον εθνικό προϋπολογισμό», επαναλαμβάνοντας ότι «οι εργολάβοι οφείλουν να παραδώσουν το έργο στο χρόνο του, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε άλλες καθυστερήσεις».

Θυμίζουμε ότι η μελέτη αφορά ένα χώρο περίπου 12.000 τ.μ. της Κεντρικής Σκηνής και της Νέας Σκηνής. Η Κεντρική Σκηνή παραμένει κλειστή από το 2001 και η Νέα Σκηνή από το 2005, ενώ από το 1998 η τότε διοίκηση του Εθνικού ζητούσε από το ΥΠΠΟ την εκ βάθρων ανακαίνιση του θεάτρου. Την άνοιξη του 2001 αποφασίστηκε η ένταξη του έργου της ανακαίνισης στο Γ΄ ΚΠΣ, η προμελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 2004, τον Ιούλη του 2004 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και το Μάρτη του 2006 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής. Τώρα, Δεκέμβρη του 2007, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «θα» βρει κονδύλια για την ολοκλήρωσή του...

Προβολές στο «REX»

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επαναλειτουργεί το ...κινηματοθέατρον «Rex», με προβολές από 10/12. Οι ταινίες σχετίζονται με κάποιες από τις φετινές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Θα ακολουθεί συζήτηση μεταξύ κοινού, γνωστών κριτικών κινηματογράφου, συγγραφέων, σκηνοθετών και ηθοποιών. Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία «Ηλίθιος» του Ακίρα Κουροσάβα (7 μμ), από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, με τη συμμετοχή των Μάνου Ζαχαρία, Στάθη Λιβαθινού, Πέτρου Σεβαστίκογλου, Δημήτρη Ημελλου, Βασίλη Ανδρέου. Ακολουθούν: 21/1: «Τα τέρατα» του Τοντ Μπράουνιγκ, 11/2: «Τρικυμία» του Πολ Μαζέρσκι, 17/3: «Νύχτα Πρεμιέρας» του Τζον Κασσαβέτη, 14/4: «Μήδεια» του Λαρς Φον Τρίερ. Είσοδος ελεύθερη.

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
Αφιερωμένη στην επιθεώρηση

Από την επιθεώρηση του Ζάχου Θάνου «Σκούπα», στο θέατρο «Λαού»
Από την επιθεώρηση του Ζάχου Θάνου «Σκούπα», στο θέατρο «Λαού»
Η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτώβρη του 2007, στο Ηρώδειο, όπως κάθε χρόνο «Ημέρα του ηθοποιού», αναβλήθηκε λόγω εκλογών και πυρκαγιών. Τελικά, τη Δευτέρα, 17 Δεκέμβρη, στο «Παλλάς» (9μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί η αφιερωμένη στην Επιθεώρηση και Ημέρα του Ηθοποιού.

Με νούμερα, σκετς και τραγούδια επιθεωρήσεων - σταθμών στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, από το 1894 (παίχτηκε η πρώτη επιθεώρηση με τίτλο «Λίγο απ' όλα») μέχρι τις μέρες μας. Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί της «ένδοξης» εκείνης εποχής αλλά και της νεότερης γενιάς. Συμμετέχει, επίσης, ζωντανή ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια του Νίκου Αδειλίνη, οι χορογραφίες της Νικόλ Κοκκίνου, η καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Καλατζόπουλου. Κεντρικός ομιλητής ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων.

Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 2002 αναβίωσε την «Ημέρα του Ηθοποιού», μια ετήσια εκδήλωση που η θεσμοθέτησή της απέβλεπε στην ευρύτερη γνωστοποίηση του πνευματικού και πολιτιστικού λειτουργήματος του ηθοποιού και στην τιμητική αναφορά «απόντων», αλλά ιδιαίτερα σημαντικών ηθοποιών και της ανεπανάληπτης προσφοράς τους σε εποχές που η τεχνολογία δεν έδινε τη δυνατότητα καταγραφής της τέχνης τους, στερώντας τους τη «δάφνη» της αθανασίας. Από τότε η εκδήλωση πραγματοποιείται αδιάλειπτα και με επιτυχία.

«Εκρηκτική» συνάντηση

Ενας σπουδαίος μουσικός, ο Γάλλος ακορντεονίστας και μπαντονεονίστας Richard Galliano, από τους σημαντικότερους σολίστες της παγκόσμιας τζαζ, εμφανίζεται με την τετραμελή μπάντα του στις 10/12 (9μμ), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, για να μας μυήσει στους εκρηκτικούς τζαζ αυτοσχεδιασμούς του.

Συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος, ερμηνευτής, σολίστας χαρακτηρίζεται από τέλεια τεχνική, υψηλή αίσθηση ρυθμού, μεγάλη ικανότητα αυτοσχεδιασμού, βαθιά συναισθηματική προσέγγιση και προπάντων πρωτοτυπία. Εχει χαρακτηριστεί άμεσος επίγονος του μεγάλου Αστορ Πιατσόλα και επάξιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης. Ο Πιατσόλα τον βοήθησε να βρει τη δική του ιδιαίτερη ερμηνευτική φυσιογνωμία, προτρέποντάς τον να εγκαταλείψει τα «αμερικάνικα πρότυπα» και να ιχνηλατήσει τις ευρωπαϊκές του ρίζες. Με την ίδια ευκολία που ερμηνεύει τα απαιτητικότατα τάνγκο του Πιατσόλα, τα swing και το bistro waltzes, ερμηνεύει τις μπαλάντες του Billy Evans, τις δημιουργίες του Keith Jarrett, τα αφρο-αμερικάνικα ακούσματα του Charlie Parker και του John Coltzane. Προσεγγίζοντας ακόμη και τους Ravel, Debussy και Coupezin.

«Πίτερ Παν» στον πάγο

Ο Πίτερ Παν θα ...φοράει παγοπέδιλα και θα περιμένει μικρούς και μεγάλους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι (8-16/12), στο κλειστό γήπεδο Taekwondo Π. Φαλήρου. Πρόκειται για ένα υπερθέαμα του «Holiday on Ice», βασισμένο στο πολυαγαπημένο παραμύθι του J. M. Barrie, με ήρωα το ξακουστό αγόρι που μπορούσε να πετά και δεν ήθελε να μεγαλώσει. Η μαγευτική ιστορία τώρα πήρε σάρκα και οστά σε μια απολαυστικά θεαματική παράσταση στον πάγο. Ο Πίτερ Παν είναι το πρώτο θέαμα στον πάγο που δημιουργήθηκε ειδικά για παιδιά. Ο Πίτερ Παν, η Τίνκερ Μπελ, η Γουέντι και τα αδέλφια της μάχονται ενάντια στον Κάπτεν Χουκ και τους τρομερούς πειρατές του με άφθονη δράση που εκτυλίσσεται επάνω στον πάγο, αλλά και πάνω από αυτόν.

Επίκεντρο οι νέοι

Με τους νέους στο επίκεντρο ξεκινά στις 7/12, στον «Ιανό» (Σταδίου 24), το «3ο Muse Festival». Το μουσικό φεστιβάλ, που αναδεικνύει νέες τάσεις στην τζαζ, εστιάζει στα σύνολα των μουσικών λυκείων, που θα παρουσιάσουν δουλιά τους, προβληματισμούς τους και την καθαρή τους ματιά απέναντι στο σημερινό - σχεδόν αυριανό - μουσικό γίγνεσθαι. Σημειώνουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετοχών είναι κάτω από 25 χρόνων. Θα ξεκινήσει με συναυλία - παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου και των Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου (7/12). Ακολουθούν: Masterclass - συναυλία του Θανάση Ζέρβα, του Deodato Siquir Trio, των Δήμου Δημητριάδη και Γιώργου Κοντραφούρη, των Marc Abrams και Γιώτη Σαμαρά (8/12). Στις 9/12 θα εμφανιστούν και τα μουσικά σύνολα του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Παλλήνης, του Γυναικείου Πολυφωνικού Συνόλου «Earth Voices» κ.ά. Στις 12/12 θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Αγγίζοντας ορίζοντες», για την ιστορική διαδρομή της καταξιωμένης δισκογραφικής εταιρείας ECM.

Το ετήσιο χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα δώρα που έχουν κατασκευαστεί με πολλή αγάπη και μεράκι, οργανώνουν τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση». Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Δ13, Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 15-18 του Δεκέμβρη.

«Το ελιξίριο της ευτυχίας» της Μαρίας Παπαγιάννη, ένα παραμύθι για φλάουτο και φωνή, παρουσιάζουν η Ελένη Μάρρα (αφήγηση) και η Δάφνη Μπινιάρη - Παντελέων (φλάουτο), σήμερα (7μμ) στο ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη, τηλ. 210-9231502). Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά έως και Γ΄ Δημοτικού. Την αφήγηση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι, επιτρέποντας τη συμμετοχή των παιδιών στις διάφορες ιστορίες του παραμυθιού. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μίρκα Γεμεντζάκη. Εισιτήριο: 7 ευρώ.

Το ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων, σε μονή βάρδια (8.30 πμ - 3 μμ) για το χειμώνα έως 31/3/2008 καθορίζεται ως εξής: Ολοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και μουσεία παραμένουν κλειστά στις 25 και 26/12, 1/1/2008 και 25/3/2008. Θεοφάνια και Καθαρά Δευτέρα: 8.30 πμ-3 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ