ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
«Φοβόμαστε να βγούμε απ' τα σπίτια μας... »
  • Εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα ο ένας από τους πέντε μετανάστες που δέχτηκαν την επίθεση
  • Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε για την υπόθεση το ΚΚΕ
  • Αποκαλυπτική μαρτυρία των μεταναστών που δέχτηκαν τη ρατσιστική επίθεση

Μετανάστες που δέχτηκαν την επίθεση μιλούν με το συντάκτη του «Ρ»
Μετανάστες που δέχτηκαν την επίθεση μιλούν με το συντάκτη του «Ρ»
Φυλακισμένος παραμένει ο ένας εκ των πέντε Πακιστανών μεταναστών, που δέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή άγρια επίθεση από ομάδα περίπου 25 ατόμων.

Παράλληλα, ο «Ρ», φέρνει σήμερα, νέα στοιχεία στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας πως επρόκειτο για μια καθαρά προσχεδιασμένη, ρατσιστική επίθεση, γεγονός που αποδεικνύει και η μαρτυρία του Μοχάμεντ Αντσερ, ενός εκ των θυμάτων.

Να σημειωθεί πως ο Καγιούμ Χαντάρ Σαγιέτ - άλλο θύμα της επίθεσης - παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο, λόγω των σοβαρών τραυμάτων του και θα πάρει εξιτήριο την ερχόμενη Δευτέρα.

Για το θέμα της άγριας αυτής επίθεσης, κατέθεσαν χτες ερώτηση στη Βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Εσωτερικών.

«Κάποιος, δήλωσε αστυνομικός...»

Η μαρτυρία του Μ. Αντσερ, είναι αποκαλυπτική. Ο 32χρονος μετανάστης, που εργάζεται εδώ και 6,5 χρόνια στη χώρα μας, περιγράφει το περιστατικό.

«Γύρω στις 8.30 δύο νεαρά άτομα έριξαν αντικείμενα στο σπίτι μας και ο Καγιούμ (σ.σ.: το θύμα που βρίσκεται στο νοσοκομείο) βγήκε έξω να τους ζητήσει το λόγο. Οι νεαροί απάντησαν με ρατσιστικές βρισιές και έφυγαν. Μία ώρα αργότερα, επανήλθαν μαζί με άλλα πέντε άτομα, μας χτύπησαν το κουδούνι, μας ρώτησαν αν έχουμε χαρτιά και γιατί βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ο ένας απ' αυτούς, δήλωσε αστυνομικός. Στην ερώτησή μας, πού είναι η ταυτότητά σου, μας είπε προκλητικά: θα έρθω να σας τη δείξω σε λίγο».

Στη συνέχεια, ο Μ. Αντσερ, μας λέει: «Γύρω στα μεσάνυχτα, έσπασαν το παράθυρο του σπιτιού. Μπήκαν μέσα 7 - 8 άτομα, με ξύλα και σίδερα. Ενας κρατούσε πιστόλι και ένας άλλος μαχαίρι. Απ' έξω περίμεναν τουλάχιστον άλλα 15 άτομα. Τότε άρχισαν να μας ξυλοκοπούν, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Μας έβριζαν επειδή είμαστε ξένοι. Μετά από περίπου 20 λεπτά, έφυγαν και είδαμε ότι μας είχαν κλέψει 700 ευρώ. Ηταν τα λεφτά της εβδομάδας που είχαμε δουλέψει». Στη συζήτηση ήταν και τα υπόλοιπα θύματα και όπως μας μετέφραζε ο Μ. Αντσέρ, δήλωναν «φοβόμαστε πολύ, ακόμα και να βγούμε έξω απ' το σπίτι μας. Ξεκινάμε 5 το πρωί να πάμε στη δουλιά και σκεφτόμαστε αυτά που έγιναν».

Κρατείται ένα από τα θύματα

Υπενθυμίζουμε ότι - όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» - ο ένας εκ των πέντε Πακιστανών, ο 22χρονος Οσμάν Ζάφαρ, κρατείται ακόμα στο Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και έχει καταθέσει αίτηση πολιτικού ασύλου. Σημειώνεται πως συνελήφθη την επομένη της επίθεσης, καθώς γυρνούσε απ' το Τζάνειο νοσοκομείο όπου εξετάστηκε για τα τραύματά του, σύμφωνα με τον συγκάτοικό του Μοχάμεντ Μεσούντ.

Ο «Ρ» επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα και ο αξιωματικός υπηρεσίας επιβεβαίωσε την κράτηση, αλλά δήλωσε αναρμόδιος για παραπέρα ενημέρωση, παραπέμποντάς μας, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με τον οποίο μιλήσαμε, υποστήριξε ότι ο Οσμάν, κρατείται επειδή δεν είχε άδεια παραμονής και μάς ενημέρωσε ότι πράγματι έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου. Πρόσθεσε, δε, πως λογικά, ο κρατούμενος θα αποφυλακιστεί σε δύο μέρες και θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση του αιτήματός του.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την εγκληματική επίθεση σε βάρος των Πακιστανών μεταναστών, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Αιγάλεω, έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Πρωτούλης, Βέρα Νικολαΐδου και Εύα Μελά. Πρόκειται για τη δεύτερη Ερώτηση που καταθέτουν βουλευτές του Κόμματος για το θέμα, μετά από αυτήν στις 9 Νοέμβρη με την οποία «εξέθετε το πρόβλημα που υπάρχει και κατέκρινε τη δράση της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή, η οποία αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του εντεινόμενου ρατσισμού, συνέβαλε στην έντασή του με τη διενέργεια τρομοκρατικών επιχειρήσεων - σκούπα σε βάρος όλων των μεταναστών στην περιοχή».

Η γενικότερη κυβερνητική πολιτική σε βάρος των μεταναστών, τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, και η αντίστοιχη πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή, οδήγησε στην αποθράσυνση των φασιστοειδών που έφτασαν και στην οργάνωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος των μεταναστών εργατών. «Η κυβέρνηση», σημειώνεται, «δεν πήρε υπόψη της, αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ. Δεν έδωσε διά του αρμόδιου υπουργού τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για την ένταση της ρατσιστικής βίας. Το περιστατικό άλλωστε αυτό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Ερχεται σαν συνέχεια σειράς επιθέσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε μετανάστες (π.χ. Ρέντη)».

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «τα φαινόμενα της ρατσιστικής βίας αποτελούν αποτέλεσμα και μια εκ των συνεπειών της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ζήτημα των μεταναστών. Οι μετανάστες - συνεχίζεται στην Ερώτηση - αξιοποιούνται ως φθηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό σε καθεστώς παρανομίας, λόγω των απαράδεκτων προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας παραμονής και εργασίας στη χώρα μας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του Κόμματος, ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών: «Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, για να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους τα φαινόμενα, για να σταματήσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία και να αποδοθούν ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς στους μετανάστες».

Περιβάλλον και κερδοσκοπία

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το μέλλον του πλανήτη που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με Εκθεση του ΟΟΣΑ, αν δε ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο αριθμός των κατοίκων παράκτιων πόλεων που θα κινδυνεύει από πλημμύρες, έως το 2070, θα τριπλασιαστεί. Θα κινδυνεύουν συγκεκριμένα από πλημμύρες 150 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες πόλεις, έναντι 40 εκατ. που κινδυνεύουν σήμερα. Παράλληλα, το οικονομικό κόστος αυτών των καταστροφών θα ανέλθει στα 35 τρισ. δολάρια, έναντι 400 δισ. δολαρίων σήμερα.

Εφιαλτική είναι και η πρόβλεψη για την ξηρασία. Η έλλειψη νερού, όπως προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κι Μουν, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης, η μόλυνση και η κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων συνιστούν απειλή. «Σε όλον τον κόσμο - δήλωσε - οι υδάτινοι πόροι εξακολουθούν να διασκορπίζονται, να χάνονται και να υποβαθμίζονται. Οι συνέπειες για την ανθρωπότητα είναι ανησυχητικές. Η έλλειψη νερού απειλεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και αποτελεί αιτία για πολέμους».

Παρ' όλα αυτά, και στη Διεθνή Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μπαλί, οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή τους. Σταθερά προσανατολισμένες στη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία, προτιμούν τις «ευέλικτες» μεθόδους, όπως την επέκταση του εμπορίου ρύπων και μετά το 2012, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος για νέο μπαράζ καταλήστευσης των φυσικών πόρων των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Για παράδειγμα, αρνούνται να παράσχουν τεχνολογίες για καθαρό νερό, αν οι χώρες αυτές δεν ιδιωτικοποιήσουν τα δίκτυά τους. Ολα αυτά αναδεικνύουν ότι καπιταλισμός και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες που δε συμβιβάζονται.


Ν.Π.

Παράσταση διαμαρτυρίας από Αφγανούς πρόσφυγες

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες Αφγανοί πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για οικογένειες που έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε ξενοδοχεία και σπίτια της Αθήνας. Χτες, τόσο ο υφυπουργός Γ. Παπαγεωργίου όσο και υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης, τους διαβεβαίωσαν πως σε ό,τι αφορά τη σίτιση και τη στέγαση θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Αλλες φορές δουλεύω για 10 ευρώ όλη τη μέρα, άλλες για 30. Περισσότερες είναι αυτές που κάθομαι. Και δεν το θέλω, γιατί δεν μπορώ να συντηρήσω την οικογένειά μου», λέει στο «Ρ» ένας από τους πρόσφυγες. «Οταν αρρωσταίνω, εύχομαι να μην πεθάνω. Και να πάω στο νοσοκομείο, ποιος θα με καταλάβει;», αναρωτιέται ένας άλλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ