ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο τζόγος... κάνει παιχνίδι

Οι καινούριες σκιές για στημένα παιχνίδια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτή τη φορά φαίνεται να θορυβούν για τα καλά τους ανθρώπους της ΟΥΕΦΑ, αν και θα ήταν αφελές να πει κάποιος ότι πέφτει από τα... σύννεφα. Αλλωστε, εάν επαληθευτούν τα δημοσιεύματα που κατακλύζουν τις αθλητικές εφημερίδες της Γηραιάς ηπείρου, στον κατάλογο με τα ύποπτα παιχνίδια περιλαμβάνεται και αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ. Η νίκη της Λίβερπουλ με 8-0 επί της Μπεσίκτας φέρεται να μην είναι και τόσο καθαρή, έστω και εάν η ΟΥΕΦΑ επίσημα διέψευσε ότι διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο αγώνα. Εκείνο που παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι ότι αυτή τη στιγμή ερευνά τον αγώνα για το Ιντερτότο μεταξύ του της Μακεντονόγια και της Τσέρνο Μόρε που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη. Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν την ΟΥΕΦΑ να έχει παραδώσει στην Ιντερπόλ λίστα για 15 αγώνες που υπάρχουν υποψίες στημένων αποτελεσμάτων, οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Την ίδια ώρα, ήρθαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, που ζητά από τους ανθρώπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να κάνουν έρευνα στη χώρα του για τους αγώνες τόσο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου όσο και των συλλόγων της χώρα στις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Οι καινούριες αποκαλύψεις πάντως σίγουρα μόνο κεραυνό εν αιθρία δεν μπορούν να αποτελέσουν. Η διακίνηση χρήματος γύρω από το ευρωπαϊκό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είτε με νόμιμο (κρατικός τζόγος, αναγνωρισμένα γραφεία στοιχημάτων) είτε με παράνομο τρόπο (τζογάρισμα μέσω ίντερνετ, παράνομα γραφεία κλπ.) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κατασκευασμένα αποτελέσματα. Την ώρα που οι μισές και πλέον ευρωπαϊκές ομάδες υπό την ανοχή της ΟΥΕΦΑ έχουν βασικούς χορηγούς εταιρείες στοιχημάτων, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, με αρκετή δόση υποκρισίας, θεωρεί τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αθλητικής αστυνομίας λύση για το πρόβλημα της βίας και των στημένων παιχνιδιών.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΕΠΑΕ
Θύμα το ποδόσφαιρο

Ενδοεπιχειρηματικές κόντρες στην πλάτη του ποδοσφαίρου, με θύμα (και πάλι) τους εργαζόμενους, τους φιλάθλους και το ίδιο το άθλημα. ΕΠΑΕ και Σούπερ Λίγκα βρίσκονται στα χαρακώματα, με επίκεντρο οικονομικά θέματα. Η διοργανώτρια της Β' και Γ' Εθνικής απαιτεί κάποια ποσά (περίπου 3 εκατ. ευρώ) τα οποία ο συνεταιρισμός της Α' Εθνικής αρνείται.

Οι θιγόμενοι επικαλούνται ρητές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις (π.χ. εντός Βουλής), οι οποίες είχαν δοθεί όταν οι επιχειρηματίες της Σούπερ Λίγκας ήθελαν συναίνεση για τη δημιουργία της. Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, αφού πέτυχαν αυτά που ήθελαν, αρνούνται και αντιπροτείνουν μεικτή επιτροπή εξέτασης.

Οι εκπρόσωποι Β'-Γ' Εθνικής δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας, εκτοξεύουν κατηγορίες για τους «μεγάλους» και - ως μέτρο πίεσης - ανέστειλαν τα πρωταθλήματα. Από τη Σούπερ Λίγκα απαντούν με κατηγορίες για κάποιους επιχειρηματίες των «μικρότερων» ΠΑΕ και ψάχνουν την οικονομικότερη λύση. Στη μέση, αμφότεροι, έχουν την κυβέρνηση. Και απαιτούν, είτε από θέση διαιτητή, είτε (ξανά) ευγενικού χορηγού να δώσει λύσεις...

Η ουσία είναι ότι και αυτή η κρίση αποδεικνύει το στρεβλό οικοδόμημα και πόσο επιζήμια είναι η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Η διαμάχη αφορά επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες και τα έσοδά τους. Δεν έχει καμιά σχέση με το άθλημα. Αυτό όμως (ξανά) την πληρώνει.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ασταμάτητος ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός ...τρένο ασταμάτητο, πέτυχε την έβδομη συνεχόμενη νίκη στην Ευρωλίγκα χτες στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Ρεάλ με σκορ 92-85. Οι «πράσινοι» δυσκολεύτηκαν και μόλις στην τελευταία περίοδο βρήκαν τα αποθέματα ώστε να φτάσουν στην επικράτηση.

Παναθηναϊκός: Σπανούλης 8(2), Μπετσίροβιτς 10(1), Ουίνστον 5(1), Ντικούδης 7, Μπατίστ 24, Γιασικεβίτσιους 21(2), Τσαρτσαρής, Ζίζιτς 5, Χατζηβρέττας, Αλβέρτης 9(1), Περπέρογλου, Διαμαντίδης 3(1).

Ρεάλ Μ.: Χάμιλτον, Πελεκάνος 12, Σμιθ 9(1), Σέκουλιτς 4, Ρέγιες 9(1), Μπογκντάνοβιτς, Παπαδόπουλος 2, Μουμπρού, Ερβέλ 7(1), Τουνστερί 11(3), Μπούλοκ 17(4), Λόπεθ 6(1), Λουίλ 4.

  • Σχεδόν με... κατεβασμένα χέρια ο Αρης έχασε στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι με 85-70. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα οι Ισραηλινοί είχαν το προβάδισμα στο σκορ με αρκετή διαφορά σε πολλές στιγμές.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Ακέραιες ελπίδες

Μια νίκη και μια ισοπαλία είναι η συγκομιδή των δυο ελληνικών ομάδων χτες στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Πανιώνιος ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής στη Βιέννη, αφού πέτυχε ένα σπουδαίο «τρίποντο» νικώντας 1-0 την Αούστρια και πλέον έχει σοβαρές ελπίδες πρόκρισης, αφού όλα θα κριθούν στο τελευταίο ματς με την Μπορντό στη Νέα Σμύρνη, σε ένα αγώνα κυριολεκτικά τελικό. Οι «κυανέρυθροί» ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια του ματς έχασαν πολλές ευκαιρίες είχαν δοκάρι με τον Φερνατέζ όμως η... λύτρωση ήρθε στις καθυστερήσεις ύστερα από δυνατό σουτ του Μαϊστόροβιτς.

Στο άλλο ματς στου Χαριλάου ο Αρης έχασε την ευκαιρία να τσεκάρει το εισιτήριο της πρόκρισης, αφού έμεινε στο 1-1 με την Μπράγκα. Οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ με σουτ του Λιντς στο 6', όμως βρήκαν τη δύναμη με αντεπίθεση διαρκείας να φτάσουν στο τελικό σκορ στο 26' με κεφαλιά του Ρονάλντο. Τώρα όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική όπου αρκεί η ισοπαλία μέσα στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν...

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Οι αρχές της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν στην ελληνική ομάδα σκοποβολής να περάσει από τη γειτονική χώρα, με σκοπό να φτάσει στη Σερβία. Ο λόγος, σύμφωνα με την αρχηγό της αποστολής και μέλος του ΔΣ στην Ομοσπονδία, Πηνελόπη Νινιού, ήταν αντίποινα για (προ μηνών) άρνηση να επιτραπεί στην ομάδα χάντμπολ της γειτονικής χώρας να αγωνιστεί με το όνομα «Μακεδονία». Η αποστολή επέστρεψε και μετέβη στη Σερβία μέσω Προμαχώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ