ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
Νέες πρεμιέρες

«Ο Χοντρός και ο Λιγνός πάνε στον παράδεισο», στο θέατρο «Σφενδόνη»
«Ο Χοντρός και ο Λιγνός πάνε στον παράδεισο», στο θέατρο «Σφενδόνη»
Το έργο του Τομ Τόπορ «NUTS» παρουσιάζει στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη η εταιρεία «Αμφιάρειο». Μια μεγαλοαστή, που γίνεται πόρνη, σκοτώνει έναν πελάτη της. Η οικογένεια την κλείνει σε ψυχιατρείο. Εκείνη δίνει άνισο αγώνα με όσους την περιθωριοποίησαν, προσπαθώντας να επανακτήσει το δικαίωμα να δικαστεί για το έγκλημά της. Σκηνοθεσία Πέτρος Ζούλιας, μετάφραση - διασκευή Ηρώ Μουκίου, σκηνικά - κοστούμια Αναστασία Αρσένη, μουσική Διονύσης Τσακνής. Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Ηρώ Μουκίου, Ντίνος Καρύδης, Σταύρος Μερμήγκης, Θοδωρής Αντωνιάδης, Μάνος Πετούσης.

  • Στο θέατρο «Εναστρον», ο θίασος «Αργοναύτες» συναντά τον μολιερικό «Κατά φαντασία ασθενή», σε ελεύθερη διασκευή -σκηνοθεσία του θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Παναγιώτη Μέντη. Ο Παναγιώτης Μέντης συστήνει τη μολιερική κωμωδία ως σπαρταριστή φάρσα με φόντο το Παρίσι, στη δεκαετία του 1960, με υλικά του σήμερα και του πάντα. Σκηνικό - κοστούμια Ερριέτης Τσεκούρα, μουσική επιμέλεια Δημήτρη Τσούκα. Παίζουν: Νίκος Τσούκας, Θάλεια Παπάζογλου, Αντώνης Τζαμαλούκας, Κατερίνα Μελίτη, Κατερίνα Ζαχαριουδάκη, Κωνσταντίνος Πέτρου, Γιάννης Χριστόπουλος.
  • Το θεατρικό κείμενο του Αμερικανού συγγραφέα Πολ Οστερ «Ο Χοντρός και ο Λιγνός πάνε στον παράδεισο», ανεβάζει το «Συνεργείο θεάτρου», στη «Σφενδόνη» (μέχρι τις 23/12). Μια υπαρξιακή κωμωδία, παιχνίδι για δύο, σε σκηνοθεσία Νίκου Κορνήλιου. Παίζουν: Λάμπρος Αποστόλου και Κωνσταντίνος Βελέντζας. Με υλικά το ανεπανάληπτο κωμικό κινηματογραφικό δίδυμο, ο δραματουργός μιλά για την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες τις εκδοχές της.
  • Στο θέατρο «Αλκμήνη» παρουσιάζεται το έργο «Δύο για την τραμπάλα» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, σε σκηνοθεσία Ακη Δαβή και μετάφραση Στέλλας Μαρή. Το έργο που γράφτηκε το 1958, ανέβασε την ίδια χρονιά ο θίασος Λαμπέτη - Χορν σε μετάφραση Αλέξη Σολομού, με τίτλο «Το παιχνίδι της μοναξιάς». Επιμέλεια κίνησης Μαρίας Αγγέλου, σκηνικά Γιώργου Σταματάκη, κοστούμια Συράν Ζεβαχιρτζιάν. Ενα ερωτικό παιχνίδι με συνεχείς εναλλαγές στη θέση του «ισχυρού» και τα πρόσωπα να αμφιταλαντεύονται σε μια καθημερινότητα απλή, αλλά και σκληρή. Παίζουν: Στέλλα Μαρή, Ακης Δαβής.
  • Στο θέατρο «Διθύραμβος» παρουσιάζεται «Ο ασθενής του δόκτορα Φρόιντ» του Κροάτη συγγραφέα Μίρο Γκαβράν, σε μετάφραση Λείας Χατζοπούλου - Καραβία, σκηνοθεσία Μιχάλη Ζωγραφίδη, σκηνικά - κοστούμια Φαίης Μιχαήλ και μουσική επένδυση της Εφης Νιχωρίτη. Παίζουν: Μιχάλης Ζωγραφίδης (Χίτλερ), Γιάννης Κατσάμπας, Εφη Νιχωρίτη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Νέα Γενιά (Φύλλα 39 έως 56, Νοέμβρης 1944 - Σεπτέμβρης 1946)»
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής - Β' Συνέδριο»- Συλλογικό
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους»- Θανάσης Καραγιάννης
μια ΕΚΘΕΣΗ
«Εργα τέχνης μικρών διαστάσεων»

Εργα της Αλίκης Σκουλικίδη
Εργα της Αλίκης Σκουλικίδη
Εικαστικές διαδρομές πάνω στο γυαλί, με χρώματα και φανταστικές εικόνες από την πανίδα και το θαλάσσιο βυθό, παρουσιάζει η Αλίκη Σκουλικίδη στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούτα 5). Από 11-31/12 η γνωστή δημιουργός μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε «μία παρένθεση της εικαστικής της πορείας», που άνοιξε «για να ποικίλει τη μακρινή της διαδρομή μέσα στο χρόνο». Ενα παιχνίδι με κυρίαρχο το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, για ενασχόληση με το γυαλί. Στην έκθεση «Εργα τέχνης μικρών διαστάσεων» συμμετέχουν επίσης οι: Γ. Βαρλάμος, Χρ. Γκαλτέμης, Α. Γρηγόρα, Π. Ζουμπουλάκης, Π. Πρέκας, Α. Ραζής, Ζ. Σκιαδαρέση, Μ. Πρέκα, Π. Τέτσης κ.ά.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Δέσποινα Ευγενίδου (διευθύντρια Νομισματικού Μουσείου) θα μιλήσει (11/12, 6.30μ.μ.) στο μουσείο με θέμα «Η ιστορία του νομίσματος». Θα αναφερθεί στο σχεδιασμό της νέας μόνιμης έκθεσης και στις λειτουργικές ιδιαιτερότητες ενός μουσείου στεγασμένου σε ένα μνημείο. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα 11πμ, 12μ και 7.30 και 8.30μμ.

  • Ομιλία του εθνολόγου Νίκου Παπαγεωργίου με θέμα «Η πορεία του θεάτρου σκιών από την Ανατολή στη Δύση», θα πραγματοποιηθεί (11/12) στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προβληθούν διαφάνειες με φιγούρες του θεάτρου Σκιών από όλο τον κόσμο.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Τα τραγούδια της εικόνας», τιτλοφορείται η συναυλία του Βασίλη Δημητρίου, σήμερα (9 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, 210- 3453111). Οι Κώστας Θωμαΐδης και Μάγδα Πένσου (τραγούδι), συνοδεία τριμελούς συνόλου εγχόρδου και με τον συνθέτη στο πιάνο, θα παρουσιάσουν επιλεγμένες στιγμές της δισκογραφίας του.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρεμιέρα των κινηματογραφικών προβολών του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου γίνεται τη Δευτέρα, 7 μμ, στο «Κοτοπούλη-Ρεξ», με την ταινία «Ηλίθιος» του Ακίρα Κουροσάβα, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, με συμμετοχή των Μάνου Ζαχαρία, Στάθη Λιβαθινού, Πέτρου Σεβαστίκογλου, Δημήτρη Ημελλου, Βασίλη Ανδρέου. Είσοδος ελεύθερη.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Ξέραμε τον Στέφανο Ψαραδάκο σαν πολύ καλό μουσικό, με πάθος για το προοδευτικού περιεχομένου έντεχνο, λαϊκό και αγωνιστικό τραγούδι του λαού μας. Αγνοούσαμε, όμως, ότι γράφει ποίηση. Μας αιφνιδίασε, λοιπόν, ευχάριστα η πρώτη ποιητική συλλογή του «Σαρανταήμερο» (εκδόσεις «τυπωθήτω»), γιατί πρόκειται για ποίηση στιχουργικά ανήσυχη, προβληματιζόμενη και ασκούμενη πολύμορφα, προπάντων για ποίηση κοινωνικής ουσίας ομόψυχης με την ιδεολογία, την αγάπη και την αισιοδοξία του δημιουργού της για το λαό, στον τόπο μας και στον κόσμο. Γι' αυτό, παρότι καμπόσοι «Είπανε πως η λοκομοτίβα της Ιστορίας σταμάτησε/ αγκομαχώντας γερασμένη» και κατά τα συμφέροντά τους «και της Κοσμοϊστορικής Πράξης έκαναν την τελευταία κριτική», ο Στ. Ψαραδάκος διαλεκτικά υμνεί: «Πολλά τα έτη του Λαού, πολλά τα έτη./ Το Θάρρος του την Αντρειά τη Δόξα του λαμπρά να μαρτυρήσουν έπη (...)/ Οταν οι άλλοι συντριβούν κι οι περιούσιοι χαθούν, Αυτός ορθός/ θα στέκει». Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι η ποιητική συλλογή του Στέφανου Ψαραδάκου θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στον Ιωνικό Σύνδεσμο (Ηρακλείου 251 και Τσουρουκτσόγλου 1, Ν. Ιωνία). Προλογίζουν οι Πόπη Στεριάδη (πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, συγγραφέας) και Γιώργος Δαρδανός (εκδότης). Μιλά η Λιάνα Κανέλλη (βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος). Απαγγέλλουν οι Κώστας Καζάκος και Βασίλης Κολοβός. Μελοποιημένα ποιήματα (από τον ίδιο τον Στ. Ψαραδάκο) θα ερμηνεύσουν οι: Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ρία Απέργη και Εύα Κυριαζοπούλου. Πιάνο ο Διαμαντής Καλαφατιάδης.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές δραστηριότητες της ΚΝΕ στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210.5203.661). Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Σήμερα, συνεχίζεται η μουσική «διαδρομή» των Νίκου Ζιώγαλα, Ζωής Παπαδοπούλου και Οδυσσέα Τσάκαλου, με τραγούδια των προσωπικών τους δίσκων και διασκευές τραγουδιών από όλη την Ελλάδα.

Αύριο Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 9.30 μ.μ. συναυλία με τους «Κάρμα» και «Oistro».

Τη Δευτέρα, συναυλία του Σωτήρη Μπαλλά. Ερμηνεύει τραγούδια των Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Κουγιουμτζή, Σπανού, Λιβανελί. Συμμετέχει η Μέλπω Αλεξανδροπούλου.

Τρίτη 11 Δεκέμβρη, στις 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας τα «Πέτρινα Χρόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ