ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»
Οπλο για τότε και για σήμερα

Παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τα φύλλα της εφημερίδας της ΕΠΟΝ σε φωτογραφική ανατύπωση

Από την παρουσίαση της «Νέας Γενιάς»Στο βήμα ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός
Από την παρουσίαση της «Νέας Γενιάς»Στο βήμα ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός
Η εφημερίδα - περιοδικό της θρυλικής ΕΠΟΝ, η «Νέα Γενιά», ζωντανεύει και πάλι, γίνεται προσιτή στους σημερινούς εκπροσώπους της γενιάς που μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα στη φωτιά της Κατοχής και της Αντίστασης και γίνεται όπλο, πολύτιμο δίδαγμα, στα χέρια της σημερινής νεολαίας. Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», ο τόμος με τη φωτογραφική ανατύπωση των φύλλων 39 - 56 της «Νέας Γενιάς», που καλύπτουν την περίοδο Νοέμβρης 1944 - Σεπτέμβρης 1946. Πρόκειται για μια έκδοση που αφιερώνεται στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και προλογίζεται από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, και τον Νίκο Καραντηνό, αντιστασιακό - δημοσιογράφο που διατέλεσε και αρχισυντάκτης της «Νέας Γενιάς».

Αρθρα και κείμενα της πνευματικής προοδευτικής αφρόκρεμας της εποχής, αφηγήματα από τις λαμπρές σελίδες της δράσης της ΕΠΟΝ, ειδήσεις από τη δράση της νεολαίας σε άλλες χώρες, επιστημονικά και πολιτικά άρθρα, ρεπορτάζ για τον Αθλητισμό, την Παιδεία, την Υγεία, τις συνθήκες εργασίας της νέας γενιάς, διηγήματα, ποιήματα, σκίτσα, φωτογραφίες, ιστορικά αφιερώματα, σελίδες αφιερωμένες στα παιδιά, πολιτιστικές προτάσεις, σπαζοκεφαλιές και πολλά ακόμα που δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς, συνθέτουν τον πλούτο της ύλης της «Νέας Γενιάς», που γράφονταν δυο μέτρα κάτω από τη γη και κυκλοφορούσε σε 5.000 έως και 10.000 φύλλα τιράζ κάποιες φορές.


Σήμερα, αυτό το έργο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα βοήθημα στην καλύτερη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, για να μην μπορέσουν οι διάφοροι καλοθελητές να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως τη θέλουν, όπως είπε χτες ο διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», Δημήτρης Παπαλεωνίδας, στη συνέντευξη παρουσίασης της έκδοσης.

Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της γενιάς της ΕΠΟΝ και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Στο τιτάνιο έργο των δημοσιογράφων της «Νέας Γενιάς» αναφέρθηκε ο αντιστασιακός - δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, εξηγώντας ότι η ΕΠΟΝ οργάνωσε ακόμα και φροντιστήρια για νέους δημοσιογράφους που «μας έδωσαν τις βασικές αρχές για να κάνουμε σωστά τη δουλιά μας και στον Τύπο της Αντίστασης και αργότερα σε άλλες μεγάλες εφημερίδες». Σημείωσε δε ότι ο ΕΑΜικός Τύπος αποτελεί το 80% του Τύπου της Αντίστασης, που μέχρι σήμερα δεν έχει βρει τη θέση του σε μια έκθεση ή εκδήλωση τιμής από την πολιτεία.

Ο Ν. Καραντηνός έφερε παραδείγματα από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και κείμενα της «Νέας Γενιάς» για την Παιδεία (γραμμένα από κορυφαίους παιδαγωγούς), για την Υγεία (άρθρα που με μεγάλη προθυμία έδωσε ο Π. Κόκκαλης) για τις συνθήκες δουλιάς στα εργοστάσια, για τη βόμβα στη Χιροσίμα, για τα ναρκωτικά κ.ά. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στους αγωνιστές και πνευματικούς ανθρώπους που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τη «Νέα Γενιά» από την Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη και την Ρόζα Ιμβριώτη έως τους Δημήτρη Ψαθά, Μάνο Χατζιδάκι και πολλούς, πολλούς ακόμα.

Αποσπάσματα από το πλούσιο και ηρωικό περιεχόμενο της «Νέας Γενιάς» παρουσίασε η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Ελένη Μωραΐτου που εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση, χαρά και περηφάνια των ΕΠΟΝιτών και των «Αετόπουλων» για την παρούσα έκδοση, το όνειρο που έγινε χειροπιαστή πραγματικότητα, όπως είπε.

Για την επικαιρότητα της γραφής της «Νέας Γενιάς», παρ' όλο που γράφονταν σε εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές και αντίξοες συνθήκες, μίλησε ο Φάνης Παρής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ για την έκδοση του τόμου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης τόνισε: «Δε θα τη βάλουμε στη βιβλιοθήκη ή στο αρχείο. Θα επιδιώξουμε να διαδοθεί στους νέους για να μάθουν πράγματα που δε θα διδαχθούν πουθενά αλλού». Και με την ευκαιρία αυτής της έκδοσης ανακοίνωσε ότι ο «Οδηγητής», η εφημερίδα της ΚΝΕ που όπως είπε «θέλουμε να είναι συνεχιστής της "Νέας Γενιάς"» κυκλοφορεί από τη νέα χρονιά αυτοτελώς, όχι ως ένθετο.

Η «Σύγχρονη Εποχή» ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει την έκδοση άλλων δύο τόμων κι ενός τομιδίου της «Νέας Γενιάς» και κάνει έκκληση σε όσους έχουν φύλλα της εφημερίδας να τα διαθέσουν (μετ' επιστροφής) για να βοηθήσουν σ' αυτόν το σκοπό.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εχουμε «πλάτες» την Ιστορία του Κόμματος

Χαιρετίζοντας χτες στην εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Νέας Γενιάς», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε πως δεν πρόκειται για μια έκδοση που εκφράζει νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά είναι τιμή για το παρελθόν και περηφάνια.

«Το πιο σημαντικό αυτής της έκδοσης», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, «είναι ότι πέφτει σε μια περίοδο που έχουμε μπει στο γιορτασμό των 90 χρόνων του ΚΚΕ και δε θα μπορούσε να λείπει και από αυτό το χώρο ο ρόλος της νεολαίας - της τότε νεολαίας, που πολλοί σήμερα αισθάνονται ακόμα ΕΠΟΝίτες. Στο κάτω κάτω μην ξεχνάμε ότι τότε όλοι - και αυτοί που ήταν στην ΕΠΟΝ και αυτοί που ήταν στο ΚΚΕ - νέοι άνθρωποι ήταν. Πραγματικά η νέα γενιά ήταν παρούσα και στις γραμμές του Κόμματος και στις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Δεν μπορούσε να λείψει αυτός ο χώρος γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να αισθανόμαστε - μιλάω για το ΚΚΕ - σαν ένα Κόμμα 90 χρόνων. Η ΚΝΕ κλείνει φέτος 40 χρόνια, πίσω της έχει την ΕΠΟΝ, παραπίσω της έχει την ΟΚΝΕ. Το τονίζω αυτό γιατί στις συνθήκες που ζούμε έχει πολύ μεγάλη σημασία το να αισθανόμαστε αυτή τη διαδοχικότητα στην Ιστορία και στις γενιές του Κόμματος. Και υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό, που ενδεχομένως πρέπει να το θυμίζουμε συνεχώς στη νεολαία:

Δυστυχώς σ' όλη τη σύγχρονη Ιστορία είδαμε κομμουνιστικά κόμματα και κομμουνιστικές νεολαίες που έπαψαν να υπάρχουν από το '90 και μετά, άλλες μεταλλάχτηκαν, άλλες βεβαίως παρέμειναν ή γεννήθηκαν καινούρια κόμματα. Νομίζω ότι εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα σημαντικό να είμαστε ένα Κόμμα 90 χρονών. Είναι άλλο πράγμα να πεις φτιάχνω ένα καινούριο Κόμμα, γιατί το παλιό έπαψε να υπάρχει. Βεβαίως, όταν οι συνθήκες το φέρνουν γίνεται και αυτό. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι είμαστε ένα Κόμμα 90 χρόνων. Κι έτσι μπορεί κανείς να μελετάει την ιστορία του, το παρελθόν του, να αξιοποιεί την πείρα. Είναι μεγάλο όπλο αυτό και τέτοιο όπλο για την ΚΝΕ είναι η Ιστορία της ΕΠΟΝ και πίσω, της ΟΚΝΕ. Είναι μια συνέχεια.

Το δικό μας Κόμμα και η Νεολαία ήταν τόσο στενά δεμένη με την ιστορία του τόπου και του λαού, που αυτή η ιστορική συνέχεια δε σταμάτησε ποτέ. Είναι μια κλωστή 90 χρόνων. Αισθάνεσαι δηλαδή ότι μπορείς να γυρίσεις στο παρελθόν, να 'σαι περήφανος γι' αυτό, να το συζητήσεις, να το ξανασυζητήσεις, να δεις τα πράγματα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Εχεις "πλάτες" την Ιστορία του Κόμματος. Και νομίζω ότι αυτή η Ιστορία του Κόμματος και της Νεολαίας ήταν που μας βοήθησε πάρα πολύ στις αρχές της δεκαετίας του '90, αυτές οι "πλάτες" της Ιστορίας του Κόμματος!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ