ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΔΑΠ
Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς λόγω ιδιωτικοποίησης

Ο λαός θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά το νερό

Διυλιστήρια ΕΥΔΑΠ Γαλατσίου. Ο λαός, που πλήρωσε τις υποδομές της, καλείται τώρα να χρυσοπληρώσει και τα σπασμένα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Διυλιστήρια ΕΥΔΑΠ Γαλατσίου. Ο λαός, που πλήρωσε τις υποδομές της, καλείται τώρα να χρυσοπληρώσει και τα σπασμένα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Ο λαός που πλήρωσε τις υποδομές για τα δίκτυα ύδρευσης, τώρα καλείται να πληρώνει και πρόσθετα χαράτσια στο βωμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Αυτό έγραφε ο «Ρ» την Κυριακή 25 Μάη 2007.

Τώρα, η κυβέρνηση έρχεται να τον επιβεβαιώσει, αφού ετοιμάζεται να εγκρίνει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ για το 2008. Ως πρόσχημα για τις αυξήσεις αυτές, ΕΥΔΑΠ και κυβέρνηση επικαλούνται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που φρόντισε προ ημερών να αυξήσει η ΔΕΗ.

Ωστόσο, η αλήθεια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι άλλη: Οι αυξήσεις αυτές θα επιβληθούν ώστε η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ να κάνει ένα ακόμη άλμα, ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για νέες μετοχοποιήσεις. Σκοπός, δηλαδή, της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο ενός ακόμη «πακέτου» μετοχών της ΕΥΔΑΠ. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για την αντίστοιχη εταιρεία της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, η οποία όμως πρόλαβε από πέρσι να προσδιορίσει ετήσιες αυξήσεις των τιμολογίων της ως το ...2012!

Με κινήσεις σαν αυτές το νερό - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο - από ζωτικό φυσικό πόρο και κοινωνικό αγαθό (και μάλιστα σε ανεπάρκεια) μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο...

Διεθνής «πολιορκία»

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι εδώ και μερικά χρόνια τόσο η ΕΥΔΑΠ, όσο και η ΕΥΑΘ «πολιορκούνται» από διάφορες πολυεθνικές, οι οποίες θέλουν να τις βάλουν στο χέρι, είτε με εξαγορά των μετοχών τους, είτε με την απόκτηση ενός μέρους τους, ώστε στη συνέχεια να παίξουν το ρόλο «στρατηγικού επενδυτή». Επίσης το πολυεθνικό κεφάλαιο θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο προκειμένου να προσεταιριστεί όχι μόνο και άλλες εταιρείες διαχείρισης νερού στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια.

Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών δε «μασάνε», άλλωστε, τα λόγια τους. «Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε προτείνει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, αλλά τότε το θέμα δεν προχώρησε. Σήμερα δημιουργούνται νέες προοπτικές και εμείς ως όμιλος έχουμε μεγάλη υπομονή». Αυτό δήλωνε στις 28 Ιούνη 2006 ο Ερίκ Γκιμπάλι, αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της γαλλικής «Suez», μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κολοσσούς στο χώρο της διαχείρισης νερού σε όλο τον κόσμο (δραστηριοποιείται σε 130 χώρες), η οποία μέσω θυγατρικών της κατέχει το 4,87% των μετοχών της ΕΥΑΘ και ένα μικρότερο ποσοστό της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται πως η ...«υπομονή» τους άρχισε να δρέπει και τους πρώτους καρπούς...

Το έναυσμα γι' αυτήν την «πολιορκία» των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης από τις πολυεθνικές έδωσε από το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν με τη συναίνεση και της ΝΔ, προχώρησε στη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ και λίγο αργότερα και στη μετοχοποίηση της ΕΥΑΘ.

Κέρδη για το κεφάλαιο

Οπως είναι γνωστό, η μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ αποτελεί μια διεθνή «πρωτοτυπία» ξεπουλήματος. Συγκεκριμένα, η μητρική δημόσια ΕΥΔΑΠ «έσπασε» σε δύο εταιρείες, την «ΕΥΔΑΠ Παγίων» και την «ΕΥΔΑΠ ΑΕ», δηλαδή τη μετοχοποιημένη εταιρεία εκμετάλλευσης. Η «ΕΥΔΑΠ Παγίων» είναι κρατική κατά 100% εταιρεία που κατέχει τους ταμιευτήρες (Μόρνος, Μαραθώνας, Υλίκη, Εύηνος) και τα εξωτερικά υδραγωγεία, δηλαδή τα έργα που έφτιαξαν με τα λεφτά τους οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να εξασφαλίζει - πάλι με λεφτά των εργαζομένων - για πάντα νερό στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία το μόνο που κάνει είναι να το εκμεταλλεύεται προσφέροντας κέρδη στους μετόχους της!

Σημειώνουμε ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 61,03% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ενώ άλλο ένα 10% κατέχει η Αγροτική Τράπεζα. Το υπόλοιπο 29% περίπου το κατέχουν διάφοροι ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου.

Οι τελευταίοι απολαμβάνουν σημαντικά κέρδη, καθώς η ΕΥΔΑΠ ΑΕ παρουσιάζει από χρόνο σε χρόνο αύξηση της κερδοφορίας της. Για παράδειγμα το 2001 παρουσίασε αυξημένα κέρδη κατά 67,5%, το 2002 κατά 28,2%, το 2003 κατά 28,15%, το 2006 κατά 18,1%. Μόλις πριν λίγες μέρες, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη κατά 27% για το 9μηνο του 2007, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος. Τα κέρδη της συγκεκριμένα, μετά και από φόρους, έφτασαν στα 34,48 εκατ. ευρώ, έναντι 27,18 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2006.

Και, βέβαια, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μπροστά στο κυνήγι του όλου και μεγαλύτερου κέρδους, έχει ξεχάσει τελείως τον κοινωφελή της χαρακτήρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες ιδιωτικοποιημένες δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.). Για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αρνείται να δώσει έστω και ένα ευρώ προκειμένου να συνδέσει το δίκτυό της με τις περιοχές των Οινοφύτων, της Θήβας, της Αυλίδας και του Ωρωπού, οι κάτοικοι των οποίων πίνουν καρκινογόνο νερό λόγω της μόλυνσης του Ασωπού από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων!

Αύξηση έως και 145% μέσα σε επτά χρόνια

Δε χρειάζεται, ασφαλώς, να πούμε ότι τα τεράστια αυτά κέρδη της ΕΥΔΑΠ προέρχονται από τους πανάκριβους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης που πληρώνει ο λαός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Λογαριασμοί που κοντεύουν να μετατρέψουν το νερό σε ...χρυσάφι! Συγκεκριμένα, μέσα σε μια επταετία οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου είδαν τα τέλη της αποχέτευσης να αυξάνουν κατά 62,5%, ενώ πληρώνουν το νερό έως και 145% παραπάνω! Μόνο το 2007 τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκαν κατά 3% για το νερό και 8,3% για τα τέλη αποχέτευσης.

Σα να μην έφτανε αυτό, με βάση σύμβαση που υπέγραψε το 1999 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ο ελληνικός λαός βγαίνει διπλά ζημιωμένος, αφού το δημόσιο, σα να μην έφτανε ότι της δίνει νερό σε συμβολικές τιμές, υποχρεώνεται να πληρώνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 60% των δαπανών που κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ για τη συντήρηση, ανακαίνιση, βελτίωση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης για την οκταετία 2000-2008! Το «χρέος» αυτό του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται ότι ανερχόταν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη 2007 σε 222 περίπου εκατ. ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών παρακρατεί σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το μέρισμα που δικαιούται το Δημόσιο ως ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό που παρακρατήθηκε ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ βέβαια απαιτεί το συνολικό ποσό. Φανταστείτε, λοιπόν, τι έχει να γίνει αν πουλήσει τις μετοχές της η κυβέρνηση σε «στρατηγικό επενδυτή»: Η απαίτηση αυτή θα γίνει πιο έντονη και ο λαός θα πληρώσει και αυτά τα σπασμένα...

Ο κόμπος, λοιπόν, έφτασε στο χτένι. Οπως τονίζει το ΚΚΕ, η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που χαράσσουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης και να πληρώνει ο λαός πανάκριβα το νερό. Χρειάζεται επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στη χρήση, στην προστασία και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα. Θα αφορά όλες τις διαστάσεις του νερού (φυσικές, οικονομικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές) και τη μεταξύ τους δυναμική.

Απαιτείται εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και ένταξή τους σε κρατική επιχείρηση ύδρευσης που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης όλων των υδατικών πόρων. Μόνο έτσι θα σταματήσει ο λαός να λέει το νερό - νεράκι...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ