ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Διεκδικεί το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια

Πρωτοπόρα στην υπεράσπιση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης από τον ιμπεριαλισμό

Οι Κουβανοί γιατροί προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους
Οι Κουβανοί γιατροί προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους
Με αφορμή την 10η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά η συκοφάντηση της σοσιαλιστικής Κούβας με ισχυρισμούς περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώχτηκαν νέες προκλήσεις ενάντια στην αξιοπρέπεια του κουβανικού λαού, που υποκινήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα μια μικρή ομάδα γυναικών - γνωστές για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές αρχές και το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα - πραγματοποίησαν δύο υποτίθεται διαμαρτυρίες, με τη συμμετοχή ανθρώπων από άλλες χώρες, που εκμεταλλεύτηκαν τη χορήγηση τουριστικής βίζας για την Κούβα.

Πίσω από αυτές τις ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν με το πρόσχημα του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκονται οι προσπάθειες ανατροπής της Κουβανικής Επανάστασης από την κυβέρνηση του Τζ. Μπους, με συμπαραστάτες την αντικουβανική μαφία της Φλόριδα και τους συνεργάτες τους στην Αβάνα. Και φυσικά στο «παιχνίδι» με τα λεγόμενα «ανθρώπινα δικαιώματα» συμμετέχει ενεργά και η ΕΕ που δίνει βήμα στους δήθεν υπερασπιστές τους και διατηρεί τη λεγόμενη «κοινή θέση».

Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Γκράνμα», καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου, αξιωματούχοι του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα έχουν επικοινωνήσει ποικιλόμορφα πάνω από 300 φορές με ανατρεπτικές δυνάμεις, με στόχο την εξασφάλιση της υπακοής τους στο γνωστό σχέδιο του Λευκού Οίκου για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση με το κουβανικό πρόγραμμα
Ανθρωποι κάθε ηλικίας μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση με το κουβανικό πρόγραμμα
Τις τελευταίες βδομάδες, μέσω διαφορετικών καναλιών, μεταξύ των οποίων και μεταδόσεων ραδιοφωνικών σταθμών, διευθύνσεων του διαδικτύου ειδικά σχεδιασμένων για την υπονόμευση του σοσιαλιστικού συστήματος, υπήρξαν πολλές διακηρύξεις και εκκλήσεις με στόχο τη μετατροπή Παγκόσμιας Μέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ένα απατηλό προπαγανδιστικό θέαμα, ώστε να δοθεί στα διεθνή μέσα η εικόνα μιας υποτιθέμενης δραστήριας και κατατρεχόμενης αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Γκράνμα», λίγες μόλις ώρες μετά από αυτές τις ενέργειες, οι στενές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και των λακέδων τους φανερώθηκαν. Περίπου 60 μισθοφόροι πήγαν στο σπίτι αξιωματούχου του Γραφείου των Συμφερόντων των ΗΠΑ. Εκεί παρέλαβαν τις προσκλήσεις τους και επιβιβάστηκαν σε οχήματα που τους μετέφεραν στο σπίτι του επικεφαλής του Γραφείου, Μάικλ Πάρμλι, που τους τίμησε για τις «υπηρεσίες» τους και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν να στηρίζουν τη δράση τους, δήθεν για να επικρατήσει στην Κούβα... η δημοκρατία που σήμερα λείπει. Και αυτή η δράση μεταφράζεται και στα ...επίσημα 45,7 εκατομμύρια δολάρια που ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το Νησί της Επανάστασης πρωτοπόρο για τα πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα

Την ίδια στιγμή, η Κούβα ανακοινώνει ότι θα υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα καθώς και τη Διεθνή Συνθήκη για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Δικαιώματα που προστατεύονται από το κουβανικό νομικό σύστημα, από την Κουβανική Επανάσταση. Ιδιαίτερα, θα πρέπει κανείς να αναφέρει τη συμβολή της Κούβας στη διεθνιστική προσφορά που δίνει σε πολλές χώρες. Με τα κοινωνικά προγράμματα, ιδιαίτερα αυτά της παροχής υπηρεσιών Υγείας, που προσφέρουν πάνω από 40.000 γιατροί και υγειονομικοί και το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές από φτωχές χώρες σπουδάζουν Ιατρική στην Κούβα. Ακόμη το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο οι φτωχοί άνθρωποι χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έχουν εγχειρηθεί στα μάτια με το πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα». Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού που προχωράει σε δεκάδες χώρες στη Λατινική Αμερική και αλλού. Το πρόγραμμα «Ναι, εγώ μπορώ» κουβανικής έμπνευσης έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο, να έχουν ξεφύγει από την αμάθεια και την ανέχεια. Και αυτή η προσφορά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από διεθνείς οργανισμούς, αλλά κυρίως από τους λαούς όπου Γης.

Διεθνής Επιτροπή για το δικαίωμα επισκέψεων

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της άδικης φυλάκισης των 5 Κουβανών πατριωτών εδώ και 9 χρόνια στις ΗΠΑ έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Αυτή τη φορά αιχμή είναι το δικαίωμα των συγγενών τους να τους επισκεφτούν. Ετσι, πάνω από 100 διακεκριμένοι άνθρωποι από 27 χώρες, ανάμεσά τους οι κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης Αντόλφο Πέρες Εσκιβελ από την Αργεντινή και ο Ριγκομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, καθώς και ο διάσημος ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ και η συγγραφέας Αλις Ουόκερ από τις ΗΠΑ, που είναι μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για το Δικαίωμα Οικογενειακών Επισκέψεων, στηρίζουν την Ολγα Σαλανουέβα και την Αντριάνα Πέρες, συζύγους του Ρενέ Γκονζάλες και του Χεράρδο Ερνάντες αντίστοιχα, δύο από τους πέντε Κουβανούς ήρωες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εντελώς προκλητικά, έχει αρνηθεί 8 φορές να τους χορηγήσει βίζα, για να επισκεφθούν τους συζύγους τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν καταφέρει να τους επισκεφθούν από τη μέρα της σύλληψής τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε στον κουβανικό και διεθνή Τύπο, όπου υπογραμμίζεται ότι η θέση της οργάνωσης βασίζεται στα ανθρωπιστικά και οικογενειακά δικαιώματα όπως ορίζονται στη Γενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Συνθήκη του ΟΗΕ ενάντια στα Βασανιστήρια.

Η συντονίστρια της Επιτροπής Γκρασιέλα Ραμίρες επανέλαβε την έκκληση για δράση προς τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικείων οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων, θρησκευτικών ομάδων, συνδικάτων, πολιτικών και κυβερνητικών εκπροσώπων. Στη συνέχεια να κάνουν έκκληση στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον Γενικό Εισαγγελία και το Κογκρέσο, καθώς και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το δικαίωμα των γυναικών αυτών να επισκεφθούν τους συζύγους τους.

Εκκληση για τερματισμό του αποκλεισμού

Ταυτόχρονα, πάνω από 500 διακεκριμένοι καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί των ΗΠΑ έχουν υπογράψει έκκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, απαιτώντας την άρση του αποκλεισμού απέναντι στην Κούβα και τον τερματισμό της παρακώλυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

«Σας γράφουμε ως εκπρόσωποι του πολιτιστικού τομέα των ΗΠΑ. Σας γράφουμε ως Αμερικανοί πολίτες. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της κυβέρνησής σας προς την Κούβα. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές που συνεχίζουν να μας διαχωρίζουν από τους Κουβανούς ομολόγους μας (...) Πιστεύουμε ότι η στιγμή έχει έρθει ώστε να προχωρήσουν η συνεργασία και οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Κούβα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκκληση.

Η πρωτοβουλία αυτή προωθείται από την οργάνωση «Αμερικανο-Κουβανική Πολιτιστική Ανταλλαγή» και έρχεται μετά από επιστολή που απέστειλε στους υπογράφοντες η κουβανή πρίμα μπαλαρίνα, Αλίσια Αλόνσο, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού και τη συνεργασία, ώστε «οι Κουβανοί καλλιτέχνες και συγγραφείς να μπορούν να μεταφέρουν το ταλέντο τους στις ΗΠΑ και εσείς να μην εμποδίζετε τους καλλιτέχνες και συγγραφείς σας να έρθουν στο νησί μας και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εκτιμήσεις σας: ώστε ένα τραγούδι, ένα βιβλίο, μια επιστημονική μελέτη και μια χορογραφική δουλιά να μη θεωρείται, παράλογα, ως έγκλημα».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την έκκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ξεχωρίζει κανείς τους ηθοποιούς Σον Πεν, Πίτερ Κογιότ, Ντάνι Γκλόβερ, τον τραγουδιστή Χάρι Μπελαφόντε, τους συγγραφείς Αλις Ουόκερ, Ουίλιαμ Κένεντι, Γκορ Βιντάλ, ενώ από το χώρο της μουσικής, μεταξύ άλλων υπογράφουν την έκκληση οι Κάρλος Σαντάνα, Τομ Ουέιτς, Τομ Μορέλο, Αντι Μοντανέζ και άλλοι.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ