ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ενα βήμα πριν την πραγματική μάχη

Χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων στηρίζουν την πορεία δημοκρατικών αλλαγών

Associated Press

Χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων στηρίζουν την πορεία δημοκρατικών αλλαγών
Αυλαία για τη Συντακτική Συνέλευση, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο ενέκρινε με την υποστήριξη περισσοτέρων των 2/3 των μελών των δέκα κομμάτων από τα εννέα διοικητικά διαμερίσματα της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος (99,8%) του νέου Συντάγματος. Τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης ενέκριναν το κείμενο που εγκαθιδρύει ένα νέο πολυ-εθνοτικό κράτος και μόνο το άρθρο 398 για το ζήτημα των λατιφούντιων (ειδικότερα για το εύρος της κατοχής γης) θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εντούτοις η πραγματική μάχη πρόκειται να δοθεί τώρα...

Πλέον τα πάντα είναι οριακά. Καταρχήν με ευθύνη της ολιγαρχίας, που προκειμένου να ανακόψει την πορεία των ριζικών αλλαγών και να θρυμματίσει τη δυνατότητα νέου Συντάγματος έχει θέσει σε εφαρμογή διάφορα σχέδια τόσο εντός του Κοινοβουλίου και της Συντακτικής Συνέλευσης όσο και εκτός.

Εντός της Συντακτικής Συνέλευσης το κόμμα Podemos ηγείται των «ατάκτων της αντιπολίτευσης», που επί μήνες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες και κυρίως το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης. Μπροστά στο αδιέξοδο και τη μεταφορά του τόπου των εργασιών του συντακτικού σώματος για λόγους ασφαλείας -μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στα τέλη του Νοέμβρη- αποχώρησαν από τις εργασίες με κύριο στόχο να καταγγείλουν το τελικό έργο της ως «παράνομο».

Εκτός του Κοινοβουλίου, πρωταγωνιστές είναι οι δήμαρχοι της Σάντα Κρους Ρούμπεν Κόστας, της Ταρίχα Μάριο Κόσσιο, του Πάντο Λεοπόλδο Φερνάντες, του Μπένι Ερνέστο Σουάρες και ο διαβόητος Μάνφρεντ Ρέγιες, δήμαρχος της Κοτσαμπάμα, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους την Τετάρτη επανήλθαν δυναμιτίζοντας και άλλο το σκηνικό, που είχε σημαδευτεί τη νύχτα της Δευτέρας από την επίθεση με χειροβομβίδες στο σπίτι του βουλευτή του MAS Οσβάλντο Περέδο. Εκτός της απεργίας πείνας και των διαδηλώσεων που υποκινούν μέσω των «Κοινωνιών των Πολιτών», αποκήρυξαν το νέο Σύνταγμα και κήρυξαν την ντε φάκτο αυτονομία των περιοχών τους. Οι δήμαρχοι εξάλλου αποφάσισαν τη σκλήρυνση της στάσης τους μετά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες για να ζητήσουν «υποστήριξη κατά των μεταρρυθμίσεων»...

«Ετοιμοι για την τελική μάχη»

Associated Press

Εξάλλου, οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το τεχνηέντως έκρυθμο σκηνικό... Αρκετούς μήνες πριν ο πρόεδρος Εβο Μοράλες είχε καταγγείλει τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν τα κόμματα της ολιγαρχίας και διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Στα μέσα Νοέμβρη και ενόσω η κατάσταση στη Βολιβία εκτροχιαζόταν, κυριολεκτικά, ο Μοράλες, κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου επανήλθε δηλώνοντας ότι «ενώ προσπαθούμε να αλλάξουμε τη χώρα... μικρές ομάδες της ολιγαρχίας συνωμοτούν σε αγαστή συνεργασία με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφερόμενος στον Αμερικανό πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος Αμερικανός αξιωματούχος δεν είναι τυχαίος. Εφτασε στη Βολιβία απευθείας από το Κοσσυφοπέδιο. Εχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ενίσχυση των Αλβανών αυτονομιστών. Ηταν δεξί χέρι του γνωστού Ρ. Χόλμπρουγκ. Μετείχε στη συμφωνία του Ντέιτον, ενώ έχει υπηρετήσει επίσης στη Νότια Αφρική και την Κολομβία. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα και φωτογραφία όπου ο Γκόλντμπεργκ είχε σειρά συναντήσεις στη Σάντα Κρους με ηγετική φιγούρα της ολιγαρχίας βιομήχανο και ένα γνωστό Κολομβιανό έμπορο ναρκωτικών, που συνελήφθη από τις αρχές της Βολιβίας και κρατείται.

Οι προθέσεις της ολιγαρχίας ήταν στους πάντες γνωστές και η σοβούσα επικίνδυνη κρίση έχει τις ρίζες και στην ανοχή και τη συμβιβαστική στάση της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Μάρτη του 2006, όταν η κυβέρνηση Μοράλες διαπραγματεύτηκε επί μακρόν την αντιπροσωπευτική βάση του νέου μη θεσμικού οργάνου, της Συντακτικής Συνέλευσης. Στις εκλογές του Ιούλη του 2006 το MAS ήταν πρώτο κόμμα, εντούτοις χωρίς την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία. Οι συμβιβασμοί συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της Συντακτικής Συνέλευσης και κορυφώθηκαν με την επιμήκυνση των εργασιών της για 6 μήνες (από τον Αύγουστο στο Δεκέμβρη) και κατά τη διάρκεια του τεχνητού αδιεξόδου με την προσωρινή διακοπή των εργασιών της, μερικές εβδομάδες πριν... 'Η όταν ο λαός της Κοτσαμπάμα εξεγέρθηκε κατά του δημάρχου Ρέγιες και ζήτησε την αποπομπή του, τελικά συμβιβάστηκε...

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση είχε και εξακολουθεί να έχει πάντα στο πλευρό της τον παράγοντα που αποτέλεσε το κύριο ίσως και μοναδικό κυματοθραύστη των αλλεπάλληλων επιθέσεων που δεχόταν: Το λαό! Το λαό αυτόν που είχε κερδίσει τη μία μάχη μετά την άλλη ακόμη και με το αίμα δεκάδων νεκρών ενάντια στην ολιγαρχία, στους εγχώριους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ο λαός κάθε στιγμή αυτής της δύσκολης και συνάμα επικίνδυνης προσπάθειας βρέθηκε στο δρόμο υπερασπίζοντας τη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης, αλλά και των άλλων μέτρων που προωθούσε η κυβέρνηση, όπως την εθνικοποίηση του φυσικού αερίου ή των φυσικών πόρων.

Εδωσε το «παρών» διαδηλώνοντας και περιφρουρώντας όταν βρίσκονταν σε κίνδυνο οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης και δε λύγισε ούτε στις προκλήσεις και τις συγκρούσεις έξω από το κτίριο που τη στέγαζε, στην πόλη Σούκρε. Είναι από εκείνη τη στιγμή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Νοέμβρη, που ιθαγενείς, αγρότες και εργαζόμενοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μόνιμης επιφυλακής και επαγρύπνησης»... ή όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του COR-El Alto και ηγετικό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος, Εντγκάρ Πατάνα: «Η τελική μάχη ξεκίνησε και ο λαός είναι έτοιμος γι' αυτήν»!

Αλλάζοντας τις υφιστάμενες αποικιοκρατικές δομές

Το νέο Σύνταγμα, πάγιο λαϊκό αίτημα, εγκαθιδρύει μία νέα μεικτή οικονομία, την ονομάζει «οικονομία της αλληλεγγύης». Επανακαθορίζει ζητήματα όπως η ιδιωτική ιδιοκτησία, το τι ανήκει στις αυτόνομες διοικητικές περιφέρειες και επιχειρεί να δώσει πίσω στο λαό την ιδιοκτησία των φυσικών πόρων της χώρας, ενώ υιοθετεί την επανεκλογή του προέδρου για μία ακόμη φορά. Κυρίως όμως μεταβάλλει τις δομές του κράτους που χρονολογούνται από την αποικιοκρατία.

Το άρθρο 398 αναφέρεται στο εύρος της κατοχής της γης και θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός 120 ημερών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, καθώς θεωρείται ο αναγκαίος χρόνος για την επανεξέτασή του στην ειδική επιτροπή «διαμόρφωσης και τροποποίησης του Συντάγματος» του Κοινοβουλίου.

Με βάση το τελικό κείμενο του νέου Συντάγματος υπάρχουν δύο επιλογές προς εξέταση και ψήφιση. Ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη ποιο θα είναι το μέγεθος των μεγάλων ιδιοκτησιών, π.χ. δέκα χιλιάδες ή πέντε χιλιάδες εκτάρια.

Η επιλογή Α αναφέρει ότι απαγορεύεται η κατοχή μεγάλων ιδιοκτησιών διότι αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας. Ο όρος λατιφούντιο (από τη λατινική λέξη που σημαίνει μεγάλο αγρόκτημα), αντιπαραγωγική κατοχή της γης, συμπεριλαμβάνει και τις γαίες των οποίων η αξιοποίηση είναι πλημμελής ή κακή. Η γη στην οποία εφαρμόζεται ένα σύστημα δουλοπαροικίας, σκλαβιάς ή μορφές δουλείας υπό τύπο συμβολαίων. Σε καμία περίπτωση οι ιδιοκτησίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δέκα χιλιάδες εκτάρια.

Η επιλογή Β ορίζει τον τρόπο χρηστής αξιοποίησης της γης, και για να μην αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον απαγορεύει την κατάτμηση των ιδιοκτησιών σε αγροτεμάχια μικρότερα από το ελάχιστο όριο των μικρών ιδιοκτησιών που καθορίζεται από το νόμο λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών κάθε γεωγραφικής περιοχής. Το κράτος εγκαθιδρύει νομικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει τον κατακερματισμό των μικρών ιδιοκτησιών. Σε καμία περίπτωση οι ιδιοκτησίες δεν πρέπει να ξεπερνούν να πέντε χιλιάδες εκτάρια.

Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία θα είναι σεβαστή, όπως η ατομική και η συλλογική, μόνο εάν η ύπαρξή της εκπληρώνει την κοινωνική της λειτουργία.

Επίσης το νέο Σύνταγμα διακηρύσσει ότι η Βολιβία είναι κράτος που τοποθετείται υπέρ της ειρήνης και απορρίπτεται κάθε μορφή εμπόλεμης ενέργειας για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Στα άρθρα 146, 121 και 167 καθορίζονται πολιτειακά ζητήματα όπως η μορφή και η δομή του Κοινοβουλίου, το οποίο θα είναι το μόνο θεσμικό όργανο ικανό να νομοθετεί με σχετική πλειοψηφία, ο τρόπος εκλογής προέδρου (θα εκλέγεται αυτός που καταλαμβάνει το 51% των ψήφων ή αυτός που καταλαμβάνει 40% με διαφορά 10% από το δεύτερο).

Το ΚΚ Βολιβίας, που στηρίζει τις δημοκρατικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες και η Συντακτική Συνέλευση, επισημαίνει την ανάγκη της λαϊκής ενότητας και ενός πολιτικοκοινωνικού μετώπου που θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια μιας πραγματικά λαϊκής εξουσίας. Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη να αποκρουστεί η επιθετικότητα της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών πιέσεων, γι' αυτό καλεί τις λαϊκές οργανώσεις να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κοινή έκκληση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Αλληλεγγύη στο λαό, στην κυβέρνηση, στους κομμουνιστές και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Βολιβίας

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας σε λαϊκή διαδήλωση υπέρ των συνταγματικών αλλαγών

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας σε λαϊκή διαδήλωση υπέρ των συνταγματικών αλλαγών
Με την κοινή έκκλησή τους, 52 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σημειώνουν:

«Η διαδικασία πολιτικών αλλαγών σε θετική κατεύθυνση στη Βολιβία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Οι αντιδραστικές δυνάμεις, η ολιγαρχία, η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις προωθούν μια μεγάλη εκστρατεία με στόχο τις προοδευτικές διεργασίες που συντελούνται σ' αυτή τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο δηλωμένος στόχος όλων αυτών των δυνάμεων είναι να παρεμποδίσουν τις θετικές αλλαγές που προωθούνται από τη Συνταγματική Συνέλευση με στόχο ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα προς όφελος των λαϊκών προσδοκιών.

Οι αντιδραστικές δυνάμεις, που είχαν ηττηθεί τον Οκτώβρη του 2003 και στις εκλογές του 2005 προσπαθούν να συσπειρώσουν ξανά τις γραμμές τους, να παρεμποδίσουν κάθε θετική εξέλιξη και να υπονομεύσουν τον Εβο Μοράλες. Στην προσπάθεια αυτή δε διστάζουν να αξιοποιήσουν ακόμα και ένοπλες ομάδες.

Οι συνεπείς, προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, οι οργανώσεις και τα μαζικά κινήματα, μετά από μεγάλους και ηρωικούς αγώνες που έδωσαν παράλληλα με το Κίνημα για το Σοσιαλισμό του Εβο Μοράλες, ήταν οι αναμφισβήτητοι νικητές, με μεγάλη πλειοψηφία, της εκλογικής αναμέτρησης. Σήμερα οι δυνάμεις αυτές προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη νίκη προκείμενου να υιοθετηθούν και να επεκταθούν μια σειρά λαϊκών διεκδικήσεων και αιτημάτων.

Καταγγέλλουμε την υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την άμεση εμπλοκή της στις υπονομευτικές ενέργειες των αντιδραστικών δυνάμεων στη Βολιβία.

Καταδικάζουμε τη σκανδαλώδη ανοχή που επιδεικνύουν άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί απέναντι σ' αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες.

Αμεσα πρέπει οι αντιδραστικές αυτές δυνάμεις, να καταδικαστούν, να απομονωθούν και να ηττηθούν, τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο.

Είμαστε στο πλευρό του λαού της Βολιβίας και υποστηρίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις του ενάντια στα σχέδια για ένα πραξικόπημα στη χώρα.

Στηρίζουμε τη συμμαχία του λαού με την κυβέρνηση της Βολιβίας ενάντια στην ολιγαρχία.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο λαό, στην κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες, στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βολιβίας, στο Κίνημα για το Σοσιαλισμό, σ' όλες τις προοδευτικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κινήματα της Βολιβίας στις μεγάλες μάχες που δίνουν για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους, για βαθιές, ριζοσπαστικές αλλαγές.

Κάνουμε έκκληση να αναπτυχθεί παντού ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης με το λαό και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Βολιβίας».

Τα κόμματα που υπογράφουν:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου

2. Αλγερινό Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

4. Κόμμα Εργατών Βελγίου

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας

7. Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

10. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

11. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

12. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

18. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

19. Τουντέχ Κόμμα του Ιράν

20. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

24. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

25. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

26. AKEΛ, Κύπρος

27. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

28. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

31. Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό

32. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

34. Δημοκρατικό Προοδευτικό Ρεύμα, Μπαχρέιν

35. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

36. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας, ΠΓΔΜ

39. Περουανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

41. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

42. Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας, Ρουμανία

43. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

44. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

45. Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

46. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

47. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι-Λάνκα

48. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

49. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας

50. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

51. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - 1930

52. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής.

Ο Αντώνης Δαμίγος απουσιάζει εκτάκτως



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ