ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτινά μουσικά βράδια

Η παλιοπαρέα... στο «Ζυγό»
Η παλιοπαρέα... στο «Ζυγό»
Πολλές οι μουσικές προσκλήσεις των ημερών, που μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα και τις τεράστιες πίστες, προτείνουν βραδιές ψυχαγωγίας για όλα τα γούστα. Σημειώνουμε μόνο κάποιες απ' αυτές...

Μια ακαταμάχητη συντροφιά εμφανίζεται στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210 3241610). Επί σκηνής, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας. Μαζί τους, οι Αλκης Κωνσταντόπουλος και Τάνια Κικίδη.

«Πόσο Σ' αγαπώ... Επιθεώρηση!» από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη «Σπείρα Σπείρα», στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480000). Στιγμιότυπα της σύγχρονης ζωής, δοσμένα με χιούμορ, ανεξάντλητο ρυθμό, καυστικό λόγο και τραγούδια. Μαζί με τον συνθέτη οι: Αργυρώ Καπαρού, Ελεάννα Καραντίνου, Ρούλη Καρασιλιώτη, Δάφνη Λέμπερου, Βασίλης Μοσχονάς, Χρήστος Μουστάκας, Γιώργος Νανούρης, Πωλίνα, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου.

Οι Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας και Ρίτα Αντωνοπούλου συνεχίζουν τα μελωδικά τους «ταξίδια» στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22, τηλ. 210 8253991). Από τον «Σταυρό του νότου» και την «Πιρόγα» στο «Υπέροχα μονάχοι», με πολλούς ενδιάμεσους, συναρπαστικούς «σταθμούς».

«Πόσο σ' αγαπώ... Επιθεώρηση», στο «Αθηναΐς»
«Πόσο σ' αγαπώ... Επιθεώρηση», στο «Αθηναΐς»
«Σπινθήρες» τραγουδιών από τους Βασίλη Λέκκα, Γιάννη Σπάθα και Λίνα Νικολακοπούλου, «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444). Μαζί τους, η ερμηνεύτρια και λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη.

Ο πηγαίος λαϊκός συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης εμφανίζεται στη «Μαγιοπούλα» (Οδεμησίου 9, Καισαριανή, ύψος γηπέδου Νήαρ Ηστ, τηλ.: 210 7226616). Μαζί του οι Γιάννης Ντουνιάς, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Αλέκος Δεληγιάννης.

Η Καλλιόπη Βέττα, η Καίτη Κουλλιά και ο Γιάννης Ιωάννου εμφανίζονται για δεύτερη χρονιά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, τηλ. 210 3421212). Ενα ταξίδι στο παρόν και το χθες του τραγουδιού, μια εξαίσια «χημεία» φωνών, μουσικών, συναισθημάτων... Στον ίδιο χώρο, κάθε Πέμπτη, η Κρινιώ Νικολάου, περιγράφει μετά μουσικής, τις «Τέσσερις εποχές του έρωτα».

Υπέροχες μουσικές και ερμηνείες από την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Ελλη Πασπαλά στο «Πόλις Theater» (Πέτρου Ράλλη 18, 210 3452527). Μαζί τους, από 21/12-13/1, η εκπληκτική Βραζιλιάνα τραγουδίστρια - κιθαρίστρια Badi Assad. Στο «Πόλις Stage» οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώτα Νέγκα ανιχνεύουν μελωδικά «Της γυναίκας την καρδιά».

Μια ανατρεπτική παράσταση, με μουσικούς, καραγκιοζοπαίχτες, σχοινοβάτες και άλλους τσιρκολάνους, που «ταξιδεύουν» σε διάφορους τόπους και χρόνους, αποτελεί η «Κάθοδος των Σαλτιμπάγκων» των «Χαΐνηδων», στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών, τηλ. 210 8224134).

Ενα πρόγραμμα με κομμάτια επιλεγμένα από τη δισκογραφία του και τραγούδια άλλων ομότεχνών του παρουσιάζει ο Νίκος Παπάζογλου, συνοδευόμενος από τη «Λοξή Φάλαγγα», στο «Zoom» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, 21032 25 920).

Λαϊκά, ρεμπέτικα και άλλα αγαπημένα τραγούδια ξεδιπλώνουν οι Σωτηρία Λεονάρδου, Λάμπρος Καρελλάς, Θεοδοσία Στίγκα στα «Εννέα Ογδοα» (Λ. Αλεξάνδρας 40, τηλ. 210 8235841). Μαζί τους, οι: Δήμητρα Κωστάκη, Μάκης Νίκας.

Ο Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα «Λαϊκή Στράτα», μαζί με τους Μαρία Δεικτά, Αρτ. Ματάφια, Πορφύρη Κόνα, Εκτορα Κοσμά κ.ά., σε ρεμπέτικες και λαϊκές «διαδρομές», στο «Καραβάνι» (Φωκίωνος Νέγρη και Ζακύνθου 1, Κυψέλη, τηλ. 210-8251896).


«Μποέμ» και οπερέτα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τους «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι θα κάνει η Λυρική Σκηνή. Η αγαπημένη όπερα που αναφέρεται στη ζωή των μποέμ ανεβαίνει σε νέα παραγωγή, στο Θέατρο «Ολύμπια», στις 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30/12 και 3, 4, 5, 6/1. Το έργο βασίζεται στις «Σκηνές απ' την Μποέμικη Ζωή» του Ανρί Μιρζέρ και στο θεατρικό «Μποέμικη Ζωή» που εμπνεύστηκε από αυτές ο Τεοντόρ Μπαριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ιλικα. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή από τη στιγμή που πρωτοσυναντώνται μέχρι τον άτυχο θάνατό της. Αντικαθιστώντας την παλαιότερη παραγωγή της Λίνας Βέρτμιλερ, η ΕΛΣ επέλεξε φέτος μία ολότελα διαφορετική ματιά, του σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, σκηνικά - κοστούμια: Ρίτσαρντ Χάντσον. Ερμηνεύουν εκ περιτροπής: Λεονάρντο Καπάλμπο - Σεμπάστιαν Γκουέζ, Μάτα Κατσούλη - Ελενα Κελεσίδη, Δημήτρης Τηλιακός - Κύρος Πατσαλίδης, Χάρης Ανδριανός - Ακης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς - Τάσος Αποστόλου, Λουκία Σπανάκη - Ειρήνη Κυριακίδου, Παύλος Μαρόπουλος, Φίλιππος Δελλατόλας - Θανάσης Ευαγγέλου, Χρήστος Αμβράζης, Παύλος Σαμψάκης, Αλέξανδρος Τρόιτσκι.

  • Στο θέατρο «Ακροπόλ» επιστρέφει η οπερέτα. Από σήμερα η Λυρική ανεβάζει την παράσταση «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» - αναδρομή στην παράδοση της οπερέτας, βασισμένη στο έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Ιστορική - μουσικολογική έρευνα, λιμπρέτο: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας, Αποστολία Παπαδαμάκη (επιμελήθηκε και την κίνηση). Μουσική διεύθυνση: Χρύσανθος Αλισάφης, Γιώργος Αραβίδης. Ερμηνεύουν: Μιχάλης Μητρούσης - Δημήτρης Ντάσιος, Νίνα Λοτσάρη, Ευδοκία Χατζηϊωάννου, Σωτηρία Ρουβολή, Λυδία Αγγελοπούλου, Δημήτρης Σιγαλός, Νίκος Στεφάνου, Παντελής Ψύχας κ.ά. Παραστάσεις καθημερινά (Τετάρτη - Κυριακή) μέχρι 20 του Απρίλη.

Του δίσκου τα γυρίσματα...

Οι λέξεις του - απόσταγμα ζωής - μας συντροφεύουν εδώ και δεκαετίες μέσα από μεγάλα τραγούδια, που έγιναν τραγούδια μας. Οπως εκείνο το «στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι/ πάντα γελαστοί και γελασμένοι»... Ο Αλκης Αλκαίος, ο στιχουργός, που μέσα στην πένα του κλείνει τις πληγές, αλλά και τις ομορφιές του κόσμου μας, είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου-cd «Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου», που κυκλοφόρησε από τη «Universal», στη σειρά «Αξιος λόγος». Μια δισκογραφική δουλιά με δεκατρία τραγούδια, καμωμένη με πολύ μεράκι, όπου ο δημιουργικός λόγος του μεγάλου μας στιχουργού συναντά την έμπνευση, τη ματιά, τη μουσική, την ερμηνεία μιας πλειάδας τραγουδοποιών. Πρόκειται για τους Αρλέτα, Βαγγέλη Γερμανό, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Χρήστο Θηβαίο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Βασίλη Καζούλη, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Σωκράτη Μάλαμα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μίλτο Πασχαλίδη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μπάμπη Στόκα, Διονύση Τσακνή, Νίκο Ζούδιαρη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Γιώργο Νταλάρα και Μιχάλη Κουμπιό.

  • «Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Πάνου Κατσιμίχα και του Μάνου Ξυδούς (κυκλοφορεί από την «Impact Music»). Ερμηνεύουν έντεκα τραγούδια - μικρές ιστορίες, με έντονα κοινωνικά μηνύματα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητά μας (σε δυο κομμάτια συμμετέχει ο Χάρης Κατσιμίχας). Τραγούδια που, όπως λένε οι δημιουργοί τους, γεννήθηκαν αβίαστα, αθόρυβα, χωρίς να υπάρχει τίποτα προσχεδιασμένο, καθώς τα έγραψαν «σαν ένα ντουέτο ερασιτεχνών που έκανε το κέφι του...». Ισως αυτό να είναι και το μυστικό τους... Στο τραγούδι «Δε μας ανήκει τίποτα» ακούγονται αποσπάσματα από ποίηση του Μπρεχτ και του Λόρκα. Επίσης, υπάρχουν δύο τραγούδια σε στίχους Αλκη Αλκαίου και Χαράλαμπου Χατζηνάκη.
  • Εννέα εκπληκτικοί αυτοσχεδιασμοί - εισαγωγές του Θάνου Μικρούτσικου στους «7 νάνους στο s/s Cyrenia» περιλαμβάνονται στο CD «Πριν από τους 7 νάνους», που κυκλοφόρησε από τη «Legend Classics». Αυτοσχεδιασμοί με ηλεκτρικό πιάνο, εννέα ξεχωριστές εισαγωγές στο αγαπημένο τραγούδι, παρμένες από τις περσινές εμφανίσεις του στο «Σταυρό του Νότου». Κάθε μία και μια διαφορετική ιστορία, με τον συνθέτη - ερμηνευτή να αυτοσχεδιάζει, ανακαλώντας αγαπημένα πρόσωπα, στιγμιότυπα και εικόνες και να συνεπαίρνει. Επίσης, κυκλοφόρησε το CD «Θάνος Μικρούτσικος: Εργα για φλάουτο», με τρία έργα για σόλο φλάουτο εκτελεσμένα από την εξαιρετική φλαουτίστα Ivona Glinka.
  • Την επιστροφή του Σωκράτη Μάλαμα στο λαϊκό ήχο σηματοδοτεί το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο «Δρόμοι» και δεκαπέντε καινούρια τραγούδια, που πατάνε στους γνώριμους μουσικούς δρόμους του τραγουδοποιού (κυκλοφόρησε από τη «Λύρα»). Στο δίσκο συμμετέχει η Χαρούλα Αλεξίου, τόσο ερμηνευτικά σε τέσσερα τραγούδια, όσο και στιχουργικά. Ξεχωρίζει το ντουέτο της με τον Σ. Μάλαμα, στο τραγούδι «Σούμα». Οι στίχοι των υπόλοιπων τραγουδιών είναι των Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Φωτεινής Λαμπρίδη, Γιάννη Μελισσίδη, Οδυσσέα Ιωάννου και του ίδιου του Σ. Μάλαμα, ενώ υπάρχει κι ένα μελοποιημένο ποίημα του Τόλκιν.
  • «Το πέρασμά σου» τιτλοφορείται η τελευταία δισκογραφική δουλιά των «Χειμερινών Κολυμβητών», με μελοποιήσεις είκοσι ποιημάτων Ελλήνων και ξένων δημιουργών και μία αφήγηση («Λύρα»). Ανάμεσά τους «Το πέρασμά σου» του Κώστα Βάρναλη, δέκα ποιήματα του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα, καθώς και ποιήματα των Σεφέρη, Ελύτη, Καββαδία, Ναζίμ Χικμέτ, Ασίζ Νεζίν κ.ά. Στο δίσκο συμμετέχει ερμηνευτικά η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Χορωδία του Δήμου Γλυκών Νερών.
  • Ζωντανή ηχογράφηση από την Αρχαία Ολυμπία (2005) είναι ο δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου με τα έργα «Ωδές», σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου και «Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα» (ΜΒΙ). Οι «Ωδές», ενορχηστρωμένες στην τελική μορφή τους, παρουσιάζονται με ερμηνευτή τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, ενώ στο δεύτερο έργο σολίστ στο σαντούρι είναι η Αγγελική Τκάτσεβα. Συμμετέχουν: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς.

Ρ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ