ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Βούλιαξε από εργατόκοσμο το κέντρο της Αθήνας

Μια ανεπανάληπτα μαζική απεργιακή λαϊκή κινητοποίηση διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την Τετάρτη

Μια συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτή που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε στοιχείο της το μαρτυρά. Αλλά κυρίως η μαζικότητά της, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο απεργιακής συγκέντρωσης τα τελευταία χρόνια.

Σε πλήρη ανάπτυξη, το ανθρώπινο ποτάμι των απεργών σε πυκνή φάλαγγα είχε την κεφαλή του στον Αγνωστο Στρατιώτη, στη Βουλή, έχοντας ήδη αγκαλιάσει την πλατεία Συντάγματος μέσω της Φιλελλήνων. Την ίδια ώρα, τα τελευταία μπλοκ της πορείας μόλις έβγαιναν από την οδό Αθηνάς στην Ομόνοια, για να κατευθυνθούν μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, έχοντας στην προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και των ταξικών Συνδικάτων, έβαλαν προχτές ατόφια τη σφραγίδα της εργατικής τάξης στη μεγάλη απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μια κινητοποίηση για την επιτυχία της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κόπιασαν και έδωσαν από την πρώτη στιγμή τον καλύτερο εαυτό τους.

Αισιόδοξα μηνύματα από τα ξημερώματα

Από το ξημέρωμα, τα μηνύματα, οι εικόνες από τους δεκάδες τόπους δουλιάς, όπου δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, έδειχναν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Στις εννιά το πρωί, μια ομάδα περιφρούρησης κατεβαίνει με τις σημαίες του ΠΑΜΕ τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μεταφέροντας μέχρι τελευταία ώρα το μήνυμα του ξεσηκωμού. Είναι μια από τις δεκάδες απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ που στάθηκαν από το ξημέρωμα στις πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων, έδωσαν μάχη και κέρδισαν νέες συνειδήσεις εργατών και υπαλλήλων.

Μισή σχεδόν ώρα πριν τη συγκέντρωση, και ενώ οι προσυγκεντρώσεις σε Χαυτεία και πλατεία Βάθης συγκροτούνται ακόμα, η οδός Αθηνάς, δεξιά και αριστερά της πλατείας Εθνικής Αντίστασης και μέχρι την Ομόνοια, έχει ήδη γεμίσει από κόσμο. «Θα γίνει χαλασμός!», λένε οι πρώτες εκτιμήσεις και η επιβεβαίωση δεν αργεί να έρθει. Η προσυγκέντρωση των φορέων αδυνατεί να μπει στην Αθηνάς και παίρνει θέση στην Ομόνοια, προς την οδό Πειραιώς.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, τα μαθητούδια με το πανό του ΣΑΣΑ κυκλώνουν με πορεία την πλατεία και παίρνουν θέση δίπλα και πίσω από τους γονείς τους. Από μακριά ακούγονται οι ντουντούκες των Συνδικάτων. Η προσυγκέντρωση της πλατείας Βάθης παίρνει και αυτή θέση κατά μήκος της Σταδίου. Σε όλο το μήκος της Αιόλου και σ' ένα κομμάτι της Πανεπιστημίου βρίσκονται τα μπλοκ των φοιτητών. Μια πρωτοφανής σε μέγεθος απεργιακή συγκέντρωση, μια πραγματική εργατοσύναξη, με παλμό, πείσμα και αποφασιστικότητα, έχει κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας.

Περνώντας ανάμεσα από τα μπλοκ των Συνδικάτων και των Επιτροπών Αγώνα από τις συνοικίες, εύκολα καταλαβαίνεις πως στο δρόμο κατέβηκαν χιλιάδες που είχαν χρόνια να ανταμώσουν στους αγώνες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σχεδόν ο καθένας κοντοστέκεται για να χαιρετήσει και έναν γνωστό του, που έχει καιρό να δει στη συγκέντρωση, στην απεργία, στον αγώνα. Χιλιάδες ήταν αυτοί που είπαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια «φτάνει πια!» και πήραν θέση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικά μαζικής λαϊκής κινητοποίησης. Νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους στα καρότσια. Απεργοί εργάτες και υπάλληλοι με τα πανό των σωματείων τους. Συνταξιούχοι με σφιγμένες τις γροθιές. Νεολαίοι πεισμωμένοι και οργισμένοι γι' αυτά που τους ετοιμάζουν. Μετανάστες εργαζόμενοι. Αυτοαπασχολούμενοι με το πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Μουσικοί με τα κρουστά και άλλα όργανα να δίνουν ρυθμό στα συνθήματα, στις φωνές. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε κλάδο και γειτονιά, όλοι στην ίδια συγκέντρωση. Ολοι με την ίδια φωνή: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Αγωνιστική ανάταση

Αμέτρητες οι εικόνες από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: Τα κλειστά - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - μαγαζιά κατά μήκος όλων των δρόμων απ' όπου περνούσε η πορεία επιβεβαίωναν την επιτυχία της απεργίας. Οι διηγήσεις από την πρωινή μάχη της περιφρούρησης, η αισιοδοξία στα φωτισμένα πρόσωπα των εργατών. Οι ειδήσεις, που κάθε λίγο και λιγάκι έφταναν και επιβεβαίωναν πως σε όλες τις πόλεις, στις δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, είχε πραγματικά «βουλιάξει ο τόπος».

Ηταν τα πανό, που με μεράκι έφτιαξαν οι Επιτροπές Αγώνα Φορέων, η συμβολή των οποίων ήταν και παραμένει μεγάλη στην ενημέρωση και τη λαϊκή κινητοποίηση στις γειτονιές. Τα ανυπόμονα μαθητούδια που δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα. Η φωνή από την κεντρική ντουντούκα της πορείας, που σε κάθε στάση ενημέρωνε για τον όγκο της, δίνοντας το στίγμα της κεφαλής και της ουράς, ξεσηκώνοντας τους συγκεντρωμένους, προκαλώντας ενθουσιασμό για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Αλλη μια άποψη της οδού Αθηνάς
Αλλη μια άποψη της οδού Αθηνάς
Κι ακόμα, η εικόνα της πορείας από τις κάθετες στην Πανεπιστημίου οδούς, την ώρα που η κεφαλή της έφτανε στα Προπύλαια και ο κύριος όγκος της περνούσε ακόμα από την παράλληλη οδό Σταδίου. Η υποδοχή της πορείας, με χειροκροτήματα από συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που περνούσε μπροστά από τη Βουλή. Τα πρωτότυπα συνθήματα από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα. Αλλά και η χαφιεδοκάμερα έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», που μόλις έφτασε η πορεία, γύρισε προκλητικά 90 μοίρες, για να κεντράρει στον εχθρό εργάτη.

Προχωράμε μπροστά

Μια ανεπανάληπτη σε μέγεθος και παλμό απεργιακή συγκέντρωση ήταν αυτή της Τετάρτης. Μια μαζική, ταξική λαϊκή κινητοποίηση, που έθεσε χωρίς περιστροφές και μισόλογα το καθήκον της επόμενης μέρας: Κλιμάκωση τώρα, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αυξάνουν τα όρια ηλικίας και μειώνουν τις συντάξεις, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για μισθούς και συντάξεις, Υγεία και Πρόνοια στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Προχωράμε μπροστά!

Αποψη της Αθηνάς από την Ομόνοια, την ώρα της συγκέντρωσης. Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει την πλατεία, έχει καλύψει όλη την Αθηνάς και μεγάλο μέρος της Σταδίου
Αποψη της Αθηνάς από την Ομόνοια, την ώρα της συγκέντρωσης. Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει την πλατεία, έχει καλύψει όλη την Αθηνάς και μεγάλο μέρος της Σταδίου
Η οδός Αθηνάς από το ύψος της εξέδρας και στο βάθος η Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα...
Η οδός Αθηνάς από το ύψος της εξέδρας και στο βάθος η Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα...
Οπως δείχνει ο χάρτης, την ώρα που τα τελευταία μπλοκ έβγαιναν από την Αθηνάς στη Σταδίου, η κεφαλή της πορείας είχε ήδη φτάσει μέσω της Φιλελλήνων στον Αγνωστο Στρατιώτη
Οπως δείχνει ο χάρτης, την ώρα που τα τελευταία μπλοκ έβγαιναν από την Αθηνάς στη Σταδίου, η κεφαλή της πορείας είχε ήδη φτάσει μέσω της Φιλελλήνων στον Αγνωστο Στρατιώτη
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, οξύνουμε την πάλη μας

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία που ακολούθησε, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, σε δήλωσή της από το χώρο της συγκέντρωσης σημείωσε:

«Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, οξύνουμε την πάλη μας με κύριο στόχο να αχρηστέψουμε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να φέρει αυτούς τους αντεργατικούς νόμους, να αχρηστέψουμε τον ταξικό νόμο που εφαρμόζεται. Το ΚΚΕ με συνέπεια και σταθερότητα θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Βλέπει με εμπιστοσύνη το εργατικό κίνημα, παλεύει μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και αντιπαλεύει το συμβιβασμό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ηταν μόνο η αρχή!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που έδειξαν τη δύναμή τους στους δρόμους στην απεργία της 12ης Δεκέμβρη. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους χιλιάδες νέους που έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και απέργησαν για πρώτη φορά.

Το μήνυμα της απεργίας ήταν ένα πραγματικό χαστούκι σε όσους θέλουν να κάνουν τη γενιά μας γενιά χωρίς δικαιώματα. Ηταν μια ηχηρή καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μια ηχηρή καταδίκη του «ευρωμονόδρομου» που μας θέλει να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, που μας θέλει ανασφάλιστους, με μισθούς πείνας, «ευέλικτους» εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, εντείνουμε την οργάνωσή μας, δυναμώνουμε την ελπίδα των εργατών, το ΠΑΜΕ. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα: Η απεργία της 12ης Δεκέμβρη ήταν μόνο η αρχή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ