ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι ταξικές δυνάμεις

Σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη καλεί την Πέμπτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Καθοριστική στην επιτυχία της απεργίας η μάχη της περιφρούρησης από τα ταξικά συνδικάτα

Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ περνάνε μπροστά από τη Βουλή στην απεργία της Τετάρτης
Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ περνάνε μπροστά από τη Βουλή στην απεργία της Τετάρτης
Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της Τετάρτης, οι συγκλονιστικές σε όγκο και παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η ένταση της επίθεσης από την πλευρά του κεφαλαίου και των κομμάτων του έθεσαν το καθήκον της επόμενης μέρας: Κλιμάκωση του αγώνα με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, οργάνωση της πάλης με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων. Ενταση της μάχης για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ηττηθεί η γραμμή της συναίνεσης.

Εχοντας πλήρη συναίσθηση αυτού του καθήκοντος, τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ δεν θα αφήσουν ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Με στόχο την αποτίμηση της απεργίας και την άμεση οργάνωση της πάλης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Η κινητοποίηση της Τετάρτης ανέδειξε μια ακόμα πλευρά της σύνθετης απεργιακής μάχης και της συνέπειας με την οποία στάθηκαν οι ταξικές δυνάμεις απέναντί της. Ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν την απεργία, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της και στη μαζικοποίηση των απεργιακών συγκεντρώσεων. Συντέλεσε στο να απελευθερωθούν από την εργοδοτική τρομοκρατία δυνάμεις και συνειδήσεις, να γείρει η πλάστιγγα στη μεριά του αγώνα, να σπάσει η μοιρολατρία, νέοι εργάτες και υπάλληλοι να κάνουν το βήμα και να γραφτούν στο σωματείο.

Οι εργοδοτικοί εκβιασμοί, οι απειλές όλου του προηγούμενου διαστήματος κατέρρευσαν μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών στα γιαπιά, έξω από τις πύλες των εργοστασίων, τις εισόδους των μεγαλοκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ, των ξενοδοχείων, των φαρμακαποθηκών, των νοσοκομείων κλπ.

Στο κενό η τρομοκρατία

Περήφανοι δήλωναν οι απεργοί στο εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ», οι οποίοι μόνοι τους από τα χαράματα περιφρούρησαν την απεργία τους. Οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά πολλοί από τους απεργούς, που πήραν θέση έξω από τις πύλες της επιχείρησης, συμπλήρωναν αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο τους.

Συνδικαλιστές από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ οργάνωσαν αποφασιστικά την περιφρούρηση έξω από το εργοστάσιο της «BIC» («Μπικ»). Οι εργαζόμενοι παρέμειναν έξω από τις πύλες του εργοστασίου, ενώ οι συνδικαλιστές μπήκαν μέσα στο χώρο παραγωγής, προκειμένου να καλέσουν στην απεργία και όσους είχαν εκβιαστεί από την εργοδοσία να μπουν από πολύ νωρίς στο χώρο.

Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης από νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, επιβάλλοντας το «λουκέτο» στην εταιρεία φύλαξης και χρηματαποστολών «Βάκενχουντ».

Στο πόστο τους, έξω από τις εισόδους των ξενοδοχείων της Αθήνας, ήταν και οι ταξικές δυνάμεις από τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πάνω από το 90% των εργαζομένων στο «Καζίνο - Ξενοδοχείο - Τελεφερίκ Πάρνηθας» συμμετείχε στην απεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών του σωματείου. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ. Σύσσωμοι έμειναν έξω και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «Ρέζιντεντ Τζόρτζιο» και «Νοβοτέλ». Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Ιντερκοντινένταλ» και «Μετροπόλιταν» (πρώην Χανδρής), ενώ αποφασιστικά δόθηκε η μάχη και στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Τα ρολά παρέμειναν κατεβασμένα

Οι εργοδότες δεν τόλμησαν να σηκώσουν τα ρολά των πολυκαταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας όπως στο «Αττικα», το «Νότος Γκάλερι» και το πολυκατάστημα «Φωκάς». Η αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων που βρέθηκαν από πολύ νωρίς έξω από τις εισόδους των καταστημάτων δεν επέτρεψε στους εργοδότες να τολμήσουν να σπάσουν την απεργία. Με την ίδια ένταση δόθηκε η μάχη και στο εμπορικό κέντρο «Δε Μολ», όπου οι ταξικές δυνάμεις μπλόκαραν από το πρωί όλες τις εισόδους του εμπορικού κέντρου, περιφρουρώντας την απεργία, όπως και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Ταυτόχρονα και ενώ η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι ταξικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη επιβάλλοντας στην εργοδοσία να κατεβάσει ρολά και όλοι οι εργαζόμενοι να βγουν έξω από το σούπερ - μάρκετ «Μαρινόπουλος» και το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Κωτσόβολος», επί της οδού Αθηνάς.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας μπλόκαραν με επιτυχία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ιδιοκτησίας ενός εκ των μεγαλοεργοδοτών που μπαίνει εμπόδιο στην εφαρμογή των συμβάσεων, πρωτοστατεί στην κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο νοσοκομείο, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νέοι.

Οι λογιστές και λογίστριες στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης «Νότος Γκάλερι» στην Κηφισιά όχι μόνο έμειναν από έξω, αλλά σύσσωμοι οι απεργοί ακολούθησαν τις ταξικές δυνάμεις στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ. Από τις 6 το πρωί απεργοί γυμναστές και γυμνάστριες μπλόκαραν τις εισόδους του γυμναστηρίου «Χολμς» στο κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλη επιτυχία στο φάρμακο

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας, που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του φαρμάκου, απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το συνδικάτο του κλάδου, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν αποφασιστικά στην απεργία, γεγονός που αποτυπώθηκε και από το μαζικό «παρών» που έδωσαν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ (πάνω από 1.000 εργάτες του κλάδου βρέθηκαν στο μπλοκ της Ομοσπονδίας).

Συγκεκριμένα, λουκέτο μπήκε στο εργοστάσιο και την αποθήκη της «Λορεάλ»», στο εργοστάσιο της «Αντέλκο» και στη φαρμακαποθήκη «Σιφάρμ». Στο 95% έφτασε η συμμετοχή στην απεργία στις φαρμακαποθήκες «Σαράντης» και «Φαρμαλούξ». Στο 90% στις φαρμακαποθήκες «Μαρινόπουλος», «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», «ΣΥΝ-ΦΑ», «ΠΕΙΦΑΣΥΝ» και στο εργοστάσιο της «ΦΑΜΑΡ». Στο 80% έφτασε η συμμετοχή στην αποθήκη της «Βέλλα» και στη «Λαβιφάρμ». Το κλείσιμο επέβαλαν οι ταξικές δυνάμεις και στο φαρμακείο «Μπακάκος» στο κέντρο της Αθήνας και ενώ η απεργιακή κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο τηλεφωνικό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεμιστοκλέους, το οποίο νέκρωσε κυριολεκτικά. Μια μάχη σημαντική, καθώς στο τηλεφωνικό κέντρο απασχολούνται νέοι εργαζόμενοι που παίρνουν πολύ χαμηλούς μισθούς, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση και χωρίς δικαιώματα. Αλλά και γιατί στην απεργιακή φρουρά πήραν το βάπτισμα του πυρός και νέοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά στην απεργία.

Οι δικηγόροι που συσπειρώθηκαν στο μπλοκ της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» λίγο πριν φτάσουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκαναν μια στάση στο Ταμείο Νομικών, όπου και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μάχη σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά

Από νωρίς τα ξημερώματα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στη Θεσσαλονίκη. Κλιμάκια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και εργαζομένων, μαζί με τους φοιτητές, μπήκαν μπροστά στη μάχη της περιφρούρησης στην Πρυτανεία, τη Βιβλιοθήκη και το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Οι εργαζόμενοι στην εργολαβία καθαριότητας του ΑΠΘ δε χτύπησαν κάρτα. Μαζί τους και εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Βγήκαν από τα κτίρια και τράβηξαν το δρόμο για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι είχαν στήσει μπλόκο στο «Λαμπρόπουλο» και σε άλλα καταστήματα του κέντρου που τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν να υπονομεύσουν την απεργία ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξουν με καθυστέρηση.

Στον Πειραιά, την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις από τα χαράματα έδιναν τη μάχη για την περιφρούρηση, στην καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΑΠ, ΠΑΣΚΕ και ένα μέρος της ΔΑΚΕ, που είχαν κατέβει και με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές) μετά από συμφωνία με την πολυεθνική ιδιοκτήτρια του εργοστασίου «ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΙΣ» ανάγκασαν 120 εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά ως ...προσωπικό ασφαλείας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ