ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εργα για το λαό χωρίς επιβολή φόρων

Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη για 6η συνεχή χρονιά αποφάσισε ο Δήμος Νίκαιας, υλοποιώντας τη σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής για μη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, ενώ παράλληλα ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2008 με έργα που αφορούν αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες.

«Ειδικά σήμερα που το λαϊκό εισόδημα πλήττεται από ανύπαρκτες και χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση στις βασικές βιοτικές ανάγκες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, από την κλιμακούμενη ακρίβεια, αλλά και από τη νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι Δήμοι δεν μπορούν να αποτελούν άλλον έναν εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος της λαϊκής οικογένειας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2008 διαμορφώθηκε μέσα από την καθημερινή επαφή με τους δημότες και τους φορείς της πόλης και μέσα από μια δίμηνη διαδικασία λαϊκών συνελεύσεων σε γειτονιές και σε σχολεία της πόλης, με ιδιαίτερα αυξημένη τη συμμετοχή των κατοίκων.

Κύριο κριτήριο έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους (οδοποιία, πεζοδρόμια, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Σχολεία, απόκτηση και διαμόρφωση νέων ελεύθερων χώρων). Δίνει έμφαση στον πολιτισμό με παρεμβάσεις στους υπάρχοντες πολιτιστικούς χώρους και δημιουργία νέων, όπως κλειστό δημοτικό θέατρο, αξιοποίηση έργων τέχνης. Γίνεται προσπάθεια για αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση και αντιπυρική προστασία. Επιπλέον, έχει ληφθεί μέριμνα για τις παρεμβάσεις του ΜΕΤΡΟ στη Νίκαια, την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Πειραιά, ώστε να διευκολυνθούν οι δημότες, την ανάπλαση και αναβάθμιση του παλιού Νεκροταφείου της Ανάληψης με τη δημιουργία του 19ου Δημοτικού και της πλατείας στην είσοδό του, καθώς και την ανάπλαση των παλιών λατομείων Καραμπίνη.

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει μέσα από διεκδικήσεις (παρακρατηθέντες πόροι, διπλασιασμός κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό), από την προσπάθεια χρηματοδότησης από άλλους φορείς όπως η Νομαρχία, από έσοδα απαλλοτριώσεων, από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προς όφελος του λαού της πόλης.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
«Ανοίγει» το δρόμο στην καύση απορριμμάτων

Την κερκόπορτα για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων και για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ανοίγει η απόφαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), που προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατασκευή, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ως πρώτο βήμα, την κατασκευή μονάδας βιολογικής ξήρανσης σύμμεικτων απορριμμάτων. Πρόκειται για σχεδιασμό που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», «καρδιά» του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που εγκρίθηκε το Φλεβάρη του 2006, είναι η δημιουργία «Κεντρικής Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης». Δηλαδή, ένα εργοστάσιο αυτόνομης καύσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αυτή η Μονάδα, θα καίει τα προϊόντα που θα προκύπτουν από την επεξεργασία 210.000 τόνων ανά έτος, σύμμεικτων απορριμμάτων, από τους νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου, χωρίς καμία προηγούμενη ανάκτηση υλικών.

Το σχέδιο, όπως περιγράφεται, έχει ως εξής: «Εξυπηρέτηση, από μία Μονάδα Επεξεργασίας (σ.σ.: αναφέρεται στην Κεντρική Μονάδα καύσης) με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση, 210.000 τόνων/έτος με τελική διάθεση σε ΧΥΤΥ». Δηλαδή, μετά την καύση τους, τα υπολείμματα, θα οδηγούνται σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, καθώς και ένα μέρος σε ΧΥΤ επικίνδυνων αποβλήτων.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι η υπόθεση ανακύκλωση απορριμμάτων στους τρεις αυτούς νομούς της χώρας θα πρέπει να ξεχαστεί. Σημειώνεται επίσης ότι η κατασκευή και εκμετάλλευση της καρκινογόνου μονάδας καύσης, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

Μέχρι να κατασκευαστεί η μονάδα καύσης και να χωροθετηθεί ο ΧΥΤ επικίνδυνων αποβλήτων, προβλέπεται να γίνει δημοπράτηση (μέσα στο Δεκέμβρη, λένε οι πληροφορίες) για την κατασκευή και την τετραετή λειτουργία μιας μονάδας βιολογικής ξήρανσης σύμμεικτων απορριμμάτων ετήσιας δυναμικότητας 75.000 τόνων, στο νόμο Ηρακλείου, με προοπτική να τροφοδοτεί μελλοντικά τη μονάδα καύσης.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η κατασκευή της μονάδας βιολογικής ξήρανσης, είναι εντελώς... παράλογη! Κι αυτό διότι εκεί τα απορρίμματα θα ξηραίνονται (σ.σ.: θα τους αφαιρείται η υγρασία) και στη συνέχεια - σύμφωνα με το σχεδιασμό - θα πετιούνται στη... χωματερή, όπου με την πρώτη βροχή θα αποκτούν και πάλι την υγρασία που έχασαν. Η διαδικασία αυτή, θα γίνεται μέχρις ότου να κατασκευαστεί το εργοστάσιο καύσης, το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό μπορεί να γίνει ακόμη και μετά από 10, ή και παραπάνω, χρόνια! Και αυτό το εργοστάσιο, το οποίο θα κάνει μια... τρύπα στο νερό, κοστίζει για την κατασκευή και τετραετή λειτουργία 24,3 εκατ. ευρώ!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταστρέφει τα οικοσυστήματα

Θαλάσσια ρύπανση από το ναυάγιο του «Σι Ντάιμοντ» στη Σαντορίνη

Associated Press

Θαλάσσια ρύπανση από το ναυάγιο του «Σι Ντάιμοντ» στη Σαντορίνη
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Την προώθηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω της κοινοτικής πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η ανάπτυξη στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, έχοντας κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων στην ΕΕ, όχι μόνο εντείνει στο έπακρο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, αλλά καταστρέφει συστηματικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα των θαλασσών.

Πέρα από τις καταστροφές που προκαλούνται από τη ρύπανση που επιφέρουν τα πλοία, τεράστιο μερίδιο στη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων καταλαμβάνει η βιομηχανική ρύπανση, η οποία προκαλεί ανυπολόγιστη μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στα θαλάσσια ύδατα, αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας».

Ο Γ. Τούσσας επισήμανε ότι «η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας και δημόσιων υποδομών, οξύνουν δραματικά τα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τεράστιες τουριστικές μονάδες μονοπωλιακών ομίλων οδηγούν σ' ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τα υψηλά εισοδήματα και λυμαίνονται δημόσια αγαθά, όπως αιγιαλοί, παραλίες, θαλάσσια ύδατα. Η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων δεν προέρχεται πλέον μόνο από την απόρριψη των αποβλήτων και των λυμάτων αυτών των μονάδων στη θάλασσα, αλλά και με την κατασκευή βιομηχανικών μονάδων που εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, όπως η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης για την άρδευση γηπέδων "Golf" και γενικότερα την υδροδότησή τους».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «η κοινή θέση του Συμβουλίου και η Εκθεση της Επιτροπής δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, χωρίς πρακτικές συνέπειες, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, μεταθέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα μετά την επόμενη δεκαετία»!

Ποινές - χάδι

Ανακοινώθηκαν χτες οι πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν στους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν άγρια Κύπριο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, μετά την περσινή πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι έφταιγε μια... ζαρντινιέρα!

Μετά την απόφαση που είχε πάρει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ για τον πρώην διοικητή της Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, και με την οποία του είχε επιβάλει ποινή αργίας 15 ημερών, χτες... τιμώρησε τους υπόλοιπους αστυνομικούς, που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό, με ποινές αργίας από 2 έως 6 μήνες. Συγκεκριμένα, 4 μήνες αργία σε αξιωματικό, 6 μήνες αργία με το ερώτημα της απόλυσης σε αρχιφύλακα, 2, 3 και 4 μήνες σε τρεις αστυνομικούς αντίστοιχα, ενώ ένας αρχιφύλακας και ένας αστυφύλακας δεν τιμωρήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ προτίθεται να ασκήσει έφεση στις παραπάνω αποφάσεις, θεωρώντας πως είναι ελαφρές οι ποινές και να ζητήσει πιο αυστηρές. Τέλος, όσον αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης, οι οκτώ αστυνομικοί πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο στις 2 Απρίλη 2008.

Προσάραξε πλοίο

Σε βράχια, 15 μέτρα από το λιμάνι της Νισύρου, προσάραξε χτες το πρωί το φορτηγό πλοίο «SUE» με σημαία ...Saint Kitsnevis. Από την προσάραξη προκλήθηκε ρήγμα μικρής έκτασης στο αμπάρι του πλοίου, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος βύθισης. Από τους 9 ναυτεργάτες του πληρώματος, όλοι αλλοδαποί, οι 8 βγήκαν στην ακτή, ενώ μέχρι αργά το βράδυ στο πλοίο, παρέμενε ο πλοίαρχος. Το «SUE» είχε αποπλεύσει κενό φορτίου από τη Χάιφα του Ισραήλ και είχε προορισμό τη Νίσυρο.

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Τη φρίκη ζούσε μέσα στο οικογενειακό της περιβάλλον μια 11χρονη, στην οποία είχαν ασκήσει σεξουαλική κακοποίηση ένας 83χρονος, ένας 60χρονος ιερέας και ο φίλος της μητέρας της. Την 11χρονη εξέδιδε η ίδια η μητέρα της, ενώ το περιστατικό αποκαλύφτηκε, όταν η μικρή το κατήγγειλε στην Αστυνομία.

Χτες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα η 33χρονη μητέρα, ο 42χρονος σύντροφός της, ένας ιερέας και ένας 83χρονος, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση παιδεραστίας, με θύματα, εκτός από το 11χρονο κορίτσι, ένα 8χρονο κορίτσι και ένα 9χρονο αγόρι. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, η μητέρα και ο 42χρονος εξέδιδαν τα παιδιά, υποβάλλοντάς τα σε βασανιστήρια. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην υπόθεση εμπλέκεται και ο 60χρονος ιερέας, ο οποίος φέρεται να είχε βιάσει το κοριτσάκι στο παρεκκλήσι ιερού ναού στο Ιλιον.

Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης ανατέθηκε στον 4ο ειδικό ανακριτή. Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ