ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΑΡΠΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Εγκατάλειψη, περιθωριοποίηση, ανύπαρκτες υποδομές...

Κάτω από άθλιες συνθήκες διαβιούν παλιννοστούντες από τη Σοβιετική Ενωση και Αθίγγανοι

Εγκαταλειμμένους στην παραγκούπολη από το 2004 έχουν αφήσει τους Αθιγγάνους
Εγκαταλειμμένους στην παραγκούπολη από το 2004 έχουν αφήσει τους Αθιγγάνους
Συνοικισμός Σκάρπα στην περιοχή Γκόρυτσα στον Ασπρόπυργο. Εγκατάλειψη, περιθωριοποίηση, ανύπαρκτες υποδομές, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, υποβαθμισμένη εκπαίδευση. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες οικογένειες που ζουν σε αυτήν την περιοχή, κοντά στην Αττική Οδό, η οποία από χωράφια πριν λίγα χρόνια έγινε ο τόπος κατοικίας πολλών παλιννοστούντων από τη Σοβιετική Ενωση.

Αυτοί οι άνθρωποι αναζήτησαν και βρήκαν εκεί λύση στην ανάγκη της στέγασής τους. Ομως, ακόμα, δεν έχουν δημιουργηθεί οι ανάλογες υποδομές, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των τοπικών εκπροσώπων τους. Ολοι αυτοί δηλαδή που τους θυμούνται και τους... ανακαλύπτουν μόνο προεκλογικά.

Το μπαζωμένο ρέμα που διασχίζει την περιοχή, τους πνίγει σε κάθε βροχή. Οι δρόμοι είναι κυριολεκτικά διαλυμένοι. Το σχολείο είναι ένα συγκρότημα από... κοντέινερ που είναι εγκαταστημένα σε ένα οικόπεδο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2004. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να «καθαρίσουν» την Αθήνα, οδήγησαν εκεί και μεγάλο αριθμό Αθιγγάνων σκηνιτών. Λύση που παρουσιάστηκε ως προσωρινή. Μόνο που η παραγκούπολη που στήθηκε στα χωράφια και τις λάσπες, διατηρείται μέχρι σήμερα.

Σκουπίδια παντού!
Σκουπίδια παντού!
Χωρίς καμία μέριμνα και σχεδιασμό άφησαν στην απόλυτη περιθωριοποίηση τους Αθιγγάνους, με παντελή έλλειψη κάθε είδους υποδομής στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τριτοκοσμικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Στοίβες σκουπιδιών και ένας καθημερινός τοξικός καπνός να απλώνεται σε όλη την περιοχή από το κάψιμο λάστιχων και καλωδίων από τους Αθιγγάνους, ώστε να πάρουν τα μεταλλικά μέρη τα οποία εμπορεύονται. Και το κάνουν γιατί αυτό είναι το μεροκάματό τους.

Και αυτή η διαχρονική και άκρως ταξική πολιτική περιθωριοποίησης και εγκατάλειψης όσων κατοικούν εκεί, έχει οδηγήσει σήμερα σε τεράστια προβλήματα. Αρμόδια υπουργεία, Δήμος, Νομαρχία στην κυριολεξία αδιαφορούν έχοντας αφήσει στη μοίρα τους παλιννοστούντες και Αθιγγάνους.

Δώστε λύση τώρα!

Γι' αυτή την επικίνδυνη για τη διαβίωσή τους πραγματικότητα οι ίδιοι οι κάτοικοι της συνοικίας των παλιννοστούντων έγκαιρα έχουν προειδοποιήσει και έχουν καλέσει τους αρμόδιους να δώσουν λύση τώρα! Στην προσπάθειά τους αυτή και βλέποντας την αδιαφορία των αρμοδίων προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.

Η Επιτροπή, όπως τόνισε μιλώντας και στο «Ρ» το μέλος της Δημήτρης Λαζαρίδης, συγκροτήθηκε καθώς «δεν πάει άλλο με την κατάσταση αυτή. Κανένας αρμόδιος δεν κάνει τίποτα. Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται, κανένας δε μιλά. Το μόνο που μας λένε είναι περιμένετε να διώξουμε τους Αθιγγάνους. Εμείς όμως βιώνουμε τα προβλήματα από το πρωί που ξυπνάμε αναπνέοντας τα τοξικά από το κάψιμο των λάστιχων, τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια μας και κυρίως των παιδιών μας. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε τη δράση μας και να πιέσουμε πιο αποφασιστικά για να σταματήσει αυτή η κατάσταση».

Ζητάμε ασφαλή διαβίωση και ανθρώπινες συνθήκες

Και αυτό που παλεύουν αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Ζητάμε το δικαίωμα στη ζωή και στην ασφαλή διαβίωσή μας αλλά και των ίδιων των Τσιγγάνων. Ζητάμε την τοποθέτησή τους σε οργανωμένους χώρους, με νερό, φως, σχολεία για τα παιδιά τους. Μέτρα καθαριότητας, φωτισμού και αστυνόμευσης της περιοχής. Να σταματήσει η υπολειτουργία του σχολείου και να φτιαχτούν χώροι αναψυχής και άθλησης. Να καταγραφούν οι άνεργοι και να βρεθεί εργασία για όλους».

Με το θέμα ασχολήθηκε και ο «Συνήγορος του Πολίτη», ο οποίος με επείγον έγγραφό του από τις 23 Οκτώβρη προς όλους τους αρμόδιους (υπουργείο Εσωτερικών, περιφερειάρχη, Αστυνομία, Δήμο Ασπροπύργου) τους επισημαίνει μεταξύ άλλων την «ανάγκη μετεγκατάστασης του πληθυσμού Ρομά σε χώρο που παρέχει εχέγγυα ασφάλειας, υγιεινής και κυρίως, αξιοπρεπούς διαβίωσης». Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι «δεν αποκλείεται η δημιουργία έκρυθμης κατάστασης που θα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και την προσωπική ασφάλεια περισσότερων ατόμων...».

Τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής για την οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι αρμόδιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κωφεύουν. Αυτή η πολιτική είναι δυνατό να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή του Ασπροπύργου, την οποία πολλά ΜΜΕ αλλά και πολιτικοί παράγοντες έχουν χαρακτηρίσει «Ζωνιανά της Αττικής», αποτέλεσε - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» - αντικείμενο σύσκεψης που έγινε πριν από μερικές μέρες στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τη συμμετοχή βουλευτών της περιφέρειας Αττικής από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.ΟΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιεχόμενο εκείνης της σύσκεψης ήταν πώς να... αλλάξει η κατάσταση με παρέμβαση της Αστυνομίας. Δε θα είναι καθόλου παράξενο αν το επόμενο διάστημα «στηθεί» κάποια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση(αλά Ζωνιανά) σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με σκοπό δήθεν την αποκατάσταση της τάξης. Μόνο που ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δε θα λύσει τα προβλήματα ζωής αυτών των ανθρώπων, αλλά θα τους τσακίσει...

ΣΕΑΝ
Εκδήλωση τιμής στο «Σωτηρία»

Εκδήλωση τιμής για το πογκρόμ κατά των αναπήρων από τις Αρχές της Κατοχής το 1943 διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ). Μέσα σε δέκα μέρες εκτελέστηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας 250 ανάπηροι που πήραν μέρος στην Αντίσταση. Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στο χώρο του μνημείου, στις 12.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ