ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θέλει ιδιώτες στην «Ολυμπιακή»...

...και ανταποδοτικότητα στις συντάξεις

Ελευση ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και «ανταποδοτικότητα» στις συντάξεις ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, μέντορες του Ευ. Βενιζέλου μιλούν για νοθεία στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, ο Παπανδρέου χαρακτήρισε «φύλλο συκής μπροστά στα εγκλήματα της πολιτικής της» την αποπομπή Μαγγίνα, αν και μέχρι να γίνει επίμονα τη ζητούσαν.

Πάσχισε να παρουσιάσει διαφορές από τη ΝΔ, φέροντας ως παράδειγμα τον ΟΤΕ. Ατυχώς καθότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και θέριεψε, η μόνη δε διαφωνία τους τις τελευταίες μέρες είναι αν το δημόσιο θα έχει ποσοστό μικρότερο του 28% στις μετοχές.

Υπερασπίστηκε τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του νόμου Ρέππα και υποσχέθηκε ασφαλιστικό σύστημα «που οφείλει να συνδυάζει την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων με προνοιακές παροχές». Ακόμα, «θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης (...) ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις. Το ποσό σύνταξης αυξάνεται πάνω από το βασικό, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τις καταβαλλόμενες εισφορές, ώστε να ενισχύεται η ανταποδοτικότητα και να αξιοποιείται κάθε χρόνος ασφάλισης».

Πέραν της εδραίωσης της «ανταποδοτικότητας» που προωθούν, επιμένει στην παράταση του εργασιακού βίου, χρυσώνοντας το χάπι με «βελτίωση συντάξεων ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και επειδή «οδήγησε σε χρεοκοπία την Ολυμπιακή», συμπληρώνοντας όμως ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στην «ίδρυση νέας εταιρείας (...) με νέες εργασιακές σχέσεις». Είπε ακόμα για τη ΝΔ ότι «οδηγούν τα πράγματα σε μια κατάσταση όπου το κάποτε κρατικό μονοπώλιο θα αντικατασταθεί από ιδιωτικό μονοπώλιο», ταυτίζοντας τη λειτουργία δημοσίου - ιδιωτικού και επαναφέροντας από την πίσω πόρτα το παραμύθι του «υγιούς ελεύθερου ανταγωνισμού».

Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα ώστε να προκύψει ένα σχήμα με προοπτική και βιωσιμότητα, βασισμένο και σε δημόσια,αλλά και σε ιδιωτικά κεφάλαια». Επιπλέον, ζητά «ενιαίο, αποτελεσματικό management (...) εξορθολογισμό του δικτύου και του στόλου της (...) στρατηγική συνεργασία με διεθνείς αερομεταφορείς». Θέσεις που θα έβρισκαν σύμφωνο και τον Χατζηδάκη.

  • Ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος - υποστηρικτής του Ευ. Βενιζέλου στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ - μιλώντας χτες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», μίλησε για «νοθεία που έλαβε χώρα (...) αποδεδειγμένη». Επίσης ότι «η ισότητα των όπλων που είναι στοιχειώδης κανόνας μιας δημοκρατικής διαδικασίας, έλειψε». Συνέχισε για τις εκλογές αυτές ότι «δεν εντάσσω τη διαδικασία που έλαβε χώρα στην έννοια της δημοκρατικής διαδικασίας. Μάλλον φιάσκο ήταν». Κατέληξε ότι το ποσοστό που κατέκτησε ο Βενιζέλος είναι «άθλος και βεβαίως προδιαγράφει το μέλλον».
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνέχεια σε κεντροαριστερές ζυμώσεις

Την πρότασή του για συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», κάνοντας λόγο για «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» και υποδεικνύοντας τα βήματα συγκρότησής της. Οπως αναφέρει, «προτείνω να υπάρξει άμεσα ένα σύμφωνο κοινής αντιπολιτευτικής γραμμής και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ένα ευρύ συμμαχικό σχήμα που θα επιδιώκει στις ευρωεκλογές την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, εν συνεχεία στις βουλευτικές εκλογές θα διεκδικήσει την εξουσία, προτείνοντας πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης και κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας».

Επίσης, σε άρθρο του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και ο Γ. Πανούσης (θυμίζουμε ότι ήταν υποψήφιος νομάρχης με τον ΣΥΝ) τονίζει ότι «η μοίρα και η προοπτική των δύο αυτών χώρων (ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ) είναι κοινή και πρέπει με κοινές δράσεις και από κοινού να διαχειριστούν το μέλλον του αριστερού δημοκρατικού κινήματος». Για να επιτευχθεί η σύγκλιση, όπως αναφέρει, «πρέπει πρωτίστως να καθιερωθούν ηγετικές ομάδες με ανοιχτό μυαλό».

Στο μεταξύ, οριστικοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η στήριξη του «αριστερού ρεύματος» (πλειοψηφούσα τάση στον ΣΥΝ) στον Αλ. Τσίπρα για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν στελέχη της τάσης κατατέθηκαν κι άλλες προτάσεις, ενώ δεν έλειψε και η κριτική προς τον Αλ. Αλαβάνο για την αιφνιδιαστική του κίνηση και τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Φ. Κουβέλης επιμένει στην άποψή του ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι και βουλευτής, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας πολλαπλών κέντρων αποφάσεων και απορύθμισης του ΣΥΝ, ενώ μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι» ανέφερε ότι «η ανανέωση είναι πολιτικό λάθος να συναρτάται αποκλειστικά και μονοσήμαντα με την ηλικιακή ανανέωση, πρωτίστως πρέπει να είναι πολιτική», ενώ επέκρινε τον Αλ. Αλαβάνο για την... παράδοση του δαχτυλιδιού στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι «ο ΣΥΝ δεν αντέχει, ούτε συμφιλιώνεται με τέτοιες διαδικασίες». Υπέρ της υποψηφιότητας του Φ. Κουβέλη τάχτηκε ο Στ. Μπαγιώργος μέλος της ΠΓ, αλλά και ο Δ. Παπαδημούλης, ωστόσο ο δεύτερος σε δημόσιες παρεμβάσεις του εκφράστηκε θετικά και για τους δύο υποψηφίους.

Παρέμβαση στο ζήτημα της διαδοχής έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, δηλώνοντας ότι «ο δρόμος για το καινούριο πρέπει να γίνεται χωρίς νοοτροπίες κηδεμόνευσης και με πολιτικούς, όχι επικοινωνιακούς όρους».

Το «Παζάρι της Ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος έως τις 5 Γενάρη 2008, το «ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια. Οι ώρες λειτουργίας του θα είναι κάθε μέρα (εκτός Σαββάτου - Κυριακής και αργιών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πρωί 9 - 2 και απόγευμα 6 - 8.

  • Ανάλογο «παζάρι» διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης στα γραφεία της (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2) και λειτουργεί καθημερινά, πρωί 10 - 12 και απόγευμα 5 - 8.30.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Σήμερα Τρίτη, στις 7 π.μ., στο κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης (Ερμού) θα περιοδεύσει ο Θόδωρος Κυριακίδης.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 7 π.μ., στο κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης (Βαρδάρη) θα περιοδεύσει ο Θόδωρος Κυριακίδης.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ., στην ΕΥΑ Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
ΙΣΡΑΗΛ
Αναγνώριση Θεόφιλου

Την Κυριακή που μας πέρασε, πήρε τελικά την επίσημη απόφαση για την αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ. Μια αναγνώριση που εκκρεμούσε από τον Αύγουστο του 2005. Να υπενθυμίσουμε ότι προάγγελος αυτής της απόφασης ήταν η πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούσε συζήτηση για το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας περί τα τέλη Δεκέμβρη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ήταν το μόνο κράτος από αυτά που εμπλέκονται που δεν είχε αναγνωρίσει την εκλογή του Πατριάρχη Θεόφιλου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ρ. Εϊτάν, πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής της ισραηλινής Κυβέρνησης για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το ανακοίνωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών Θ. Κασσίμη. Ο υφυπουργός, ευχαρίστησε τον Ρ. Εϊτάν και χαιρέτισε την απόφαση αυτή ως κίνηση σύμφωνη με τις δεσμεύσεις του Ισραήλ έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και της Ελλάδος σε ό,τι αφορά το σεβασμό του προσκυνηματικού καθεστώτος και των από αιώνων προνομίων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε την προσπάθειά της

Για μια ακόμη χρονιά, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες άπορων αγωνιστών, θυμάτων πολιτικής δίωξης, στους οποίους παρέχει ηθική και υλική βοήθεια. Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας παραμένουν αβοήθητοι.

Το έργο της περίθαλψής τους ανέλαβε από την ίδρυσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα», χορηγώντας μικρά χρηματικά βοηθήματα, που προέρχονται από συνδρομές μελών και προσφορές φίλων και τις οικονομικές εξορμήσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας» στην οδό Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ