ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Μέτωπο με στόχο την αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Χανιά Κρήτης

Τις θέσεις του ΚΚΕ και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ σε όφελος των εργαζομένων παρουσίασε, χτες, στη διάρκεια περιοδείας του στα Χανιά της Κρήτης, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους, στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στην Ξυλοκαμάρα, όπου περιόδευσε, όσο και στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και κατά την ομιλία του, το βράδυ, στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων, τα εργασιακά, ασφαλιστικά κ.λπ. προβάλλοντας την ανάγκη των συντονισμένων ταξικών και πολιτικοποιημένων αγώνων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ενώ τους κάλεσε να γυρίσουν την πλάτη τους και στα δύο κόμματα του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ενισχύσουν το ΚΚΕ στην προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας που προτείνει το Κόμμα.

Μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου, ο Δ. Γόντικας σημείωσε:

«Αυτή την περίοδο γίνονται πολλές συζητήσεις για τα κόμματα, για το ρόλο τους, για την προοπτική τους, για τις ηγεσίες τους. Γίνονται μετρήσεις από διάφορες εταιρείες και οι αναλύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο γίνονται άλλοτε πιο ανοιχτά και φωναχτά ουσιαστικές ή παραπλανητικές συζητήσεις και άλλοτε αποκαλύπτονται σενάρια και διεργασίες που εκφράζουν σχέδια ή επιθυμίες διάφορων κύκλων».

Μόνο το ΚΚΕ διαθέτει καινοτόμα, δυναμική, πραγματικά ανανεωτική πολιτική

«Τίθενται ερωτήματα πραγματικά και άλλοτε καμουφλαρισμένα ή υποβολιμαία», συνέχισε ο ομιλητής.

«Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την εντεινόμενη φιλολογία;

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να δώσει μια αντικειμενική ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη εξήγηση και απάντηση. Και αυτό γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει αληθινά καινοτόμα, δυναμική πραγματικά ανανεωτική πολιτική και στάση αρχών σε όλα τα ζητήματα.

Είναι κατ' αρχήν το μόνο κόμμα που έχει διακηρύξει, αγωνίζεται με συνέπεια και σταθερότητα για την αλλαγή, για την ανατροπή της άθλιας κατάστασης που επικρατεί και κάθε μέρα πάει από το κακό στο χειρότερο, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Δε διακηρύσσουμε απλώς αυτήν την ανάγκη, αλλά και πιστεύουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι και δυνατόν να γίνει, ότι είναι στο χέρι του λαού και παλεύουμε αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε επεξεργασμένη πολιτική και σχέδιο. Και μιλάμε με αυτή τη βεβαιότητα γιατί δεν έχουμε καμιά απολύτως σχέση ή δέσμευση με τα συμφέροντα που κυριαρχούν γενικά και σε κάθε περιοχή και είμαστε αδιάλλακτοι, ορκισμένοι αντίπαλοί τους. Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με το συμφέρον και το δίκαιο του λαού. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και κάθε θυσία για να το υπηρετήσουμε με πλήρη ανιδιοτέλεια.

Εκφράζουμε με αυτήν την έννοια τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας και ειδικά της πλειοψηφίας του, της εργατικής τάξης.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

1) Η άρχουσα τάξη της χώρας μας, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι διεθνείς σύμμαχοί τους ανησυχούν γιατί το πολιτικό τους προσωπικό, τα κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στη διαχείριση των συμφερόντων τους. Κυρίως, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κρατούν το λαό δέσμιο αυτών των συμφερόντων.

Δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πείσουν το λαό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, ότι υπάρχουν λύσεις στα μεγάλα, συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα, που να υπηρετούν ταυτόχρονα και τα μεγάλα συμφέροντα και το λαό.

Τι ζητάνε με το Ασφαλιστικό; Να δεχτεί ο λαός περικοπές από τα ήδη κουτσουρεμένα και ελάχιστα που απολαμβάνει σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, σε πρόνοια και συντάξεις για να πληρώνει λιγότερα η ολιγαρχία σε εισφορές και φόρους.

2) Οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν ανέχεται πλέον αυτή τη φαρσοκωμωδία. Δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάζεται και να θυσιάζει και τη ζωή των παιδιών του για να θησαυρίζει η πλουτοκρατία. Αρχίζει να αντιδρά, να παλεύει, να οργανώνεται, να γυρίζει την πλάτη στα κόμματα εξουσίας, να αναζητά διέξοδο και προοπτική».

Ανησυχούν οι κυρίαρχες δυνάμεις

«3) Κάτω από αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο Δ. Γόντικας, «το σύστημα εναλλαγής των κομμάτων στη διακυβέρνηση εισέρχεται σε φάση κρίσης και τα ίδια τα κόμματα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές. Φάνηκε στις εκλογές που έγιναν.

Διαπιστώνεται καθημερινά. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πλήγμα, γιατί δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να παίξει το ίδιο παιχνίδι, αλλά και δεν έχει όμως και άλλη δυνατότητα.

Δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί έχει πλέον δεσμούς αίματος με τα μεγάλα συμφέροντα, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η κρίση του θα συνεχίζεται, γιατί δεν μπορεί στην πράξη να δείξει όσο κι αν προσπαθεί ότι έχει διαφορετική πολιτική με τη ΝΔ. Στα ζητήματα στρατηγικής έχουν ταυτόσημη πολιτική.

Η ΝΔ, επίσης, συναντά δυσκολίες γιατί δεν μπορεί να πείσει ότι υπηρετεί το λαό και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται την πλουτοκρατία και όλο το σύστημά της.

Η αντιπολιτευτική της δύναμη απέναντι στο πραγματικά αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ έχει εξαντληθεί.

4) Ολα αυτά ανησυχούν τις κυρίαρχες δυνάμεις και κυρίως ανησυχεί η δυναμική παρουσία και πολιτική του ΚΚΕ και η στήριξή του από πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα και κυρίως από τη νεολαία.

Η νεολαία διακρίνει στο ΚΚΕ και το νεοτερισμό, την καινοτομία και κυρίως την ηθική στην πολιτική. Αρχίζει να ξεχωρίζει το κάλπικο από το αληθινό.

Η πρόβλεψή μας είναι ότι τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο.

Θα οξυνθούν γιατί ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Ο λαός δεν μπορεί άλλο να σφίγγει το ζωνάρι, να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα, όταν βλέπει να συσσωρεύεται τεράστιος πλούτος σε λίγα χέρια και τις μεγάλες δυνατότητες να ζήσει καλύτερα.

Αλλά και οι πάνω δε θα μπορούν όπως πριν να επιβάλλουν τη θέλησή τους.

Προς το παρόν πιστεύουν πως αν ανακατέψουν την τράπουλα και βάλουν στο παιχνίδι τους και ορισμένες άλλες δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ ίσως μπορέσουν να κερδίσουν χρόνο.

Προετοιμάζουν σε αυτήν την κατεύθυνση τα σενάριά τους, επεξεργάζονται κατάλληλα και σχεδιάζουν το προφίλ του ΣΥΝ, ώστε να περάσει καλύτερα η μπογιά του.

Πιστεύουν ότι μπορούν με έναν ΣΥΡΙΖΑ που καλύπτεται πίσω από αριστερές φλυαρίες να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση πλατιών μαζών».

Η μόνη δύναμη που μπορεί να κάνει γνήσια αντιπολίτευση

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες», συνέχισε ο ομιλητής, «η μόνη γνήσια λαϊκή δύναμη που μπορεί να κάνει πραγματική αντιπολίτευση συνολικά στο σύστημα και στα κύρια στηρίγματά του - και όχι μόνο στη ΝΔ - είναι το ΚΚΕ. Είναι το ΚΚΕ, γιατί έχει στόχο και προοπτική όχι τη διαχείριση αυτής της άθλιας κατάστασης. Αλλά να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής και να αναδειχτεί ο λαός στην εξουσία.

Το ΚΚΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει αυτό το ρόλο.

Εχει δοκιμασμένη πολιτική. Εχει ικανή και δοκιμασμένη ηγεσία, εκλεγμένη δημοκρατικά, λειτουργεί συλλογικά, ελέγχεται και δίνει λογαριασμό και στο Κόμμα και στο λαό.

Είναι κόμμα αληθινά εργατικό, λαϊκό με βαθιούς δεσμούς και διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και έργων.

Είναι κόμμα της νιότης και σε θέσεις και σε δυναμικό.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σήμερα θα δώσει μεγάλη δύναμη, δυναμική και αποτελεσματικότητα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, στους αγώνες της νεολαίας. Θα συμβάλει στην ενότητα της εργατικής τάξης και στη συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους μισθωτούς επιστήμονες σε ένα ισχυρό Μέτωπο. Σ' ένα Μέτωπο που όχι μόνο θα δίνει μάχες για να περιορίζει απώλειες, αλλά θα διεκδικεί ουσιαστικές κατακτήσεις, θα έχει στόχο και προσανατολισμό την αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ