Παρουσιάστηκαν χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Οργανισμού Αθήνας, κ. Ηλιοπούλου, παρουσίασε τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ στη συνέχεια απαντήσεις έδωσε η πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Συκιανάκη. Επί της ουσίας παρουσιάστηκε το πλάνο για την εμπορευματοποίηση και οικοπεδοποίηση του χώρου, το οποίο διανθίστηκε από όμορφα λόγια και θεωρίες περί... «άλλου μοντέλου ανάπτυξης» και... «σύνδεσης του δημόσιου και ιδιωτικού πρασίνου»! Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ υποστήριξαν ότι τα 1.000 στρέμματα που θα οικοπεδοποιηθούν είναι... 300, «ξεχνώντας» να αναφέρουν ότι σ' αυτά περιλαμβάνεται μόνο η «καθαρή» δόμηση, χωρίς τα διάφορα έργα υποδομής (δρόμοι κλπ.), τους ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους κ.ά.
Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν παρέλειψαν να μιλήσουν περί μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 6.500 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας βέβαια σ' αυτό, πέρα από τα 1.000 στρέμματα που θα οικοπεδοποιηθούν: Τα 500 στρέμματα του ιδιωτικού γκολφ της Γλυφάδας, τα 700 στρέμματα κάτω από την Ποσειδώνος των οποίων η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» έχει ξεκινήσει την εμπορευματοποίησή τους, τα 2.200 στρέμματα των υπόλοιπων ολυμπιακών ακινήτων, την πρόταση για μουσείο σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, τα γραφεία που θα φτιάξει το ΥΠΕΧΩΔΕ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, που τώρα στεγάζονται σε 47 κτίρια της Αθήνας, τα υπόλοιπα κτίρια που θα μετατραπούν σε εμπορικά και συνεδριακά κέντρα κ.ά.
Να σημειώσουμε πως η πρώτη αυτή ενημέρωση που έγινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εντάσσεται στην υποτιθέμενη διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση για το πάρκο στο Ελληνικό, μέσα σε διάστημα δύο μηνών που έδωσε το ΠΕΧΩΔΕ, αναζητώντας άλλοθι και λαϊκό έρεθισμα για την επιβολή των σχεδιασμών του που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Στο συμβούλιο παρέστησαν οι δήμαρχοι της περιοχής του πρώην αεροδρομίου (Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης) αλλά και πολλοί δήμαρχοι από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε γενικές γραμμές τάχθηκαν, τουλάχιστον στα λόγια, κατά της τσιμεντοποίησης.
Μετά τις παρεμβάσεις των δημάρχων το λόγο πήραν για μια πρώτη τοποθέτηση οι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Ο Κώστας Μαρκέτης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, τάχθηκε ενάντια σε αυτά τα σχέδια και υπογράμμισε πως πρόκειται για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στάθηκε στις θέσεις της παράταξης για ανάπτυξη και διαμόρφωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και της ευρύτερης περιοχής σε υπερτοπικό πόλο υψηλού πρασίνου, που τόσο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της τσιμεντούπολης, με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με ένταξη σε αυτό και όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Να παραμείνει η έκταση αυτή δημόσια περιουσία, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ. Το κράτος να αναλάβει την κατασκευή, διαχείριση, καθώς και το κόστος της συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου. Να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους. Να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αρκετοί ήταν οι αντιστασιακοί που, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, συγκεντρώθηκαν, προχτές Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), και διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των αγωνιστών. Μετά τη συγκέντρωσή τους, Επιτροπή Αντιστασιακών πήγε στη Βουλή αλλά και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επέδωσε το ψήφισμα με τα προβλήματα και τα αιτήματα των αντιστασιακών.
Οπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα «για άλλη μια φορά, οι αντιστασιακοί εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γιατί και στο χρόνο που πέρασε δε λύθηκε κανένα από τα προβλήματά μας. Τόσο η νέα κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, όσο και η νέα Βουλή δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον», αναφέρεται και ζητείται από τους αρμόδιους να επιδείξουν ευθύνη και ευαισθησία και να ικανοποιήσουν, ανάμεσα στα άλλα, τα παρακάτω αιτήματά τους:
-- Στις πενιχρές συντάξεις να ξαναδοθεί το επίδομα 15% που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν επανέφερε το ΠΑΣΟΚ...
-- Να γίνει εξίσωση των αναπήρων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τους ανάπηρους του Αλβανικού μετώπου και της Αντίστασης.
-- Να επιτραπεί ο επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, με την κατάργηση του ρατσιστικού «Ελληνες το γένος».
-- Να γίνει Μουσείο της Αντίστασης στην Αθήνα και οι προτομές των ηγετών του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
-- Να αποκατασταθεί το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα και να διδάσκεται η Ιστορία της Αντίστασης στα σχολεία και το στρατό. Τέλος, να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς.
Αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας και Αιγιάλειας είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού επιδόματος ενόψει και των γιορτών, ύψους 3.000 ευρώ, απαίτησαν για τους πυρόπληκτους οι Επιτροπές Αγώνα Πυροπλήκτων στην Πελοπόννησο με την κατάθεση σχετικού υπομνήματος στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, χτες αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας και Αιγιάλειας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Σπυρίδων Σπυρίδωνος και προχτές η αντίστοιχη αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα Αρκαδίας - Λακωνίας - Μεσσηνίας επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Νίκο Αγγελόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των πυρόπληκτων ζήτησαν από τους «τοποτηρητές» της κυβέρνησης να ικανοποιηθούν εκείνα τα αιτήματα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στα χωριά και τα χωράφια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Από την πλευρά τους και οι δύο περιφερειάρχες αρκέστηκαν στο να αναγνωρίσουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πυρόπληκτοι, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.
Στο κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν επισημαίνεται πως «τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέκαψαν το μισό Μοριά, τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των φτωχών - λαϊκών πυρόπληκτων οικογενειών» και αξιώνουν: «Αμεσα τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην παροχή έκτακτου επιδόματος 3.000 ευρώ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να περάσουν γιορτές οι πυρόπληκτοι».
Καταλήγοντας, τονίζεται: «Ενωμένοι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας».