ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Πραγματοποιείται στην Αθήνα το Σάββατο 5 του Γενάρη 2008 από κόμματα των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα, το Σάββατο 5 του Γενάρη 2008, συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου με το γενικό θέμα: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή - τα σχέδια για τη "Νέα Μέση Ανατολή" και τα καθήκοντα του κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Η νέα αυτή συνάντηση, που φιλοξενείται για μια ακόμα φορά από το ΚΚΕ στην Αθήνα μετά από συλλογικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα της περιοχής, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα μπροστά στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή και τα μεγάλα προβλήματα που επιφέρουν το αμερικανο-ΝΑΤΟικό σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή» και η επέλαση των πιο αντιδραστικών δυνάμεων που προκάλεσε ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας σε όλη την Ευρασία.

Η συνάντηση υπαγορεύεται και από την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στη διεθνιστική αλληλεγγύη με τη λαϊκή αντίσταση και τους αγώνες των λαών της περιοχής. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι αγώνες των λαών ενάντια σε έναν νέο «προληπτικό πόλεμο», ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, ενάντια στο σοβινισμό και το θρησκευτικό φανατισμό, ο αγώνας για εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στην περιοχή και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, εξελίξεων όπως: Η πάλη του λαού της Παλαιστίνης, των κομμουνιστών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Ισραήλ ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστίνιων μετά τις πρόσφατες συμφωνίες στην Ανάπολη των ΗΠΑ, η αμερικανοτουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, οι απειλές για πόλεμο ενάντια στο Ιράν και τη Συρία, οι συνέπειες των εξελίξεων στο Πακιστάν, η επικίνδυνη κατάσταση στο Λίβανο, η συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το Κυπριακό, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Η συνάντηση θα εξετάσει επίσης τη συνδρομή των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικών μετώπων πάλης στην περιοχή, καθώς και στους αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Ιδιαίτερο στοιχείο θα αποτελέσει η προώθηση νέων κοινών πρωτοβουλιών των κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του συσχετισμού των δυνάμεων στις χώρες και συνολικά στην περιοχή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Με μεγαλύτερο πείσμα για την υπερκάλυψη

Με τη βεβαιότητα ότι ο στόχος της υπερκάλυψης του οικονομικού πλάνου είναι δυνατό να κατακτηθεί, τα κομματικά μέλη, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, ρίχνονται με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα στη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την περασμένη Πέμπτη είχε φτάσει στο 54%. Ηδη μια σειρά Αχτιδικές Οργανώσεις έχουν ξεπεράσει ή έχουν αγγίξει το 60% των πλάνων τους. Πρώτη στον πίνακα φιγουράρει η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης με 74,4%, ακολουθεί η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ με 66%, Καλαμαριάς και Σταυρού με 60% κ.ά.

Η ΚΟΒ Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής έχει ήδη υπερκαλύψει το πλάνο της φτάνοντας στο 113,33%. Στον κατάλογο των πρωτοπόρων ΚΟΒ, με πάνω από 70%, βρίσκονται οι ΚΟΒ Καλλιθέας (Δήμου Θεσσαλονίκης), Βελδεμίρη (Συκεών), Σχολής Θετικών Επιστημών, ΟΤΑ, Θέρμης, Βότση κ.ά.

Η δουλιά των παραπάνω Οργανώσεων αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των στόχων. Αξιοποιούν την ώθηση που έχει δώσει η σημαντική αύξηση του εκλογικού ποσοστού του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές και την ανάπτυξη των αγώνων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή των φίλων και οπαδών του Κόμματος που έχουν ενταχθεί στη μάχη της Εξόρμησης σχεδιασμένα.

Προσφορές

-- Ο Νίκος Παρασχάκης και ο Κωνσταντίνος Αυγουστής, μετανάστες και οι δυο στη Δανία από την εποχή της δικτατορίας, προσφέρουν από το υστέρημά τους 2.000 κορόνες Δανίας για το «Ριζοσπάστη», που είναι η μοναδική εφημερίδα που παλεύει στο πλευρό της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σ' όλον τον κόσμο.

-- Η Κουρτέλη Αιμιλία προσφέρει στο ΚΚΕ 300 ευρώ για τα 90χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Θεσσαλονίκης.

-- Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπος Μπαρούμης, προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα.

Πατριδογνωμόνιο
Και τα μυαλά στα ροζ...

Από τα μυαλά στα κάγκελα, πατώντας πάνω στ' αποκαΐδια του φετινού καλοκαιριού και στην αποφορά πετρελαίου από το φέρετρο της Μπεναζίρ, περνάμε τα μυαλά στα ροζ... Εκείνο το παλιομοδίτικο αλλά και ουσιαστικό «αίσιον και ευτυχές το νέον έτος» ηχεί σχεδόν καταθλιπτικό.

Εχοντας περάσει πολλά χρόνια στην τηλεόραση μου έχει μείνει, σύντροφοι, ένα αυτοματοποιημένο σχεδόν κατάλοιπο: Κοστολογώ, με μια προσωπική εμπειρική εξίσωση, το χρόνο, την ουσία και το χρήμα της εκ των έσω. Ετσι, λοιπόν, αφήνοντας την Ελλάδα στα σκέλια ενός αυτόχειρα, φεύγοντας για λίγες μέρες, την ξαναβρίσκω στο ίδιο σημείο. Πασπαλισμένη με την αισθητική της αντίληψης που έχει η ανανεωτική αριστερά στη χώρα για την τεχνολογία, ας πούμε των dvd, που δεν είναι άλλη από την πολιτική αποτίμηση της χρυσόσκονης στα βρακιά. Στα σώβρακα και τις κιλότες, που όσο να 'ναι αναβαθμίζονται ως εικόνα όταν εγγράφονται σε ψηφιακό δίσκο που δεν υπάρχει η νομιμοποίηση - λόγω εορτών και όχι μόνο - να παιχτεί στο u-tube.

Αυτή η νοοτροπία άσκησης πολιτικής με τη διαδικασία του ελεγχόμενου πορνό που ακολουθούν συνήθως ξεπεσμένοι χίπηδες σήμερα λίγο πάνω από τα πενήντα, με αναγουλιάζει. Γιατί ξέρω καλά πως τα ΜΜΕ στο εορταστικό κενό της τρέχουσας ειδησεογραφίας, τρίβουν τα χέρια τους κι αναπαράγουν τα... dvd με το αζημίωτο. Ο κόσμος δεν έχει φράγκα για ψώνια και διασκέδαση. Τα αφεντικά θέλουν να ρουφήξουν και την κυριακάτικη αργία για πάντα. Ετσι, για όλους όσοι θα αιχμαλωτιστούν αναγκαστικά μπροστά στη μικρή οθόνη, χρειάζονται ευρωβόρα θηριώδη σόου τηλεχαράς (;). Ομως, αυτά κοστίζουν. Πολύ.

Οπότε έρχεται το ροζ σε συνδυασμό με το ...υπουργείο Πολιτισμού και όλα γίνονται φθηνότερα κι ευκολότερα. Η πολιτική μετατρέπεται σε τσόντα συνοδεία κουραμπιέδων και μελομακάρονων. Το πόπολο εκστασιάζεται με «περιγραφές της έκφρασης που είχε ο πρωθυπουργός όταν έβλεπε το προσωπικό ερωτικό στιλ του δικού του ανθρώπου».

Ανύπαρκτοι αυτόπτες μάρτυρες σε ανύπαρκτο επί της ουσίας πορνό καταναγκαστικά εκ του κάστινγκ (διάλεγμα ηθοποιών) πολιτικό.

Στο αεροπλάνο διάβαζα πρωτοσέλιδο διεθνή διασυρμό της Ελλάδας για τη συμπεριφορά προς μετανάστες, αιτούντες άσυλο, που φθάνουν κατά κύματα τον τελευταίο χρόνο στον τόπο μας. Μ' αυτά «τα ζώα» δεν ασχολείται ο ζωολογικός κήπος της διεθνούς και ντόπιας κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η κυρίαρχη αισθητική του υψηλής τεχνολογίας ροζ δεν είναι νεοτερισμός, σύντροφοι. Είναι γερασμένο τέκνο της ψυχροπολεμικής εποχής, μέσο λαϊκίστικης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όταν εκλείπουν παντελώς τα επιχειρήματα κι ο κίνδυνος να κατανοήσει ο λαός πού βρίσκεται μεγαλώνει. Στη Δύση έχουν γραφτεί τόσα και κινηματογραφηθεί άλλα τόσα για την γκόμενα του Τρότσκι, τη φιλενάδα του Στάλιν, το σόι του Λένιν, έτσι ώστε να σεξο-προσωπογραφείται η πολιτική διάσταση του καθενός με αποχρώσεις ροζ. Αλλά ούτε έτσι κρύβονται οι προθέσεις. Αλλο πράγμα να διαλέγεις ερωμένη καλλιτέχνη σαν την Φρίντα Κάλο κι άλλο μια άσημη οικιακή βοηθό άχρηστη εικονικά στην αστική τάξη... Οπότε δεν είναι το ίδιο πράγμα μια ροζ ιστορία στη σόου μπίζνες και μια άλλη που συνδέει νεοδημοκράτη παίχτη στο χρηματιστήριο πολιτιστικών αξιών με πασοκάρια του βολέματος στο σύστημα των μικροαστών που θεωρούνται διανοούμενοι ανάλογα τον αριθμό των πιστωτικών καρτών που διαθέτουν...

Θα κάνουμε φέτος, λοιπόν, το φθηνότερο κι εντυπωσιακότερο ρεβεγιόν των πολιτικών πυροτεχνημάτων του τίποτα, που εκτοξεύτηκαν από έναν θλιβερό φωταγωγό σικ πολυκατοικίας. Η αυτοτύφλωση σώζει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ψάλλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς τη Δευτέρα 31/12 στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος:

  • Στις 9.00 π.μ. το Τμήμα του Χορωδιακού Μουσικοχορευτικού Ομίλου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
  • Στις 9.30 π.μ. η Πολιτιστική Ομάδα των Απανταχού Καστελλοριζίων.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στη γιορτή της ΚΟΑ για τα παιδιά των μεταναστών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ για τα παιδιά και τις οικογένειες των μεταναστών, με την ευκαιρία των γιορτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 30/12 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Γκάζι (Πειραιώς 100), στο αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ