ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Συμπίεση μισθών με νέους φόρους και ασφαλιστικές ανατροπές...

Στόχος η εμβάθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, με δέσμη νέων αντιλαϊκών μέτρων

Αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας αλλά και της φορολογίας (ειδικά των έμμεσων φόρων), προώθηση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία καθώς και συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής ζωής, συνθέτουν τα εργαλεία πολιτικής, πάνω στα οποία θα στηριχτεί η κυβέρνηση της ΝΔ για την άσκηση της οικονομικής της πολιτικής έως το 2010. Πολιτική, η οποία κινείται αυστηρά στην προώθηση των στόχων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, βελτίωσης της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Της περαιτέρω δηλαδή ενίσχυσης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Αυτά προκύπτουν από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα (καλύπτει την περίοδο 2007-2010), το οποίο ενσωματώνει ανά χώρα τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο προώθησης της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει ότι η επίτευξη των στόχων της οικονομικής της πολιτικής και η περαιτέρω εδραίωση της κυριαρχίας του κεφαλαίου θα επέλθουν μέσω της αύξησης του βαθμού καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της εργασίας. Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι τα στοιχεία σχετικού πίνακα που αναφέρονται στις εξελίξεις της αγοράς εργασίας έως το 2010 με έτος βάσης το 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προβλέπεται:

  • Η απασχόληση, μετρούμενη σε εργαζόμενους και ώρες εργασίας, να αυξηθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς έως το 2010.
  • Το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 6%.
  • Η παραγωγικότητα της εργασίας (μετριέται επίσης ανά εργαζόμενο και ώρες εργασίας) να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Με άλλα λόγια, μας λένε ότι όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν στη συσσώρευση και βελτίωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου θα κινηθούν θετικά. Ειδικά για τους μισθούς, στο Πρόγραμμα επισημαίνεται ότι το αποκαλούμενο ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% έναντι αύξησης 3,7% που σημειώθηκε το 2006. Στοιχείο το οποίο υποδηλώνει την περαιτέρω συμπίεση των μισθών.

Ομως, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010, μας «υπόσχεται» μπαράζ νέων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος, οι φόροι ως ποσοστό του - νέου, αυξημένου κατά 9,6% - ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθούν από 19,9% το 2006 σε 22,6% το 2010 και ειδικά οι έμμεσοι φόροι από 11,9% το 2006 σε 14,1% το 2010. Μικρότερη προβλέπεται να είναι η αύξηση των άμεσων φόρων, από το 7,9% το 2006 σε 8,4% το 2010.

Το Πρόγραμμα ενσωματώνει και το δυσοίωνο σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ότι η πιστωτική κρίση που πλήττει σήμερα την αμερικανική οικονομία θα επηρεάσει και τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση αυτή επισημαίνεται ότι, λόγω της μικρότερης μεγένθυσης του ΑΕΠ, η επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010 δεν είναι δυνατή...

Στο ακέραιο εμμένει η κυβέρνηση στις επιδιώξεις της στο θέμα της προώθησης των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Με το γνωστό ιδεολογικό προκάλυμμα της γήρανσης του πληθυσμού και των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά της χώρας το Πρόγραμμα κωδικοποιεί έναν προς έναν τους στόχους των ανατροπών. Οι οποίοι είναι:

  • Περαιτέρω συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Αναθεώρηση του πλαισίου πρόωρης συνταξιοδότησης - συμπεριλαμβανομένης της ...επικαιροποίησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Εκλογίκευση των συντάξεων αναπηρίας.
  • Θέσπιση κινήτρων για παράταση του εργάσιμου βίου.
  • Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η παρακράτηση φόρου 2008

Την εγκύκλιο για τη μηνιαία παρακράτηση του φόρου, που θα μπει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2008, κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οι όποιες αλλαγές προέρχονται από τη μεταβολή των φορολογικών συντελεστών που συμπαρασύρουν και τα ποσά του φόρου που θα παρακρατούν κάθε μήνα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και θα αποδίδουν στην Εφορία. Για το 2008 το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους παραμένει καθηλωμένο στα επίπεδα του 2007 (12.000 ευρώ για τους άγαμους). Ο λεγόμενος κεντρικός συντελεστής (μέχρι 30.000 ευρώ το χρόνο) διαμορφώνεται σε 27% (από 29%). Η μη τιμαριθμοποίηση του αφορολόγητου έρχεται να εξανεμίσει τις όποιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων ή ακόμη και να επιβαρύνει τα εισοδήματα που κινούνται γύρω από αυτό το όριο. Η παρακράτηση υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό 1,5% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί. Το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που πρέπει να παρακρατηθεί σε ετήσια βάση. Το 1/14 του ετησίως παρακρατημένου ποσού αποτελεί τη μηνιαία παρακράτηση με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Να σημειωθεί πως η διαδικασία αυτή αφορά σε κάθε λογιστήριο χωριστά και όχι το σύνολο του φορολογούμενου εισοδήματος. Οι όποιες διαφορές - στη βάση της κλίμακας - συμψηφίζονται κατά την εκκαθάριση της Εφορίας. Στην παρακράτηση συνυπολογίζεται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση ξεκινά από 5% (για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ το χρόνο) και κλιμακώνεται σε 15% για ποσά πάνω από 4.500 ευρώ το χρόνο.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Συνέχεια με Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Στη ληστρική μέθοδο των συμπράξεων ανάμεσα στο Δημόσιο και ιδιωτικά κεφάλαια παραδίδεται η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το αρχικό (προϋπολογιζόμενο) κόστος ξεκινά από τα 74 εκατ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Ωστόσο, το αρχικό προϋπολογιζόμενο ποσό προβλέπεται να φτάσει (χωρίς ΦΠΑ) στα 89,6 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με τους όρους τους διαγωνισμού θα προσαυξηθεί κατά 20% ή 15,6 εκατ. ευρώ για τη «βαριά συντήρηση» των εγκαταστάσεων, που επίσης θα αναλάβει ο ιδιώτης -μεγαλοκατασκευαστής.

Η χρονική της «σύμπραξης» με τα ιδιωτικά κεφάλαιο φτάνει στα 28 χρόνια, μέσα στα οποία ο όμιλος που θα αναλάβει το έργο θα έχει βγάλει και από τη μύγα ξίγκι, θησαυρίζοντας με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά πανεπιστημιακά κτίρια στην Τρίπολη, Δαλαμάρια Αργολίδας, Κόρινθο, Μυστρά Λακωνίας και Καλαμάτα, συνολικής επιφάνειας 39.000 τ.μ.

Μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός για δημόσια έργα και υποδομές, που πρόκειται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των συμπράξεων, φτάνει σε 2,71 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθεται και επιπλέον 20% για τη βαριά συντήρηση και ασφάλιση. Συνολικά, δηλαδή, το κονδύλι έχει ξεπεράσει τα 3,25 δισ. ευρώ.

Αγροτική κινητοποίηση στη Λήμνο

Αγωνιστική συγκέντρωση γίνεται σήμερα στη Λήμνο με πρωτοβουλία της επιτροπής της ΠΑΣΥ του νησιού. Η ΠΑΣΥ Λήμνου καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού σε συγκέντρωση στο Λιβαδοχώρι και στη συνέχεια ακολουθεί πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στη Μύρινα.

Στα αιτήματα που τίθενται είναι: Να οριστεί τιμή 1,20 ευρώ στο πρόβειο γάλα και επιδότηση 50% για τις ζωοτροφές: Να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς όλων των αγροτικών προϊόντων, που έπαθαν ζημιές από τα αγριοκούνελα. Να καλυφθεί το χαμένο αγροτικό εισόδημα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Να καθιερωθούν κατώτερες τιμές εγγύησης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Λήγει η προθεσμία

Λήγει τη Δευτέρα 31 του Δεκέμβρη η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και απόκτησης του ειδικού σήματος από τις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οσοι δεν πήραν ή έχασαν το ειδοποιητήριο, θα πρέπει να προμηθευτούν το «τελόσημο» από οποιαδήποτε ΔΟΥ με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας, καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας, η αγορά του σήματος θα γίνεται μόνο από τις Εφορίες με πρόστιμο που ξεκινά από 30 ευρώ (για οχήματα μέχρι 785 κ.ε.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ