ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
Ιμπεριαλιστική σιγουριά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Πεντάγωνο, το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων του Πακιστάν είναι ασφαλές, παρά την πολιτική αναταραχή που επακολουθεί της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο. «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Γκάρι Κεκ, προσθέτοντας ότι «κατ' αυτήν τη χρονική φάση δε συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και του ευρύτερου τομέα της άμυνας τόνισαν από την πλευρά τους ότι οι στρατιωτικοί στο Πακιστάν είναι εγγυητές της ασφάλειας του πακιστανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Οι στρατιωτικοί αποτελούν ένα «υπεύθυνο συνοδευτικό προσωπικό» για το πυρηνικό οπλοστάσιο. Εμείς δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε πως για να μιλούν με τέτοια σιγουριά τόσο για την τύχη του πυρηνικού οπλοστασίου όσο και για τη στάση των στρατιωτικών οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τέτοιες ώρες ρευστών εξελίξεων, όλο και κάτι θα ξέρουν περισσότερο...

Στρατολογώντας ... δολοφόνους

Καθώς ο αμερικανικός στρατός «τα βρίσκει μπαστούνια» στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, τα στρατολογικά γραφεία προσπαθούν να βρουν πιο ευφάνταστους τρόπους για να προσελκύσουν «νέο κρέας» για να συνεχίσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ετσι, οι στρατολόγοι - κυνηγοί που επισκέπτονται εκπαιδευτικούς χώρους σκαρφίστηκαν ένα νέο τρόπο για να προπαγανδίσουν τον αμερικανικό στρατό και να τον κάνουν πιο ελκυστικό στους νέους. Δημιούργησαν έτσι ένα νέο βιντεοπαιχνίδι που μιλάει για την τιμή του να είσαι στρατιώτης και εκθειάζει τα κατορθώματα ανδρείας στη μάχη. Μάλιστα, διοργανώνουν και τουρνουά, που λένε ότι διασκεδάζει και ταυτόχρονα διδάσκει. Το Xbox 360 λανσάρεται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως, για παράδειγμα, σε αυτά της Αριζόνας την περασμένη βδομάδα. Φυσικά και οι στρατολόγοι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια πραγματικότητα δήθεν «τιμής» και «ευθύνης του να υπηρετείς την πατρίδα», αλλά ήδη η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ αρχίζει να ξυπνάει. Τα φέρετρα με τους Αμερικανούς στρατιώτες (πλησιάζουν επισήμως μόνο στο Ιράκ τους 4.000) που έρχονται από τους τόπους των επεμβάσεων, έχουν θορυβήσει, όπως και οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις που δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο λόγω της εγκληματικής πολιτικής των πολεμοκάπηλων κυβερνήσεων. Ωστόσο, τα «λαγωνικά» των ιμπεριαλιστών δολοφόνων δεν το βάζουν κάτω. Η απήχησή τους όμως στις ΗΠΑ γίνεται κάθε μέρα και μικρότερη.

Καλύτερα από ευχετήριες κάρτες

«Εγινε η απώλεια συνήθειά μας...», λένε οι μικροί μαθητές του Γενικού Λυκείου Σητείας που, όπως και πολλοί συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα, έβγαλαν το Δεκέμβρη με ελλείψεις. Οι μαθητές περιγράφουν: «Στο σχολείο μας η ενισχυτική διδασκαλία δε λειτουργεί (...) Πολλοί μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν. Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας μετατοπίζει την ευθύνη στους καθηγητές, κατηγορώντας τους για αδιαφορία! Η "λύση" που δίνει, είναι να πείσουμε τους καθηγητές μας να αναλάβουν την ενισχυτική, ενώ έχουν να πληρωθούν εδώ και δύο χρόνια. Ομως δεν ευθυνόμαστε ούτε εμείς, ούτε οι καθηγητές μας, αλλά το υπουργείο και η διεύθυνση»...

Γι' αυτό και δε σκύβουν το κεφάλι αλλά καλούν τους γονείς τους και όλη την κοινωνία να αγωνιστεί μαζί τους, απαιτώντας «να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της εκπαίδευσης. Πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενιαίο για όλους. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16»...

Κι όταν τέτοιες αγωνιστικές αποφάσεις φτάνουν στην εφημερίδα, τις διαβάζουμε και τις μεταφέρουμε σα να 'ταν οι καλύτερες ευχετήριες κάρτες.

Ερχεται και η Πρωτοβάθμια

Απ' τις αρχές του χρόνου έρχεται και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση - παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης - της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών και στον εξοβελισμό, στην ουσία, της πρόληψης.

Βασικά χαρακτηριστικά είναι η λεγόμενη ελεύθερη επιλογή γιατρού με τη δημιουργία ενός δικτύου από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, τα διαγνωστικά κέντρα και τα δημοτικά - όπου υπάρχουν - ιατρεία. Ηδη το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει καταγράψει τις ειδικότητες των γιατρών καθώς και των πράξεων που θα περιληφθούν στις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Μ' άλλα λόγια, ήδη καταγράφονται οι πρώτοι περιορισμοί και έπονται οι άλλοι των πληρωμών, καθώς το σχέδιο για την ΠΦΥ προβλέπει την εφαρμογή της Κάρτας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, ο κάθε ασθενής θα έχει μια κάρτα με συγκεκριμένη πίστωση για την ΠΦΥ. Σε περίπτωση εξάντλησης της πίστωσης θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόδειξη της υπέρβασης.

Νέες, μ' άλλα λόγια, ταλαιπωρίες για τους ασφαλισμένους. Και όπως πάντα θα ισχύει το εξής: Οπου υπάρχουν συνεχείς πληρωμές το μάρμαρο το πληρώνει ο ασφαλισμένος...


Αντιλαϊκό σχέδιο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», μας δήλωσε χτες η Φάνη Πετραλιά μετά από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και διόλου δε μας εξέπληξε.

Γιατί, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς και του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση και σχέδιο έχει και πρόθεση να το εφαρμόσει. Μόνο που το σχέδιό της είναι αντιλαϊκό.

Πιστέψτε μας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών ουδέποτε ξέμειναν από ...ιδέες, προκειμένου να μειωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αλλωστε, αυτό τους απασχολεί μονίμως.

Μόνον η συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων με αιτήματα που να αντιστρατεύονται όντως τις πολιτικές που πάνε να εφαρμόσουν είναι δυνατόν να τους σταματήσει...

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ στην υπόθεση Ζαχόπουλου ψάχνει, όπως διαβάζουμε, το ΠΑΣΟΚ και σύντομα θα παρουσιάσει πιο οργανωμένα τις εκτιμήσεις του, τροφοδοτώντας αντίστοιχα την ειδησεογραφία.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αμιγώς πολιτικά ζητήματα για να ασχοληθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε, τι να κάνει, καταφεύγει στο συγκεκριμένο θέμα, με βαριά καρδιά.

Με τι να ασχοληθεί, δηλαδή; Με τη φτώχεια; Με την ακρίβεια; Με το Ασφαλιστικό; Με τους πενιχρούς μισθούς και τις ανύπαρκτες αυξήσεις; Με τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες; Με την εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ; Ε, όχι δα!

Γρηγοριάδης Κώστας

Βλέπετε, για να ασχοληθεί με κάτι κανείς, πρέπει να έχει και κάτι διαφορετικό να προτείνει, διαφορετική πολιτική προσέγγιση και διαφορετική πολιτική πρόταση.

Κι όταν αυτά ...δεν τα διαθέτει, αρέσκεται σε υποθέσεις που έχουν τις «ροζ» διαστάσεις τους, «άρωμα» σκανδάλου και μπόλικο αστυνομικό στοιχείο. Ο,τι πρέπει για μια «υπεύθυνη» αντιπολίτευση. Γίνεται πολλή φασαρία, χωρίς να θίγεται σε τίποτε η ουσία των κυρίαρχων πολιτικών.

Πίσω από τη δολοφονία Μπούτο

Η προχτεσινή δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, στο Πακιστάν (είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας από το 1988 - 1990), μας κάνει να «σκαλίσουμε» λίγο την επιφάνεια του «φαίνεσθαι», που επιχειρείται σήμερα να περάσει. Η συγκεκριμένη πολιτικός είχε μια συγκεκριμένη διαδρομή καθόλου αμελητέα. Συνεισέφερε τα μέγιστα στο να μετατρέψει τη χώρα της σε μια βάση προετοιμασίας των αντεπαναστατικών δυνάμεων που πολεμούσαν το λαϊκό καθεστώς του Αφγανιστάν και το σοβιετικό στρατό που έδινε τη διεθνιστική του βοήθεια. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, δήλωνε, οι ισλαμιστές δε θα είχαν νικήσει στο Αφγανιστάν. Από τα στρατόπεδα των προσφύγων που δημιουργήθηκαν στο Πακιστάν γινόταν η στρατολόγηση των νέων Μουτζαχεντίν, η στρατιωτική τους εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τους από τη CIA και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν, όπως και η ιδεολογικο-πολιτική τους «κατάρτιση» στα λεγόμενα «μαντράσας», τα θρησκευτικά μουσουλμανικά σχολεία, στα οποία οι «Ταλιμπάν» (δηλαδή «σπουδαστές») ανδρώθηκαν.

Επιχειρείται να εμφανιστεί ότι η Μ. Μπούτο «έπεσε στο λάκκο που άνοιξε η ίδια» με την εκδοχή της δολοφονίας της ...από φανατικούς μουσουλμάνους. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν... Αν η πραγματικότητα ήταν τόσο προφανής όσο τα γεγονότα που βλέπουμε. Αν δεν υπήρχαν όλα τα άλλα, που πιστοποιούν πως είχαν μαζευτεί αρκετοί λόγοι για να προκληθεί μια αποσταθεροποίηση στην περιοχή, και να οπλιστεί το χέρι του δολοφόνου. Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν τις εξελίξεις ως απόρροια της «παλιάς» σύγκρουσης, μεταξύ δύο «πιστών συμμάχων», των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας (που έχουν τις επιρροές τους στις πολιτικοστρατιωτικές δομές).

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η αποσταθεροποίηση βολεύει τους ιμπεριαλιστές. Τα σχέδια για ισχυρή ξένη στρατιωτική παρουσία στο Πακιστάν που κατέχει πυρηνικά όπλα ενισχύονται και στο βάθος υπάρχουν τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράν. Σίγουρο, επίσης, είναι ότι στη «σκακιέρα της περιοχής» έχει ανάψει πόλεμος συμφερόντων. Η «μάχη» για την Ινδία είναι μια άλλη πλευρά του. Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα η ινδική Βουλή απέρριψε την αμερικανο-ινδική πυρηνική συμφωνία, την ίδια ώρα που το ρωσικό μονοπώλιο της «Γκαζπρόμ» προχώρησε στο να διασφαλίσει ένα ρόλο «εγγυητή» του αγωγού, που θα στρέψει το φυσικό αέριο του Ιράν στην κατεύθυνση του Πακιστάν και της Ινδίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε βέβαια και τα μονοπώλια της ΕΕ, που επιδιώκουν τα ίδια να επωφεληθούν από αυτόν τον πλούτο. Ο έλεγχος των «δρόμων της ενέργειας» από την Κασπία στον Ινδικό Ωκεανό είναι σημαντικός λόγος ανταγωνισμού.

Το «κουβάρι» των αντιθέσεων, που γεννά το ίδιο το ιμπεριαλιστικό σύστημα, οδήγησε στη δολοφονία μιας πολιτικού, που σε όλη της τη ζωή υπηρέτησε το σύστημα όσο πιο πιστά μπορούσε, και είναι σίγουρο ότι δε θα ξεμπλέξει εύκολα. Παρά μόνο αν οι λαοί της περιοχής πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και συγκρουστούν με αυτά τα συμφέροντα.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ