ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
Πρόκληση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα χρόνια πέρασαν και νομίζουν πως μπορούν να πυροβολούν τη μνήμη μας, όπως έκαναν με τους χιλιάδες νεκρούς της Γιουγκοσλαβίας. Μόνο προκλητικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Κώστα Τασούλα, κατά τη διάρκεια της, προχτεσινής, επίσκεψής του στο ελληνικό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου. Τα περί επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης, που αναβαθμίζουν το διεθνή ρόλο της χώρας, ξυπνούν την οργή μας. Το 1999, όταν το αίμα παιδιών γέμισε τη γειτονική χώρα, για χάρη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, ο ελληνικός λαός ήταν στο δρόμο. Θυμάται ποια «ειρήνη» υπερασπίζεται η ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Θυμάται για ποια «ειρήνη» είναι περήφανη η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Την ιμπεριαλιστική ειρήνη...

Χρήσιμοι στο σύστημα οι «ανανήψαντες»...

Είναι επανειλημμένες και αλλεπάλληλες οι προκλήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγος γίνεται για τις γνωστές αντικομμουνιστικές εκπομπές του γνωστού Στ. Κούλογλου από το κρατικά κανάλια της ΕΡΤ, όπως προχτές τα μεσάνυχτα. Και μόνον που επιστρατεύουν, μόνιμα, και παρουσιάζουν (ζωντανούς και πεθαμένους σε επανέκδοση): Τους ανανήψαντες πρώην, που είδαν το φως τους στα σαλόνια των αστών, Κύρκο, Φαράκο, Τζεφρώνη, Δημητρίου, Νεφελούδη, Λαζαρίδη, Μπενά και άλλους του είδους που ο αντικομμουνισμός τούς έχει γίνει «δευτέρα φύσις», για να μιλάνε για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και για τα 90χρονα του ΚΚΕ(!), δείχνει το πόσο φοβούνται την αλήθεια και προπαντός την ιστορία που γράφει η λαϊκή πάλη. Γι' αυτό και επιδίδονται στους μονολόγους, αποκλείοντας την αντίθετη άποψη ιδεολογικά. Βάζουν δηλαδή τους - εγγυημένα - εχθρούς του επιστημονικού σοσιαλισμού να μιλάνε για το σοσιαλισμό, την επανάσταση και το ΚΚΕ! Ετσι για παράδειγμα, οι λογής προσκεκλημένοι τους και στην προχτεσινή εκπομπή κάνοντας τον απολογισμό της Οχτωβριανής Επανάστασης αποφάνθηκαν πως ...ήταν λάθος η Επανάσταση! Πως κατέρρευσε το σοσιαλιστικό σύστημα, γιατί όλη η ηγεσία του ΚΚΣΕ στην Επανάσταση διαγράφτηκε! Οσο για τον Εμφύλιο; ε, γι' αυτόν δε φταίει παρά ο Ζαχαριάδης και το ΚΚΕ(!) που το ...πούλησε ο Στάλιν μ' ένα χαρτάκι (που έδωσε στη Γιάλτα) στους Αγγλους! Στο τέλος, έδωσαν και τα ρέστα τους. Αφού δήλωσαν μετάνοια και για τους προηγούμενους, όποιους, αγώνες τους, έβγαλαν το συμπέρασμα... Ευτυχώς που ηττηθήκαμε! Αρα, μάταιος ο αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Δηλαδή, κόντρα στην ιστορική εξέλιξη. Ετσι, για να μολύνονται οι συνειδήσεις της νέας γενιάς με τις αξίες του ραγιαδισμού στους εκμεταλλευτές. Σαν το δικό τους άλλοθι για το βόλεμα στο σύστημα...

... και ευθύνες της ΕΡΤ

Η ύπουλη, αληθοφανής διαστρέβλωση της Ιστορίας από τον Στ. Κούλογλου, όπως και άλλους, κατά της δράσης του ΚΚΕ, είναι δεδομένη. Οπως δεδομένος είναι ο ιδεολογικός εκφυλισμός των οπορτουνιστών της λεγόμενης Ανανεωτικής Αριστεράς, που θέλουν να εξανθρωπίσουν το σύστημα χτυπώντας το ΚΚΕ. Ωστόσο, όχι μόνο για τους κομμουνιστές και τους πραγματικούς αριστερούς, αλλά και για κάθε καλοπροαίρετο δημοκράτη δεν μπορεί να είναι δεδομένη και η στάση της ΕΡΤ που προσφέρει τα κρατικά κανάλια ως βήμα αντισοσιαλιστικής και ανιστόρητης αντιΚΚΕ προπαγάνδας. Από πού αντλούν αυτό το δικαίωμα οι ιθύνοντες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης; Μήπως νομίζουν πως μπορούν να διαχειρίζονται την ΕΡΤ, που πληρώνεται από τον ελληνικό λαό, όπως θέλουν; Καλά, ξέρουμε πως την κυρίαρχη πολιτική υπηρετούν, αλλά τόσο ξεφωνημένα; Πού την έχασαν αυτή την περίφημη αντικειμενικότητα στην ενημέρωση όπως καμώνονται ότι κάνουν; Γιατί, χάθηκε να συζητήσουν για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης με το ΚΚΕ; Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες όπως και της κυβέρνησης...

Φιέστες για τη Σένγκεν

Επεκτείνεται το φακέλωμα στην ΕΕ, με την προσχώρηση πριν από μερικές μέρες εννέα νέων κρατών - μελών στη Σένγκεν και εορτάστηκε με 48ωρες φιέστες, «ευρωπαϊκού» τύπου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν έλειψαν και τα χάπενινγκ, με συμβολικό γκρέμισμα των συνόρων, ώστε να προπαγανδιστεί η «ελευθερία» μετακινήσεων, χωρίς έγγραφα. Ωστόσο, παρέλειψαν να πουν ότι η «ελευθερία» των μετακινήσεων συνεπάγεται καταγραφή και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων και στενή παρακολούθηση των λαών.

Η αναζήτηση αφορμής για αυστηρότερο φακέλωμα μάλιστα δεν άργησε να έρθει, αφού ταυτόχρονα με την επέκταση της συνθήκης εκφράστηκαν «φόβοι» για εξάπλωση του διεθνούς εγκλήματος, λόγω της «κατάργησης του ελέγχου»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ταξικός αγώνας

Πληθαίνουν διαρκώς οι αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών που έχουν καταφύγει στη χώρα μας αναζητώντας το μεροκάματο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο στους Κωστακιούς Αρτας στάθηκε η αφορμή για να βγει στο φως της δημοσιότητας η κυριολεκτικά απάνθρωπη ζωή, στην οποία είναι καταδικασμένοι τουλάχιστον 80 εργάτες γης, ρουμανικής και βουλγαρικής καταγωγής.

Η φωτιά δεν ανέδειξε τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει για χιλιάδες μετανάστες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες: Διαμένουν σε πρόχειρα, αυτοσχέδια παραπήγματα, ακατάλληλα όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για ζώα, χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε νερό, μέσα στο κρύο ή κάτω από την κάψα του καλοκαιρινού ήλιου. Παράλληλα, δουλεύουν ολημερίς για λίγα ευρώ, που ενδέχεται και να μην τα πάρουν ποτέ, ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με δυο λόγια, πρόκειται για πλήρη εξαθλίωση. Μόνο σε συνθήκες διαβίωσης των ζώων μπορεί να παραπέμψει αυτή η κατάσταση.

Το φαινόμενο, όπως ήδη τονίστηκε, δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε τυχαίο, ούτε τοπικό. Είναι προφανές ότι κάποιοι κερδίζουν από την εξαθλίωση των μεταναστών, και μάλιστα με τη στήριξη των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που ασκούν μια προκλητικά αντιμεταναστευτική πολιτική. Κερδίζει το κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες και οι καπιταλιστές γης, από τη σχεδόν τζάμπα εργασία των μεταναστών. Σε όλη την Ελλάδα έχουν στηθεί «χωριά» και «συνοικίες», όπου άνθρωποι και ποντίκια ζουν μαζί, και την ίδια στιγμή η εκμετάλλευση και τα κέρδη οργιάζουν.

Η σύγχρονη σκλαβιά για χιλιάδες μετανάστες είναι γεγονός. Μα δεν είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί, δεδομένου ότι είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές και οι οικονομικές αιτίες που ευθύνονται γι' αυτή. Εσκεμμένα παραμένουν στην παρανομία, χωρίς «χαρτιά». Για να δουλεύουν ανασφάλιστοι, να φοβούνται να διεκδικήσουν το παραμικρό, να είναι δούλοι των καπιταλιστών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου όταν τελειώσει η περίοδος κατά την οποία απασχολούνται στα απέραντα τσιφλίκια ανά την Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες καλούν την Αστυνομία και τους συλλαμβάνει για να μην πληρωθούν ούτε και αυτό το ξεροκόμματο για το οποίο έχουν συμφωνήσει. Στα αστικά κέντρα και στις επαρχιακές πόλεις υπάρχουν οι λεγόμενες πιάτσες. Εκεί στήνονται από τα ξημερώματα οι μετανάστες και περιμένουν τους εργολάβους να τους πάρουν για δουλιά. Οποιος ζητήσει τα λιγότερα, ίσως εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ εκείνη τη μέρα.

Το κεφάλαιο θέλει τζάμπα εργασία. Οι αστικές κυβερνήσεις του την προσφέρουν απλόχερα. Τη ζωή του μετανάστη τη θεωρούν ανύπαρκτη, άρα αναλώσιμη. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μετανάστες κι οι Ελληνες εργάτες με τη σειρά τους, είναι να ορθώσουν αποφασιστικά το ανάστημά τους στους εκμεταλλευτές τους και να καταδικάσουν «μια και καλή» τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν την ένταση της εκμετάλλευσης τόσο των ξένων, όσο και των ντόπιων εργαζομένων. Το ΚΚΕ το λέει ξεκάθαρα: Η εξαθλίωση για χάρη των καπιταλιστικών κερδών δεν είναι μονόδρομος. Ο κοινός, συντονισμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η ασυμβίβαστη διεκδίκηση της ζωής που τους αξίζει, είναι μονόδρομος, προκειμένου να απαλλαχτούν από τα δεσμά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ