ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιά μουσικής μνήμης

Ο Βύρων Κολάσης
Ο Βύρων Κολάσης
Τη μνήμη ενός μεγάλου μουσικού, του Βύρωνα Κολάση, τιμά η Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Δευτέρα (8μμ), με μια μεγάλη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ΕΛΣ «Μαρία Κάλλας». Στη συναυλία θα συμμετάσχουν ορχηστρικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, που συνεργάστηκαν και δημιούργησαν με τον Βύρωνα Κολάση, στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Γεννημένος το 1921 στην Κωνσταντινούπολη, ο Β. Κολάσης υπήρξε καλλιτέχνης-φαινόμενο, πληθωρική προσωπικότητα, που ασχολήθηκε και με τη διεύθυνση ορχήστρας, αλλά και τη σύνθεση. Αρχισε την καριέρα του ως βιολονίστας (στα δέκα του χρόνια ήταν πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών), ενώ σε ηλικία 19 ετών ήταν τακτικός καθηγητής βιολιού στο Εθνικό Ωδείο. Για ένα διάστημα εμφανιζόταν, παράλληλα, ως βιολονίστας και ως αρχιμουσικός, περιοδεύοντας σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ΕΣΣΔ κ.α. Διατέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ενέσκου της Ρουμανίας, μέλος διεθνών επιτροπών διαγωνισμών λυρικού τραγουδιού, μόνιμος μαέστρος της ΕΛΣ και της ΚΟΑ, ενώ τιμήθηκε με πολλά παράσημα.

Στη συναυλία της Δευτέρας θα πάρουν μέρος και τα τρία αθηναϊκά ορχηστρικά συγκροτήματα, που είχε διευθύνει ο Β. Κολάσης: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή, η Εθνική Συμφωνική και Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση των Ανδρέα Πυλαρινού και Αντώνη Κοντογεωργίου , αντιστοίχως, η Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ, σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη. Θα ερμηνεύσουν έργα των Στραβίνσκι, Μπετόβεν, Γκλουκ, Μότσαρτ, Μπελίνι, Πουτσίνι, Βέρντι, Κολάση κ.ά., ενώ θ' ακουστεί και απόσπασμα από ηχογραφημένη συναυλία με το έργο του Μπέλα Μπάρτοκ «Ρουμάνικοι λαϊκοί χοροί», με τον Β. Κολάση στο βιολί και τον Κ. Γαϊτάνο στο πιάνο. Τραγουδούν οι λυρικοί τραγουδιστές Μάρθα Αράπη, Δάφνη Ευαγγελάτου, Γιώργος Ζερβάνος, Γιώργος Παππάς,Ιουλία Τρούσσα κ.ά. Σολίστ στο πιάνο θα είναι οι Αρης Γαρουφαλής και Μάριος Παπαδόπουλος και στο βιολί ο Τάτσης Αποστολίδης. Τη συναυλία θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, Σπύρος Ευαγγελάτος, και ο συνθέτης Περικλής Κούκος. Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Παντείου Σταύρος Θεοφανίδης, η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ολγα Τσακηρίδη και ο πιανίστας-καθηγητής Κωστής Γαϊτάνος.

Αρχαία ελληνική ζωγραφική

Διεθνές συνέδριο για το ρόλο του «Χρώματος στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Αρχιτεκτονική (700 - 31 π.Χ.)» πραγματοποιείται από χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Πολ Γκετί.

Σκοπός του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 14 του Απρίλη, είναι η διερεύνηση της σημασίας του χρώματος στη ζωγραφική, στη γλυπτική και την αρχιτεκτονική από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι την ελληνιστική περίοδο, καθώς και η προσέγγιση των πληροφοριών που δίνονται από συγγράμματα μεταγενέστερων συγγραφέων (Πλίνιος, Θεόφραστος κ.ά.). Οι ομιλητές θα αναφερθούν στο χρώμα και τις τεχνικές προσεγγίζοντας ξεχωριστά κάθε περίοδο και φτάνοντας μέχρι την ελληνιστική ζωγραφική, τυπικά δείγματα της οποίας βρίσκονται στη Μακεδονία και είναι οι Μακεδονικοί Τάφοι. Σ' αυτό το πλαίσιο κάποιες ανακοινώσεις θα ασχοληθούν και με τα αντίστοιχα παραδείγματα ζωγραφικής στη Μικρά Ασία αλλά και στη Βουλγαρία και την Ιταλία.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους τίτλους ανακοινώσεων όπως «Η αποκάλυψη του χρώματος στην Ελληνική Αρχιτεκτονική και Γλυπτική» (Α. Πράτερ), «Τα χρώματα στη διακόσμηση του Τάφου του Θρόνου και στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του Μακεδονικού Τάφου της Ευρυδίκης» (Αγγ. Κοτταρίδου), «Γραμμές, χρώματα και ανάπτυξη στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας» (Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη) κ.ά.

Καλλιτεχνική φωτογραφία - μαρτυρία

Μπουγάδα Ελλήνων φαντάρων στο Αλβανικό Μέτωπο
Μπουγάδα Ελλήνων φαντάρων στο Αλβανικό Μέτωπο
Εκατόν εξήντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μαρίας Χρουσάκη (1899-1972) περιλαμβάνει το λεύκωμα που παρουσιάστηκε χτες στην Εθνική Πινακοθήκη, παράλληλα με την έκθεση τμήματός τους στο χώρο της Πινακοθήκης. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του αρχείου αυτού, που είναι ένα από τα σημαντικότερα σε κατοχή ελληνικού μουσείου. Περιλαμβάνει 15.000 αρνητικά και 35 λευκώματα ταξινομημένα κατά ενότητες, τα οποία δώρισε η φωτογράφος στην Εθνική Πινακοθήκη το 1971.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η Μ. Χρουσάκη, ιδιοφυής ερασιτέχνης φωτογράφος της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας, μπόρεσε στα πενήντα χρόνια της δραστηριότητάς της (1917-1967), να συνδυάσει την καλλιτεχνική φωτογραφία με τη φωτογραφική μαρτυρία. Ανήκει στην ίδια γενιά με τη Βούλα Παπαϊωάννου, τον Σπ. Μελετζή, τον Κ. Μπαλάφα και τον Δ. Χαρισιάδη. Από το 1932, εθελόντρια αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, περιηγήθηκε στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και φωτογράφιζε αδιάκοπα».

Στις ενότητες του λευκώματος περιλαμβάνονται οι σεισμοί της Ιερισσού το 1932, το Αλβανικό Μέτωπο το 1940-'41, η απελευθέρωση της Αθήνας το 1944 και η περίοδος της ανασυγκρότησης. Επιμέλεια λευκώματος και έκθεσης: Μαριλένα Κασιμάτη.

Για νέους ηθοποιούς

Ακρόαση, αύριο, στις 11 το πρωί στο θέατρο «Βέμπο», προκειμένου να συμπληρωθεί ο μεγάλος θίασος του μουσικού θεάματος «Αλίμονο στους νέους» με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ανέβει το καλοκαίρι στο θέατρο «Παρκ», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο ρόλο του Δημήτρη Χορν. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Ρένας Γεωργιάδου, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και η μουσική διδασκαλία και επιμέλεια του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Οι συντελεστές της παράστασης θα επιλέξουν αγόρια και κορίτσια με ικανότητα στο τραγούδι και το χορό. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξεταστούν σε πρόζα, χορό και τραγούδι και πρέπει να έχουν μαζί τους βιογραφικό και φωτογραφία. Στα ταμεία των δύο θεάτρων «Αμιράλ» και «Βέμπο» υπάρχουν έντυπα για την οντισιόν, που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ενδιαφερόμενους.

Ημερίδα στην ΠΠΚ

Ημερίδα με θέμα «Γυναικείος Λόγος» διοργανώνει η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (ΠΠΚ) στις 14 του Απρίλη, 5μμ, στην αίθουσα τέχνης «Κίνηση» (Αιόλου 9 και Πανδρόσου, Πλάκα). Σκοπός της ημερίδας είναι η διερεύνηση της πιθανής παρουσίας, στο σημερινό «Γυναικείο λόγο», χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου και των μακροχρόνιων αγώνων του για ισότητα.

Συμμετέχουν: Ράνια Κατσαρέα , συγγραφέας-φιλόλογος, Βασιλική Μόσχου, φιλόλογος, Μπελίκα Κουμπαρέλη , συγγραφέας- μεταφράστρια, Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας, Γιώργος Θαλάσσης, διδάκτωρ θεωρίας λογοτεχνίας, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αργυρώ Μαντόγλου , συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας, Παυλίνα Παμπούδη, συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, Αναστασία Αναστασιάδου, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Κινηματογράφος και επικοινωνία»

Ενα νέο περιοδικό έκανε την εμφάνισή του στο δύσκολο τοπίο της κινηματογραφικής κριτικής. Πρόκειται για το τριμηνιαίο «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», με τον αυτοπροσδιορισμό «έκδοση κριτικής και θεώρησης».

Στο πρώτο του τεύχος ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει, ανάμεσα στα άλλα, ένα αφιέρωμα στο θέατρο και τον κινηματογράφο με κείμενα του Αντουάν Βιτέζ, για το εργαστήριο του Στανισλάφσκι του Ζαν Ρενουάρ, ένα κείμενο του Λι Στράσμπεργκ για το «Ακτορς Στούντιο», ένα εικονικό «συμπόσιο» με τους Πουντόβκιν, Στανισλάφσκι, Αϊζενστάιν, Ταρκόφσκι και Κρακάουκερ, συνεντεύξεις με τους Νικήτα Τσακίρογλου και Γιώτα Φέστα και πολλά άλλα.

Διάκριση εφήβων μουσικών

Το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, που έγινε στα τέλη Μάρτη, στη Μόσχα, κατέκτησαν δύο Ελληνες έφηβοι μουσικοί, οι δεκαεξάχρονοι Δημήτρης Παπαδημητρίου (πιάνο) και Θωμάς Μπάτκο (βιολί). Διοργανωτές του διαγωνισμού, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, ήταν η επιτροπή «Ατριάντα» (Ολυμπιάδα της Τέχνης) και το διάσημο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι - «δεξαμενή» εδώ και δεκαετίες μεγάλων ταλέντων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ο διαγωνισμός περιλάμβανε δύο γύρους: στον πρώτο οι δύο νεαροί μουσικοί έπαιξαν Γκριγκ και Σνίτκε και στο δεύτερο Μπετόβεν και Προκόφιεφ, όπου και βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο για την κατηγορία «Μουσικά σύνολα». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το διαγωνισμό δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους συμμετέχοντες και οι δύο Ελληνες ήταν από τους νεότερους διαγωνιζόμενους. Για τη σονάτα του Προκόφιεφ, μάλιστα, απέσπασαν το μεγαλύτερο βαθμό από τη διεθνή επιτροπή (25/25), γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο, το οποίο όμως επιβεβαιώνει το μεγάλο ταλέντο τους.

Η «ΝΕΜΕCIS» για το Κόσσοβο

Στο τεύχος του περιοδικού «ΝΕΜΕCΙS» που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε ένα μεγάλο αφιέρωμα στους αυτόχθονες της Αμερικής και της εξόντωσής τους, για το Κόσσοβο ένα χρόνο μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση και για το «μπλοκάρισμα» της ένταξης της Κύπρου στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα όσα είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου σε κλειστή συνάντηση με ευρωβουλευτές για την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ σε «κόμμα του επιχειρηματικού κόσμου».

Περιέχονται ακόμη, ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για το Χρηματιστήριο, την « Ολυμπιακή» και το αεροδρόμιο των Σπάτων, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τους «στρατοκράτες του 2000», την ΕΕ και άρθρο του Μανώλη Γλέζου. Συνεντεύξεις από τους Οδυσσέα Δημητριάδη, Γιάννη Σολδάτο και Θωμά Κινδύνη και, όπως πάντα, ειδήσεις για το θέατρο, το σινεμά, τη μουσική, το Ιντερνετ, το αυτοκίνητο, την οικονομία, τον αθλητισμό και το βιβλίο. Το τεύχος συνοδεύεται από ένα CD-ROM με τα πολυλεξικά της Ματζέντα.

Συζήτηση γύρω από το βιβλίο των Εντγκαρ Μορέν και Αν Μπριζίν Κερν «Γη - Πατρίδα» (εκδόσεις «Οδυσσέας») διοργανώνει η «Ελληνική Λέσχη του Νιβλίου» στις 16 του Απρίλη, 6.30 μμ, στα εντευκτήριά της (Α. Τσόχα 3). Την εισήγηση θα κάνει ο δημοσιογράφος Λυσίμαχος Ρόζος.

Στον Αυστραλό πιανίστα Duncan Gifford απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας για πιανίστες, με ομόφωνη απόφαση της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν ο δικός μας Γιώργος Φιλαδελφεύς και η νεαρή Lu-Hui Yu από την Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ