ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΡΟΣΩΠΑ 13 ΑΠΡΙΛΗ

1743 Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 ως το 1809. Ως Πρόεδρος, αγόρασε την περιοχή της Λουιζιάνας από τη Γαλλία. Θεωρείται ο δημιουργός της αμερικάνικης δημοκρατίας. Πέθανε το 1826.

1906 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ. Απ' τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής μας. Εζησε στη Γαλλία και έγινε ευρύτερα γνωστός με το θεατρικό του έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό». Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. Πέθανε το 1990.

1945: Ο Σοβιετικός Στρατός ελευθερώνει τη Βιέννη

Εφοδος τμήματος του σοβιετικού στρατού κατά των γερμανών, στο κέντρο της Βιέννης. Απρίλης 1945.
Εφοδος τμήματος του σοβιετικού στρατού κατά των γερμανών, στο κέντρο της Βιέννης. Απρίλης 1945.
Στις αρχές του Απρίλη του 1945 άρχισαν και οι επιχειρήσεις του Σοβιετικού Στρατού για την απελευθέρωση της Αυστρίας. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν οι στρατιές του 2ου και του 3ου Ουκρανικού Μετώπου. Η προέλασή τους ήταν ορμητική και στις 6 του Απρίλη άρχισαν οι μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Αυστρίας, της Βιέννης. Εκεί συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τα ναζιστικά στρατεύματα. Λυσσώδεις οδομαχίες συνεχίζονταν ως τις 13 του Απρίλη, οπότε οι Σοβιετικοί πολεμιστές ξεκαθάρισαν τελείως τη Βιέννη από τον αντίπαλο.

Ταυτόχρονα με την επιχείρηση της Βιέννης και συνέχεια ως το τέλος της, μονάδες του 3ου Ουκρανικού Μετώπου μάχονταν, για να απελευθερώσουν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της χώρας και στις αρχές Μαΐου έφτασαν στη γραμμή Λιντς - Κλάγκενφουρτ.

Με την απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών της Αυστρίας έγινε δυνατόν να αποκατασταθεί η κρατική της υπόσταση. Στη διάρκεια ακόμη των μαχών για τη Βιέννη, η σοβιετική κυβέρνηση, σε ειδική δήλωσή της για την Αυστρία, τόνιζε ότι «δεν επιδιώκει να αποκτήσει κανένα τμήμα του αυστριακού εδάφους, ή να μεταβάλει το κοινωνικό σύστημα της Αυστρίας, ότι θα βοηθήσει να καταργηθεί το καθεστώς που είχαν επιβάλει οι γερμανοφασίστες κατακτητές και να αποκατασταθούν στην Αυστρία οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Αμέσως μόλις διώχτηκαν οι γερμανοφασίστες κατακτητές σχηματίστηκαν στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Αυστρίας τοπικά όργανα εξουσίας, ξανάρχισαν τη δράση τους τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις 27 Απρίλη σχηματίστηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Κ. Ρένερ. Στην κυβέρνηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε δήλωση για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος.

Χάρη στις νίκες των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Αυστρία απέκτησε την κρατική της ανεξαρτησία.

Το κίνημα Αντίστασης στην Αυστρία δεν εξελίχτηκε σε κίνημα μαζικό. Ωστόσο, τα θύματα από το λαό ήταν πολλά. Από το 1938 ως τον Απρίλη του 1945, σύμφωνα με ελλιπή στοιχεία, καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήρια για συμμετοχή στην Αντίσταση 2.700 αυστριακοί, πάνω από 32.000 θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές της Γερμανίας και των γερμανοκρατούμενων χωρών.

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά και μέχρι ισχυροί, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και πιθανόν πολύ θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-29, στις υπόλοιπες περιοχές από 10-23 και στη Θεσσαλονίκη από 11-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-22 βαθμούς.

ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ και τον εκφοβισμό των εργαζομένων στο Village Park στο Ρέντη, έτσι ώστε να δεχτούν σε ατομική βάση το νέο, παράνομο και αυθαίρετο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών του καταστημάτων, προχωρά η διοίκηση της εταιρίας, ύστερα από το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε, τόσο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, όσο και από οργανώσεις των εμπόρων (σελίδα 11)

ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ καταστατικές παραβιάσεις προχώρησε η κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, κωλυσιεργώντας συνειδητά τις διαδικασίες διεξαγωγής του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που έγινε χτες, με προφανή στόχο την αλλοίωση των αποτελεσμάτων και των συσχετισμών που θα προκύψουν (σελίδα 11)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσσοβο, Μπερνάρ Κουσνέρ, έκανε χτες έκκληση για βραδύτερους ρυθμούς στον επαναπατρισμό κάπου δεκάδων χιλιάδων Αλβανών και Σέρβων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται έως σήμερα στο εξωτερικό, αφότου εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών (σελίδες 12 - 13)

ΜΟΝΟ ελαφρές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε προχτές αργά το βράδι από τη ρίψη βόμβας στα γραφεία του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος» στο προάστιο του Βελιγραδίου, Βράτσαρ (σελίδες 12 - 13)

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ και «καλοθρεμμένο παιδί» των Αμερικανών, ο νυν Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, εν μια νυκτί αμφισβητείται από τους ίδιους τους «κηδεμόνες του» και εφαρμόζοντας το σύστημα καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες για παρέμβαση στα εσωτερικά του Περού! (σελίδες 12 - 13)

ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ανατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των σημερινών κυβερνώντων, η οποία εκφράστηκε με την άρνηση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) (σελίδα 15)

Η ΔΗΛΩΣΗ του γενικού διευθυντή της «ΣΤΕΤ ΕΛΛΑΣ», για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας και στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και η χτεσινή ανακοίνωση της «ΚΟΣΜΟΤΕ» για τριπλασιασμό -μέσα σε ένα μόλις χρόνο- της συνδρομητικής της βάσης, είναι δυο ειδήσεις που καταγράφουν τις ραγδαίες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες της χώρας (σελίδα 15)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ 13Η ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1862 Συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα, αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας από τους Γάλλους.

1919 Η μεγάλη σφαγή του Αρμιτσάρ στη Βόρεια Ινδία: Βρετανικές δυνάμεις δολοφονούν περίπου 300 οπαδούς του Μαχάτμα Γκάντι.

1924 Δημοψήφισμα επισφραγίζει πανηγυρικά την απόφαση της 4ης Εθνοσυνέλευσης, που ανακήρυξε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αναλαμβάνει προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1936 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κ. Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β`, χωρίς να συνεννοηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αναθέτει την πρωθυπουργία στον Μεταξά. Βοήθησε έτσι στην πραγματοποίηση των σχεδίων για την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας τον Αύγουστο του 1936.

Η 21η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Για μια ακόμη φορά χτυπήθηκαν τα διυλιστήρια στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ. Στην Πρίστινα βομβαρδίστηκαν αποθήκες καυσίμων και γέφυρες. Στην Μπάνιτσα βομβαρδίστηκε στρατιωτική μονάδα. Δίπλα της υπήρχε ορθοπεδική κλινική. Τραυματίστηκαν 16 ασθενείς. Η Ρωσία ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί επικαλούμενη ότι το ΝΑΤΟ δε διαθέτει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ για τη δράση του. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφασίζουν να αυξήσουν κατά 500 αεροσκάφη το «στόλο» με τον οποίο βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, ενώ ο Κλίντον ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει πίστωση ύψους 4 δισ. δολαρίων για τη συνέχιση του πολέμου. Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συναντώνται στο Οσλο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκδίδει διάταγμα, εντάσσοντας την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ