ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στις εργάτριες, στους εργάτες, στις νέες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, στα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε το 2008 χρονιά λαϊκής αντεπίθεσης, για την απόκρουση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, για τη λαϊκή εξουσία.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής αποτελεί ένα βήμα που πρέπει να διευρυνθεί. Η επιτυχία της πρόσφατης απεργίας κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ που σφραγίστηκε από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, είναι στοιχεία που περιέχουν δυναμική. Δυσκολεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ανησυχούν την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της. Δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι η δυναμική παρέμβαση του ίδιου του εργατικού κινήματος, με την ανάπτυξη των αγώνων, της κοινωνικής συμμαχίας και την πολιτικοποίηση των στόχων του.

Κάθε σενάριο, είτε στήριξης του δικομματισμού ή μετεξέλιξής του σε διπολισμό, στοχεύει να προστατεύσει την αντιλαϊκή πολιτική, τον πολιτικό συσχετισμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να αποτρέψει τη λαϊκή χειραφέτηση και ριζοσπαστικοποίηση. Εχει αποδειχτεί, σε όλη την Ευρώπη, ότι οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τον «ευρωμονόδρομο», είτε οι κεντροδεξιές είτε οι κεντροαριστερές, είναι το ίδιο επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα. Παντού προωθούν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, στο Ασφαλιστικό, στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Παιδεία. Εχουν την ίδια ταξική πυξίδα, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, όλα τα λαϊκά στρώματα, να αποδυναμώσουν αποφασιστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα κόμματα που προσφέρονται ως ζεύγη να συμβάλουν σε κυβερνητικά σχήματα και συμμαχίες που προστατεύουν την αντιλαϊκή διακυβέρνηση. Να απορρίψουν τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματά τους. Το σύγχρονο ταυτίζεται με το δίκιο των εργαζομένων, με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι με τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ καλεί όλο λαό να παλέψει κατά των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών και της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτούς, όπως της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, της «Νέας Μέσης Ανατολής», που επαναχαράζουν τα σύνορα, αποσταθεροποιούν και δημιουργούν νέες εστίες για επεμβάσεις και πολέμους κατά των λαών.

Το 2008 το ΚΚΕ συμπληρώνει 90 χρόνια δράσης για το δίκιο του λαού και την κοινωνική πρόοδο. Οπλισμένο με την εμπειρία και τα διδάγματα σκληρών ταξικών αναμετρήσεων απευθύνεται με επιστημονική γνώση στην εργατική τάξη και στις υπόλοιπες λαϊκές δυνάμεις: Μπορούμε με την κοινωνική μας συμμαχία να γίνουμε δύναμη ανατροπής και εξουσίας για ριζικές αλλαγές στο κράτος και στην κοινωνία.

ΑΘΗΝΑ 31/12/2007

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Συνάντηση στην Αθήνα Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Φιλοξενείται από την ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 5 Γενάρη 2008 και συμμετέχουν κόμματα των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα, το Σάββατο 5 Γενάρη 2008, συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου με το γενικό θέμα:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή - τα σχέδια για τη "Νέα Μέση Ανατολή" και τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού και Αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος».

Η νέα αυτή συνάντηση που φιλοξενείται για μια ακόμα φορά από το ΚΚΕ στην Αθήνα, μετά από συλλογικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα της περιοχής, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα μπροστά στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή και τα μεγάλα προβλήματα που επιφέρει το αμερικανο-ΝΑΤΟικό σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή», η επέλαση των πιο αντιδραστικών δυνάμεων που προκάλεσε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» σε όλη την Ευρασία.

Η συνάντηση υπαγορεύεται και από την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στη διεθνιστική αλληλεγγύη με τη λαϊκή αντίσταση και τους αγώνες των λαών της περιοχής. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι αγώνες των λαών ενάντια σε ένα νέο «προληπτικό πόλεμο», ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, ενάντια στο σοβινισμό και το θρησκευτικό φανατισμό, στον αγώνα για εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στην περιοχή και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, εξελίξεων όπως: Η πάλη του λαού της Παλαιστίνης, των κομμουνιστών και των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Ισραήλ ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστίνιων μετά τις πρόσφατες συμφωνίες στην Ανάπολη των ΗΠΑ, η αμερικανοτουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, οι απειλές για πόλεμο ενάντια στο Ιράν και τη Συρία, οι συνέπειες των εξελίξεων στο Πακιστάν, η επικίνδυνη κατάσταση στο Λίβανο, η συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το Κυπριακό, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Η συνάντηση θα εξετάσει επίσης τη συνδρομή των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικών μετώπων πάλης στην περιοχή, καθώς και στους αγώνες των εργαζόμενων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Ιδιαίτερο στοιχείο θα αποτελέσει η προώθηση νέων κοινών πρωτοβουλιών των κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του συσχετισμού των δυνάμεων στις χώρες και συνολικά στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ