ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Αξίζουν καλύτερο μέλλον

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρευρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τα παιδιά των μεταναστών

«Θα ήθελα να μεταφέρω την υπόσχεση του ΚΚΕ, ότι το 2008 θα είμαστε πιο αποφασιστικά μαζί σας, κοντά σας, μέσα στα προβλήματά σας. Γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι απλώς τα ίδια προβλήματα με τα προβλήματα που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι, έχετε πολύ περισσότερα».

Αυτό το μήνυμα έστειλε σε όλους τους μετανάστες εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή το μεσημέρι από το κατάμεστο αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στο Γκάζι, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα παιδιά των μεταναστών εργατών. Η αίθουσα γέμισε από τα γέλια, τις φωνές και τα τραγούδια των παιδιών, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και σήμερα ζουν με τους γονείς τους στη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη, ειρηνική ζωή.

Την εκδήλωσε «άνοιξε» εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ η Τασία Τσατσούλη. Ενα όμορφο και ξεχωριστό θέαμα πρόσφερε μουσικοχορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα από τη Βουλγαρία, ενώ τραγούδια στη γλώσσα τους είπαν και παιδιά που παρευρέθηκαν. Συγκίνηση προκάλεσε ο μικρός Βασίλης Κάτσης, ένα αγοράκι που δεν έχει την όρασή του, όταν τραγούδησε. Στη συνέχεια διαβάστηκε στα παιδιά παραμύθι και στο τέλος, τους μοιράστηκαν δώρα.

Εχουμε υποχρέωση


Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε από την αρχή της ομιλίας της: «Βλέποντας τα παιδιά μαζί με τους γονείς, αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα. Αξίζει αυτά τα παιδιά τα επόμενα χρόνια, την επόμενη δεκαετία, να ζήσουν μέσα σε καλύτερες, σε διαφορετικές συνθήκες». Ευχήθηκε «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όσοι το επιθυμείτε, να γυρίσετε στις πατρίδες σας. Οχι, ότι δε σας θέλουμε, ίσα ίσα, το αντίθετο. Κάνατε πιο σημαντική και πιο πλούσια τη ζωή μας. Μας κάνατε πιο πεισματωμένους. Ιδιαίτερα όταν τα τελευταία χρόνια βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται από όλα τα σημεία της γης. Γίναμε πιο πλούσιοι. Και σε εμπειρίες και σε αποφασιστικότητα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Πώς, για παράδειγμα, να μην ευχηθεί κανείς στους Παλαιστίνιους, να κερδίσουν το δικό τους κράτος, τη δική τους χώρα με τα σύνορά της; Πώς να μη σκεφτεί αυτές τις μέρες τους Πακιστανούς, που ένα νέο δράμα πλήττει το λαό; Γιατί μια δολοφονία δεν έχει στόχο έναν άνθρωπο. Μια δολοφονία, πριν απ' όλα για τους λόγους που γίνεται, έχει στόχο ένα λαό. Και τον πακιστανικό και τον ινδικό και τους γειτονικούς λαούς. Πώς να μην ευχηθεί κανείς να γυρίσουν πίσω αυτοί που έφυγαν από τις πατρίδες τους για πολιτικούς λόγους; Γιατί δεν τους "χωρούσε ο τόπος", γιατί τους κυνηγούσαν. Αλλά και για οικονομικούς».

«Για τους κομμουνιστές, είστε κομμάτι της εργατικής τάξης»

«Παρά το γεγονός, ότι σαν κομμουνιστές είμαστε αισιόδοξοι, ταυτόχρονα είμαστε και ρεαλιστές. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι, ότι σήμερα στην Ελλάδα το ΚΚΕ πρέπει, όχι απλά να παλέψει ακόμα περισσότερο για τα προβλήματα των μεταναστών, είτε οικονομικοί είτε πολιτικοί μετανάστες, αλλά να κάνει κάτι παραπάνω: Να βοηθήσει ολόκληρη την ελληνική εργατική τάξη να καταλάβει, ότι εργατική τάξη στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι Ελληνες, είστε και εσείς.


Δεν είμαστε μαζί σας, γιατί απλώς είμαστε ανθρωπιστές. Ανθρωπιστές υπάρχουν πολλοί, που είναι με τους μετανάστες. Δεν είμαστε, όμως απλά για αυτό μαζί σας. Υπάρχουν και μερικοί που είναι μαζί σας σαν ένα είδος "ενοχής", γιατί στο πολιτικό πεδίο συμβιβάστηκαν και ανέχτηκαν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και ανταλλάσσουν το συμβιβασμό και τη συναίνεσή τους με μια φιλία με τους μετανάστες.

Είμαστε μαζί σας γιατί το ΚΚΕ επιμένει σε αυτό το πολύ παλιό και το πολύ καινούριο, δηλαδή το σύνθημα και το κάλεσμα: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!". Για μας είστε ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που ζει στην Ελλάδα. Είστε ένα κομμάτι που δημιουργεί πλούτο στην Ελλάδα, τον οποίο δεν μπορείτε, δυστυχώς, να τον απολαύσετε. Οπως και ολόκληρη η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο, δίχως την εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα, κι ακριβώς έτσι σας βλέπουμε.

Δε μας επηρεάζει τι ψηφίζετε. Είστε εργατική τάξη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να πείσουμε στο εξής: Οι πολιτικοί μετανάστες, διωγμένοι από φασιστικά, δικτατορικά, αντιδραστικά καθεστώτα, οι οικονομικοί μετανάστες, θύματα του καπιταλισμού που υπήρχε, ή που ήρθε δυστυχώς την τελευταία 20ετία στις χώρες του σοσιαλισμού, πρέπει να έχετε και απαιτήσεις και προσδοκίες από το ΚΚΕ. Δεν είναι εγωισμός αυτό που λέμε. Είμαστε εμείς που πολύ βαθιά και με μεγάλη συνέπεια μπορούμε να παλέψουμε για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και την πραγματική ελευθερία σας.

Υποσχόμαστε σε αυτά τα παιδιά να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες και να πολεμήσουμε και την κυρίαρχη πολιτική, τα εμπόδια που έχετε και το υποκριτικό ενδιαφέρον που δέχεστε. Και πάνω απ' όλα να εμποδίσουμε να απλωθεί στην Ελλάδα ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Ξέρετε καλά, πως όσο μεγαλώνει η φτώχεια, αρχίζει και η προπαγάνδα ότι φταίνε οι ξένοι. Για μας δεν είστε ξένοι. Είστε εργάτες και εργάτριες. Είστε εργατική τάξη. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και δε θα λυπηθούμε ακόμα κι αν κάποιος ψηφίζει ΚΚΕ, αν δεν καταλαβαίνει, ότι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης με τους εργάτες όλου του κόσμου, θα του κάνουμε κι αυτού κριτική. Κομμουνιστής σημαίνει, ότι έχεις ψηλά την παγκόσμια εργατική τάξη, ότι παλεύεις στην πατρίδα σου, υπερασπίζεσαι τα σύνορά σου, αλλά όταν πρόκειται για την εργατική τάξη, δεν υπάρχει κανένα σύνορο».

Το 2008 να γίνει χρονιά αντεπίθεσης και κατακτήσεων

«Σας εύχομαι, μαζί, χέρι χέρι, το 2008 να γίνει μια χρονιά μεγάλης εργατικής και λαϊκής αντεπίθεσης. Το 2008 να γίνει μια ξεχωριστή χρονιά σε αυτή τη δεκαετία που βρισκόμαστε, μια χρονιά όπου θα στριμώξουμε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, δε θα ξεγελαστούμε από την αντιπολίτευση, την αξιωματική ή όποια αντιπολίτευση ενδιαφέρεται πάνω απ' όλα να κάνει αντιπολίτευση, αλλά δε στέκεται με συνέπεια στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Να είναι μια χρονιά, όπου θα έχουμε κατακτήσεις. Και μέσα σε αυτές τις κατακτήσεις θέλουμε και εσείς κάτι να κερδίσετε. Να καταφέρετε να ξεπεράσετε εμπόδια, τουλάχιστον τα γραφειοκρατικά της παραμονής σας. Και χέρι χέρι να κάνουμε ένα κίνημα πιο δυνατό, πιο δυναμικό, στην Ελλάδα στα Βαλκάνια στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και από την Ελλάδα να σηκωθεί μια φωνή αλληλεγγύης για τους γειτονικούς μας λαούς, για τους λαούς που υποφέρουν», υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τελειώνοντας, υπενθύμισε πως τις επόμενες μέρες στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής για την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους λαούς αυτών των χωρών. Αναφερόμενη στους μετανάστες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είπε ότι «για μας ο σοσιαλισμός παραμένει αναγκαιότητα και επικαιρότητα, και η όποια κριτική» δεν έχει καμιά σχέση με τη συκοφαντία που κάνουν οι ιμπεριαλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ