ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Χωρίς ανάπαυλα για τις 22 Γενάρη

Εντείνεται τις επόμενες μέρες η μάχη για τα συλλαλητήρια και την απεργιακή κλιμάκωση

«Το 2008 μπορεί να γίνει μια χρονιά καλύτερη για την εργατική τάξη και για τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει καλύτερη οργάνωση των αγώνων και πολιτικοποίησή τους. Προϋποθέτει τον απεγκλωβισμό της εργατικής τάξης από τις δυνάμεις του δικομματισμού και του οπορτουνισμού. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν».

Το παραπάνω απόσπασμα από το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς την εργατική τάξη, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς εντείνεται τις επόμενες μέρες η μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που θα διοργανώσουν οι ταξικές δυνάμεις στις 22 Γενάρη και την απεργιακή κλιμάκωση για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ηδη, χωρίς ανάπαυλα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εξορμούν πλατιά στους εργαζόμενους, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 3 Γενάρη, στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν σε χώρους δουλιάς. Συγκεκριμένα:

-- Στην ΜΕΒΑΚΟ, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Θεόδωρος Κούτρας.

-- Στην επιχείρηση ΚΑΟΥΣΗΣ, στις 11.30 π.μ., θα περιοδεύσει ο Κώστας Μυτιληνού.

-- Το ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ θα επισκεφτεί ο Χρήστος Κατσώτης, στις 12 το μεσημέρι, και την ίδια ώρα το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ο Γιώργος Πέρρος.

-- Στο εργοστάσιο ΦΕΙΔΑΣ, στις 11.45 π.μ., θα περιοδεύσει ο Θύμιος Ευθυμίου.

-- Στην αρτοβιομηχανία ΚΑΤΣΕΛΗΣ, στις 11 π.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Λιαπάτης.

Επίσης, το ΠΑΜΕ, για το επόμενο διάστημα, έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις - συζητήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση στις 15 Γενάρη, στην Καλλιθέα στις 7 μ.μ., με θέμα «εργατικά ατυχήματα, βαρέα και ανθυγιεινά, οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
  • Οι Γραμματείες Γυναικών και Νεολαίας του ΠΑΜΕ καλούν σε συζήτηση στις 18 Γενάρη, στο Ιλιον με θέμα «η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και η διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων της εργατικής τάξης για το εισόδημα».
  • Το ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στις 16 Γενάρη στο Μπραχάμι, με θέμα «οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και η οργάνωση της πάλης για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες».

ΝΟΜΟΙ ΡΕΠΠΑ - ΣΙΟΥΦΑ
Αντιασφαλιστικό «ποδαρικό» για χιλιάδες εργαζόμενους

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ διατάξεις των δυο αντιασφαλιστικών νόμων, που θα οδηγήσουν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι στην αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων. Η εφαρμογή από σήμερα διατάξεων των νόμων Σιούφα και Ρέππα, έρχονται να το επιβεβαιώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι στην αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων. Η εφαρμογή από σήμερα διατάξεων των νόμων Σιούφα και Ρέππα, έρχονται να το επιβεβαιώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο
Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονική και διαρκής. Στη βάση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας Σιούφα και Ρέππα ξεδιπλώνει σήμερα η κυβέρνηση τη νέα επίθεση. Γεγονός που χωρίς καμιά καθυστέρηση επιβάλλει την πολιτική καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την κατάργηση των νόμων τους, σαν αναγκαία προϋπόθεση ώστε ο αγώνας των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους να είναι αποτελεσματικός.

Από σήμερα, 1η Γενάρη 2008, και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ενεργοποιούνται αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου 3029 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002 (νόμος Ρέππα) αλλά και του παλαιότερου νόμου 2089 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 (νόμος Σιούφα), σηματοδοτώντας την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων για χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι «μαχαιριές» του νόμου Ρέππα...

Οι επώδυνες αλλαγές που επέρχονται με την εφαρμογή αυτών των διατάξεων είναι οι εξής:

  • Σύμφωνα με το νόμο Ρέππα (3029/2002) για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) αρχίζει η μείωση των συντάξεων, καθώς για κάθε χρόνο και μέχρι το 2017 μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης της σύνταξης από το 80% στο 70%. Παράλληλα, ο συντάξιμος μισθός - επί του οποίου γίνεται ο υπολογισμός για τη σύνταξη - αντί του τελευταίου μισθού θα φθάσει σταδιακά να είναι ο μέσος μισθός της τελευταίας πενταετίας.
  • Η Επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας και πάλι το νόμο Ρέππα, αναμένεται να παραδώσει εντός των ημερών το πόρισμα για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Το πόρισμα αυτό θα «αξιοποιήσει» η κυβέρνηση προκειμένου να προσδώσει επιστημονικοφάνεια στην προειλημμένη απόφαση - κοινό στόχο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Το πετσόκομμα των ΒΑΕ και ουσιαστικά την κατάργηση του θεσμού.
  • Μέσα στο 2008 πρέπει να γίνει η υπαγωγή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα πέντε Ταμείων από τα οκτώ αρχικά που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα. Αυτά είναι το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το ΤΣΠ-ΕΤΕ, το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, το ΤΑΠ η «Εθνική» και το ΤΣΠ-ΗΣΑΠ. Ηδη μέσα στο 2007 ενοποιήθηκαν στο ΙΚΑ το ΤΣΠ-ΑΤΕ και το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), ενώ το 2002 είχε πρώτο υπαχθεί το ΤΑΠΙΛΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ, τα ενοποιημένα και υπό ενοποίηση Ταμεία φέρουν ως ετήσια ελλείμματα το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Η μέχρι τώρα πρακτική δείχνει ότι αυτά μετακυλίονται στο ΙΚΑ, αντί να πληρώσει η εργοδοσία. 'Η, με άλλα λόγια, τα επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είτε βάζοντας πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε με τη διαρκή υποβάθμιση υπηρεσιών και παροχών που δικαιούνται.
...και του νόμου Σιούφα

Από την 1/1/2008 - ως ουρά του νόμου Σιούφα - πέραν των άλλων αντιασφαλιστικών ανατροπών, προκύπτουν και τα εξής:

  • Αυξάνεται κατά έξι μήνες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα, για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, έτη ασφάλισης. Η συγκεκριμένη ανατροπή αφορά επτά ομάδες ασφαλισμένων από επτά Ταμεία κύριας ασφάλισης. Αντίστοιχες αλλαγές γίνονται και στα επικουρικά ταμεία, λόγω της ενιαιοποίησης όρων στην κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Αυξάνονται κατά έξι μήνες και τα έτη ασφάλισης που χρειάζεται κάποιος για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στον ΟΓΑ με βάση το νόμο 2458/1997 η αύξηση είναι ένα έτος. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν 13 ομάδες ασφαλισμένων σε δώδεκα Ταμεία κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά.
  • Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, για τον ΟΓΑ μειώνεται η βασική σύνταξη κατά 4%. Ετσι συνολικά γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν το 2008 η σύνταξή τους μειώνεται κατά 24% σε σχέση με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2003 (νόμος 2458/1997). @@@@@@@@@@@@@@Η σύνταξη που θα λάβει στα χέρια ο αγρότης δε θα είναι τελικά μικρότερη γιατί καλύπτεται από την αύξηση της κύριας σύνταξης.
Υπηρέτες του ίδιου αφέντη

Είναι φανερό ότι χωρίς κανένα νέο νόμο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο, για πολύ καιρό ακόμα. Το ίδιο φανερή είναι η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού η νομοθεσία του ενός αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα του άλλου, υπηρετώντας τα συμφέροντα του ίδιου αφέντη, του κεφαλαίου.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να εμπλουτίσει το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου εμβαθύνοντας τις αντιασφαλιστικές αλλαγές, με στόχο την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, τον περιορισμό και την υποβάθμιση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Επαγρυπνούν οι ταξικές δυνάμεις

Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας «χτένισαν» την Κυριακή το πρωί μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε μια ακόμα δυναμική κίνηση υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας. Η αποφασιστική «έφοδος» που έκαναν στα λίγα καταστήματα που προσπάθησαν να λειτουργήσουν, είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να «κατεβάσουν ρολά» κατευθείαν. Οι ταξικές δυνάμεις έστειλαν στους μεγαλεμπόρους καθαρό μήνυμα, πως βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και πως οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα εμποδίσουν κάθε σχέδιο κατάργησης της κυριακάτικης αργίας (π.χ. προτάσεις να ανοίγουν τα μαγαζιά επτά Κυριακές το χρόνο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ