ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ανάστατοι οι κλωστοϋφαντουργοί

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου του Λαναρά «Ενωμένα Κλωστήρια». Ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση του Νοέμβρη, τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη, και παραμονή Πρωτοχρονιάς η επιχείρηση τούς ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψουν στη δουλιά στις 7 του Γενάρη και όχι στις 2, δηλαδή χτες. Μάλιστα στις 31 Δεκέμβρη η επιχείρηση κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας το σχετικό πρόγραμμα εμφανίζοντας τις ημέρες αυτές ως ημέρες άδειας.

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Νάουσας και της Κομοτηνής, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την εξέλιξη από τους προϊσταμένους των τμημάτων, οι οποίοι μάλιστα βεβαίωναν ότι οι μέρες αυτές θα πληρωθούν κανονικά. Η επιχείρηση δεν ανακοίνωσε το λόγο αυτής της αλλαγής και φυσικά οι εργαζόμενοι δεν αποδέχτηκαν την απόφαση της επιχείρησης. Χτες πήγαν κανονικά στη δουλιά, όμως βρήκαν κλειστές τις πόρτες των εργοστασίων και οι φύλακες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Σήμερα στις 4 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Νάουσας θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πρώην FANCO στην Κομοτηνή, χτες πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση. Σήμερα προχωρούν σε νέα δίωρη στάση, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή και παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με αποφασιστικότητα για τις 22 Γενάρη

Εξορμήσεις και εκδηλώσεις από τις ταξικές δυνάμεις, καθώς εντείνεται η μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Με έξι κεντρικές και δεκάδες άλλες κλαδικές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς συνεχίζεται σήμερα η δράση των ταξικών δυνάμεων για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 22 Γενάρη με αιχμή το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο λιμάνι.

Στο σύνολό τους, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρίσκονται σε εγρήγορση για την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, καθώς άμεσα αναμένεται νέος κύκλος επαφών της υπουργού Απασχόλησης με τους «κοινωνικούς εταίρους», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση του σχετικού (ή σχετικών) νομοσχεδίου.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλες τις παρακάτω εξορμήσεις στελεχών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου:

  • Στη ΜΕΒΑΚΟ, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Θεόδωρος Κούτρας.
  • Στην επιχείρηση ΚΑΟΥΣΗΣ, στις 11.30 π.μ., θα περιοδεύσει ο Κώστας Μυτιληνού.
  • Το ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ θα επισκεφτεί ο Χρήστος Κατσώτης, στις 12 το μεσημέρι, και την ίδια ώρα το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ο Γιώργος Πέρρος.
  • Στο εργοστάσιο ΦΕΙΔΑΣ, στις 11.45 π.μ., θα περιοδεύσει ο Θύμιος Ευθυμίου.
  • Στην αρτοβιομηχανία ΚΑΤΣΕΛΗΣ, στις 11 π.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Λιαπάτης.

Επίσης, το ΠΑΜΕ, για το επόμενο διάστημα, έχει προγραμματίσει τις παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις - συζητήσεις:

  • Η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση στις 15 Γενάρη, στην Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., με θέμα «Εργατικά ατυχήματα, Βαρέα και Ανθυγιεινά, οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
  • Οι Γραμματείες Γυναικών και Νέων του ΠΑΜΕ καλούν σε συζήτηση στις 18 Γενάρη, στο Ιλιον, με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και η διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων της εργατικής τάξης για το εισόδημα».
  • Το ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στις 16 Γενάρη στο Μπραχάμι, με θέμα «Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και η οργάνωση της πάλης για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που θα υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη στρατιά των ανέργων με το νέο χρόνο

Στη στρατιά των ανέργων βρέθηκαν με τον καινούριο χρόνο 54 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στον έλεγχο αποσκευών της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και 25 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη φύλαξη των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ολοι τους εργάζονταν σε εργολάβους. Το ΠΑΜΕ οργανώνει τον αγώνα των απολυμένων και την πάλη για σταθερή και μόνιμη δουλιά, για κατάργηση των εργολαβιών. Σήμερα στις 11 το πρωί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ.

Οι 54 εργαζόμενοι - ελεγκτές αποσκευών, το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και την παροχή ανθυγιεινού επιδόματος λόγω της υπερβολικής έκθεσής τους στον κίνδυνο της ακτινοβολίας Χ των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν κατά την εργασία τους. Η απάντηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ήταν ο παραμερισμός τους και η ανάθεση του αντικειμένου τους στην αστυνομία, με πρόσχημα διαγωνισμό που εκκρεμεί για την ανάθεση του έργου σε νέο εργολάβο.

Στην ανεργία πετάχτηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς και οι 25 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην εργολαβία φύλαξης των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, λόγω της αλλαγής του εργολάβου. Πολλοί από αυτούς εργάζονται για χρόνια στην ίδια δουλιά παρά τις αλλαγές των εργολάβων. Φέτος, μετά από απαίτηση της Hellexpo, αυτό άλλαξε, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντικατασταθούν από νέους, φθηνότερους, αλλά και να εξυπηρετηθεί το σύστημα της ρουσφετολογίας και της εκβίασης νέων εργαζομένων για να βρουν μια θέση δουλιάς. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζικό - ενωτικό - ταξικό αγώνα ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Σύσκεψη του Συντονιστικού

Ευρεία σύσκεψη για την οργάνωση και το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστών και εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Πέμπτη 17 Γενάρη και ώρα 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα των λογιστών (Κάνιγγος 27), καλώντας τους εργαζόμενους, τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων, τις Επιτροπές Αγώνα και τους συμβασιούχους να πάρουν μαζικά μέρος. Βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη είναι το Ασφαλιστικό, το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, οι απολύσεις συμβασιούχων και ο νέος «Καποδίστριας». Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Συντονιστική αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ και της κλιμάκωσης της πάλης με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, «σαν τη μόνη διέξοδο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων».

«RENAULT»
Στην ανεργία πέντε εργαζόμενοι

Την ανησυχία που προκαλεί στο κεφάλαιο η αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων ομολογούν οι πέντε απολύσεις στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της αντιπροσωπείας της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» στην Ελλάδα, παραμονές Πρωτοχρονιάς. Στις 31 Δεκέμβρη η διεύθυνση του καταστήματος στη Μεταμόρφωση ανακοίνωσε στους συγκεκριμένους εργαζόμενους ότι θα γίνουν περικοπές προσωπικού λόγω «οικονομικών προβλημάτων» που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, οι απολύσεις αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων αφού πραγματοποιήθηκαν μετά την πανεργατική απεργία της 12ης Δεκέμβρη, όπου συμμετείχαν δύο από τους πέντε απολυμένους, μετά από πολλά χρόνια. Το συνδικάτο, που βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή, συναντήθηκε χτες το πρωί με αντιπρόσωπο της εργοδοσίας ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ»
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας το Σάββατο 12 Γενάρη

Με 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) το Σάββατο 12 Γενάρη απαντούν στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία», με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις. Η στάση εργασίας αποτελεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των δύο συναδέλφων τους συνδικαλιστών, που απολύθηκαν από το κατάστημα στην Καλαμπάκα, λίγες μέρες μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη.

Την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων απαιτούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών και Ιδ. Επιχειρήσεων Πειραιά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Φθιώτιδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ