ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΕΝΑΡΗ
Να «βουλιάξουν» δρόμοι και πλατείες

Κορυφώνονται μέρα με τη μέρα οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων. Συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους» προανήγγειλε η υπουργός Απασχόλησης για την άλλη βδομάδα

Συζητώντας με τους εργαζόμενους του «Κάραβελ»
Συζητώντας με τους εργαζόμενους του «Κάραβελ»
Εντείνεται μέρα με τη μέρα η μάχη των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 22 του Γενάρη και την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο λιμάνι.

Την αναγκαιότητα να «βουλιάξουν» στις 22 του Γενάρη οι δρόμοι και οι πλατείες όλης της χώρας αναδεικνύει και η χτεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τον πρωθυπουργό, όπου, κατά δήλωση της πρώτης, συζητήθηκε η «πρόοδος που έχει συντελεστεί στο θέμα της κοινωνικής μεταρρύθμισης», όπως και το θέμα των επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους», που ξεκινάνε μέσα στην επόμενη βδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης «τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωράει στο νομοθετικό έργο με βάση τις κατευθύνσεις και τα χρονοδιαγράμματα που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δεν έχασε την ευκαιρία για ακόμη μια φορά να κινδυνολογήσει, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σ' ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει μόνο εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση».

Να ξεσηκωθούμε!

Συνεχίζοντας τις καθημερινές εξορμήσεις, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν χτες σε δεκάδες τόπους δουλιάς στην Αθήνα. Τη νέα πείρα που προσέφερε η πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση μετέφεραν στους εργαζόμενους του «ΦΕΙΔΑ», στο Μενίδι, ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και συνδικαλιστές απ' το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η συρρίκνωση της λίστας των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών και όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κουβέντας που έγινε στα πηγαδάκια που «στήθηκαν» την ώρα του διαλείμματος. «Συνάδελφοι, στις 22 του μήνα, δίνουμε το "παρών" στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Να ξεσηκωθούμε γιατί θα μας τα πάρουν όλα, και τα ΒΑΕ και όλα...», ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε.

«Ο αγώνας δεν είναι εφάπαξ, μια και έξω, είναι διαρκής, γιατί και η προσπάθεια του κεφαλαίου να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης είναι διαρκής», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κάραβελ». Υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ δε θα σταματήσει να οργανώνει τους αγώνες, χωρίς όμως τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων δε γίνεται τίποτα. «Οπως στις 12 του Δεκέμβρη, έτσι και στις 22 του Γενάρη, η Αθήνα πρέπει να γεμίσει με τις φωνές μας, αντιδρώντας στα όσα ετοιμάζουν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές, αλλά και απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων μας με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες».

Κεντρικές εκδηλώσεις και συζητήσεις

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει τις παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις - συζητήσεις:

  • Η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση στις 15 του Γενάρη, στην Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., με θέμα «Εργατικά ατυχήματα, Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα: Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
  • Οι Γραμματείες Γυναικών και Νέων του ΠΑΜΕ καλούν σε συζήτηση στις 15 του Γενάρη, στο Ιλιον, με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και η διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων της εργατικής τάξης για το εισόδημα».
  • Το ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στις 16 του Γενάρη στο Μπραχάμι, με θέμα «Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και η οργάνωση της πάλης για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που θα υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πάλη για Συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την ακρίβεια

Παρεμβαίνοντας με ανακοίνωσή της στο ζήτημα της ακρίβειας που καλπάζει, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει πρόκληση τις «πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας που με έπαρση τονίζει ότι η κυβέρνηση θωρακίζει την οικονομική της πολιτική, μια πολιτική που γεννά ακρίβεια, φτώχεια και ανέχεια στους μεροκαματιάρηδες, συνταξιούχους και μισθοσυντήρητους και υπερκέρδη για το κεφάλαιο». Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν με τις ταξικές δυνάμεις τη μάχη για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών, συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι κυβερνητικές δηλώσεις «αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι οι διακηρύξεις για απελευθέρωση και ανταγωνιστικότητα θα ωφελήσουν τάχα τους εργαζόμενους, δεν είναι παρά προπαγάνδα του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, με στόχο την ενσωμάτωση των εργαζομένων στη λογική τους.

Στην κυβερνητική αυτή πρόκληση και στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εξανεμίζει το ισχνό εισόδημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μία είναι η απάντηση των εργαζομένων: Ανάπτυξη δυναμικών ταξικών αγώνων για τη σύναψη ΣΣΕ που θα αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η απάντησή τους αυτή πρέπει να δοθεί μαζικά, δυναμικά, μέσα και από τα νέα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 22 του Γενάρη σ' όλη τη χώρα ενάντια στους νέους αντιασφαλιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενάντια στους γαλαζοπράσινους αντιασφαλιστικούς νόμους, ενάντια στη λιτότητα, στην ακρίβεια, στην ανεργία.

Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να υπερασπίζουν τα εργατικά δικαιώματα. Συνέπραξαν στη λιτότητα με την υπογραφή της ΣΣΕ των 77 λεπτών του ευρώ. Τώρα μιλούν για 2 ευρώ αύξηση και το πλαίσιό τους είναι υπαγορευμένο από τα συμφέροντα του ΣΕΒ. Στηρίζουν τον αντιασφαλιστικό νόμο του Ρέππα (ΠΑΣΟΚ), ένα νόμο που έκανε το ντεμπούτο του την Πρωτοχρονιά με τη νέα δραστική μείωση των συντάξεων».

«Η μαζική δυναμική παρουσία των εργαζομένων στα νέα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ θα αποτελέσουν την καλύτερη καταδίκη όλων των συνένοχων για όλα τα παραπάνω, αλλά θα δώσει και προοπτική νίκης και κατάκτησης των νέων αντίστοιχων με τις σύγχρονες ανάγκες δικαιωμάτων των εργαζομένων που περιέχονται στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ», καταλήγει το κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Αιτήματα στα μέτρα των εργοδοτών

Με πλαίσιο αιτημάτων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καθήλωση των μισθών, αλλά και στην αποδοχή και υλοποίηση αντιδραστικών αξιώσεων των εργοδοτών (όπως στα ζητήματα της μερικής απασχόλησης, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των απολύσεων), ετοιμάζεται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με βάση το πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ απέστειλε χθες πρόσκληση έναρξης των διαπραγματεύσεων στους φορείς των εργοδοτών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να έχει τα μάτια του ανοιχτά

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση και το ενδεχόμενο «να ξαναστηθεί η ιστορία του «νόμου Ρέππα», δηλαδή να πάει η κυβέρνηση σ' αυτό που λέει «ήπια μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, σε έναν ακόμη «νόμο Ρέππα», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου:

«Δεν ξέρω ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά αλίμονό μας, αν αυτό το κίνημα ξεφουσκώσει και μετά έρθει η κ. Πετραλιά και μας φέρει έναν "ήπιο νόμο". Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, είναι κολλημένη στον τοίχο. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, διότι οι θέσεις της είναι νόμος Ρέππα και χειρότερα. Αυτό λέει το πρόγραμμά της.

Εχει μεγάλη ευκαιρία ο ελληνικός λαός να πετύχει είτε αναστολή ορισμένων μέτρων, είτε προσωρινή ματαίωση. Γιατί αυτοί βεβαίως θα τα ξαναφέρουν. Πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά και απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συζητούν με το ΣΕΒ για να βρουν μια κοινή φόρμουλα στο τραπέζι του "διαλόγου".

Το μέτωπο δεν πρέπει να είναι μόνο η κυβέρνηση και τα δυο κόμματα. Το μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σήμερα συνδιαλέγονται με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και δεν ξέρω με ποιους άλλους φορείς. Αγκαλίτσα πάνε! Και ζητάνε απλώς μια ρήτρα για τις αναπροσαρμογές των μισθών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ