ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
Σελ. /24
Η Παιδεία της αγοράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ξεκάθαρη την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία που αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά των κολεγίων και υποβαθμίζει σπουδές και πτυχία των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ήδη τη νομοθετική ρύθμιση εν αναμονή της σχετικής απόφασης της ΕΕ.

Στο μεταξύ, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρέσβη των ΗΠΑ, «ζεστό» κρατά η ηγεσία του υπουργείου και το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων που συνεργάζονται με αμερικάνικα πανεπιστήμια. Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που δε βλέπει την Παιδεία σαν δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, αλλά σαν «ελεύθερη αγορά υπηρεσιών εκπαίδευσης», εξισώνοντας τα πανεπιστημιακά πτυχία με τα πιστοποιητικά των κολεγίων που αποτελούν εμπορικές επιχειρήσεις και οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών. Για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται η ουσία μιας πολιτικής που θέλει την Παιδεία να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς και προβάλλει η ανάγκη για το λαό να διεκδικήσει αγωνιστικά την Παιδεία που έχει πραγματικά ανάγκη.

Τα «περίεργα»...

Οι γνωστές αμαρτωλές και απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στους διαγωνισμούς που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - πάντα προεκλογικά - για την πρόσληψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) βάσει του σχετικού Νόμου 2643/98, φαίνεται πως ακολουθούνται και στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 69 τυφλών τηλεφωνητών στη ΔΕΗ και το Δημόσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ το Μάη.

Παραμονές των Χριστουγέννων - εν μέσω γιορτών και αργιών - ο ΟΑΕΔ ειδοποίησε τους υποψήφιους του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 5 του Γενάρη. Σχεδόν ταυτόχρονα δημοσιεύτηκαν και πίνακες με τη μοριοδότηση των υποψηφίων που περιλαμβάνουν, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πολλά... περίεργα. Υποψήφιοι φαίνονται να έχουν διαφορετικά μόρια στον πίνακα που αφορά τη ΔΕΗ και διαφορετικά στον πίνακα που αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο!

... και οι ξεκάθαροι αποκλεισμοί

Πέραν των απαράδεκτων διαδικασιών, οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, που οδηγούν στην πρόσληψη ελάχιστων ΑμΕΑ, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού για τη διόγκωση της ανεργίας των ΑμΕΑ, που φτάνει το 80% στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, και συνολικά για την απάνθρωπη πολιτική που ακολουθούν απέναντι στα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.

Πέρα, όμως, από τους καλυμμένους αποκλεισμούς, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ξεκάθαρων αποκλεισμών. Εκτός διαγωνισμού κινδυνεύει να παραμείνει ο συνδικαλιστής - σπουδαστής με αναπηρία Γιάννης Μελέτσης, που μεθοδευμένα απορρίφθηκε στις εξετάσεις των σπουδαστών του ειδικού ΙΕΚ Τυφλών Τηλεφωνητών ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ (Παράρτημα Ν. Σμύρνης), ως τιμωρία για την πρωτοπόρα πολιτική και συνδικαλιστική του δράση. Ενώ αποκαλύφθηκαν οι μεθοδεύσεις για την απόρριψη του σπουδαστή - που οδηγεί και στον αποκλεισμό του από το διαγωνισμό - η διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) αρνείται να αποκαταστήσει την αδικία, αλλά και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διέταξε προκειμένου να τηρήσει τα προσχήματα.

Η ΣΕΑΑΝ ζητάει καταρχήν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών πέραν της 5ης Δεκέμβρη, ενώ συνολικά για τα ζητήματα αυτά πραγματοποιεί με την Επιτροπή Νέων Αναπήρων σήμερα Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΕΕΚ στη Νέα Ιωνία.

Το πετρέλαιο «διυλίζει» το εισόδημα

Το πετρέλαιο έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Φλεβάρη του 2007 η τιμή του βαρελιού ήταν στα 58 δολάρια και έντεκα μήνες μετά «καβατζάρισε» τα 100. Η περίπτωση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνεπειών που έχει η «απελευθέρωση» των αγορών και η δράση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Η τεράστια αυτή αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ξεχειλώσει τα κέρδη των πολυεθνικών κι έχει «διυλίσει» το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Το πετρέλαιο «κατακαίει» τον κορβανά των εργαζομένων, από την αγορά του ψωμιού, των οπωροκηπευτικών και γενικά όλων των τροφίμων μέχρι τη μετακίνηση και τη θέρμανσή τους. Το σαφάρι της τιμής του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα, κατά βάση, των μεγάλων κερδοσκοπικών παιχνιδιών των πολυεθνικών του πετρελαίου και των χρηματιστηριακών παραγόντων που «συντάσσουν» τα συμβόλαια για την εξέλιξη των διεθνών τιμών. Στόχος η δημιουργία της πετρελαϊκής «φούσκας» της μέρας, που είναι ικανή - μόνο μέσα σε ένα 24ωρο - να στείλει, μέσω της άμεσης ρευστοποίησης στο μέγιστο της τιμής που προκάλεσαν, τεράστια ποσά στα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ματοβαμμένα κέρδη

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και είναι πεντακάθαρα: Στον καπιταλισμό, όχι μόνο κερδίζουν οι λίγοι, αλλά και όσα κέρδη βγάζουν οι λίγοι είναι βουτηγμένα στο αίμα των πολλών. Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στο 12μηνο του 2007, 113 εργαζόμενοι δε γύρισαν στα σπίτια τους μετά τη δουλιά. Τα τελευταία χρόνια, τα θανατηφόρα «ατυχήματα» ξεπερνούν σταθερά τα 110 ετησίως, δηλαδή η εργατική τάξη θρηνεί ένα νεκρό κάθε τρεις μέρες. Από τις αρχές του 2000, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έχει οδηγήσει στο θάνατο 1.093 εργάτες, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατέγραψε συνολικά 40.075 «ατυχήματα».

Κανένα «ατύχημα» δεν είναι τυχαίο. Γιατί οι χιλιάδες θάνατοι και τραυματισμοί, που σημειώνονται κάθε χρόνο σε γιαπιά, γραφεία, πολυκαταστήματα και κάθε είδους επιχειρήσεις, είναι φυσικό επακόλουθο μιας παραγωγικής αλυσίδας, που σχεδιάζεται και λειτουργεί με βάση την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για την «ανάπτυξη» που ωφελεί την κυρίαρχη τάξη πολλαπλασιάζουν διαρκώς τις απειλές για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους πετσοκόβονται, επειδή θεωρούνται «κόστος» που μειώνει τα κέρδη των εργοδοτών. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με κυλιόμενο ωράριο, για όσες και όποιες ώρες της μέρας εξυπηρετεί την εργοδοσία.

Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιορίζει τις διεκδικήσεις του στο να «τηρείται ο νόμος». Η κατάργηση του 8ωρου, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η παράταση του εργάσιμου βίου και, βέβαια, οι άπειροι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για την υγεία των εργαζομένων φέρουν την ίδια τη βούλα των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά το 2005 που η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 3385/2005 μείωσε την υπερωριακή αμοιβή κατά 50%, υπάρχουν κλάδοι στους οποίους οι ώρες υπερωριών υπερδιπλασιάστηκαν (π.χ. στον κλάδο της Παραγωγής Χημικών Ουσιών και Προϊόντων, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφτασαν από 176.269 τις 374.327). Μέσα στην εξαετία 2000-2006, όσοι δουλεύουν με «ειδικές» μορφές απασχόλησης (φασόν, μερική απασχόληση κ.τλ.) αυξήθηκαν κατά 83%. Ενώ τα κενά στις (ήδη ανεπαρκείς) οργανικές θέσεις του ΣΕΠΕ φτάνουν το 25%.

Την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, αυξάνονται και οι τόποι δουλιάς όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Για παράδειγμα, στον κλάδο των Κατασκευών, οι επιχειρηματίες μετρούν τεράστια κέρδη (π.χ. μόνο μία κατασκευαστική έχει αύξηση κερδών το πρώτο 9μηνο του 2007 κατά 131,2%), ενώ οι οικοδόμοι μετρούν 69 νεκρούς από την 1η Γενάρη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2007. Ο φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου αναδεικνύει ότι τα συμφέροντα εργατών και κεφαλαιοκρατών όχι μόνο δε συμβιβάζονται, αλλά βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση. Γι' αυτό και η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής είναι για την εργατική τάξη μονόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ