ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Απήχηση βρίσκουν οι επισημάνσεις του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως μετεκλογικά, με τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και των δραστηριοτήτων του λαϊκού και εργατικού κινήματος από τα ιδιωτικά και κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, εξέθεσαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, η οποία αρχίζει από την αποσιώπηση των θέσεων και δραστηριοτήτων του ΚΚΕ και του κινήματος και τελειώνει στη διαστρέβλωση και την κατασυκοφάντησή τους.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις και ανακοινώσεις που έφτασαν στην εφημερίδα μας, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κι ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα, στον πολιτισμό, ακόμα και φίλοι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς φορείς, συμμερίζονται τους προβληματισμούς του ΚΚΕ και διατυπώνουν το αίτημα για ισότιμη μεταχείρισή του από τα ΜΜΕ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Να αντισταθούμε στην επιχείρηση χειραγώγησης

Πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Eurokinissi

Ολες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις γύρω από τα αλληλοδιαπλεκόμενα πολιτικο-εκδοτικά συμφέροντα, έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα κατήγγειλε πριν λίγες μέρες η ΓΓ του ΚΚΕ κυρία Παπαρήγα για την κατάσταση σήψης και διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, για τη διαπλοκή πολιτικών παραγόντων του δικομματισμού με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, που αναπαράγουν την κρίση. Και, μέσα σ' όλα αυτά αναδείχνεται ο άθλιος ρόλος της διαπλοκής «μεγαλοδημοσιογράφων», της «δημοσιογραφικής ελίτ» ως βασικός κρίκος της επιχείρησης μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Φυσικά αυτή η «ελίτ» των υπαλλήλων των μεγαλοϊδιοκτητών της ενημέρωσης καμία σχέση δεν έχει με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δημοσιογράφων που πασχίζουν, πολλές φορές εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας, να βγάλουν τίμια το μισθό τους. Και, όσο επιτρέπει το σύστημα, να ανταποκριθούν στην ευθύνη της δημοκρατικής πληροφόρησης, ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού.

Πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ, που, πρώτο, μαζί με το ταξικό λαϊκό κίνημα, υφίστανται την οργανωμένη επιχείρηση αποσιώπησης και διαστρέβλωσης των θέσεων και της δραστηριότητάς τους, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές. Γνώμη μας είναι ότι αφορά όλο το λαό, κάθε δημοκρατικό πολίτη και καλούμαστε να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε. Από την άλλη, τα όσα συμβαίνουν και αποκαλύπτονται τώρα με τη σήψη και τη διαφθορά του πολιτικού δικομματικού συστήματος, στα οποία φαίνεται να εμπλέκονται και συμμετέχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δημοσιογραφούντες -υπάλληλοι των μεγαλοϊδιοκτητών, υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο και τις ευθύνες του δημοσιογραφικού κόσμου.

Δυστυχώς η σημερινή πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) στη διοίκηση των συνδικαλιστικών μας οργάνων (ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ), εκτός από τις ευθύνες που έχει - στο πλαίσιο του κυβερνητικού/εργοδοτικού συνδικαλισμού - για το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου, φαίνεται να βοηθάει και στον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση που καλλιεργείται στην κοινή γνώμη με τη στάση της σχετικά με όσα αποκαλύπτονται τελευταία. Μένει, λοιπόν, σε όλους εμάς τους μαχόμενους δημοσιογράφους, να δραστηριοποιηθούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη να ξεκαθαρίσουμε «την ήρα από το στάρι». Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε μέρος της κρίσης και της αναξιοπιστίας των εκδοτικών συγκροτημάτων των ΜΜΕ, που εντείνουν την επιχείρηση χειραγώγησης του λαού. Και το κυριότερο, να αντισταθούμε στην επιχείρηση αυτή, μη αποδεχόμενοι το ρόλο του θύτη που μας επιφυλάσσουν. Αλλά, να συμπαραταχτούμε με το ευρύτερο μαζικό λαϊκό, το ταξικό αγωνιστικό κίνημα, που παλεύει για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Δυναμική αντίσταση στην απαράδεκτη τακτική των ΜΜΕ

Γραμματέας της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η φίμωση της αντίθετης φωνής και της άλλης άποψης είναι μόνιμο φαινόμενο εδώ και πολλά χρόνια στα ΜΜΕ. Το τελευταίο όμως διάστημα έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί την εντύπωση, αλλά και τη βεβαιότητα, ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα όλα τα ΜΜΕ. Τα αστικά ΜΜΕ ελεγχόμενα από το δικομματικό σύστημα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποκλείουν τις όποιες αντίθετες πολιτικές φωνές και αντιλήψεις, όπως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, αλλά και του ταξικού εργατικού κινήματος, δηλαδή τη φωνή και τη δράση του ΠΑΜΕ. Προσωπικά ζω καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, είτε σαν μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, είτε σαν μέλος του ΠΣ του ΔΗΚΚΙ, είτε σαν γραμματέας της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ, αυτόν τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ.

Καταγγέλλω και καταδικάζω αυτήν την αντιδημοκρατική και απαράδεκτη τακτική των ΜΜΕ και θεωρώ ότι χρειάζεται δυναμική αντίσταση και δυναμική απάντηση. Οι ιδιώτες καναλάρχες και τα ιδιωτικά ΜΜΕ αλλά και τα κρατικά κυρίως ΜΜΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό και ότι είναι υποχρέωσή τους να διακινούν όλες τις απόψεις για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Επειδή όμως δεν το συνειδητοποιούν και κάνουν ελεγχόμενη πληροφόρηση, έχουμε χρέος εμείς οι αγωνιστικές ταξικές και πολιτικές δυνάμεις, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, το ΠΑΜΕ, που μας φιμώνουν, να αντιδράσουμε δυναμικά. Το βέβαιο είναι πως η φίμωση δε θα περάσει! Οι αγωνιστικές ταξικές και πολιτικές δυνάμεις είναι εδώ, παρούσες και θα αντιδράσουν!

Καλούμε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν, να αντιδράσουν και να δώσουμε όλοι μαζί την απάντηση, με την ευκαιρία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη, για τη φίμωση από τα ΜΜΕ, για το ασφαλιστικό, για τις ιδιωτικοποιήσεις, την ακρίβεια, την Υγεία, την Παιδεία, και γενικά την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και το κυρίαρχο δικομματικό πολιτικό σύστημα.

Η αντίσταση σε όλα αυτά τα φαινόμενα θα φέρει ελπιδοφόρα και νικηφόρα αποτελέσματα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από τη νεοφιλελεύθερη και νεοταξική πολιτική του συστήματος οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να στρατευτούν με τις αγωνιστικές ταξικές και πολιτικές δυνάμεις, που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Εχουν και αυτοί ευθύνη, ας το αντιληφθούν κάποτε. Μόνο η πλατιά λαϊκή συσπείρωση και ταξική αγωνιστική λαϊκή κατεύθυνση μπορεί να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Να επιβάλουμε το δίκιο μας

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ο αποκλεισμός, η αποσιώπηση από τα, δημόσια και ιδιωτικά, αστικά Μέσα Ενημέρωσης της δράσης του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ είναι επιλογή των κεφαλαιοκρατών απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Στόχο έχουν να βάλουν εμπόδια στην ενημέρωση των εργαζομένων, να δυσκολέψουν την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων τους μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο μπλοκαρίσματος και ανατροπής της πολιτικής τους. Είναι προσπάθεια να φρενάρουν τη διαρκώς εντεινόμενη πολιτική φθορά του δικομματισμού, να την ελέγξουν και να την αντιστρέψουν. Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η δημοκρατία τους έχει βαθύ ταξικό περιεχόμενο.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους από τα καθημερινά τους βιώματα σαν αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου. Για την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων, την παραπέρα πολιτικοποίηση της πάλης μας θα δώσουμε με αυταπάρνηση όλες μας τις δυνάμεις. Η απεργία στις 12 του Δεκέμβρη και η συσπείρωση των εργαζομένων στις γραμμές του ΠΑΜΕ δείχνει τις δυνατότητες και τη δυναμική του κινήματός μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν και σε αυτές τις μεθοδεύσεις των κεφαλαιοκρατών. Ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά να παλέψουμε μαζί με το ΠΑΜΕ, να επιβάλουμε τη δική μας πραγματικότητα, το δίκιο του ρεαλισμού των αναγκών μας.

ΦΩΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ
Κριτική σκέψη και πολιτική απάντηση

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Τα ΜΜΕ σε συγχρονισμό με την κυβέρνηση αναδεικνύουν θέματα που αποπροσανατολίζουν και εφησυχάζουν, θέματα που προωθούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Επομένως, τα ΜΜΕ προβαίνουν σε αποκλεισμούς κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης που θα τάραζε τα νερά της αστικής δημοκρατίας. Τέτοιους αποκλεισμούς υφίστανται σήμερα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια ανακοπής της ανόδου του λαϊκού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αντιδράσουν σ' αυτήν την κατάσταση, να αναζητήσουν άλλες πηγές ενημέρωσης, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να δώσουν πολιτική απάντηση στα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Το θράσος του «Πολιτισμού»

Τραγουδιστής

Τι θράσος που έχει αυτός ο «Πολιτισμός»! Τολμάει να εμφανίζεται στην κοινωνία λέγοντας ότι είναι χρήσιμος και ότι μας αφορά όλους. Και σαν να μην φτάνει αυτό, προσπαθεί μαζί με την «Παιδεία» να μπει στα σχολεία και να θέλει ν' αλλάξει συνειδήσεις και να μας αποπροσανατολίσει τελείως. Νομίζω, πως πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, γιατί πράγματι έχει κάνει βαθιά βήματα κι έχει πολλούς οπαδούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως ορκισμένοι εχθροί του κοινωνικού μας συστήματος, που μόχθησε τόσες χιλιάδες χρόνια για να γίνει αυτό που έγινε. Φανταστείτε τι «μάχες» δόθηκαν για να μπορέσουμε σήμερα να μην έχουμε καθαρό νερό, καθαρό αέρα, καθαρά πρόσωπα, υγιείς ανθρώπους κλπ. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με τρόπο ώστε να εξαλειφθεί τελείως το φαινόμενο του «Πολιτισμού» κι έτσι να ισχυροποιηθεί το κράτος, που πρώτο τόλμησε να τα βάλει κατά μέτωπο με τον «Πολιτισμό», δίνοντας το έναυσμα για τη χαριστική του βολή.

«ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ»
Αποσιωπούν και διαστρεβλώνουν όσους τους αντιμάχονται

Από τον «Νέο Αγωνιστή», περιοδική έκδοση μελών του ΠΑΣΟΚ, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ της 9 - 1 - 2008 θέτει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών και τη δημοκρατία στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τα ΜΜΕ επιχειρούν - εδώ και χρόνια με αφετηρία της σχετικής έξαρσης το 1989 - να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή. Διαφημίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και υποστηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές σε αντίθεση με τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα. Είναι, επίσης, αληθές ότι κατά καιρούς αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν τις απόψεις εκείνων που τους αντιμάχονται, και φυσικά του ΚΚΕ, που από τη σκοπιά του μάχεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ως σοσιαλιστές, παρότι δε συμφωνούμε ιδεολογικά αλλά και με πολλές απόψεις, προσεγγίσεις και τακτικές του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχουμε αντιπαλέψει όπως κι εκείνο συγκεκριμένες επιλογές της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε στο αίτημά του για ισότιμη αντιμετώπισή του από τα ΜΜΕ, ιδίως όταν αυτό συνδέεται με την απαίτηση αντικειμενικής κάλυψης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του λαού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ