ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε η μαγική μπαγκέτα

Πέθανε  ο μαέστρος Ανδρέας Παρίδης

Απώλεια για τη μουσική ο θάνατος του εμπνευσμένου αρχιμουσικού Ανδρέα Παρίδη
Απώλεια για τη μουσική ο θάνατος του εμπνευσμένου αρχιμουσικού Ανδρέα Παρίδη
Με τη μαγική του μουσική διεύθυνση ο Ανδρέας Παρίδης στη διάρκεια της πολύχρονης και εντυπωσιακής σταδιοδρομίας του πρόσφερε μεγάλες, αξέχαστες ερμηνείες. Ο εμπνευσμένος μαέστρος, που από το πόντιουμ μεγάλων ορχηστρών της χώρας μας και του εξωτερικού συνέπαιρνε κοινό και καλλιτέχνες, «έφυγε». Ο 90χρονος Ανδρέας Παρίδης άφησε την τελευταία του πνοή, προχτές το βράδυ, στον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλευόταν, υποκύπτοντας στα χρόνια αναπνευστικά του προβλήματα. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (4μμ), από το Α` Νεκροταφείο.

Γεννημένος στην Πάτρα, από μουσική οικογένεια, σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Σπ. Φαραντάτο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, με καθηγητή τον Μ. Βάρβογλη. Εκανε ανώτερες μουσικές σπουδές στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας της Ρώμης. Πλάι σε διάσημους Ιταλούς μαέστρους της όπερας μυήθηκε στη λυρική τέχνη. Η παρουσία του σ' αυτό το είδος υπήρξε εξίσου έντονη και δημιουργική, όσο και στη συμφωνική μουσική. Θαυμασμό προκαλούσε η από μνήμης διεύθυνση στον τομέα της όπερας, γεγονός που αποδεικνύει τη βαθιά γνώση των έργων που διηύθυνε. Από το 1951 ήταν μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ υπό τη διεύθυνσή του η Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οποία διατέλεσε κατά καιρούς γενικός διευθυντής, γνώρισε τις σημαντικότερες παραστάσεις της, παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή του στη διάδοση του έργου Ελλήνων συνθετών. Διατέλεσε διευθυντής της Ορχήστρας του ΕΙΡ, ενώ παράλληλα διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού. Ανάμεσά τους η Ορχήστρα της Οπερας της Ρώμης, οι κρατικές ορχήστρες Μόσχας και Λένινγκραντ, η Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου κ. ά. Διηύθυνε συναυλίες και όπερες στην Αμερική, ΕΣΣΔ, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο κ. α. Συνεργάστηκε με διάσημους λυρικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και μουσικούς.

Γοητευμένος από το μουσικό ταλέντο του, ο Α. Ρουμπινστάιν του είχε προτείνει, μάλιστα, να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική για να συνεργαστεί αποκλειστικά μαζί του στη δισκογραφία. Ο μαέστρος, όμως, προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα, προσφέροντας ό,τι καλύτερο μπορούσε για την προκοπή της μουσικής στον τόπο του. Είχε παρασημοφορηθεί από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ για τη συνολική προσφορά του βραβεύτηκε πέρσι το Δεκέμβρη από την Ενωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο Λ. Καρυτινός και ο Σπ. Ευαγγελάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, αντίστοιχα.

Μαθητικοί αγώνες τέχνης

Είκοσι εφτά χιλιάδες μαθητές συμμετέχουν στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, που άρχισαν χτες σε έντεκα Περιφέρειες της χώρας και θα συνεχιστούν μέχρι τις 23/4 . Οι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες περιλαμβάνουν Αγώνες Αρχαίου Δράματος και σύγχρονου θεάτρου, Μουσικής (Δημοτικής, Βυζαντινής και Κλασικής), Χορού (δημοτικών, κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού) και Ζωγραφικής. Οι Αγώνες οργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και την ΟΛΜΕ και αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διεξάγονται πρώτα σε περιφερειακό επίπεδο και έπειτα σε Πανελλήνιο. Οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα διεξαχθούν από 7-12 Μαΐου στην Αθήνα, με συμμετοχή των σχημάτων που κέρδισαν πρώτα βραβεία στους περιφερειακούς αγώνες.

Στην Αττική, οι Αγώνες Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου θα γίνουν στα οικεία σχολεία, ενώ πολλές από τις 80 συνολικά παραστάσεις της Αθήνας φιλοξενούνται στο Δημοτικό Θέατρο Ιλίου (Αγίου Φανουρίου 99, τηλ. 26.37.395). Οι Μουσικοί Αγώνες φιλοξενούνται στο Ωδείο Αθηνών (Βασ. Κωνσταντίνου και Ρηγίλλης). Οι Αγώνες Χορού στο Αμφιθέατρο ΤΕΕ Ταύρου (Χρυσ. Σμύρνης και Αγ. Σοφίας) και στο θέατρο «Καλουτά» (Πατησίων 240). Οι Αγώνες Ζωγραφικής θα διεξαχθούν στο Πολυτεχνείο, σήμερα, αύριο και στις 22/4.

Η Ελλάδα τιμά τον Πίντερ

Ο διακεκριμένος Αγγλος θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στις 18/4 (7μ.μ.). Τον έπαινο προς τον τιμώμενο θα εκφωνήσει η καθηγήτρια της Θεατρολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ελισάβετ Σακελλαρίδου. Μετά την τελετή αναγόρευσης θα ακολουθήσει ομιλία του τιμώμενου. Η τελετή θα κλείσει με θεατρική παράσταση από την ομάδα «Bald Theatre» του Τμήματος Αγγλικής. Θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε σκηνές από τα θεατρικά έργα «Τοπίο» και «Τέφρα και σκιά» και παράσταση - σπουδή πάνω στον «Επιστάτη».

Την τελετή θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις. Αύριο, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» θα προβληθούν ταινίες με σενάρια του Πίντερ, ενώ μέχρι τις 23/4 θα συνεχιστεί η παραστασιολογική έκθεση, με θέμα τα έργα του συγγραφέα. Στις 17/4 (7μ.μ.), θα πραγματοποιηθούν σκηνικές αναγνώσεις αποσπασμάτων του τελευταίου έργου του Πίντερ «Γιορτή» από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και από το «Φεγγαρόφωτο» από τη θεατρική ομάδα του Τμήματος Αγγλικής, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στη συνέχεια, ο Χάρολντ Πίντερ θα υπογράψει βιβλία του.

Στη Στοκχόλμη με Σκαλκώτα

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Σουηδία οι συναυλίες με έργα Νίκου Σκαλκώτα, που οργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» σε ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Μόναχο, Βιέννη, Βελιγράδι, Λονδίνο, Βερολίνο). Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη το ΕΙΠ πραγματοποίησε εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις κλπ.

Στη σημερινή συναυλία, που θα δοθεί στη Μουσική Ακαδημία Στοκχόλμης, το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, και το περίφημο οκτέτο του Σκαλκώτα, με συμμετοχή του σουηδικού κουιντέτου πνευστών «Vadaux». Να σημειωθεί ότι με την ενίσχυση του ΕΙΠ τα κουαρτέτα του Σκαλκώτα, ερμηνευμένα από το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» δισκογραφήθηκαν από τη γνωστή εταιρία «Grammofon BIS» σε CD. Ο πρώτος δίσκος της σειράς σύντομα θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.


Τέχνες, επιστήμες, βιβλίο
  • Στη «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας» άρχισε χθες και συνεχίζεται και σήμερα το συνέδριο που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα «Προφορική λαϊκή παράδοση στο Νομό Καρδίτσας». Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Μερακλής, ο οποίος θα εισηγηθεί σήμερα (πρωί) το θέμα «Ορισμένες διευκρινιστικές παρατηρήσεις για την έννοια της προφορικής παράδοσης».
  • Συνεχίζεται σήμερα (9.45 π.μ.), στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού, το επιστημονικό συμπόσιο (άρχισε χθες) με θέμα «Χρήσεις της αρχαιότητας από το νέο Ελληνισμό». Οι σημερινές εργασίες περιλαμβάνουν δεκατρείς εισηγήσεις από φιλολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες.
  • Τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104» (Θεμιστοκλέους 104) των εκδόσεων «Καστανιώτη» θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ούβε Τιμ «Ποιος ανακάλυψε το λουκάνικο με κάρι». Θα παραστεί ο συγγραφέας και θα συζητήσει με την ομότεχνή του Ευγενία Φακίνου το θέμα «για τη μικρή ζωή μετά το μεγάλο πόλεμο» (θα υπάρχει μετάφραση).
  • Ολοκληρώνεται ο κύκλος προβολών του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16), με τίτλο «Από τον Λούμπιτς στον Βέντερς», που περιλάμβανε γνωστές κλασικές ταινίες του 20ού αιώνα. Τη Δευτέρα (8 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία του Πίτερ Λίλιενταλ «Η σιωπή του ποιητή». Στις 19/4 (8 μ.μ.) η ταινία του Βιμ Βέντερς «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ» που έχει αποσπάσει τρία βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Φεστιβάλ Σιάτλ '99, Ενωση Κριτικών του Λ. Αντζελες και Φέλιξ '99).
  • Εκδήλωση με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός» πραγματοποιεί τη Δευτέρα (7 μ.μ.) το «Στέκι Λόγου, Τέχνης και Παράδοσης της Αδελφότητας Βασιλοπουλιωτών Ηπείρου» (Κολωνού 48).
Αποκαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός

ΛΑΡΙΣΑ.-

Τρεις τάφρους Νεολιθικής Εποχής και άλλους ανεκτίμητους θησαυρούς έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Μακρυχώρι Λάρισας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καλύπτουν έκταση 1.700 τ.μ., και χρονολογούνται στην αρχή της νεότερης Νεολιθικής Εποχής (5300 - 5400 π.Χ.). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, ο κρυμμένος αρχαιoλογικός θησαυρός βρίσκεται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή.

Από τις ανασκαφές και τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχαιολόγοι, οι τάφροι αποτελούσαν ένα είδος προστασίας του οικισμού. Επίσης, στο βόρειο τμήμα της ανασκαφής, βρέθηκαν κτίσματα - οικίες της Μυκηναϊκής Περιόδου, τα οποία και σώζονται στο ύψος θεμελίωσης και δύο ταφές, εκ των οποίων η πρώτη είναι της Νεολιθικής Εποχής και η δεύτερη των Μυκηναϊκών Χρόνων. Στην περιοχή βρέθηκαν, επίσης, επιχώσεις κατοίκησης και σε μεγάλες ποσότητες ευρήματα κεραμικής, εργαλείων και ειδωλίων, τα οποία θα συντηρηθούν από ομάδα αρχαιολόγων και θα μελετηθούν.

Στο χώρο όπου εντοπίστηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός θα τοποθετηθεί στέγαστρο, έτσι ώστε μελλοντικά να γίνει επισκέψιμος.

Ψηφίζουν στο ΣΕΗ

Το ΔΣ του ΣΕΗ καλεί τα μέλη του σε Απολογιστική Γενική Συνέλευση (επαναληπτική), τη Δευτέρα 17 του Απρίλη και ώρα 7 μ.μ., στο θέατρο «Βεάκη». Θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων του ΣΕΗ και των λοιπών οργάνων του. Επίσης, θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για τις Αρχαιρεσίες του ΣΕΗ, που θα γίνουν τη Δευτέρα, 24 του Απρίλη (Μ. Δευτέρα).

Αρχαιρεσίες στην ΠΠΚ

Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την προσεχή Δευτέρα (6.30μμ) η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (ΠΠΚ). Τα θέματα της συνέλευσης είναι: απολογισμός, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, εκλογή μελών Εφορευτικής Επιτροπής και προκήρυξη εκλογών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή. Οι αρχαιρεσίες προγραμματίζονται για τις 24/5.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία η ΠΠΚ το προηγούμενο διάστημα διοργάνωσε συμπόσιο για τα 20 χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνίας, 15 λογοτεχνικές βραδιές, 2 συμπόσια για το νεοελληνικό θέατρο, 7 αφιερώματα σε 8 θεατρικούς συγγραφείς, 43 μουσικές βραδιές, 2 αφιερώματα σε ανθρώπους που έφυγαν πρόσφατα. Συμμετείχε σε 6 διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια για θέματα ειρήνης και συνεργασίας με μεσογειακές χώρες.

Ενας χρόνος πέρασε από το θάνατο του Νίκου Ρίζου. Η σύντροφος της ζωής του, Ελσα Ρίζου, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση, αύριο, στις 9.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στου Γκύζη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ