ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 15 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1452 Γεννιέται ο μεγάλος ιταλός ζωγράφος και επιστήμονας Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Για τον περισσότερο κόσμο ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι γνωστός για το θαυμάσιο πίνακα του «Μόνα Λίζα», όπου αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία το αινιγματικό χαμόγελο μιας γυναίκας. Ωστόσο, ο Ντα Βίντσι υπήρξε λαμπρός επιστήμων και τεχνικός. Εκανε μελέτες στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος και ασχολήθηκε με την κατασκευή μηχανών που θεωρούνται πρόδρομοι του αερόστατου και του αεροπλάνου. Πέθανε το 1519.

1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων

 Ο Φιντέλ Κάστρο (δεξιά) μέσα σε τανκ στην πλαγιά Χιρόν
Ο Φιντέλ Κάστρο (δεξιά) μέσα σε τανκ στην πλαγιά Χιρόν
Στις 15 Απρίλη 1961 τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή του επαναστατικού καθεστώτος της Κούβας και την κατάληψη του νησιού.

Οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει αρκετά πριν, κατόπιν εντολής του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Αϊζενχάουερ. Η CIA στρατολόγησε πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους εκπαίδευσε στη Γουατεμάλα. Το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε, σε πρώτη φάση, απόβαση των Κουβανών αντιπάλων του καθεστώτος σ' ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού, δημιουργία προγεφυρώματος και ανακήρυξη «κυβέρνησης», η οποία με τη διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ θα επιχειρούσε να οδηγήσει σε δεύτερο κέντρο εξουσίας.

Στις 15 Απρίλη 1961 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη Β-26, με διακριτικά της κουβανικής αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας. Στη συνέχεια, στις 17 Απρίλη, αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των συνωμοτών και σε πολιτική πανωλεθρία των ΗΠΑ. Οι «εισβολείς» ξεκινούσαν από το λιμάνι της Νικαράγουας Πουέρτο Καβέσας και μεταφέρονταν στην πλαγιά Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο Νότο της Κούβας.

Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς. Περίπου χίλιοι απ' αυτούς συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ενώ η κουβανική αεροπορία βύθισε όσα μεταγωγικά πλοία αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ενισχύσεις.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα των Αμερικάνων, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα. «Στις 16 Απρίλη 1961, στο δυναμικό φόντο των όπλων που βροντούσαν και των χεριών με τις σφιγμένες γροθιές και τη στιγμή που κηδεύαμε τα θύματα των μισθοφορικών βομβαρδισμών, ο εργαζόμενος λαός ήταν σε θέση να διακηρύξει με ηρωική αποφασιστικότητα εναντίον των κατακτητών, ότι η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνιζε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Δυο βδομάδες μετά την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ χαρακτηρίζει την Κούβα στο λόγο του «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η Δεκέμβρη δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής - λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής - λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου».

Καιρός

Στη Δυτική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, αλλά αργότερα στα δυτικά και νότια θα γίνουν ανατολικοί μέτριοι και το βράδυ στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 9-27, στα νησιά από 12-26 και στη Θεσσαλονίκη από 10-26 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά αργότερα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-27 βαθμούς.

ΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΗ απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από την ερχόμενη Τρίτη 18 του μήνα οι υπάλληλοι στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας, για πρώτη φορά, μετά την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. (σελίδα 11)

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ μετεκλογική ψυχρολουσία θα δεχτούν οι βαμβακοπαραγωγοί από τη σύμπραξη της κυβέρνησης και της Κομισιόν για την αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στο βαμβάκι. (σελίδα 12)

ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2000 για διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων των οποίων οι προθεσμίες άρχισαν να λήγουν από προχτές. (σελίδα 12)

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ έκπληξη προκάλεσαν στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους της χώρας οι θέσεις που ανέπτυξε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, σε εκδήλωση για θέματα της Δικαιοσύνης. (σελίδα 16)

ΑΠΟΛΥΤΩΣ αδικαιολόγητα αρνείται ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας να χορηγήσει το επίδομα μεταφοράς σε τρία παιδιά, μόνο και μόνο επειδή είναι αλβανικής καταγωγής. (σελίδα 17)

«ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ των παιδιών» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων τέχνης του Πειραματικού Γυμνασίου και Πειραματικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που πραγματοποιείται φέτος όπως και κάθε χρόνο. (σελίδα 18)

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 χρόνων «έφυγε» ο μαέστρος Ανδρέας Παρίδης, ο οποίος στη διάρκεια της πολύχρονης και εντυπωσιακής σταδιοδρομίας του πρόσφερε μεγάλες, αξέχαστες ερμηνείες. (σελίδα 19)

ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ διδάκτορα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας θα αναγορευτεί ο διακεκριμένος Αγγλος θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (σελίδα 19)

ΕΝΑΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ παράδεισο ανακάλυψαν στην Ελλάδα οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, όπως γίνεται φανερό από τη σχετική έκθεση του Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία όλα βαδίζουν τέλεια και μόνο μικροπαρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν! (σελίδα 20)

ΜΟΝΟΝ ΑΦΕΛΕΙΣ μπορεί να περιμένουν μια διαφορετική, απ' ό,τι μέχρι σήμερα, πολιτική στα θέματα περιβάλλοντος από τη «νέα» κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, αφού τα πάντα δείχνουν πως θα συνεχίσει στο που έχει χαράξει, πιστός στο δόγμα, όλα για την αγορά και τους καπιταλιστές. (σελίδα 20)

Η 23η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία απ' άκρη σ' άκρη, από τα βόρεια σύνορα μέχρι το Νόβι Σαντ. Καταστρέφεται και η πέμπτη γέφυρα του Δούναβη. Στόχοι των ΝΑΤΟικών είναι τα διυλιστήρια, οι αποθήκες καυσίμων, τα εργοστάσια, οι γέφυρες. Οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση πέφτει στο κενό, αφού Κλίντον και Μπλερ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Από το Βελιγράδι δηλώνεται ότι η κυβέρνηση δε θα συνομιλεί πλέον με αυτούς που βομβαρδίζουν τη χώρα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1912. Στο παρθενικό του ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό το γιγάντιο υπερωκεάνιο «Τιτανικός» πέφτει πάνω σε κινούμενο παγόβουνο, νότια της Νέας Γης (κοντά στις ακτές του Καναδά), και βυθίζεται. Νεκροί 1.564. Σώθηκαν 705.

1931. Από τις Φυλακές Συγγρού δραπετεύουν κατά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι κρατούμενοι αγωνιστές Ανδρόνικος Χαϊτάς, Βασίλης Ασίκης, Κ. Ευτυχιάδης, Δημήτρης Παπαρήγας, Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου, Περικλής Καρασκόγιας και Μάρκος Μαρκοβίτης (ο καταδικασμένος σε θάνατο φαντάρος του Καλπακίου). Τους ακολουθεί ο αρχιφύλακας Ελ. Γρηγοριάδης, ο οποίος βοήθησε στη δραπέτευσή τους.

1948. (15 Απρίλη-15 Μάη). Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας αντιμετωπίζει με επιτυχία την εκστρατεία του εχθρού στη Ρούμελη. Οι μοναρχοφασίστες ξεσπάνε στα παιδιά και στους γέρους. Ρημάζουν τα χωριά και σφάζουν το λαό. Στη Στρώνη δολοφονούν 120 παιδιά.

1949. Κηρύχτηκε γενική απεργία των υπαλλήλων στην Ελλάδα.

1951. Εγιναν δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Ο συνασπισμός της Αριστεράς συγκέντρωσε 180.000 ψήφους και έβγαλε δημάρχους στη Λάρισα, στην Καβάλα, στην Ελευσίνα, στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά και το Κερατσίνι.

1994. Υπουργοί Εξωτερικών απ' όλο τον κόσμο υπογράφουν την ΓΚΑΤΤ (Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο και τους Δασμούς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ