ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΝΤΟΓΚΟΥ ΑΚΤΕΝΙΖ 2000»
Το Αιγαίο υπό τουρκοΝΑΤΟική διοίκηση

Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» συμμετέχει σε τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, ενώ η τουρκική αεροπορία, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει, θα παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο

Υπό τουρκική διοίκηση με ΝΑΤΟικό «καπέλο», τελεί το Αιγαίο, με θεατή, αν όχι συμμέτοχο, τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αποδεχτεί πλήρως αυτό το νέο καθεστώς.

Με τη διεξαγωγή της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Ντογκού Ακτενίζ 2000», στην οποία παίρνουν μέρος δυνάμεις από πέντε ακόμα ΝΑΤΟικές χώρες, καθώς και το ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», η Τουρκία υλοποιεί μια πάγια διεκδίκησή της, δηλαδή να έχει αυτή, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, το πάνω χέρι στο Αιγαίο και μια τέτοια αρμοδιότητα να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα. Πράγμα, που γίνεται πράξη με τη συγκεκριμένη άσκηση, που άρχισε προχτές και ολοκληρώνεται στις 22 Απρίλη. Παράλληλα, νομιμοποιείται η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου, αφού ένα μέρος των δραστηριοτήτων της εν λόγω άσκησης γίνεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, αρμοδιότητας του FIR Λευκωσίας, με αναγγελία, μάλιστα, που εκδόθηκε από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει σε τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, στην προκειμένη περίπτωση με το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», το οποίο υπάγεται οργανικά στην Μόνιμη ΝΑΤΟική Δύναμη Μεσογείου (STANAVFORMED). Επισημαίνεται ότι η Τουρκία για τη διεξαγωγή της άσκησης είχε δεσμεύσει περιοχές του Αιγαίου, στις οποίες, πέρα από το διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο, κάλυπταν μέρος και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και 10 μιλίων από τις ελληνικές, σε εφαρμογή της γνωστής τουρκικής διεκδίκησης για περιορισμό του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου στα 6 μίλια.

Χωρίς, λοιπόν, να υπάρχει καμία διαβεβαίωση περί σεβασμού των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση, δέσμια της υποτέλειάς της, στέλνει και ελληνικό πολεμικό πλοίο για να νομιμοποιήσει τις τουρκικές διεκδικήσεις. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα γίνουν σεβαστές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι όποιες ελληνικές ενστάσεις εκφράστηκαν στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες δεσμεύονται ελληνικές περιοχές, για τη διεξαγωγή μιας τουρκικής άσκησης. Σε αντίθετη περίπτωση, το ελληνικό αντιτορπιλικό που τελεί υπό τουρκοΝΑΤΟική διοίκηση - ο διοικητής της STANAVFORMED είναι Τούρκος ναύαρχος - θα συμμετέχει σε μια άσκηση που παραβιάζει τον εθνικό χώρο της Ελλάδας και θα βλέπει στο αέρα ελληνικά μαχητικά να κυνηγάνε τουρκικά.

Πάντως, αν και αυτό το σενάριο θεωρείται λιγότερο πιθανό, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που θα πάρουν μέρος στην άσκηση, δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης, κατά τις εισόδους τους στο Αιγαίο, στις ελληνικές αρχές, εφαρμόζοντας για μια ακόμα φορά την πάγια τακτική τους, να μην αναγνωρίζουν την αρμοδιότητα του ελληνικού FIR (έλεγχος πτήσεων), επί των μαχητικών αεροσκαφών, για το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Στις περιπτώσεις αυτές, απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για αναγνώριση και αναχαίτιση των «αγνώστων» αεροσκαφών, πράγμα που, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, αναμένεται να συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ελληνικού αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής», που ήδη βρίσκεται και ασκείται στο κεντρικό Αιγαίο μαζί με τα άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, θα αποχωρήσει από το μέρος της άσκησης που θα διεξαχθεί στο FIR Λευκωσίας. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η γαλλική πλευρά, ενώ, αντίθετα, Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Ισπανοί θα πάρουν μέρος, νομιμοποιώντας «συμμαχικά» την κατοχή της βόρειας Κύπρου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ
Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν

Ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση επικεφαλής κλιμακίου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Παύλου. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Στην Πιερία έχουμε το πρώτο δείγμα της πολιτικής που φαίνεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ούτε ο συγκεκριμένος χώρος. Η κυβέρνηση δείχνει πως είναι αποφασισμένη να πολεμήσει με κάθε τρόπο τις λαϊκές αντιδράσεις. Δυστυχώς γι' αυτήν ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε με τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ