ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείον 213.500 αγρότες σε δέκα χρόνια!

Δραματική μείωση εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Με δραματικούς ρυθμούς συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των αγροτών, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο αριθμός των απασχολουμένων στο γεωργικό τομέα μειώθηκε μέσα στη δεκαετία 1998 - 2007 κατά 30%. Οπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, μέσα στα χρόνια αυτά έφυγαν από τη μέση 213.500 αγρότες. Δηλαδή, κατά μέσο όρο 21.350 αγρότες κάθε χρόνο, από το 1998 μέχρι και το 2007. Επίσης, φαίνεται ότι μέσα στο 2007 εγκατέλειψαν την αγροτική δραστηριότητα 19.100 αγρότες και υπήρξε μείωση κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2006. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι μέσα στο 2006 και το 2007, χρονιές εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε κατά 34.700 και από το 2000 που ξεκίνησε η εφαρμογή της «Ατζέντας 2000» ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 200.700.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν με βάση μια έρευνα εργατικού δυναμικού που κάνει η ΕΣΥΕ κάθε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2007, ο αριθμός των απασχολουμένων (ηλικίας άνω των 15 ετών) στον πρωτογενή τομέα - γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και θήρα, πλην αλιείας - έπεσε στα 496.700 άτομα. Το 1998 ο αριθμός ήταν 710.200 και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2000 ήταν 697.400 και το 2005 531.400 άτομα. Ετσι, προκύπτει ότι μέσα σε μια δεκαετία 213.500 αγρότες εγκατέλειψαν τον αγροτικό τομέα (αποχώρησαν, συνταξιοδοτήθηκαν, πέθαναν) και το ποσοστό των απασχολουμένων στη γεωργία και την κτηνοτροφία έπεσε στο 10,9%, στο σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα μας, από 17,5% που ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Η εικόνα αυτή δείχνει ξεκάθαρα τις αρνητικότατες επιπτώσεις της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το κακό έχει ξεκινήσει βασικά από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, τώρα ΕΕ. Οπως φαίνεται, όμως, ο ρυθμός συρρίκνωσης των αγροτών έγινε ακόμα πιο έντονος από το 2000 και μετά όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της λεγόμενης Ατζέντας 2000 και κλιμακώθηκε μετά το 2006 που ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Το θέμα πάντως είναι ότι το κακό δε θα σταματήσει εδώ. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των αγροτών και βασικά των μικρομεσαίων. Και θα ενισχυθεί πλέον το φαινόμενο, όπου νέοι και ενεργοί μικρομεσαίοι αγρότες θα εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν κακήν κακώς το αγροτικό επάγγελμα και τα χωράφια τους και να προστίθενται μαζικά στις στρατιές των ανέργων, επειδή έτσι επιβάλλουν οι εντολές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ξοδεύουν 50 εκατ. ευρώ για διαφήμιση!

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ θα φθάσουν οι ...δαπάνες διαφήμισης του υπουργείου Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος, με μοναδικό στόχο όμως την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη τόνισε πως σημασία έχει «με τι κριτήρια χαράσσεται ο τουρισμός και η τουριστική πολιτική» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα ουσίας: «Σε ποιους ανήκει ο τουρισμός, από ποιον ελέγχεται και ποιος ωφελείται;». Στη συνέχεια, παρατήρησε πως «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», για την οποία «οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν», την ίδια στιγμή που «είναι ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια το δικαίωμα στην αναψυχή, που τείνει να εξαφανιστεί». Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του τουρισμού, σημείωσε ότι υπονομεύονται οι εργασιακές σχέσεις στους χώρους δουλιάς, ενώ «εξαφανίζονται μικρομεσαίοι και αυτοααπασχολούμενοι». Οσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις για ...ποιοτικό τουρισμό σχολίασε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, όταν «το 80% φέρνουν οι τουρ οπερέιτορς» και από την τουριστική πολιτική «ωφελούνται οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές». Για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, η Ε. Παντελάκη σημείωσε ότι θα αποτελέσει «χαριστική βολή στους ελεύθερους αρχαιολογικούς χώρους και στις παραλίες».

Περιγράφοντας την κυβερνητική πολιτική, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για «παγκόσμια τάση για εξατομικευμένες και ποιοτικές διακοπές», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λέει «όχι στο ισπανικό μοντέλο» και στοχεύει σε «ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και το ιστορικό τοπίο του κάθε χώρου».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Αβεβαιότητες» για την οικονομία

Στα σχέδια της διοίκησης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) για την απόσπαση μεριδίων αγοράς στην ευρύτερη γειτονική περιοχή, καθώς και στο σκεπτικισμό για τους ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, εξαιτίας και της συνεχιζόμενης κρίσης στις χρηματαγορές, αναφέρθηκε χτες ο επικεφαλής του Ομίλου Τ. Αράπογλου.

Με δηλώσεις του στους οικονομικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της ΕΤΕ είπε μεταξύ άλλων πως:

  • Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, που βρίσκεται σε χέρια των λεγόμενων ξένων θεσμικών επενδυτών, έχει φτάσει «αισίως» στο 56%, ενώ η τράπεζα από την άποψη της χρηματιστηριακής αξίας (κεφαλαιοποίηση), που φτάνει σε 22,5 δισ. ευρώ, καταλαμβάνει την 21η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
  • Μέσα στο 2008 δε βλέπει απόπειρα εξαγοράς ντόπιας τράπεζας από ξένη, ενώ το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων κορυφής μεταξύ ντόπιων τραπεζών απομακρύνεται εφόσον τα κέρδη των τραπεζών συνεχίσουν να αυξάνουν με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς.
  • Η αύξηση στο κόστος του χρήματος επηρεάζει πλέον και τους δανειολήπτες στην Ελλάδα.
  • Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας «ενδεχομένως να επιβραδυνθούν λόγω της μικρότερης προθυμίας ορισμένων μεγάλων τραπεζών να δανείσουν».
  • Μέσα στο 2008 αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις για ζημιές σε ξένες τράπεζες που έχουν εμπλακεί στα επισφαλή και μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών και πως η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από το β΄ εξάμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, στο τέλος Δεκέμβρη του 2007 οι λεγόμενοι ξένοι επενδυτές είχαν στην κατοχή τους το 51,8% των εισηγμένων επιχειρήσεων. Με αυτό το δεδομένο, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία είχε διαμορφωθεί σε 196,4 δισ. ευρώ και οι ξένοι μεγαλορεντιέρηδες είχαν μετοχές χρηματιστηριακής αξίας ύψους 101,7 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή τους στις 20 ισχυρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη και φτάνει σε 60,1%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αυξήθηκε 2,1% στο 11μηνο

Σημαντική αύξηση 4,2% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή (Ορυχεία - Λατομεία, Μεταποίηση, Ηλεκτρισμός - Φυσικό Αέριο - Νερό) το μήνα Νοέμβρη του 2007, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του Νοέμβρη του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Νοέμβρης 2007 προς Γενάρη - Νοέμβρη 2006) η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,1% έναντι αύξησης 0,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2006 προς το 2005.

Ειδικά η παραγωγή στη μεταποίηση το Νοέμβρη του 2007 προς το Νοέμβρη του 2006, σημείωσε αύξηση 4,7% έναντι πτώσης 3,3% που είχε σημειωθεί το Νοέμβρη του 2006 προς το Νοέμβρη του 2005.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την ομαδοποίηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, προκύπτει ότι το Νοέμβρη του 2007, μείωση καταγράφηκε στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (5,2%) και διαρκών καταναλωτικών αγαθών (3,3%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ