ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
Σελ. /32
Οταν ακούς διαφάνεια να φεύγεις

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τι είναι αυτό που κάνει το σύστημα να χάνει την αξιοπιστία του; Τα αναξιόπιστα κόμματα, ή ό,τι δυναστεύει τη ζωή των πολλών; Ο κόσμος δυσανασχετεί γιατί αποκαλύφθηκε πως ένας προϊστάμενος εκβίασε την υφισταμένη του, ή γιατί σ' αυτήν τη σχέση είδε αυτό ακριβώς που παθαίνει ο καθένας που είχε την «τύχη» να βρεθεί από κάτω;

Υπάρχει μεγαλύτερος εκβιασμός από την απειλή της απόλυσης;

Το μόνο καινούριο είναι ότι ο βόθρος που ξεσκεπάστηκε έδειξε τους πρωταγωνιστές έτσι όπως είναι, χωρίς περικοκλάδες. Αλλά αυτό δε χρειαζόταν να ανοίξει το καπάκι για να γίνει γνωστό.

Η μπόχα βγαίνει καθημερινά κι όταν δεν υπάρχουν σκάνδαλα, γιατί σκάνδαλο είναι όλο το αστικό πολιτικό σύστημα. Οι εκκλήσεις για νέα αξιοπιστία που αφορούν στη σωτηρία του συστήματος είναι απειλή για ακόμα χειρότερα.

Ηδη, το κράτος που δήθεν «κλονίζεται» χτύπησε σε δύο μέρες δύο φορές διαδηλωτές. Επίσης, ένας δικαστής καταδίκασε έναν Κνίτη, γιατί το 2003 έγραφε συνθήματα ενάντια στην ΕΕ. Ενώ, ακλόνητη στη δύναμή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί κλωνοποιημένες τροφές και επικαλείται ως δημοκρατική έγκριση ένα γκάλοπ! Είπαμε: Δούλεμα, αλλά με μέτρο.

Κι όταν ρωτάει το παιδί αν σε ενδιαφέρει η υπόθεση «Ζαχόπουλου», απάντησε ξερά όχι! Και συμπλήρωσε ότι σε αφορά η ίδια η ζωή του. Του παιδιού σου! Σε αφορά, δηλαδή, ο κόσμος μέσα στον οποίο θα ζήσει...

Οσο για κάτι κλαίουσες μορφές της δημοσιογραφίας, που τώρα, δήθεν, είδαν το χάλι του επαγγέλματος, να τους θυμίσουμε μόνο ότι είναι ακριβώς οι ομοτράπεζοί τους αυτοί που τώρα δήθεν τους θίγουν. Ας τους λουστούν. Ετσι κι αλλιώς, αύριο πάλι μαζί τους θα κάνουν κολεγιά.

Καμιά θλίψη.

Αντίθετα, αγωνία: Γιατί, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο αντίπαλος δεν είναι όποιος - όποιος. Είναι το κεφάλαιο, που κάνει παιχνίδι στο χώρο της πολιτικής. Κι απέναντι σ' αυτόν τον αντίπαλο έχουμε πολλά να κάνουμε, τόσα ώστε να μη μας μένει στιγμή να χάσουμε, παρακολουθώντας ένα σίριαλ του οποίου δε γνωρίζουμε καν το ακριβές σενάριο.

«Τα λιμάνια θα δοθούν, θέλουν - δε θέλουν ορισμένοι», δήλωνε χτες ένας από τους εμποροβιομήχανους, την ώρα που τα ΜΑΤ πότιζαν με χημικά τους διαδηλωτές. Να ο αντίπαλος.

Αλήθεια, αυτό το «βουλιάζουμε όλοι μαζί» τι σημαίνει; Βουλιάξανε τα κέρδη και δεν το πανηγυρίσαμε; Βουλιάξανε οι τραπεζίτες και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ποιος, δηλαδή, από τους αποπάνω βούλιαξε;

Το σύστημα καθαρίζει λογαριασμούς. Δε σημαίνει αυτό κι ότι βουλιάζει. Κάπως έτσι, με εισαγγελέα, καθάρισε και η Ιταλία, για να δει την κάθαρση να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία, να κόβει συντάξεις, να παγώνει μισθούς, να ενσωματώνει την κοινωνική αμφισβήτηση σε νέα άφθαρτα σχήματα.

Η πάταξη της διαφθοράς στον καπιταλισμό πάντα σήμαινε μεγαλύτερη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο να κάνει τη δουλιά του. Μια ανάπαυλα είναι η κάθαρση μέχρι τα επόμενα τζάκια.

Ασχετο: «Και κερατάς και δαρμένος» σημαίνει να πληρώνεις τα μαλλιά της κεφαλής σου για να έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, και να πληρώνεις σε ιδιωτικό κέντρο κεφαλιάτικα για μια εξέταση, ή να πληρώνεις κερατιάτικα για να πάρεις δάνειο που θα ακριβοπληρώσεις.


ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ;

ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑΙ; «Ο Μάκης, ο Τάκης, ο Θέμος, ο Γιώργος, ο Λάκης, ο Νίκος, ο Σπύρος... όλα τα μπουμπούκια της δημοσιογραφίας, έντυπης και ηλεκτρονικής, βγήκαν στο μεγάλο μιντιακό τσίρκο και καταγγέλλουν ο ένας τις μπίζνες και τις διαπλοκές του άλλου: εκβιασμοί, συναλλαγές με την εξουσία, χρηματισμοί, στημένα ρεπορτάζ. Πορνογραφία και πορνολαγνεία στην πρώτη σελίδα και στο δελτίο των Οκτώ. Οι ύαινες των μίντια, τρελαμένες από τη μυρουδιά του χρήματος, αχαλίνωτα από την απαξίωση των θεσμών, την κατάρρευση της πολιτικής και την κοινωνία της κλειδαρότρυπας, αλληλοσπαράσσονται σε ένα reality show που ούτε και η πλέον διεστραμμένη τηλεοπτική φαντασία θα μπορούσε να συλλάβει» (ο Β. Μουλόπουλος στο ΒΗΜΑ).

ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΧΗ... «Αν ζούμε σε μια χώρα όπου τα media αντί να ελέγχουν, δικάζουν και συναλλάσσονται, αν είμαστε σε μια Ελλάδα όπου οι Αρχές δεν προστατεύουν ατομικές ελευθερίες, τότε δε βουλιάζει μόνο ο δικομματισμός. Βουλιάζουμε όλοι μαζί» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΚΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ: «Η δυσφορία που εκφράζεται σήμερα και για τα δύο μεγάλα κόμματα δε συνιστά "κρίση του δικομματισμού", αλλά κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος (...) το πολιτικό σύστημα αν θέλει να αξιοποιήσει τη σημερινή κρίση για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της επανάκτησης της πολιτικής του αξιοπιστίας. Προτείνοντας νέου τύπου κόμματα, αξιοκρατικά και ανοικτά στην κοινωνία των πολιτών, που θα αποτελούν κέντρα παραγωγής πολιτικής κι όχι μηχανισμούς αναπαραγωγής εξουσίας» (ο Γ. Μυλόπουλος στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στις διακηρύξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για κάθαρση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για τον «κομιστή» του DVD

Η ΧΩΡΑ: Ανατροπή και συγκλονιστικές εξελίξεις στον αέρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ Ο ΘΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ DVD

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βασίλειο διαφθοράς και εγκληματικότητας

ΤΑ ΝΕΑ: Δίωρη πρέσα για το μαγείρεμα του DVD

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟΝ ΚΡΥΒΟΥΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μυστικό που υποθέτουν όλοι...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση όμηρος των ψιθύρων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξετυλίγεται το κουβάρι των εκβιασμών

ΕΘΝΟΣ: ΑΘΕΜΙΤΑ κόλπα από Μαξίμου

Η ΑΥΓΗ: Μοντάζ ευθυνών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελεγχοι για συμφωνίες βιομηχανίας - εμπορίου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μάθαν πως... πλακώσανε κι οι χίλιοι

«Ομάδα κρούσης για την επισήμανση των προβλημάτων, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΑΕΙ συγκροτούν πανεπιστημιακοί οι οποίοι μετείχαν στη λεγόμενη "ομάδα των 1.000 πανεπιστημιακών", οι οποίοι ετάχθησαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων (...) ίδρυσαν το Παρατηρητήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι ένα think tank με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη νέων ιδεών γύρω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη μελέτη διεθνών ρευμάτων και τάσεων» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Θα τρως ρύζι και θα μολογάς «μπεεε»

«Μετά τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, στην Ευρώπη αρχίζει να πλανάται το φάσμα των ...κλωνοποιημένων άλλων "νέων και καινοτόμων", όπως τα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μορφών τροφίμων, που οι Βρυξέλλες αντιμέτωπες με έντονες αντιδράσεις υποσχέθηκαν να εξετάσουν ως προς την ασφάλειά τους με την επιστημονική μέθοδο της... δημοσκόπησης (...) θα προβεί στη δική της... έρευνα: μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, για το κατά πόσον οι υποψήφιοι καταναλωτές αυτής της νέας γενιάς "τροφίμων Φρανκεστάιν" τα αποδέχονται» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Και κερατάς και δαρμένος

«Οι πολίτες πληρώνουν "φακελάκια" για "έκδοση οικοδομικής άδειας" έως και 13.000 ευρώ, νομιμοποίηση αυθαιρέτων (1.000 ευρώ), "γρηγορόσημα" έως και 2.000 ευρώ, άδεια οδήγησης (έως 400 ευρώ). Τα αντίστοιχα ποσά της ταρίφας στον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, οι επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική απαιτούν ποσό 1.533 ευρώ κατά μέσο όρο, στις τράπεζες για έκδοση δανείων, προμήθειες και εκτιμήσεις ακινήτων ζητούνται κατά μέσο όρο 2.333 ευρώ, ενώ στον κατασκευαστικό τομέα ζητήθηκε και πληρώθηκε ακόμη και ποσό 10.000 ευρώ για διευκόλυνση σε οικοδομική άδεια» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ