ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μουχλιασμένος αντικομμουνισμός

Στη Διεύθυνση «Ενημέρωσης» της ΕΡΤ απευθύνθηκε, με σχετική επιστολή του, ο αναγνώστης μας Μανουσογιάννης Μανούσος, από το Ρέθυμνο, αναφερόμενος στις αντικομμουνιστικές εκπομπές του Κούλογλου:

«Βλέποντας την εκπομπή του Κούλογλου για την Οχτωβριανή Επανάσταση, γράφει, μου ήρθε στο νου μια μικρή αληθινή ιστορία. Ημουν 12 χρόνων. Ηταν το 1969 με τη χούντα. Αυτή ντε, που ήρθε να σώσει την Ελλάδα από τον κομμουνισμό. Θυμάμαι ότι άκουγα τη ραδιοφωνική εκπομπή "στον ιστό της αράχνης". Αναφερόταν στο "σιδηρούν παραπέτασμα" και τα "εγκλήματα" του κομμουνισμού.

Θυμάμαι ακόμη και τώρα την εισαγωγή: "Στον ιστό της αράχνης. Αμοιρος όποιος πιαστεί στους αόρατους ιστούς της αράχνης. Τίμημα της απροσεξίας του ο θάνατος. Αργός. Φρικτός Απαίσιος. Ενας θάνατος χωρίς δικαίωση". Στα αρχεία σας είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ακόμη οι κόπιες αυτών των εκπομπών. Αλήθεια, γιατί δεν τις επαναφέρετε να γλιτώσετε και τα έξοδα του Κούλογλου; Χαμένα λεφτά είναι. Οπως χαμένα ήταν και αυτά που ξόδευε η χούντα στη δική της εκπομπή.

Στα 12 την άκουγα καθημερινά. Στα 17 μου έγινα κομμουνιστής... Θα ήθελα ένα DVD από την εμετική αυτή εκπομπή. Είναι ό,τι πρέπει για να καταλαβαίνει κανείς πως η "αριστερά του συστήματος και του κεφαλαίου" είναι το ίδιο γλοιώδης και επικίνδυνη με τη "δεξιά" του.

Ας σοβαρευτούμε όμως, κύριοι της ΕΡΤ. Και η αθλιότητα έχει τα όριά της. Στήσατε μια εκπομπή για το ΚΚΕ και την Οχτωβριανή Επανάσταση με αυτούς που απαρνήθηκαν και πολέμησαν και το ΚΚΕ και τη Σοσιαλιστική Επανάσταση. Το ίδιο το ΚΚΕ και τους υπερασπιστές των ιδανικών και αξιών της Επανάστασης προκλητικά και επιδεικτικά το αγνοήσατε.

Αν σας έχει μείνει ίχνος τσίπας και ευθιξίας, θα ζητήσετε δημόσια συγνώμη για το γεγονός αυτό και θα προβάλετε την ίδια μέρα και ώρα, το DVD που κυκλοφόρησε με τον "Ριζοσπάστη" πριν 20 μέρες περίπου για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Αλλιώς δε μένει παρά η επιμνημόσυνη δέηση στον Γεωργαλά. Το πνεύμα του σας οδηγεί και οδηγεί και τους λογής λογής Ρουσόπουλους που σας διορίζουν και ελέγχουν.

Εγώ όμως και πολλοί άλλοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε τα εμετικά κατασκευάσματα των σύγχρονων Γεωργαλάδων».

Το έγκλημα με τη χωματερή συνεχίζεται

Σε δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ανδρου: «Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χωματερής Ανδρου και την κυρίαρχη πολιτική, συμφέρον και διαπλοκή σε βάρος των κατοίκων του νησιού», αναφέρεται με επιστολή - καταγγελία ο Δημήτρης Περτέσης, γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

Στο πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων, στην Ανδρο, συντελείται ένα μεγάλο έγκλημα. Καταστρέφεται η ζωή, το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Οι τρεις δήμοι, εκεί στα Στρόφυλα Ανδρου ρίχνουν τα σκουπίδια σε μια χαράδρα που καταλήγει στη θάλασσα, μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο - απ' τους σημαντικότερους στον κόσμο - 4.500 π.χ. με 200 τ.μ. βραχογραφίες - και καταστρέφουν την καλύτερη περιοχή του νησιού, μολύνοντας χλωρίδα και πανίδα. Κατά διαστήματα, τα σκουπίδια που καίγονται δημιουργούν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα, είναι αδύνατο να ανασάνεις, ενώ την ίδια στιγμή η διοξίνη μολύνει ολόκληρο το νησί.

Τι λένε οι αρμόδιοι;

α) Ο Δήμαρχος της Ανδρου(ΝΔ) απειλεί... "Εγώ τα σκουπίδια θα τα ρίχνω εκεί για πάντα"! β) Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ανδρου(ΣΥΝ) - γιατρός στο ΕΣΥ (επιχειρηματίας) - υποστηρίζει πως ο καπνός απ' την καύση των σκουπιδιών είναι άσχετος με τους καρκίνους στο νησί. Και γ) ο Δήμαρχος Κορθίου (ΣΥΝ) και ο Δήμαρχος Υδρούσας (ΠΑΣΟΚ) λένε "μακριά από μας και όπου να 'ναι", ενώ ο έπαρχος Ανδρου (ΠΑΣΟΚ) προσπαθεί να παραμείνουν εκεί.

... Να σημειώσω πως υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας από το 1997 για τη μη ρίψη απορριμμάτων στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνον δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά, πέρσι, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Βουλγαράκης, έδωσε παράταση ενός χρόνου, ενώ φέτος επ' αόριστο, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει βρεθεί χώρος (δηλαδή για πάντα!). Οπως γίνεται κατανοητό δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει η ανεξέλεγκτη χωματερή.

Λέτε να μην υπάρχει διαπλοκή; Ο,τι όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τον πολιτισμό;».

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγύηση το ΚΚΕ

Θωμάς Ακρωτηριανάκης, Αθήνα. Πήρανε μεγάλη χαρά όλοι οι πολίτες που το ΚΚΕ πήρε αυξημένο ποσοστό (8,2%) στις εκλογές, όχι μόνο όσοι το ψηφίσαμε, αλλά όλοι. Πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να υιοθετηθεί η απλή αναλογική. Τώρα το μπόνους στο πρώτο κόμμα είναι 40 έδρες, κάτι απαράδεκτο, πιστεύω, που δεν επιτρέπει να εκφράζεται ο κόσμος αυθεντικά, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα. Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής είναι πραγματοποιήσιμη, επιτεύξιμη σε μια πορεία, όχι χωρίς αγώνα, και το ΚΚΕ θα είναι η μεγαλύτερη εγγύηση γι' αυτό.

Οχι στην αποσιώπηση του ΠΑΜΕ

Σαράντης Πιτσάς, Αθήνα. Εδώ και πολλά χρόνια, οι δημοσιογράφοι των γνωστών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κλείνουν τις κάμερες κατ' εξακολούθηση στους δεκάδες χιλιάδες απεργούς του ΠΑΜΕ, όπως στις 12 Δεκέμβρη 2007. Από την άλλη, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι κάνουν απεργίες και συμμετέχουν, ως Ενώσεις, στις συγκεντρώσεις που οργανώνει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (δίνοντας άλλοθι, επί της ουσίας, στις συμβιβασμένες ηγεσίες που ευθύνονται για τα προβλήματα). Καλό είναι, θα λέγαμε, οι δημοσιογράφοι αυτοί να μην ξεχωρίζουν τους αγώνες του λαού και να μην αποσιωπούν τους αγώνες του ΠΑΜΕ. Κι εδώ θα πρέπει, το ίδιο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να μην αδιαφορεί για τη μονόπλευρη ενημέρωση από τους γνωστούς μεγαλοδημοσιογράφους που είναι σε βάρος των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους.

Να επιστραφούν τα κλεμμένα

Δημήτρης (Χρήστος) Βασ. Κανελλόπουλος. Από το 1950 μέχρι τα σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων τροφοδοτούν από τους πόρους τους την ανάπτυξη της χώρας, τη βιομηχανία και το μεγάλο κεφάλαιο. Ηρθε ο καιρός το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματίες να επιστρέψουν μέσω της φορολογίας τα χρήματα που πήραν από το 1950 από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν υπάρχει άλλη λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους.

Πήραμε την επιστολή σας

-- σ. Παύλο Μαυρομμάτη, Καβάλα. Πήραμε την επιστολή σου με τις παρατηρήσεις σου σχετικά με το «μπέρδεμα» με τις φωτογραφίες που αφορούν στα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944. Πρόκειται για λάθος καταχώριση. Επίσης, την επιστολή με τις παρατηρήσεις για περιπτώσεις λαθών. Τις παίρνουμε υπόψη μας. Ευχαριστούμε.

-- Πήραμε το γράμμα σου σχετικά με την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο.

-- Αντωνίου Νίκο, Βέλγιο. Πήραμε την επιστολή σας. Εχουμε ξαναγράψει για το θέμα.

-- Δημήτρη (Χρήστο) Βασ. Κανελλόπουλο. Πήραμε τα γραπτά σας.

-- Απόστολο Δ. Ηλία, δικηγόρο. Πήραμε το άρθρο σας.

-- Ζαχ. Λιναρδάκη. Πήραμε τις επιστολές σας.

-- Φώτη Σολωμό, Ζωγράφο - στιχουργό, Πάτρα. Πήραμε το ποίημά σας και ευχαριστούμε.

Στα έγκατα του Βελγίου

Ηταν η μαύρη δεκαετία του 1950, που όσοι τολμούσαν να ζητήσουν δημοκρατία και δικαιοσύνη στην Ελλάδα φυλακίζονταν, βασανίζονταν και σκοτώνονταν απ' τα ανδρείκελα του μοναρχοφασιστικού και ανώμαλου μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος. Ηταν τότε που οι ελληνικές κυβερνήσεις, παράλληλα, έστελναν στα έγκατα των ανθρακωρυχείων του Βελγίου 40 χιλιάδες Ελληνόπουλα ηλικίας 24 έως 30 ετών. Σ' αυτές τις συνθήκες, το 1957 υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου για μετανάστευση Ελλήνων μεταναστών για να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Περίπου 40 χιλιάδες Ελληνόπουλα έφευγαν από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Κολοκοτρώνης», που αναχωρούσε κάθε Σάββατο ώρα 11 π.μ. και από την Ιταλία, με τρένο, ευθεία για τα έγκατα της γης του Βελγίου. Οι αναφορές μου αυτές και η δημοσίευση του γράμματος αυτού έχει στόχο να θυμηθούμε αυτά τα παλικάρια και να τιμήσουμε την προσφορά και τον αγώνα τους.

Αντωνιάδης Νίκος, ανθρακωρύχος συνδικαλιστής, καθηγητής στο Βέλγιο

Συγχαίρω το ΚΚΕ

Αγαπητέ Ριζοσπάστη,

Επανέρχομαι με δεύτερη δόση των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Κυψέλης, ευχόμενος και πάλι η φετινή εξόρμηση να είναι πλουσιότερη από κάθε άλλη.

Με την ευκαιρία, επιτρέψατέ μου να εκφράσω από τις στήλες σου τα ολόθερμα συγχαρητήριά μου, σαν Ρεθεμνιώτης, στην ΚΕ του ΚΚΕ, στη ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στα άξια εργατικά και αφοσιωμένα στο κόμμα στελέχη και μέλη του, για την απόχτηση ιδιόκτητων γραφείων από τη ΝΕ Ρεθύμνου.

Το ριζιμιό μετερίζι των ιδιόκτητων γραφείων, θα συντελέσει αποφασιστικά στην πιο πέρα επιρροή σ' όλο το νομό του Ρεθύμνου και όχι μόνον του Κόμματος.

Οι κάθε είδους και κάθε μορφής υλικοί και ηθικοί συντελεστές στην αποπεράτωση του αξιόλογου έργου της ΝΕ, ας είναι υπερήφανοι για το έργο τους, με την ευχή να αποκτήσουν και οι άλλες Οργανώσεις του Κόμματος, το στέκι τους.

Με σ.χ. Μπάμπης Λεωνιδάκης, παλαίμαχος Αντιστασιακός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ