ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κηρύγματα ... «επανασυμφιλίωσης»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι εντατικές πιέσεις που ασκούν κατά καιρούς οι αξιωματούχοι των ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, με στόχο την πολύκροτη «επανασυμφιλίωση» μεταξύ όλων των εθνικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, είχαν χτες αποτέλεσμα την έκδοση μίας κοινής έκκλησης Αλβανών και Σέρβων αξιωματούχων, για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και την έναρξη μίας ομαδικής συνεργασίας για «ένα καλύτερο μέλλον»...

Η παραπάνω ανακοίνωση έφερε τις υπογραφές του Χασίμ Θάτσι (αρχηγού του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ), του Ιμπραήμ Ρουγκόβα (αρχηγός του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου), του ορθόδοξου επισκόπου Αρτεμίου, του ιερέα Σάβα Γιάντσιτς και της Σέρβας Ράντα Τράικοβιτς, που συμμετέχει στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Μπερνάρ Κουσνέρ ως εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Το ίδιο κείμενο φέρει τις υπογραφές του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην περιοχή, Μπ. Κουσνέρ, και του επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος χτες πραγματοποίησε σύντομη περιοδεία στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση Κοσσοβάρων και Σέρβων ηγετών υπάρχουν αναφορές και για την ανάγκη προσπαθειών που θα δημιουργήσουν ένα «κλίμα ανοχής» ενόψει των δημοτικών εκλογών, που σχεδιάζεται να διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν ήταν άκαιρη, μιας που από το περασμένο 24ωρο άρχισαν να προσέρχονται σε κέντρα του ΟΑΣΕ δεκάδες Κοσσοβάροι προκειμένου να καταγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν προσπάθειες για να καταγραφούν όλα τα σχετικά στοιχεία που υπάρχουν σ' ολόκληρη τη σερβική επαρχία. Στην ίδια ανακοίνωση υπήρξαν έμμεσοι υπαινιγμοί και για τις εγγενείς δυσκολίες που, μεταξύ άλλων, προκλήθηκαν από τις περσινές ΝΑΤΟικές επιδρομές. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΑΣΕ, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο μόνο για να επιλέξουν εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί πως οι επικείμενες τοπικές εκλογές θα είναι ουσιαστικά ένα πρόκριμα, εάν όχι ένα χρήσιμο πείραμα, προκειμένου να διεξαχθούν, σε όσο αναλογικά καλύτερες συνθήκες, οι μελλοντικές εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στην περιοχή.

«Πακέτο» 8 δισ. ΕΥΡΩ από την ΕΕ μέσα στο 2000

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να χορηγήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στο Κοσσυφοπέδιο οκτώ δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ (περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δραχμές). Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπερλίνερ Τσάιτουγκ», επικαλούμενη σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το έγγραφο της ΕΕ είναι το πρώτο που αναφέρεται όχι μόνον συνολικά στη βοήθεια της ΕΕ προς το Κόσσοβο αλλά και αναγράφει λεπτομερώς την οικονομική συνεισφορά κάθε χώρας-μέλους. Η «Μπερλίνερ Τσάιτουγκ» θεωρεί πως οι 15 χώρες-μέλη της ΕΕ συνέταξαν το κείμενο αυτό για να απαντήσουν στις κατηγορίες των ΗΠΑ, οι οποίες λοιδορούν τις Βρυξέλλες πως αποφεύγουν να διεκπεραιώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του Κοσσυφοπεδίου.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού και πιθανώς κυβέρνησης

 O Ντ' Αλέμα με τον Πρόεδρο Α. Τσιάμπι
O Ντ' Αλέμα με τον Πρόεδρο Α. Τσιάμπι
ΡΩΜΗ.-

Την αναγκαιότητα διατήρησης του κεντροαριστερού συνασπισμού στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, αλλά και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος υπογράμμισε, στη σύντομη ομιλία του στη Γερουσία, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα. Σε περίπτωση που οι εκκλήσεις Ντ' Αλέμα δε «βρουν ανταπόκριση», θα είναι η 57η κυβέρνηση που θα χάσει την εξουσία στην Ιταλία, τα τελευταία 55 χρόνια.

Ο ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελεί, από χτες το μεσημέρι, οριστικά παρελθόν για την ιταλική πρωθυπουργία μετά την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί. Ο Ντ' Αλέμα, μετά από υπόδειξη του Ιταλού Προέδρου Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, ανέλυσε τις αιτίες που τον οδηγούν στην παραίτηση κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του στη Γερουσία. Ο Ντ' Αλέμα έθεσε ως βασικό λόγο της παραίτησής του την «πολιτική ευαισθησία» μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής.

Εντούτοις, επέμεινε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση για τους ερχόμενους 11 μήνες που απομένουν μέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός είναι σε θέση να επιλέξει τον αντικαταστάτη του και να κυβερνήσει θέτοντας ως σημείο μείζονος σημασίας τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στις 21 Μάη. Στη συνέχεια, ο Ντ' Αλέμα πήρε μέρος σε μια σύντομη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και, έπειτα, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπέβαλλε επισήμως την παραίτησή του, που έγινε αποδεκτή.

Ο Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι αρχίζει, από σήμερα, αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου τα μέλη διαξιφίζονται για το αν θα προτείνουν, στη θέση του πρωθυπουργού, τον υπουργό Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο, ή τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτσιο. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του δεξιού συνασπισμού που κυριάρχησε στις περιφερειακές εκλογές, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επέμεινε στη θέση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Μπερλουσκόνι, σε μία από τις λίγες δηλώσεις που έχει κάνει μετά τη νίκη του, υπογράμμισε ότι «όταν φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κοινή γνώμη δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τότε σημαίνει η ώρα των πρόωρων εκλογών».

ΣΕΡΒΙΑ
Αρχισε στο Νις η δίκη των 145 Κοσσοβάρων Αλβανών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κατέθεσαν χτες σε δικαστήριο της σερβικής πόλης Νις οι πρώτοι 20 από τους 145 Κοσσοβάρους Αλβανούς που βαρύνονται με κατηγορίες για συμμετοχή ή συνεργασία με τους αντάρτες του ΟΥΤΣΕΚΑ και επίθεση κατά των σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς.

Η δίκη των 145 Αλβανών από τη νοτιοδυτική κοσσοβάρικη πόλη Τζακόβιτσα άρχισε προχτές κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εάν κριθούν ένοχοι, τότε αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη ποινή 15ετούς κάθειρξης.

ΓΑΛΛΙΑ
Βομβιστική επίθεση αποσχιστικών «αποχρώσεων»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε, χτες νωρίς το πρωί, εστιατόριο της εταιρίας «McDonald's» στην πόλη Ντινάν στα δυτικά της επαρχίας της Βρετάνης. Από την έκρηξη έχασε τη ζωή της μία νεαρή υπάλληλος και τραυματίστηκαν ελαφρά αρκετοί περαστικοί, καθώς το εστιατόριο ήταν στο κέντρο ενός πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου. Λιγότερο από ένα 24ωρο νωρίτερα, ένας άλλος εκρηκτικός μηχανισμός είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί εγκαίρως από πυροτεχνουργός στην είσοδο του κεντρικού ταχυδρομείου της Ρέννης, της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας. Οπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, οι υποψίες των αστυνομικών αρχών, και για τις δύο επιθέσεις, στρέφονται κατά της μικρής αποσχιστικής οργάνωσης «Επαναστατικός Στρατός της Βρετάνης», η οποία έχει επιδοθεί σε σειρά ανάλογων ενεργειών, τους τελευταίους μήνες, αν και είναι η πρώτη φορά που προκαλείται θάνατος.

ΒΕΛΓΙΟ
Ανήλικοι οι υπαίτιοι σιδηροδρομικής τραγωδίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τρία μικρά παιδιά, τρία αγόρια ηλικίας οκτώ, εννέα και δεκατριών ετών ομολόγησαν χτες ότι προκάλεσαν σκόπιμα τον εκτροχιασμό τρένου στο Εζό-Πρελ την Τρίτη, κοντά στο Σαρλρουά στο Νότιο Βέλγιο, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκε ο οδηγός της μίας αμαξοστοιχίας, τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις και ελαφρά 18, όπως ανακοίνωσε ο Μαρκ Σερβέ, αντιεισαγγελέας της πόλης Ναμίρ, στο Νότιο Βέλγιο.

Οι τρεις πιτσιρικάδες τοποθέτησαν ένα κομμάτι τσιμέντου στις σιδηροδρομικές ράγες στο Εζό-Πρελ, που βρίσκεται έξω από την πόλη Σαρλρουά, με συνέπεια το ένα τρένο που ερχόταν να εκτροχιαστεί και να συγκρουστεί μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εισαγγελέας Σεντρίκ Βιζάρ ντε Μποκάρμ δήλωσε ότι τα παιδιά ανακρίθηκαν και ομολόγησαν ότι είχαν τοποθετήσει στις ράγες το κομμάτι του τσιμέντου, ενώ οι ανήλικοι είπαν επίσης ότι ήθελαν να προκαλέσουν τον εκτροχιασμό ενός τρένου.

Δικαστές ανηλίκων στο Σαρλρουά και τη Ναμίρ δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν σήμερα αν τα παιδιά θα επιτηρούνται στο σπίτι των γονιών τους, στο σπίτι άλλων ιδιωτών ή σε ίδρυμα, καθώς είναι πιθανόν η δίωξη να ασκηθεί κατά των γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ