ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνεχίζονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

ΚΙΣΙΝΙΩΦ.-

Εκατοντάδες φοιτητές παραμένουν στα κρατητήρια και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της κυβερνητικής απόφασης να περικόψει από τη Δευτέρα τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, συνεχίζονται, ωστόσο αμετακίνητος δείχνει να παραμένει ο πρωθυπουργός Ντουμίτρου Μπράγκις, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τους διαδηλωτές και τόνισε ότι «καμία διαπραγμάτευση ή συζήτηση δε γίνεται υπό πίεση»...

Ωστόσο, οι φοιτητές δείχνουν αποφασισμένοι και περισσότεροι από 5.000 συγκεντρώθηκαν και πάλι χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης. «Δεν υποχωρούμε, εκείνοι θα υποχωρήσουν» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχίζονται μέχρι η κυβέρνηση επαναφέρει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των φοιτητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αυτή η περικοπή της δωρεάν μετακίνησης έχει σφοδρές συνέπειες σε όλους τους φοιτητές και κυρίως σε αυτούς που λαμβάνουν -και όταν το λαμβάνουν - τα μηνιαία επιδόματα, καθώς οι οικογένειές τους δεν είναι σε θέση να τους στηρίξουν οικονομικά, αφού και οι ίδιοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης. Εξάλλου, οι μετακινήσεις ειδικά προς τις γενέτειρες πόλεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες, καθώς κάθε Σαββατοκύριακο η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών επιστρέφει στις οικογενειακές εστίες για να προμηθευτεί τρόφιμα. Τώρα πια που εξαναγκάζεται να πληρώνει εισιτήριο δε θα μπορεί να το πράττει.

Η χτεσινή διαδήλωση ήταν η τρίτη κατά σειρά, καθώς από τη Δευτέρα που το μέτρο τέθηκε σε ισχύ, οι φοιτητές άρχισαν τις διαδηλώσεις. Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν τις δύο πρώτες μέρες. Την Τρίτη υπήρξε «δυναμική αντιμετώπιση» των φοιτητών εκ μέρους της αστυνομίας και περισσότεροι από 300 συνελήφθησαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν. Οπως ανακοινώθηκε χτες 117 αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι υπόλοιποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας. Παράλληλα, στη γειτονική Ρουμανία, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τους φοιτητές, διαδήλωσαν χτες έξω από την πρεσβεία της Μολδαβίας και κατήγγειλαν τη βία και τις συλλήψεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απελπισμένη αναζήτηση προεδρικής λύσης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μπροστά στο δεδομένο πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ τάχθηκε χτες υπέρ της επιλογής ενός ανεξάρτητου εξωκοινοβουλευτικού υποψηφίου ως διαδόχου του απερχομένου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ο «πιο ενδεδειγμένος» τρόπος για να αποφευχθούν οι πολιτικές τριβές. Χαρακτηριστικά, είπε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος, του οποίου ηγείται, ότι «τον τελευταίο καιρό οι πολιτικές ισορροπίες στηρίζονται σε πολύ ευαίσθητα θεμέλια (...) η επιλογή ενός Προέδρου μέσα από το Κοινοβούλιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη (...). Στην προκειμένη περίπτωση το να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα σε εξωκοινοβουλευτικούς θα ήταν χρήσιμο».

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αποχωρεί το Μάη από την προεδρία. Πριν από τη λήξη της θητείας του η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα κληθεί να εκλέξει το διάδοχό του σε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για τον αποκλεισμό υποψηφίων. Αυτοί είναι κατά παράδοση, αλλά όχι απαραίτητα, μέλη του Κοινοβουλίου. Ο Ετσεβίτ έχει αρχίσει σειρά διαβουλεύσεων με τους κυβερνητικούς του εταίρους αλλά και την αντιπολίτευση, σε μία προσπάθεια να επιτύχει συναίνεση για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου, ο οποίος κατά το Σύνταγμα θα υπηρετήσει μία και μοναδική επταετή θητεία στο ύπατο αξίωμα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εξευρεθεί κατάλληλος υποψήφιος και οι τουρκικές χρηματαγορές «παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, απευχόμενες τη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού που εφαρμόζει ένα τριετές αντιπληθωριστικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. δολαρίων υποστηριζόμενο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», σχολιάζουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΡΩΣΙΑ
Καθαίρεση του Σκουράτοφ

ΜΟΣΧΑ.-

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσίας επικύρωσε χτες, ύστερα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την καθαίρεση του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας Γιούρι Σκουράτοφ, ο οποίος ερευνούσε για διαφθορά στο περιβάλλον του πρώην Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και άλλων ανωτάτων αξιωματούχων. Η καθαίρεση του Σκουράτοφ επικυρώθηκε με 133 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 6 αποχές. Σημειώνεται ότι τον Σκουράτοφ είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του ο Γιέλτσιν το Φλεβάρη 1999. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε τρεις φορές μέχρι τώρα απορρίψει το αίτημα του Γιέλτσιν για επικύρωση της καθαίρεσης του Σκουράτοφ.

Από τη μεριά του, ο Σκουράτοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την καθαίρεσή του, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια κοινωνική κίνηση καταπολέμησης της διαφθοράς. Επισήμανε ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της απόλυσής του ήταν μια δοκιμασία από τον Πούτιν «της νομιμοφροσύνης των κυβερνητών προς την εξουσία». Διευκρίνισε ότι με την ομιλία του ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας βοήθησε να λάβουν αυτή την απόφαση. Διατύπωσε ορισμένες αμφιβολίες απ' αφορμή το μέλλον των ποινικών υποθέσεων για διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας που αυτός είχε ξεκινήσει. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση αρχών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και τη θέση του προέδρου Πούτιν, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η εξέταση αυτών των υποθέσεων εκμηδενιστεί, η ελβετική εισαγγελία δε θα τις εγκαταλείψει», τόνισε ο Σκουράτοφ.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επικύρωσε την Τρίτη, 17 Απρίλη, τη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 με 112 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 7 αποχές. Προηγουμένως, τη Συνθήκη είχε επικυρώσει η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Αναμένεται η υπογραφή του προέδρου Πούτιν για να μπει σε ισχύ η Συνθήκη.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αεροσκάφος παρασύρει στο θάνατο 131 άτομα

Σωστικά συνεργεία στον χώρο πτωσης του αεροπλάνου

Associated Press

Σωστικά συνεργεία στον χώρο πτωσης του αεροπλάνου
ΜΑΝΙΛΑ.- Ενα αεροσκάφος «Boeing 737-200» της εταιρίας «Air Philippines» κατέπεσε χτες από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα και οι 131 επιβαίνοντες - κυρίως άνθρωποι που επέστρεφαν από τις διακοπές τους, συνολικά 124 επιβάτες, ανάμεσα τους και τρία μωρά - να βρουν το θάνατο.

Οι λεπτομέρειες της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας στην ιστορία των Φιλιππίνων δεν είναι ακόμη σαφείς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταφορών εκτίμησαν ότι ένας παράγοντας που οδήγησε στην πτώση ήταν η πυκνή νέφωση, ενώ το αεροπλάνο πετούσε σε χαμηλό ύψος κάνοντας κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο. Δεν υπήρξαν στον καθιερωμένο έλεγχο ενδείξεις ότι το αεροπλάνο («ηλικίας» 22 ετών) είχε κάποια βλάβη. Το «μαύρο κουτί» έχει ανασυρθεί και μελετάται από ειδικούς.

Το BBC μετέδωσε χτες πως υπήρξε μαρτυρία ενός αυτόπτη ότι «άκουσε έκρηξη» από το αεροπλάνο πριν συντριβεί, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθερώσεις μεν, επιδρομές δε

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία πάτησαν, χτες το απόγευμα, το έδαφος της χώρας τους οι Λιβανέζοι κρατούμενοι, που επί χρόνια αποτέλεσαν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί των εκάστοτε ισραηλινών κυβερνήσεων, στις αλλεπάλληλες «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις με τη Συρία και το Λίβανο. Τους 13 κρατουμένους μετέφερε στο Λίβανο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός μετά από τη νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, η οποία απέρριπτε τις εφέσεις συγγενών αγνοούμενων Ισραηλινών στρατιωτών και επέμεινε στην αρχική του κρίση περί «παράνομης κράτησης».

Η απελευθέρωση των κρατουμένων, παρ' όλα αυτά, δε φαίνεται να άλλαξε τίποτε στην κατ' εξοχήν ζώνη έντασης των κατεχομένων στο Νότιο Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο κύματα επιθέσεων, τη νύχτα, κατά δύο διαφορετικά πιθανών θέσεων της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στην κατεχόμενη ζώνη. Οι βραδινές αυτές επιδρομές έγιναν λίγες ώρες μετά την επίθεση με ρουκέτες τύπου Κατιούσα που εξαπέλυσε η «Χεζμπολάχ» κατά του Βορείου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η επίθεση της «Χεζμπολάχ» ήταν, όπως τονίστηκε σε ανακοινωθέν της οργάνωσης, αντίποινα για προηγούμενη επιδρομή ισραηλινών μαχητικών που στοίχισαν τη ζωή σε 1 Λιβανέζο πολίτη και τραυμάτισαν 4 άλλους.

ΙΡΑΝ
Διαβεβαιώσεις ηρεμίας μετά τις φήμες περί πραξικοπήματος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την ανησυχία και τους φόβους της κοινής γνώμης σπεύδει να κατευνάσει με χτεσινές του δηλώσεις ένας από τους ανώτερους διοικητές του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται καν ζήτημα ανατροπής του Προέδρου Χαταμί ή της κυβέρνησής του από το στρατιωτικό σώμα που υπόκειται στις εντολές του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ».

Οι δηλώσεις του στρατηγού Μοχάμαντ Χετζαζί δημοσιεύονται στην καθεστωτική εφημερίδα «Ιράν» ως «απάντηση» σε δημοσιεύματα της Κυριακής που έφεραν την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης να προειδοποιεί «γενικώς τους μεταρρυθμιστές ότι θα δεχτούν ισχυρότατο πλήγμα από τους αφοσιωμένους στο ισλαμιστικό σύστημα της χώρας». Ο Χετζαζί υπογραμμίζει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης δεν πρόκειται να παρέμβουν παρά μόνο όταν απειλείται το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και μόνο στα πλαίσια της νομιμότητας.

Οι διαβεβαιώσεις του Ιρανού στρατηγού δε φαίνονται ικανές να καθησυχάσουν, όμως, την κοινή γνώμη. Τις τελευταίες μέρες ταραχές συγκλονίζουν τη νότια επαρχία Σαρβεστάν μετά την ακύρωση των τοπικών εκλογικών αποτελεσμάτων και της νίκης ενός «μεταρρυθμιστή υποψηφίου», υπέρ του επιλαχόντα «σκληροπυρηνικού». Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις απειλές 24 διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης, τον περασμένο Ιούλη κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει «σκληρά μέτρα σε περίπτωση που ο Πρόεδρος ταχθεί υπέρ της δημοκρατίας εγκαταλείποντας το ισλαμιστικό σύστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ