ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Λίγο πριν από τη μεγάλη λεηλασία

Μέσα στο 2000 θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την «Ολυμπιακή Αεροπορία»,  που παραδίδονται σε ιδιώτες. Μέχρι το τέλος του χρόνου «απελευθερώνονται οι αγορές τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις αρχές του 2001 αρχίζει η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ίσως επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας των τελευταίων δεκαετιών

Το σύνθημα για τη μεγάλη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία έχουν ήδη πάρει θέση και ακονίζουν τα μαχαίρια, αναμένεται να δοθεί με την πρέπουσα επισημότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης με την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων το ερχόμενο Σάββατο.

Ο ΟΤΕ, η «Ολυμπιακή Αεροπορία», η ΔΕΗ (η αιχμή του δόρατος του κρατικού τομέα) σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο 2000. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί και η «απελευθέρωση» της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα λύσει τα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων να εισβάλουν στους άκρως κερδοφόρους αυτούς χώρους και να δημιουργήσουν ιδιωτικούς ΟΤΕ και ΔΕΗ. Το ασφαλιστικό σύστημα παίρνει παράταση ζωής μέχρι το τέλος του 2000 οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παρωδία «κοινωνικού διαλόγου» και το νέο χρόνο ν' αρχίσει η αποδόμησή του. Η αγορά εργασίας τέλος και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων συνθέτουν την πλήρη εικόνα, μιας από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές επιθέσεις, που θα έχει να αντιμετωπίσει σε βραχύ χρονικό διάστημα το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας.

Πρόγευση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών είχαμε χτες από τους υπουργούς «κομάντος» της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο διεκπεραίωσης του κυβερνητικού έργου... Ετσι χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Μαντέλη, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, καθώς και με τους οικονομικούς υφυπουργούς Α. Φωτιάδη και Γ. Δρυ. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με το νέο υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση.

Σε δηλώσεις του ο Χ. Βερελής, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς και αυτά του ΟΣΕ, του ΟΤΕ και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», με αιχμή την τελευταία. Δήλωση, η οποία ερμηνεύεται ότι η κυβέρνηση βιάζεται να ξεκαθαρίσει με τον εθνικό αερομεταφορέα, όσο το δυνατό συντομότερα. Είναι ήδη γνωστό ότι στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών αναμένουν την British Arways να ενεργοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 20% των μετοχών της «Ολυμπιακής» με την παράλληλη ανάληψη της διοίκησης. Αλλά και στον ΟΤΕ αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες θα τον μετατρέψουν σε θυγατρική ξένου τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, κατά πάσα πιθανότητα ευρωπαϊκού. Στα πλαίσια της νέας «επιθετικής» πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, εξετάζεται νέα διάθεση μετοχών, μέχρι και 20% σε «στρατηγικό σύμμαχο», ενώ... διερευνάται αν θα δοθεί και το managment (η διοίκηση). Πρόκειται για τον θρίαμβο της πολιτικής Μάνου, έστω και καθυστερημένα, καθώς ο τελευταίος προωθούσε το 1993 την πώληση του ΟΤΕ σε «στρατηγικό επενδυτή» με τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Το επιχείρημα που επικαλείται τώρα η κυβέρνηση για τον «στρατηγικό σύμμαχο», είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο ΟΤΕ θα αποκτήσει ευελιξία και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη του επιχειρήματος που χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν τη σταδιακή παράδοση του 49% των μετοχών στους ιδιώτες. Για να κατευνάσουν μάλιστα και τις ανησυχίες των εργαζομένων, φτάνουν στο σημείο γελοιότητας να ισχυρίζονται, ότι και μετά τις εξελίξεις αυτές, ο ΟΤΕ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα της «μεταρρύθμισης» της επιτροπής ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί σαν «ανεξάρτητος» φορέας, μακριά από κυβερνητικές παρεμβάσεις, δηλαδή θα παραδοθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συζήτησε το θέμα της παράδοσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Οπως δήλωσε ο πρώτος, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2000. Οσον αφορά την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς, τη δυνατότητα δηλαδή να μπορούν οι ιδιώτες να δημιουργήσουν ιδιωτικές ΔΕΗ, αναμένεται η προώθηση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία καθυστέρησαν λόγω της μεσολάβησης των εκλογών.

ΕΘΝΙΚΗ
Επιτόκιο ταμιευτηρίου 5.1%!

Νέο πλήγμα για πολλοστή φορά μέσα σε λίγους μήνες δέχονται οι μικροαποταμιευτές που διατηρούν τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι αποδόσεις των οποίων συρρικνώνονται πλέον σε επίπεδα της τάξης του 5%! Αυτό συμβαίνει, επειδή οι εμπορικές τράπεζες, κάθε φορά που η Τράπεζα της Ελλάδας μειώνει τα λεγόμενα παρεμβατικά διατραπεζικά επιτόκια σπεύδουν να ανακοινώσουν μειώσεις και στα δικά τους επιτόκια, οι οποίες όμως αφορούν ως επί το πλείστον τα επιτόκια καταθέσεων και σε ελάχιστο βαθμό τα επιτόκια χορηγήσεων. Είναι φανερό πως οι εμπορικές τράπεζες επιδιώκουν στην κυριολεξία να «βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι», παρά τα υπέρογκα και διαρκώς αυξανόμενα κέρδη τους.

Χτες η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε νέα μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων κατά 0,5 έως 0,75 εκατοστιαίες μονάδες, επισπεύδοντας την ούτως ή άλλως επιβεβλημένη από τα κριτήρια «σύγκλισης» κίνηση αυτή, προκειμένου να καλλιεργήσει συνθήκες αναθέρμανσης του χρηματιστηρίου.

Αμέσως μετά, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων της, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή για τις καταθέσεις, αλλά ανεπαίσθητη στις χορηγήσεις. Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώνεται κατά μισή μονάδα και διαμορφώνεται πλέον σε 6%, με αποτέλεσμα η καθαρή απόδοση (αν αφαιρεθεί ο φόρος 15%) να ανέρχεται μόλις σε 5,1%! Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη, που ξεκίνησε μετά από πολλούς μήνες ο πρώτος νέος κύκλος μείωσης επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, ανερχόταν σε 8%! Μέσα σε διάστημα 4 μηνών δηλαδή, το επιτόκιο αυτής της κατηγορίας έχασε 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, τα επιτόκια χορηγήσεων της Εθνικής -όπως και όλων των εμπορικών τραπεζών- εξακολουθούν να διατηρούνται σε απαγορευτικά επίπεδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, αφού οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν κυμαίνονται από 0,25 έως μία μονάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα επιτόκια διατηρούνται αμετάβλητα. Συγκεκριμένα, τα νέα επιτόκια χορηγήσεων της Εθνικής διαμορφώνονται από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απρίλη 2000, ως εξής:

  • Κεφαλαίου κίνησης (κυμαινόμενο) 10% από 10,4%.
  • Πάγιων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (κυμαινόμενο) 10% από 10,25%.
  • Καταναλωτικά - οικιακού εξοπλισμού 14,25% από 14,5%.
  • Προσωπικά δάνεια 15% από 15,25%.
  • Πιστωτικές κάρτες 17% από 17,25%.
  • Gold MasterCard 16,75% από 17%.
  • Δάνεια για αγορά αυτοκινήτων (κυμαινόμενο) 15% από 15,5%.
  • Δάνεια για αγορά αυτοκινήτων (σταθερό) 14% από 15%.
  • Δάνειο ενεχυρίασης χρεογράφων 15,75% από 16,25%.
  • Στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 9,75% από 10,25%.
  • Δάνειο στεγαστικού ταμιευτηρίου 9% από 9,4%.
  • Στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου για τα 3 πρώτα έτη (για παραδοσιακά διατηρητέα) 9% από 9,4%.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων τα επιτόκια διατηρούνται αμετάβλητα. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις παραπάνω κατηγορίες δανείων προστίθενται και οι νόμιμες κάθε φορά επιβαρύνσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Το άλλο πρόσωπο της κερδοσκοπίας

Το άλλο πρόσωπο της κερδοσκοπίας έκανε χτες την εμφάνισή του στις αίθουσες της οδού Σοφοκλέους, όπου την εικόνα της πλήρους κατάρρευσης των τιμών, ακολούθησε η ξέφρενη άνοδός τους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.257,9 μονάδες με «κέρδη» 7,74%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 180 δισεκατομμύρια δραχμές. Αν επιχειρήσει κανείς να αναζητήσει πραγματικούς λόγους και αντικειμενικές αιτίες για τις οποίες κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις παρατηρήθηκε πτώση του Δείκτη πάνω από 10% και χτες σημειώθηκε η συγκεκριμένη άνοδος, μάλλον θα γυρεύει ψύλλους στ' άχυρα. Τα δεδομένα της οικονομίας τα οποία υποτίθεται πως αντικατοπτρίζονται στις τιμές του Χρηματιστηρίου και χτες και πριν τρεις μέρες και πριν από λίγους μήνες ήταν ακριβώς τα ίδια. Από αυτή την άποψη η διερεύνηση των ζητημάτων που συνδέονται με τις απότομες αυξομειώσεις των χρηματιστηριακών τιμών, μόνο αποτέλεσμα «παιχνιδιών» που κάνουν οι λεγόμενοι «θεσμικοί επενδυτές» μπορεί να θεωρηθεί παρά οτιδήποτε άλλο. Και βέβαια εδώ το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι αυτού του είδους τα παιχνίδια και τα «αλληλοχτυπήματα» των μεγάλων χαρτοφυλακίων, αλλά το γεγονός ότι αυτά πάντα συνοδεύονται από μεγάλες ζημιές που προκαλούνται για τους νεομυημένους «μικροεπενδυτές». Ολους αυτούς δηλαδή που υπό το βάρος του πανικού που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες έσπευσαν να πουλήσουν τίτλους που είχαν στην κατοχή τους σε εξευτελιστικές τιμές σε σχέση με τις τιμές που τους είχαν αγοράσει.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο δείκτης άνοιξε θετικά, αλλά λίγη ώρα μετά, όχι μόνο έχασε τα αρχικά του κέρδη, αλλά εμφανίστηκε και με αρνητικό πρόσημο. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα λένε παρατηρητές της αγοράς, οι τιμές κρίθηκαν δελεαστικές από εγχώριους «θεσμικούς επενδυτές» οι οποίοι αξιοποιώντας και τη μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας Ελλάδας άρχισαν να τοποθετούνται σχεδόν σε όλους τους κλάδους. Περί τις 2 το μεσημέρι ο γενικός Δείκτης παρουσίαζε κέρδη 8,04%, τα οποία περιόρισε στο επόμενο τέταρτο για να κλείσει τελικά με το +7,74%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ