ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

Το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στο Μικρό Χωριό Καρπενησίου
Το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στο Μικρό Χωριό Καρπενησίου
1916. Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937, η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα ΕΪΡΕ.

1919. Πραγματοποιείται το ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.

1942. Εκδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας», εφημερίδας του ΕΑΜ. Στο πρώτο φύλλο της δημοσιεύτηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ για την τρέχουσα διεθνή και εσωτερική κατάσταση και τα καθήκοντα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Στην απόφαση αυτή, αφού καταγγελλόταν η αιματηρή τρομοκρατία των κατακτητών και το μέτρο της επιστράτευσης των σιδηροδρομικών στη Μακεδονία ως μέρος μιας προσπάθειας που απέβλεπε σε γενικότερη επιστράτευση του λαού, υπογραμμιζόταν: «Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια νικηφόρα εθνικοαπελευθερωτική πάλη». Επίσης: «Η ενίσχυση του υπάρχοντος εθνικοαπελευθερωτικού ανταρτικού κινήματος... μπαίνει μπροστά μας σαν υπόθεση μεγάλης εθνικής σημασίας».

1949. Συνήλθε στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης.

1962. Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».

1944: Νίκη του ΕΛΑΣ στη μάχη της Γλόγοβας

Τμήμα του 11ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αρκαδίας
Τμήμα του 11ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αρκαδίας
Το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη 1944 οι χιτλερικοί ανέλαβαν καινούρια εκκαθαριστική επιχείρηση στη Βόρεια Πελοπόννησο. Στην επιχείρηση αυτή που κράτησε από τις 15 ως τις 27 Απρίλη, πήραν μέρος πάνω από 3.000 χιτλερικοί και 1.000 ταγματασφαλίτες, που κινήθηκαν από Πάτρα, Αίγιο, Τρίπολη και Πύργο . Τα τμήματα του ΕΛΑΣ ελίχθηκαν με επιτυχία και η ενέργεια των γερμανικών δυνάμεων έπεσε στο κενό.

Από τα τμήματα του ΕΛΑΣ, που παρέμειναν στο χώρο των επιχειρήσεων, ο διευθυντής του ΙΙΙ Γραφείου της 8ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ , ο λοχαγός πυροβολικού Γιάννης Παντελάκης (Αμαριώτης) παρέλαβε το ΙΙ/12 Τάγμα και δυο λόχους του ΙΙ/6 Τάγματος και έδωσε στις 20 Απρίλη εξαιρετικά επιτυχή μάχη κοντά στο χωριό Γλόγοβα, εναντίον επίλεκτου χιτλερικού τάγματος, που αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή συντάγματος. Το τάγμα αυτό πορευόταν απ' το χωριό Δάρα της Αρκαδίας προς την Τρίπολη, με αποστολή την εκκαθάριση των περιφερειών Γορτυνίας και Μαντινείας από τους αντάρτες.

Η μάχη κράτησε 3 ώρες. Το γερμανικό τάγμα εκμηδενίστηκε. Στο πεδίο της μάχης άφησε 180 νεκρούς και τραυματίες. Πιάστηκαν 19 αιχμάλωτοι. Πάρθηκαν πλούσια λάφυρα: 30 φορτωμένα μουλάρια. Ο ΕΛΑΣ είχε 11 νεκρούς και 23 τραυματίες.

Εξαιρετική δράση παρουσίασε επίσης το 7/6 Τάγμα κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στα πλευρά και τα νώτα του εχθρού. Επίσης, τα τμήματα της 9ης Ταξιαρχίας ανέπτυξαν σοβαρή επιθετική δράση κατά των βάσεων του εχθρού στα μετόπισθεν με σοβαρές γι' αυτόν απώλειες.

Την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ΕΛΑΣ αντιμετώπισε με επιτυχία παρόμοιες προσπάθειες του εχθρού να εκμηδενίσει τα τμήματά του και να εκκαθαρίσει τις περιοχές, απ' όπου περνούσαν σοβαρές συγκοινωνιακές αρτηρίες. Ετσι στη Θεσσαλία στις 18 Μάρτη τμήματα του Ι/38 Συντάγματος του ΕΛΑΣ χτύπησαν γερμανική δύναμη, που επέδραμε από την Καρδίτσα προς Μεσενικόλα και την ανάγκασαν να συμπτυχθεί. Κατά τη σύμπτυξή τους οι χιτλερικοί έπεσαν σε ενέδρα άλλου τμήματος του ΕΛΑΣ και είχαν απώλειες 70 νεκρούς και τραυματίες.

Ισχυρές γερμανικές δυνάμεις, ενισχυμένες με πυροβολικό, ενήργησαν στις 18- 20 Μάρτη 1944 επιδρομή στην κοιλάδα του Καλαμά και στο βουνό Κασιδιάρη. Αντιμετώπισαν όμως τη σθεναρή αντίσταση τμημάτων του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με σοβαρές απώλειες.

Νικηφόρες μάχες έδωσαν την ίδια περίοδο, την άνοιξη του 1944, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών στα Πιέρια, στην Ανατολική Μακεδονία, στην Αττικοβοιωτία, στη Θεσσαλία, την Εύβοια και αλλού.

Καιρός

Στην Aνατολική Μακεδονία, Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται νεφελώδης καιρός με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και στα δυτικά και νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-24, στα νησιά από 13-22 και στη Θεσσαλονίκη από 10-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-23 βαθμούς.

ΣΕ ΦΑΣΗ εσωκομματικής εσωστρέφειας εισέρχεται η ΝΔ, με βασικό στόχο τη μετεξέλιξη του κομματικού μηχανισμού στη βάση της ιδεολογίας του «μεσαίου χώρου», καθώς και της αρχής της συναίνεσης και σύνθεσης με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές. (σελίδα 6)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι μαχητικές φοιτητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, παρά την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης της χώρας. (σελίδα 12)

ΣΤΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ τσουβάλι των ιδιωτικοποιήσεων βάζει από κοινού η κυβέρνηση τα δάση, τις γεωργικές ασφαλίσεις και τους υδάτινους πόρους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας. (σελίδα 13)

ΣΤΗΝ... ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ των παραγόντων που διαμορφώνουν τις τιμές ενόψει της πασχαλινής αγοράς ελπίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει και επάρκεια στην αγορά, αλλά και η συγκράτηση των τιμών. (σελίδα 14)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ των αρχικών προθεσμιών που ίσχυαν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2000 από τους μισθωτούς και συνταξιούχους αποφάσισε να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. (σελίδα 14)

Η ΑΠΕΙΛΗ της απόλυσης πλανιέται πάνω από τους 519 εργαζόμενους της «HELLENIC QUALITY FOONDS» (πρώην «Μιμίκος») του μεγαλοβιομηχάνου Φιλίππου, όσο πλησιάζει η 5η Μάη, οπότε λήγουν οι πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας. (σελίδα 17)

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ έφερε η αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κι έτσι θα καταβληθεί στους άνεργους ναυτεργάτες η οικονομική ενίσχυση για το Πάσχα. (σελίδα 17)

ΚΑΘΕΣΤΩΣ «γαλέρας» επιδιώκει να επιβάλει ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Χαλκίδας, για να λειτουργήσει το Ναυπηγείο, αφού κατάφερε, πρώτα, να πάρει ό,τι ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που απ' ό,τι φαίνεται παραμένει πρόθυμη να τον «συνδράμει». (σελίδα 20)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ έδωσε ο Θ. Πάγκαλος τον κατάλογο των περιβόητων επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά πέρα από τα ψηφοθηρικά και άλλα παρόμοια κριτήρια, που αυτός φανερώνει, το οικονομικό πρόβλημα παραμένει. (σελίδα 31)

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αγωνίζεται απόψε για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά (σελίδα 39)

Η 27Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στην πόλη Νις. Επτά πύραυλοι χτύπησαν τη βιομηχανική ζώνη, στρατόπεδα και σπίτια. Ο απολογισμός, ένας νεκρός και 9 τραυματίες. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα φιλοΝΑΤΟικά της αισθήματα και δηλώνει ότι αυτή η επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο έπρεπε να είχε γίνει πριν από 8 τουλάχιστον χρόνια. Εν τω μεταξύ στην Ουάσιγκτον ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γιορταστούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ