ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
Κάλεσμα αντίστασης από τον Χ. Πίντερ

Εκρηκτικός, παρά τα 70 του χρόνια, ήταν ο Χάρολντ Πίντερ, προχτές, ο διάσημος, Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, στη διάρκεια της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής, υπογράμμισε ο Χ. Πίντερ στην ομιλία του, που δε θα προκληθεί από τα επικίνδυνα κράτη, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, αλλά από την ίδια την Αμερική... Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν, ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντα της ανθρωπότητας και η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί με προθυμία, που αξίζει την αηδία μας. Δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν τον κυνισμό και το σαδισμό με τον οποίο επιβάλλονται οι κυρώσεις εναντίον του Ιράκ και οι βομβαρδισμοί κατά της Σερβίας. Η εισβολή του ΝΑΤΟ στη Σερβία δεν έχει σχέση με ανθρωπιστικές παρεμβάσεις. Ηταν σαφής επιβεβαίωση της δύναμης των ΗΠΑ με σειρά παράνομων, παράλογων και ανήθικων πράξεων ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Εθνη... Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την κτηνώδη, μοχθηρή μηχανή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι».

Ο,τι θυμούνται χαίρονται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε χάνουν ευκαιρία διάφοροι δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που να μην επαναφέρουν ανιστόρητα την ευθύνη του ΚΚΕ γιατί δήθεν δεν αξιοποίησε το '89 την «ιστορική ευκαιρία», όπως γράφουν, να ψηφιστεί η απλή αναλογική από τη Βουλή.

Ξεχνούν, άλλοι σκόπιμα, άλλοι λόγω απόστασης χρόνου, ότι η συγκεκριμένη πρόταση τότε έγινε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακριβώς επειδή ήταν κάτι τέτοιο ανέφικτο. Και λόγω του ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτούσε την υπερψήφισή του από τα 2/3 των βουλευτών, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει, αφού η ΝΔ διαφωνούσε, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι άμεσος και ολοφάνερος στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τότε ήταν η πτώση της τρίμηνης κυβέρνησης Τζαννετάκη, η οποία είχε αποκλειστικό σκοπό ύπαρξης τη μη παραγραφή του σκανδάλου Κοσκωτά που είχε ταλανίσει τη χώρα και για το οποίο οι ίδιοι δημοσιογραφικοί κύκλοι και οι ίδιοι πολιτικοί που τα ισχυρίζονται κατά καιρούς αυτά είχαν πρωτοστατήσει κραδαίνοντας τη ρομφαία της Δικαιοσύνης κατά των δικών τους συντρόφων μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, τι χρεία άλλων αποδείξεων έχομεν, όταν από τότε πέρασε πάνω από μια δεκαετία κατά την οποία είχαν άπειρες ευκαιρίες να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και να ψηφίσουν την απλή αναλογική; Γιατί δεν το έπραξαν; Ομως επί αυτού είναι πασίγνωστη η απάντηση.

Το κρίσιμο ερώτημα

«Το κρίσιμο ερώτημα που θα έπρεπε να κάνετε είναι αν θα μπούμε μαζί στο ασανσέρ», είπε χτες με... ανεκδοτολογική διάθεση ο Ε. Βενιζέλος στους δημοσιογράφους, μπαίνοντας αλά... μπρατσέτα με τον υπουργό Πολιτισμού στη Χαριλάου Τρικούπη, και αφού προηγουμένως είχαν δώσει και οι δύο την... παράστασή τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν αντέχει το ασανσέρ μαζί τους κ.κ. Βενιζέλο και Πάγκαλο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, για πόσο ακόμη θα τους αντέχει ο ελληνικός λαός...

Με μια... τυχαία συνάντηση μπροστά στις κάμερες, άρχισε χτες το πρωί το νέο επεισόδιο της σειράς «Οβελίξ εναντίον Οβελίξ» (πιστεύουμε να μην χαρακτηριστεί και αυτό «ρατσιστικό», από τον κύριο Βενιζέλο...).

Τώρα, όσοι αναρωτιούνται γιατί όλες οι... τυχαίες μεταξύ τους συναντήσεις τυχαίνει να γίνονται μπροστά στις κάμερες, δεν είναι μόνο «ρατσιστές», γιατί είπαν το χοντρό «χοντρό», αλλά θα χαρακτηριστούν και καχύποπτοι...

Απλουστεύσεις...

Τουλάχιστον άστοχος - για να μην πούμε τίποτε άλλο... - ήταν ο χτεσινός τίτλος του «Βήματος», στο σχετικό με τις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ρεπορτάζ. «Παγιδευμένη στο ρατσιστικό μίσος παραμένει η Ζιμπάμπουε», ισχυριζόταν ο σχετικός τίτλος, απλουστεύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα και παραγνωρίζοντας παντελώς την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από την απόκτηση της τυπικής ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε, αλλά μια ελάχιστη μειοψηφία λευκών έχει στην κατοχή της τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία της γης. Και πολλά πολλά άλλα ακόμη...

«Αδειο κοστούμι» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος, σε πρόσφατο άρθρο του στα «Νέα». Φανταζόμαστε, ότι εξίσου άδειες είναι και οι τσέπες του «κοστουμιού». Ας μας κάνει, λοιπόν, τη χάρη, στο επόμενο σημείωμά του, να μας εξηγήσει την εξής απορία: Από πού προέρχονται τα όχι λίγα δισεκατομμύρια δραχμές, που ξόδεψε το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο;

Πάντως, από το «άδειο κοστούμι» αποκλείεται...


Για ποιους αγώνες;

Hταν εύλογη η απορία και αγανάκτηση μαζί της Ειρήνης, μιας 17χρονης μαθήτριας της Γ` Λυκείου. Πού πήγαν οι μεγάλοι αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Γιατί δεν εκφράστηκαν με ψήφο καταδίκης στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ; Οι γονείς των μαθητών και οι καθηγητές, οι οποίοι από κοινού αντιπάλευαν την εφαρμογή ενός νόμου που υψώνει φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού, γιατί δεν εξέφρασαν αυτήν την αντίθεση και με την ψήφο;

Εύλογα, επίσης, και τα ερωτηματικά του Στέλιου, ενός απλού ανθρώπου του μόχθου, για το ίδιο ζήτημα, σε σχέση με τους αγώνες των εργατών στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως και των αγροτών και των συνταξιούχων, με δεδομένη την αποφασιστικότητα του ίδιου για συμμετοχή στους νέους αγώνες, που έρχονται.

Αυτές οι σκέψεις βάζουν ένα ουσιαστικό ζήτημα, αυτό της σχέσης των λαϊκών αγώνων με την πολιτική, στο σύνολό της.

Η ίδια η πείρα των αγώνων, που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, από τμήματα της εργατικής τάξης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου, ενάντια στην ανεργία, αλλά και από τους αγρότες για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους, οι πανεκπαιδευτικοί ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση, ανέδειξε ένα ουσιαστικό ζήτημα. Την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που φανερώνει ότι χωρίς την ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί. Ακόμη και οι όποιες επουσιώδεις μικροβελτιώσεις μπορεί να προκύψουν, όπως αυτές οι προσωρινές εξαγγελίες του νέου υπουργού Παιδείας στο «εξεταστικό» για τη φετινή χρονιά, δεν αλλάζουν την ουσία αυτής της πολιτικής. Για παράδειγμα, οι αγρότες αγωνίστηκαν ενάντια στις ποσοστώσεις στις καλλιέργειες, για να μειωθεί το κόστος της παραγωγής τους, για να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων τους, αλλά χωρίς ουσιαστικό όφελος. Η πείρα των αγώνων αποδεικνύει ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης της ολιγαρχίας με τα λαϊκά συμφέροντα είναι υπαρκτή, αρκετά σκληρή και εντείνεται.

Επομένως, ακόμη και η παραμικρή μεταρρύθμιση προς όφελος του λαού απαιτεί σκληρούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες, ρήξη με την πολιτική των επιχειρηματιών για να κατακτηθεί. Μέσα από τους αγώνες, σ' όλα τα μέτωπα, αναδείχτηκε και η ταξική ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται. Σε κάθε μέτωπο, οι ίδιοι οι αγώνες έβαζαν επί τάπητος το ζήτημα αλλαγής πολιτικής προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αρκούν οι διεκδικητικοί αγώνες για επί μέρους ζητήματα, ώστε να υπάρχει ορατό αποτέλεσμα προς όφελος του λαού. Αντικειμενικά λοιπόν, η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις παίρνει χαρακτήρα πολιτικής πάλης για τη μη εφαρμογή τους, αλλά και για την εφαρμογή πολιτικής προς όφελος της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σ' όλους τους τομείς που τα αφορούν. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η συνειδητοποίηση αυτής της ανάγκης. Που απαιτεί την ανάπτυξη παλλαϊκού αγώνα, κοινής πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε κάθε μέτωπο, που θα συνδέει τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα με την εφαρμογή πολιτικής προς όφελός τους.

Μόνο τότε οι αγώνες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή αντιδραστικών εφαρμογών, την απόσπαση λύσεων σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και την ανάδειξη της αναγκαιότητας ανατροπής της πολιτικής των μονοπωλίων και της εξουσίας που την εφαρμόζει και την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Το Μέτωπο, που θα χτίζεται μέσα από τέτοιους αγώνες, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σ' αυτήν την προοπτική.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Μεσαίοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ του μεσαίου χώρου έχει έκτακτο συνέδριο; Α, ναι, η Νέα Δημοκρατία... Συγνώμη κιόλας, γιατί μπερδευόμαστε με αυτά τα κόμματα του «κέντρου» ως γνήσιοι ...οπισθοδρομικοί, αφού μιλάμε για αριστερές και δεξιές πολιτικές.

Τι έγινε με αυτούς χθες! Παραλίγο να 'χαμε τον Ανδρεουλάκο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, αλλά τελικά ο Σιούφας ...άντεξε. Αν, πάντως, θέλανε με αυτό να αμφισβητήσουν τον Καραμανλή, μάλλον πρόκειται για πολύ έμμεσο τρόπο. Τουλάχιστον, σε ένα κόμμα με ...δημοκρατική έκφραση.

Οσο για το έκτακτο Συνέδριο, φαίνεται πως ο πρόεδρος αισθάνεται ...περιχαρής, που έγινε «η σκιά» του Σημίτη και η ΝΔ «η σκιά» του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, και αποφάσισε να το εξαργυρώσει σε εσωκομματικές διεργασίες. Μήπως θα φτιάξει και «σκιώδη κυβέρνηση», κατά τις συνήθειες του παρελθόντος;

«Θα υποχρεωθούν να μας ακούσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εννοώντας τους κυβερνώντες, πράγμα για το οποίο καθόλου δεν αμφιβάλλουμε, αφού είναι πάντα χρήσιμες στον Σημίτη οι νεοφιλελεύθερες συμβουλές.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ είναι περίεργο είδος, να το ξέρετε. Αυτό που φαίνεται αρχικά να τους χωρίζει τελικά ...μάλλον αυτό είναι που στο τέλος τους ενώνει. Ο λόγος για την «κόντρα» Πάγκαλου - Βενιζέλου, που μόνο που δε φιλήθηκαν στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη, πριν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Φαίνεται ότι κυριάρχησαν τελικά περισσότερο ώριμες σκέψεις και η ψυχραιμία. Προφανώς, κατάλαβαν ότι αν αρχίσουν όλοι οι υπουργοί, που μετέχουν στο ΕΓ, να τρώγονται μεταξύ τους για τέτοια θέματα, μάλλον πολλά θα βγουν στη φόρα και όλοι έχουν να χάσουν.

Οσο για την περίφημη παρέμβαση Σημίτη στην όλη υπόθεση, αν και «διαρρέει» ότι τους έδωσε συμβουλές να είναι ...πιο καλά παιδιά, μάλλον υποσχέσεις έδωσε ότι θα πάρει υπόψη του τις απαιτήσεις όλων στην παραπέρα μοιρασιά της τράπουλας, ώστε όλοι να μείνουν ευχαριστημένοι...


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ