ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τα «στρατόπεδα» στέλνουν μηνύματα

Με αγωνία για το τι θα τους συμβεί εσωκομματικά και στο επερχόμενο συνέδριό τους, κατηγορίες προς την κυβέρνηση για άσχημη διαχείριση, και επιθέσεις στις ταξικές δυνάμεις που δε δίνουν συγχωροχάρτι και προοδευτικό άλλοθι στα αντιλαϊκά τους σχέδια, πορεύονται στο ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας τις προσυνεδριακές τους εργασίες το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου, προειδοποίησε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να μην εκλάβουν το συνέδριο ως «μάχη αξιωματούχων». Απευθυνόμενος στα στελέχη που κρατούν αποστάσεις από τις επιλογές του, τους είπε, «ας το καταλάβουμε και εμείς: Είμαστε η ελπίδα, είμαστε η αλλαγή και πάμε μπροστά». Συμπλήρωσε ότι «δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην εσωστρέφεια». Και όλες αυτές τις σπόντες του τις έντυσε με λαϊκή βάση, ότι αυτό «δεν είναι δική μου ευχή, αλλά απαίτηση του λαού».

Φυσικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η συντηρητική πολιτική της ΝΔ οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο». Αναγνώρισε και μια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση, πως ως κυβέρνηση δε δημιούργησε εκείνους τους θεσμούς, που θα εμπόδιζαν μια τέτοια διακυβέρνηση.

Επιτέθηκε και στις «άλλες δυνάμεις της Αριστεράς» ότι «καλλιεργούν λογικές ισοπεδωτικές, γιατί τους συμφέρει ψηφοθηρικά. Αποθαρρύνουν κάθε προσπάθεια ενότητας του λαϊκού κινήματος. Συντηρούν έτσι τη συντήρηση, είτε άθελά τους, είτε συνειδητά. Εμείς, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, αλλά στο μέτρο που εκείνοι δεν ανταποκρίνονται, εμείς, προχωράμε μπροστά» είπε, ψάχνοντας για ξέπλυμα της αντιλαϊκής τους πολιτικής τόσα χρόνια ως κυβέρνηση αλλά και σήμερα σαν δεκανίκι στις ευρωενωσιακές, αντεργατικές επιλογές.

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Κ. Σκανδαλίδης, λέγοντας ότι «η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ περνά μέσα από την ενότητα που σημαίνει να εκφραστούν όλες οι απόψεις και στα κομματικά όργανα». Εμφάνισε το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ ως αναγέννηση ή συρρίκνωση και διάλυση.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, εκφράζοντας την αγωνία που τους διακατέχει για ανυπαρξία έργου, προσπάθησε να ταρακουνήσει το εσωτερικό του κόμματος ότι η πορεία προς το συνέδριο δεν είναι απλά ένας διάλογος, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με δράση και την παρουσία του ΠΑΣΟΚ παντού.

Τη διακριτή του θέση φρόντισε να επιβεβαιώσει ο Β. Βενιζέλος. Είπε μεν ότι η 11η Νοέμβρη και η 16η Σεπτέμβρη, αποτελούν παρελθόν. «Ομως» εξήγησε, «αυτές οι ημερομηνίες προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον της παράταξης και του τόπου». Συμπλήρωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ξεδιπλώσει τις επιλογές του και να εφαρμόσει την πολιτική του». Επέμεινε πως δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός προσθέτοντας ότι το κόμμα «πρέπει να σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και τα δίκτυα ιδεών και να τα θεωρεί πλούτο στην πολυφωνία».

Προς τούτο ο προσκείμενος σ' αυτόν, Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» υπερασπίστηκε τα σχέδια του «ρεύματος Βενιζέλου» για τη δημιουργία ομίλου πολιτικού προβληματισμού. «Ιδρύουμε όμιλο, όχι φράξια, ούτε κόμμα» είπε και διέψευσε τα σενάρια διάσπασης.

Στον Βενιζέλο και τους πέριξ του απάντησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Καστανίδης. Επιλέγοντας γραμμή Πάγκαλου, είπε ότι «υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα αυτή την ώρα για τον τόπο, ώστε να μην επιτρέπεται κανείς να ασχολείται με τα εσωκομματικά».

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Καταγγέλλει παρεμβάσεις των ΜΜΕ στα εσωκομματικά του ΣΥΝ

Σχεδιασμούς κέντρων παραεξουσίας κατήγγειλε χτες ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Φ. Κουβέλης απέδωσε σε σκοπιμότητες την ξαφνική «αγάπη» των ΜΜΕ προς τον Συνασπισμό, καταγγέλλοντας παρέμβαση με «μονομέρεια στις εσωκομματικές διαδικασίες για τη διαδοχή της ηγεσίας στον ΣΥΝ» και προσπάθεια «να επηρεάσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς άλλων κομμάτων σε σχέση με τις δικές τους ηγεσίες, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό κέντρα παραεξουσίας».

Αλλωστε σε συνέντευξή του στα χτεσινά «ΝΕΑ» τόνισε ότι «η επιλογή ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος από ορισμένα ΜΜΕ και αντίστοιχα οικονομικά κέντρα είναι παρούσα» προκειμένου «να ανακαθορίσουν το πολιτικό σύστημα σε ένα επίπεδο όπου η χειραγώγησή του, ο έλεγχός του και η διαμεσολάβησή του από αυτά θα γίνεται ευκολότερα».

Από τις σελίδες της εφημερίδας εξαπέλυσε επίθεση στον Αλ. Αλαβάνο, τονίζοντας ότι «σε καμία εκλογή προέδρου του κόμματος δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και δαχτυλίδια. Σ' αυτή την εκλογή προέδρου, έχουμε». Ο Φ. Κουβέλης τάχτηκε υπέρ της εκλογής προέδρου από όλα τα μέλη του ΣΥΝ.

Με άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή», με τον εύγλωττο τίτλο «Οταν μας αγάπησαν τα ΜΜΕ» ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σημειώνει ότι στον ΣΥΝ «δεν έχουμε ανάγκη από ηγέτες - αρχηγούς που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα με τις αποφάσεις τους, ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, που κάνουν επίμονες υποδείξεις για τη "διαδοχή", σήμερα, για σημαντικές πρωτοβουλίες αύριο. Για εμάς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» και παρακάτω, «ορισμένα ΜΜΕ, εχθρικά ή αδιάφορα μέχρι χτες, μας αγάπησαν ξαφνικά. Ιδιαίτερα παρεμβαίνουν με μονομέρεια στα εσωκομματικά του ΣΥΝ στο θέμα της ηγεσίας του, μπορώ εύλογα να υποθέσω ότι χρησιμοποιούν τα του ΣΥΝ για να πιέσουν και να επηρεάσουν καταστάσεις σε άλλα κόμματα για να καθορίσουν τις ηγεσίες τους».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Φθείρεται ο δικομματισμός

Την κρίση «εμπιστοσύνης» του δικομματισμού και την ανικανότητά του να δώσει λύσεις τα λαϊκά προβλήματα προς όφελος των πολλών καταγράφει νέα δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου έχει προκαλέσει νέο πλήγμα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αφενός το άθροισμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 60% (58,2%), αφετέρου η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι οι δύο μονομάχοι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ποσοστό 58,7% για τη ΝΔ και 63% για το ΠΑΣΟΚ). Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,2% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ το 28%, το ΚΚΕ 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,1, ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,8%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος] φτάνει το 14,6%. Αναφορικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου το 70% πιστεύει ότι δε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ το 43,8% πιστεύει ότι πλήττει τον πρωθυπουργό και το 36,2% το σύστημα εξουσίας γενικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ